Защо Бизнесът ми има нужда от Оптимизация?

Защо Бизнеса ми има нужда от Оптимизация?Преди време бяхме написали една статия на тема „Защо моят Бизнес има Нужда от Уебсайт?“ И въпреки, че мина време от тогава, време е да се отговори и на следващия важен въпрос по редицата, а именно: „Защо бизнесът ми се нуждае от SEO?“. Надяваме се по-долу с Хусеин да ви дадем достатъчно причини да последвате правилният път и да интегрирате оптимизацията на уебсайтове за търсачки в онлайн маркетинговата стратегия на вашия бизнес.

Популяризация – Трафик

В Интернет пространството всекидневно се появяват стотици, хиляди нови уеб страници, хората взеха все по-често да говорят за личните си блогове, фирмите също създадоха уеб страници които да рекламират техните услуги и продукти. Но как всички тези сайтове ще намерят своята публика? Разбира се това е въпрос на маркетингова стратегия, която има за цел да извести Интернет потребителите за съществуването на даден уеб сайт.

От лични наблюдения знам, че много фирми плащат за да им бъде изработен уеб сайт, след което го оставят на произвола, или колкото да кажат някъде: “Нашият уеб сайт е www.neizvestensait.bg“, е да но това не е достатъчно, още повече, че инвестицията за този уеб сайт никога няма да бъде оправдана, понеже той ще никому неизвестен.

Тук идва и ролята на оптимизацията за търсачки (SEO), която ще ви помогне да излезете от мрака на неизвестното и да се класирате на по-предни позиции в резултатите на съответните търсачки.

Безспорно едни от най-посещаваните места в Интернет днес са търсачките като Google, Yahoo, Bing и др., факт е че все по-малко потребители изписват пълния адрес на определен уеб сайт в адресната лента на браузъра, и все по-често изписват ключова дума в полето за търсене.

Ако искате вашия сайт да бъде откриваем от вашите потенциални клиенти или потребители, непременно се нуждаете от оптимизация за търсачки.

Доверието на потребителя

Статистиките сочат, че Интернет потребителите се доверяват повече на сайтове открити чрез търсене в търсачката, от колкото на сайтове открити чрез рекламни банери и др.

Високата ви позиция в резултатите на търсачките е един вид гаранция, че вие сте там, защото сте заслужили това място, а не защото сте си платили за него.

Дълготраен ефект

Освен това ефекта от seo оптимизацията е много по-траен от която и да е друга PPC кампания. Веднъж добре оптимизиран, сайта може да поддържа позициите си в продължение на месеци, а ако предлагате и полезна за посетителите си информация, която да ги кара да ви препоръчват и да поставят обратни връзки към вашия уеб сайт, то този ефект може да е още по-дълготраен.

Ниска цена

И на последно място, но не и по значение е изключително изгодната цена за seo в сравнение с другите маркетинг методи. За българския пазар цените на оптимизацията за търсачки са сравнително ниски, тъй като конкуренцията не е толкова силна, както на западните пазари, с изключение на няколко ниши като “имоти”, “коли”, “работа” и др.

За seo плащате веднъж, след което може да ползвате абонамент за мониторинг и поддръжка. Докато при другите видове реклама и маркетинг, заплащането е постоянно – циркулиращо и то в много по-големи размери.

Целева аудитория

За разлика от алтернативните методи за популяризиране (реклама) на продукти и услуги, оптимизацията за търсачки ви дава най-целенасочения (таргетиран) трафик. Потребителите (клиентите) които ще посетят вашия уеб сайт в следствие на seo оптимизация ще бъдат основно препратени от търсачки като Google, а там те ще ви открият в следствие на търсене по ключова дума или фраза.

Иначе казано, ако вашия сайт е на тема “автомобили”, то посетителите от търсачките ще са свързани с тази тематика, понеже са ви открили в следствие на търсене за “автомобили” а не за “курабийки” или “недвижими имоти”, нещо което при алтернативните методи на реклама е трудно постижимо, а и дори да постигнете желания ефект чрез PPC кампания, то тя ще ви излезе много по-скъпо от seo оптимизацията.

Мога ли да го направя сам?

Разбирасе, че можете и то напълно безплатно!

 1. За целта е нужно да създадете сайт, който да е достъпен за обхождащите роботи на търсачките.
 2. Да съставите списък с ключовите думи, за които ще се отнася вашия сайт и за всяка една да създадете страница със съдържание.
 3. Направете карта на сайта (меню) към всяка една страница и си осигурете достатъчно количество обратни връзки от други сайтове към вашия.

Няма да е зле да прочетете и някое seo ръководство за начинаещи.

Трябва ли да го правя сам?

Както за всяко нещо, което се налага да правите сами, е нужно да инвестирате в собственото си време. Освен това трябва да имате и желание да се потопите в техническите аспекти на търсачките.

Ако не разполагате нито с време, нито пък с желание да се занимавате със seo, винаги може да наемете някой специалист, който да се нагърби със задачата.

Тези и още много други са причините, поради които бихте искали да си платите за seo или да си оптимизирате сайта сам, и със сигурност ще разберете смисъла от оптимизацията за търсачки, и няма да съжалявате.

Автор: Хусеин Юсеинов

Знаете ли как да оптимизирате сайта си?

Вижте pезултатите

Зареждане ... Зареждане ...

21 коментара на “Защо Бизнесът ми има нужда от Оптимизация?”

 1. Христо Ченов каза:

  апр. 03, 12 в 09:37

  Здравей Евгени,

  Имам стар уебсайт .Никой непми се обади цяла година и от тогава
  го зарязах/забравих/.Прав сте, че трябва сео.Изглежда ще трябва да си изготвя нов уебсайт, съобразен с най-новите тенденции.
  Може ли да ми предложите нещо?
  Моята фирма е за инж.геоложки проучвания, но понеже строителството намаля е пълна суша.
  инж.геол.Хр.Ченов

 2. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 03, 12 в 11:05

  Отговорих по мейл, Христо, за да не занимаваме другите читатели.

 3. Petko Dimoff каза:

  апр. 03, 12 в 12:02

  Като цяло в съвременния свят всичко е обвързано за това е много важно да се направим предварително нещо като Интернет маркетинг план. Да направим най-подходящото за целите които си поставяме. Вече не е достатъчно да извършим механично действията по SEO на сайта, а да изградим онлайн стратегия, която да следваме.

 4. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 03, 12 в 12:12

  Честно казано си доста прав тук, Петко. И цялостната стратегия е доста важна. Но не трябва все пак и да не забравяме дори и за „механичните“ SEO задачи, нали?

 5. Petko Dimoff каза:

  апр. 03, 12 в 13:52

  Естествено, така е. Статията е полезна и навежда към размишления.

 6. Димитър Стаменов каза:

  апр. 03, 12 в 15:31

  Статията е изчерпателна, мога да добавя само за фактора „познаваемост и авторитет на марката“ – който се повлиява значително при добра SEO оптимизация – класиране на сайта.

 7. Лазар Белев каза:

  апр. 04, 12 в 14:04

  Абсолютно съм съгласен със Стаменов, че една от основните задачи на SEO е да направи една търговска марка силна, разпознаваема, а от там и предпочитана от потребителите, което е от особено значение за комерсиалните структури поддържащи сайтове и блогове.

  Относно статията, като знам за какви щуротий дава бизнеса пари за реклама – то не са плакати, то не са листовки и т.н. SEO оптимизацията определено е маркетинговия похват с най-добро съотношение ефективност – стойност, което е достъпно в момента на пазара. Но пък ако всички почнат да оптимизират ще ни стане доста по-трудно на хората, които се занимаваме с това, а това ще вдигне цените на тази услуга. На мен моментното състояние ми харесва – малка конкуренция – лесна оптимизация. ;)

 8. Христо Калинов каза:

  апр. 05, 12 в 15:26

  Любопитното е, че като че ли фирмите се ориентират и все пак влагат пари в оптимизация. Всичките хора, които познавам и които сериозно се занимават със СЕО са просто претрупани с работа и проекти. Толкова много работа имат, че отказват по-малките заявки.

 9. Anton Radev каза:

  апр. 08, 12 в 08:12

  Лазар Белев, представи си, че догодина България става Китайска провинция и google.bg се пренасочва към google.cn и конкуренцията се умножава по 2 милиона. :)

  Добре е да има човек опит във всяка една среда:)

  Поздрави на Евгени и Хусеин!

 10. georgi каза:

  апр. 08, 12 в 10:41

  Найстина полезна статия за начинаещи! Но не съм съгласен че ни е ниска конкуренцията и че seo е по cost-effective от стандартните рекламни кампании. В никакъв случай също не е еднократна инвестиция и после autopilot. Но това са мои разсъждения :).

 11. Лазар Белев каза:

  апр. 10, 12 в 15:14

  Аз пък мога да споря с всеки, за това каква е ефективността на конвенциалната реклама особено в сферана на услугите в сравнение със SEO. За таргетираност на посещенията, за това, че конвенционалната реклама е 99% хвърлени на вятъра пари, просто защото например раздавайки листовки с прадлаганите продукти може да стане така, че да дадеш 100 листовки, от които и стоте няма да ти донесат полза просто защото тия 100 човека не се интересуват от това което предлагаш. При SEO схемата е друга – там човекът търсещ даден продукт или услуга идва при теб, което го прави много по-ценен и много по-вероятно склонен да ти даде пари от този на когото е дадена брушура, видял е плакат или реклама в метрото. ;)Много брошури съм раздал и много плакати съм разлепил, пък и стотици статии съм написал, от хиляди места линкове съм взел та знам за какво говоря. :)

  Тва последното изречение стана като от песен за Крали Марко :)))))

 12. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 10, 12 в 15:17

  Стана, не стана последното изречение, Лазаре, но имаш убийствено същото мислене в посока на рекламата, каквото имам и аз. Затова и се занимавам със SEO в крайна сметка :P

 13. Пано Кондоянис каза:

  апр. 21, 12 в 09:53

  Маркетинг подплатен със солидни средства, постоянно и за винаги и фирмата ти ще стане като Кока Кола (продавана и разпознаваема) по целия свят ;-)

 14. Димитър Георгиев каза:

  апр. 25, 12 в 18:49

  Евгени пак се е постарал да бъде максимално полезен, за което получава +чета из страничния плъгин ;) Добре е да се образова бизнеса на подобна тема, за да е в крак със световните тенденции, иначе пак си минаваме към родния манталитет…ако може всичко и ако може без пари – с лакът на джама :)

 15. Николай Николов каза:

  май 01, 12 в 09:18

  Те хората едвам са разбрали, че трябва да имат сайт, а човек като им каже че им трябва и SEO – нещо, което пък изобщо не са чували, а и струва доста пари, нормално е да се откажат. Просто не са информирани. А и повечето като цяло не знаят защо си правят уеб сайта. Ако знаеха каква им е целта, лесно може човек да им каже, че SEO-то ще им постигне тази цел (примерно някакви продажби).
  Много правилно се казва във статията, че точно SEO-то ще оправдае инвестицията на парите за самия сайт. Да се купи сайт и да не се вземе SEO в повечето случаи е като като да се купи кола, но не и гориво за нея. Имаш си, ама каква е ползата ;).

 16. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  май 01, 12 в 14:40

  Браво, Николай. И благодарим за доброто сравнение с автомобила. Определено наистина си говорим за същото нещо. За съжаление голяма част от БГ мениджмънта, не е на нивото на чуждестранните мениджъри и не са запознати с тези дори вече не толкова нови методи на рекламиране като оптимизацията за търсачки – SEO. Както ти сам спомена, те не знаят за какво им е уебсайт, пък това да го рекламират после него е последната дупка на кавала :)

 17. Кристиян каза:

  май 02, 12 в 19:24

  Кажете нещо за този Пингвин. Винаги съм се кефил, че създавам само хубаво и полезно съдържание и не използвам непозволени техники, а сега в десета глуха. Имате ли идея, така ли ще е оттук нататък или какво…

 18. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  май 03, 12 в 09:02

  Искаше Пингвин, ето ти пингвин: https://seoptimizacia.com/google-penguin-apdeyt-kakvo-tryabva-da-znaem-za-nego-i-kak-da-se-predpazim.seo

 19. Kadiev каза:

  май 26, 12 в 22:46

  Наистина има някаква основна разлика от преди с тоя пингвин ли какво е незнам ,но сега дава на сайтове без нищо и никаква информация и сео оптимизация голямо предимство и ги изкарва напред ,а такива с много и полезна информация , забива в трета глуха

 20. andrea каза:

  юли 05, 12 в 17:01

  Сеооптимизацията е задължителна за един сайт, но като че ли е най-трудна за сайтовете с обяви

 21. Антон Петров каза:

  ян. 24, 13 в 15:08

  Един сайт без SEO оптимизация е крайно безполезен, напълно споделям мнението. Но все пак трябва да се отбелижи, че всяко нещо си има цел и предназначение. И в този смисъл смятам, че за някои сфери, като например сферата на туризъма, освен SEO е повече от препоръчително да се използва и PPC.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
С Google Wave дотук!

Скъпи приятели след близо месец, приключва иновативната идея на Google - Wave.  Google Wave беше универсално средство за комуникация, чиято технология и софтуер са разработени...

Затвори