Отзвука в Социалните мрежи за Webit 2010

Отзвука в Социалните мрежи за Webit 2010Както споменах в първата си статия, след Webit Expo & Conferences 2010 за Централна и Източна Европа, ще има още 2 статии обхващащи събитието от различни ъгли. Предишната беше по-скоро от професионална гледна точка ревю на различните панели, от които се състоеше самото събитие.

В тази статия ще става въпрос за това, какво се случваше в социалните мрежи по време на събитието и след това. Какви са позитивите и негативите споменати споменати сред моите, вашите и чуждите приятели по социалните канали. И тъй като никой нищо не пишеше във Facebook, основното застъпване на социалните канали ще бъде разбира се Twitter.

Както са казали хората „Great minds think alike“, т.е. „Великите умове мислят еднакво“, така се случи и с мен и Борислав Арапчев. Той вече е написал подобна статия. Не съм сигурен дали още като се виждахме на събитието не му споделих идеите за тези мои 3 типа статии и това да е повлияло на излизането на неговата статия. Но това сега е без значение. Ще използвам цитати и от неговата статия по въпроса. Както и от тази на нашият приятел Стефан Чобанов от Stenik.

Както се казва имам една добра и една лоша новина. По-скоро по няколко от вид са.

Нека започнем лошите:

Негативните мнения и коментари за Webit Expo & Conferences 2010 в Социалните мрежи и по-точно Twitter

А ето и обещаното от блога на Стеник, което не е много част от социалните мрежи, но е част от социалните канали :)

1. Първо организаторите пускат билети “Ранна продажба” само за пакет от всичките лекции. Естествено срокът след това се удължава, вероятно поради липса на интерес.
2. Свършва ранната продажба и цените стават умопомрачителни – естествено отново само на пакети.
3. 3-4 седмици преди събитието се пускат билети за два Мастър Класа, които са в зала 2, но разбира се трябва да си купиш отделно билет за тях.
4. 2 седмици преди събитието се пускат билети за отделни лекции, като силно се набляга, че ще има опашки в деня на събитието.
5. По време на събитието – купуваш билет за 1 лекция, получаваш билети за още 6 безплатно…

Excuse me, but it sucks!
… а резултатът – толкова малко посетители, че и на мен не ми се вярваше даже.

Стефан, разбира се, е прав. За себе си. Както всеки друг е прав за себе си. И както казах вече, Стефан ни е приятел и не се опитвам да го изкарам страшния в тоя филм, но просто той е един от наистина малкото, които са изразили своето негативно мнение толкова ясно и точно и видимо. А аз тук правя обзор на мненията из мрежата относно събитието. А неговото е едно от силните такива, независимо, че е негативно.

 

И сега нека загърбим горчилката с малко позитивни мисли и мнения събрани от Webit 2010:

Позитивните (положителните) мнения и коментари за Webit Expo & Conferences 2010 в Социалните мрежи и по-точно Twitter

И накрая да завършим с един мой интересен tweet, пуснат в началото на Webit 2010, по адрес на двама от  изложителите на Expo частта на събитието (Design.bg и SEO Marketing). Ще го преведа и за хората, които не четат английски език:

И един забавен tweet пуснат от мен в началото на Webit Expo & Conferences 2010

А ето и превода:

Защо има голи жени и такива, които са облечени като Американски медицински сестри на Webit 2010?

Надявам се този обзор да ви е бил интересен и забавен, така както беше и за мен. Заповядайте да го обсъдим в коментарите :)

 

Ако харесвате нещата, които пишем за вас тук, моля подкрепете ни с вашия глас в гласуването на публиката на БГ Сайт 2010! Ще ви бъдем безкрайно благодарни и ще се опитаме да сме ви още по-полезни за вбъдеще с още по свежи и интересни материали от областта на онлайн маркетинга. Благодарим ви в аванс!

8 коментара на “Отзвука в Социалните мрежи за Webit 2010”

 1. Картички каза:

  ное. 04, 10 в 10:38

  Със Стефан от Стеник не се познавам лично, както и с теб, Гена, но контактуваме онлайн. В повечето случаи, особено ставайки въпрос за фрийленсъри моето мнение винаги се е различавало от неговото.
  Този път обаче съм съгласен 100% с него. Нито подкрепям него, нито нападам WebIt. Аз дори направих едно мое клипче с мой монолог по въпроса, но точно преди да го постна официално в блога си, реших, че това няма да се толерира добре от хората в бранша. Не исках да ставам трън в очите на всичките си нови контакти. Затова го изтрих. Но пак държа да подчертая – този път съм съгласен с мнението на Стефан, затова вместо да пиша за или против WebIt, просто си замълчах.

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 04, 10 в 10:45

  Трън на хората в очите няма как да им станеш. Ние сме свободна страна, в която свободно човек може да изразява мнението си. Ти имаш право на това. Разбира се, не говорим за лъжи и клевети, а за лично мнение. За него никой не може да те съди… ;)

 3. Tweets that mention Отзвука в Социалните мрежи за Webit 2010 | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  ное. 04, 10 в 09:48

  […] This post was mentioned on Twitter by Todor Christov, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: Отзвука в Социалните мрежи за Webit 2010 http://goo.gl/fb/4oe7N […]

 4. Блог на Иво Илиев | След Webit Expo 2010 каза:

  ное. 04, 10 в 11:05

  […] Отзвука в Социалните мрежи за Webit 2010 […]

 5. Деница Стоянова каза:

  ное. 04, 10 в 10:30

  На такова събиране, където има предимно мъже..е нормално някой мъж да докара мацки, за да се забавлявате.То не може само работа, работа, работа! :) Иначе страхотна статия, доста си се ровил и си внимавал другите какво пишат. Като цяло трябва да се съсредоточите върху позитивното – има WebIT в България вече няколко години подред и ви дава невероятни преживявания и контакти.

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 04, 10 в 13:50

  Съгласен съм. Ето и коментара на организаторите върху сайта на Стеник в отговор на статията на Стефан:

  Благодарим ви за направените коментари. Всяка обратна информация ни дава възможност да се развиваме и да ставаме по-добри. Така, че онова скоето сме съгласни няма да коментираме, но тъй като сте ни поканили да дадем мнение – ние с радост ще се възползваме за нещата, по които имаме друго мнение.
  Webit е сред най-големите събития по посещаемост и ниво на лекторите в Европа. Общия брой регистрирани за 2010 е 5100 човека. През 3те дни в трите зали на събитието имаше не по-малко от 1000 човека в единица време, което след като ви се е видяло малко потвърждава високите очаквания на нашите посетители, сред които сте били и вие, което само може да ни радва. Ние особено много държим на нивото защото тези които ни оценяват – освен локалните пазари са лекторите, които са виждали много по света – и ни измерват по други аршини. Не-малка част от лекторите споделят своите впечатления в интервютата си, които можете да видите качени на сайта ни до две седмици и да чуете от тях и техния международен опит мнения за Webit и нивото на събитието сравнено с топ събитията в Европа и САЩ.

  Целта на Webit е развитие и обучение на маркетинг, рекламната и дигитална индустрия в ЦИЕ и създаване на една система от контакти, възможности за бизнес и разбира се обмяна на добри идеи и практики. Именно това е причината е-Академия вече втора година финансира и инвестира в Webit Expo&Conferences. От коментарите на интервюираните лектори, изложитеи и посетители чуваме много позитивни коментари. Разбира се не липсват и негативните основно свързани с реалностите в НДК, които за съжаление въпреки услията, които положихме не изцяло успяхме да променим. Ето защо от другата година може би ще потърсим и друга локация.

  1. Относно коментарите ви за продажба на билети: „Печалбарството не винаги е на печалба“ бихме желали да направим следния коментар. Webit е единственото събитие в региона, в което почти 1/3 от програмата е напълно безплатна. Друга част се продава по отделна лекция/панел. Това е направено с една основна цел – да може всеки да си позволи да присъства. За нас като организатори това е огромно предизвикателство. Много по-лесно би било да има (както навсякъде по света) два или три типа достъп и с това да приключим. Но нашата цел е всеки човек да може да посети и да научи нещо полезно и да „открадне“ идея за своя бизнес срещу 0 или 10 Евро. Така вярваме, че спомагаме развитието на индустрията, като създаваме обучени и подготвени специалисти или поне събуждаме тяхното желание да търсят и намират информация.
  2. Що се отнася до мастър класовете – те бяха добавени на един по-късен етап и разбира се, че ще се продават отделно, предвид факта и, че за преминалите обученията имаше специално подготвени сертификати.
  3. От самото начало на кампанията за Webit през 2009 г. (вече втора поредна година) при покупка на 1 платен панел, всеки посетител получава право да се регистрира за други 6 от безплатните панели. Това, че вие сте го видели на самото събитие не означава, че сме променили правилата в движение. Информация за това можете да намерите в секцията новини на сайта или тук http://bit.ly/9mqExK
  4. „Организацията – не зная дали това е уместната дума“ – не съм сигурна за уместността – но нека да ви кажа какво означава да се случи събитие от този мащаб в България. Да започнем с това, че следва да се координират 80 лектори (чиято програма се оределия от няколко човека от техните ПР екипи и лични асистентки) от 3 континента, които в повечето случаи, за да пристигнат в България обикновено имат поне една смяна на полет – билети, хотели, трансфери. Няколко от хората изпуснаха самолетите (или трансферите) си, други като Джуда Филипс претърпяха ПТП и бяха в болница по време на събитието, трети – например Алстеър Темпест бяха отстранени от длъжност 1 седмица преди събитието. И горе-долу май това са всички, които не успяха по видимо обективни причини да присъстват…Но на всички посетители (на платените лекции), които очакваха именно тях им беше предоставена възможност, както да си изберат нещо друго от програмата дори и на по-висока стойност, така и да получат парите си обратно.
  5. Над 280 човека бяха ангажирани и взеха участие в организацията на събитието. Webit стана и първото събитие с телевизия на живо с 6 камери излъчващи в реално време в продължение на 3 дни. Целта беше да покажем какво се случва и да излъчваме интервюта с лекторите, посетители и изложители. Това са посланиците на Webit и България по света и най-високо ниво световни професионалисти. Благодарение на партньорите ни над 35 човека екип обслужваха само този канал.
  За Webit 2010 работиха и големи екипи на нашите партньорите, за което им благодарим. А те са:
  Спонсори на Webit 2010 са:
  VISA, Nielsen, Smart Ad Server, .Me

  Благодарности на медийните партньори на Webit 2010 от България:
  Ексклузивен ТВ партньор – НОВА ТВ
  MAG Billboards, Impress, InsideBG
  MSK / Sportal.bg, Мениджър, Дарик Радио / Дарик Нюз, Инвестор, Програмата, Прогресив, Fame cards, NOVA play, BG Menu, eTimes.bg

  технически партньори:
  design.bg – дигитален маркетинг, социални медии, уеб дизайн и поддръжка
  PowerNet – интернет доставчик
  SEG – техника, сценография, обзавеждане
  SEOM, SocialMe – SEO, социална комуникация
  Интерактив Медиа Сървисис – ТВ заснемане, излъчване на живо, интеракция
  The Smarts – криейтив партньор
  Samsung

  С подкрепата на:
  IAB Europe, Mobile Marketing Association, World Advertising Federation, BAA, BWA, Basscom и още десетки професионални и бизнес асоциации.

 7. Симеон Полименов каза:

  ное. 04, 10 в 13:16

  Евгени, благодарим ти отново за добрия обзор и изчерпателната статия. Нашият екип вече се възползва от правото си на отговор по споменатите проблеми и, разбира се, насърчавме всеки да публикува своя коментар. Градивната критика е нещото, което ще ни помогне да направим събитието още по-добро. В този смисъл няма как някой на някого да е „трън в очите“ :)

 8. Augusta каза:

  ное. 17, 10 в 16:25

  Бях на мастер класа на Мартин Нюман по успешни продажби в интернет – беше изключително професионално представяне: стегнато, наситено със съдържание и с малко време отделено за разглеждане на реални примери. Накрая Мартин Н. раздаде на всеки лично презентацията си на флаш и визитната си картичка (май ме обзе неприятното чувство, че не знам къде съм я сложила!) – така всеки може вкъщи да я разгледа отново и да възпроизведе в паметта си събитието.
  И все пак смятам, че 180 eur без ДДС е висока цена за 2,5-3 часа. Разбира се накрая остават не парите, които си дал, а новите знания и хоризонти, но все пак си мисля, че по-ниските цени позволяват печалба от мащаба (по-голямата посещаемост). Аз поне се опитвам да се водя от правило при цените, които ми се налага лично да формирам.
  И последно се сетих – М. Нюман беше много тактичен: когато разглеждаше примери на български онлайн магазини, питаше непринудено дали има техни представители на форума :за да не бъде поставен някой в неловко положение.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Webit 2010 – Събитието за Онлайн Маркетинг и Бизнес

Присъствах на събитието целите 3 дни, в които то се състоя 27-29 Октомври. Бях специално поканен от Пламен Русев организатор...

Затвори