Webit 2010 – Събитието за Онлайн Маркетинг и Бизнес

Webit 2010 - Събитието за Онлайн Маркетинг и БизнесПрисъствах на събитието целите 3 дни, в които то се състоя 27-29 Октомври. Бях специално поканен от Пламен Русев организатор на Webit Expo & Conferences, председател на борда на е-Академия – образователен център с държавен лиценз за обучения в областта на дигиталната индустрия, и собственик на Design.bg – най-голямата интерактивна агенция в България. Самото събитие е най-голямото за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и едно от най-големите събития в Европа  за интернет бизнес и дигитален маркетинг.

През 2010 Главната сцена отново беше в сърцето на Webit и даде думата на най-големите световни експерти в областите онлайн бизнес, дигитален маркетинг и реклама, електронна търговия и IT. Темите тази година дадоха много по-задълбочена и детайлна информация за мобилен маркетинг, социални медии и web 2.0, управление на съдържанието, хостинг и свързаност, дигитален маркетинг и реклама и др.

Имах честта да чуя на живо част от най-големите в нашия бранш като:

– Вицепрезидент на Facebook
– Директор от Yahoo!
– Директор eBay
– Директор Microsoft
– Вицепрезидент на BBC Worldwide
– Вицепрезидент на comScore
– Директор Реклама на Ericsson
– Директор от Yandex

и още много други, които няма как да споменем, без да изпуснем някого.

А сега и малко лично мнение относно събитието. Тъй като аз имах пълен достъп до Главна сцена (още Сцена 1 или А, на различните места беше отбелязана различно), погледът ми беше основно насочен там. През цялото време с мен беше моят добър приятел и колега Младен Борисов, който беше официален фотограф на събитието. Повечето снимки направени там са направени с неговият фотоапарат или с моят, но пак от него.

Както Иво Илиев отбеляза в своята статия по темата, експото беше обърнало внимание на всяко мнение на посетителите от миналата година, на всеки проблем или критика. Това е наистина достойно за уважение и респект! Ествествено малки проблеми не липсваха, но имаше хора, които специално наблегнаха на тях като основен елемент. Първото, което искам да кажа по въпроса е, че за тези мнения ще има отделна статия, защото си заслужава да бъдат прегледани и позитивите и негативите споделени в социалните мрежи относно събитието. Второто, което искам да кажа по въпроса с мненията е, че Webit Expo & Conferences 2010 според мен изкара оценка пълно 6. И тъй като няма перфектни неща в живота, а само стремеж към съвършенство, разбира се малките минусчета към 6-ицата ще бъдат оповестени в последващите статии по въпроса.

Бърз преглед на това, какво се случи на самата Главна сцена на Webit през изминалите 3 важни дни:

Ден 1 на Webit Expo

Webit 2010 Blake Chandlee (Facebook)

Денят започна с лекция на небезисвестният Блейк Чендли (вицепрезидент за растящи пазари) от Facebook. Него може би познавате от това, че във Вторник вечерта беше заедно с Пламен в Шоуто на Иван и Андрей. Той сподели някой интересни цифри около Фейсбук. На въпросът какво мисли за новия филм „Social Network“ (Социална мрежа), той отговори, че филмът е изцяло Холивудска продукция, много бегло доближаваща се до реалността на това, какво се е случило всъщност при създаването на Facebook. Mark Zuckerberg (Марк Зукърбърг) нямал нищо общо с героят от филма. Даже намерил лентата за доста забавна чисто от филмова гледна точка.

Webit 2010 Alain Heureux (IAB) и Евгени Йорданов (SEOптимизация)

Последва откриването на събитието с Пламен Русев, Ален Йоро и други значими хора от бранша. Имаше и награждаване на Посланниците на Webit за тази година.

Webit 2010 Tom Bowman (BBC) и Евгени Йорданов (SEOптимизация)

2 последователни панела за „Рекламата през погледа на медиите“ и „Бранд рекламата“. И в 2-та направи силно впечатление Том Боуман (Tom Bowman) – вицепрезидент на телевизионния гигант BBC Worldwide. Много забавно и приятно отношение имаше, както към съ-панелистите си, така и към въпросите от публиката. През тези 4-5 часа отговори на 2 мои въпроса.


Лекционната програма на Ден 1 завърши с малко суха статистика от eBay и нашият стар познайник Алекс Маркс – Директор Маркетинг в компанията. Нищо запомнящо се, което да спомогне на нашият регион от света.

След края на лекционната част, говорителите, организаторите и някои от специалните гости останаха за 2 последователни live networking събития. Първото беше коктейл в рамките на самият Webit Expo hall. Тогава бяха и наградите за Most Influential person в рамките на Webit. Където спечели, нашият добър приятел Ален Попович (SocialMe). В челната петица бяха също и Деси Бошнакова (ROI) и Огнян Младенов (SEOM). А второто беше After party в заведението Culture Beat на гърба на НДК, където networking-а продължи с пълна сила цялата вечер.

Ден 2 на Webit Expo

Колкото и добри да бяха лекторите на първите 3 лекции за деня: „Web 2.0 в Централна и Източна Европа“ на IAB,  „Социалните медии и развитието на мрежата“ на Microsoft и „Тенденции и прогнози в дигиталните заплахи“ на Kaspersky, не ми направиха някакво особено впечатление.

Последва един доста интересен дискусионен панел „Социалните медии и репутацията на бранда“, за който с нетърпение очаквах да видя един дългогодишен свой кумир – Rand Fishkin. За съжаление изтече информация в Twitter, няколко минути преди панела, че Ранд е изтървал самолета си за България и не е успял да пристигне на време. Затова и към лекторите на панела се включи Пламен Русев, за да компенсира донякъде липсата на Ранд Фишкин.

Социалните медии и репутацията на бранда

Получи се много силен панел и добра дискусия. Частта с въпроси и отговори беше доста силна също. Отговориха на 3 мои въпроса, зададени паралелно през Twitter от различни мои акаунти, а един от тях на живо от микрофона в залата. Както може да се види от горната снимка на стената с Twitter. Отново, много силен панел се получи, може би най-силният за цялото събитие.

Webit 2010 Огнян Младенов, Борис Луканов, Пламен Петров и Евгени Йорданов

Интересна обедна почивка, в която отидохме на обяд аз, Младен Борисов, Тодор Христов (NovaVizia), Борис Луканов, Пламен Петров (Blogatsvo) и Огнян Младенов (SEOM). Получи се добър networking и brainstorming по въпросите и проблемите онлайн.

След това последва не толкова интересен и доста дълъг панел свързан с мобилният маркетинг: „Мобилно бъдеще“. Бяха нахвърляни в пространството някакви идеи и цифри, от които на никой в залата не му стана ясно как всичко това е приложимо за нашият регион.

На края деня завърши с много силна лекция на един от любимите ми лектори на събитието – Марвин Лиао (Marvin Liao), Търговски директор за нашата част от света за компанията Yahoo!. Както той спомена, някакви си 32 държави били под негова юрисдикция от Източна Европа, Африка и Азия. Панелът му беше на тема „Светът на Промените“. Отговори на 1 мой въпрос, от който не останах особено впечатлен от отговора, но въпреки това като цяло доволен от панела. Тръгнах си с усмивка и снимка с него от 2-рият ден на Webit.

Webit 2010 Marvin Liao (Yahoo!) и Евгени Йорданов (SEOптимизация)

Ден 3 на Webit Expo

Поради проблем с автомобила, за съжаление изтървах първите 2 лекции „Онлайн маркетинга през погледа на бранда“ на BBC и „Коя е любимата ви онлайн видео реклама“ на Nielsen. Първата щеше да е много полезна чисто от маркетинг гледна точка,

Webit 2010 Diego Semprun (Nielsen)

а втората по-скоро забавна, като се има предвид какъв беше лекторът на Nielsen предишните дни. В този ден си взех една от специално направените от него 20 бройки мъфини (muffins) с марката Nielsen отгоре. Бих казал само много креативно и земно от тяхна страна. За съжаление изпуснах и 2-те лекции.

И тъй като прецених, че няма накъде да се бавя повече хванах такси и пристигнах в последният момент преди да започне панелът на Ранд Фишкин, който забравих да спомена, беше пристигнал за самият край на Webit от 2-рият ден. И така, доста силен панел направи Ранд, един от най-силните, и може би най-силният за сам човек. Много стегнато, изчистено, подплатено с примери и добри слайдове изложение. Нямаше излишна информация, а и нямаше оскъдна информация. Всичко беше премерено в такт, все едно беше някаква красива симфония. Зададох 1 въпрос, а от вълнение забравих останалите 20 :) Реших да не го изтощавам, тъй като щях да го видя по-късно същият ден.

След това последва един от другите най-силни панели за цялото събитие, а именно този на нашият приятел и основател на Webit – Пламен Русев. Отново добре подплатен с добър брой слайдове. Определено Пламен разбираше това, за което говори. Хубави и точни примери и то на място. Панелът му се казваше „Маркетинг в социалните медии – говорещи брандове“, определено много полезна за всички, особено за млади и неопитни, както и за стари-динозаври маркетолози. За мен беше потвърждение на информацията, която отдавна вече знаех.

Webit 2010 Огнян Младенов, Младен Борисов, Васил Тошков, Борислав Арапчев, Руми Илиева, Петър Маринов, Май Рам и Евгени Йорданов

Огнян Младенов, Младен Борисов, Васил Тошков, Борислав Арапчев, Руми Илиева, Петър Маринов, Май Рам и аз бяхме малко по от рано на обед този ден. Като няма да влизам в подробности за перипетиите, които се случиха по време на този злощастен обяд. Само ще спомена, че по време на самият обяд изтеглихме печелившите от играта за бутона SpodeliMe за споделяне в социални мрежи на Васил Тошков, които повечето от вас знаят като Cloxy.

След обяда се върнахме на Webit за да продължим с последното събитие за нас, а именно MasterClass по SEO с лектор не кой да е, а самият Ранд Фишкин от SEOmoz. Предполагам, че повечето от вас очакват с нетърпение да опиша в подробности какво се случи на Masterclass-а на Ранд Фишкин, нали? Но в случая малко ще изневеря на себе си и няма да го направя. Тъй като моята статия излиза с няколко дни по-късно поради лични причини, допълнителна лично споделена информация за MasterClass-а можете да намерите тук, като аз самият няма как да я напиша по-добре, а и си спомням долу-горе същите неща, като моят добър приятел Иво Илиев, написал самата статия.


Надявам се да ви хареса краткият ми (дълъг) обзор на Webit Expo & Conferences 2010. И тъй като на няколко пъти по-горе загатвах, че това е тема с продължение, то наистина ще е така. Ще следват още 2 поста свързани със събитието, единия пряко, а другия косвено. В единия ще проследим позитивите и негативите изписани в социалните мрежи относно Webit, тъй като доста хора коментираха нещата в реално време. А във втория ще ви разкажа за това… какво се случи вечерта, в която напихме Ранд Фишкин и се запрегръщахме като първи приятели.

Ако харесвате нещата, които пишем за вас тук, моля подкрепете ни с вашия глас в гласуването на публиката на БГ Сайт 2010! Ще ви бъдем безкрайно благодарни и ще се опитаме да сме ви още по-полезни за вбъдеще с още по свежи и интересни материали от областта на онлайн маркетинга. Благодарим ви в аванс!

19 коментара на “Webit 2010 – Събитието за Онлайн Маркетинг и Бизнес”

 1. Стоянов каза:

  ное. 01, 10 в 11:32

  Супер, че са включили twitter на живо и е имало обратна връзка с целия свят, не само със залата, но поради липсващия брой чуруликащи събитието, тези от останалия свят не знаеха какво се случва и кога примерно могат да зададат въпросите си, а вярвам породили са се доста.

  И след твоята статия оставам с впечатление, че никой не е говорил поне малко за дизайн и как той може да се преплете със social media каналите.

  Иначе интересен обзор, браво!

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 01, 10 в 12:13

  @Калоян, благодаря за добрите думи. А за следващия път, ще те подканя по от рано за събитието, тъй че да си направиш плана да дойдеш.

  @Стоянов: Да това с Twitter беше добро, за съжаление не му обърнаха достатъчно внимание, а имаше наистина важни и интересни въпроси там. За дизайн, чисто като такъв не говориха, но говориха за криейтив, което все пак си е дизайн. И как криейтива е най-важната част при една реклама. С некачествен криейтив е изключително, ако не и невъзможно, да се направи една качествена реклама, особено ако искаме тя да е viral такава.

 3. Калоян Георгиев каза:

  ное. 01, 10 в 11:31

  Много съжалявам, че не можах да посетя събитието. Бих казал дори, че КРАЙНО съжалявам :)
  Резюмето е страхотно.

 4. Tweets that mention Webit 2010 за Онлайн Маркетинга и Интернет Бизнеса днес | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  ное. 01, 10 в 11:41

  […] This post was mentioned on Twitter by SEОптимизатор, Plamen St. Petrov, Петър Петков, Diliana Bazelkova, Krasina Pencheva and others. Krasina Pencheva said: RT @eyordanov: RT @SEOptimizacia: Webit 2010 за Онлайн Маркетинга и Интернет Бизнеса днес http://bit.ly/9HJcwA #webit […]

 5. Тихомир Петров каза:

  ное. 01, 10 в 12:43

  Супер резюме! Аз също нямах възможността да отида поради лични причини, но със сигурност си е заслужавало. Поздравления още веднъж за резюмето.

 6. Блог на Иво Илиев | След Webit Expo 2010 каза:

  ное. 01, 10 в 16:17

  […] […]

 7. Красимир каза:

  ное. 01, 10 в 18:38

  Принципно не съм хейтър, обаче, когато в една статия няколко пъти се срещне „най-“ нещо не е наред…
  Нека не прекаляваме със суперлативите :)

 8. Андрей Димитров каза:

  ное. 01, 10 в 19:44

  Радвам се, че като цяло WebIt е провокирал голям интерес у теб и у доста хора от бранша. Аз нямах нито време, нито финансова възможност да присъствам, но се радвам, че има такива хора като теб и Иво, които знам, че ще разкажат всичко с подробности. За което аз ви благодаря.
  Относно Rand – хубав човек е, има много знания и опит, определено. Но „най-големият SEO специалист в света“ не е ли малко пресилено понятие? Дори аз, с моя нищожен опит в SEO знам, че в нашата малка България със сигурност има дори по-добри SEO-та от него. Без да обиждам Rand по никакъв начин.
  Интересно ми е обаче, защо няма и един коментар в блога ми, когато Павел Джунев му беше на гости и даде своето SEO интервю?

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 01, 10 в 21:14

  @Андрей Димитров: За блога ти – аз го видях, Андро… но на бързо, тъй като нямах много време. Затова и не съм коментирал. Когато ми остане време ще хвърля по-обстоен поглед.
  Ранд е най-добрия, аз 2 мнения по въпроса не приемам. Притежава най-голямата, най-успялата SEO фирма в света. Няма как да кажеш, че той не е най, без да посочиш определен заместител. Аз нямам заместител, за мен той е най. Той е моят кумир. И се радвам, че имах възможността да го видя на живо. Още инфо ще имам за вас приятели в следващите дни. Информацията е много, а времето човек да я разкаже – малко.

  @Красимир: Благодаря ти за градивната критика, Красимир. Не е било умишлено използването на думата най, освен когато ставаше въпрос за Ранд Фишкин. Просто съм останал с невероятно добри впечатления от цялото събитие. Да, като всяко такова и това си имаше кусури. Но аз се старая да гледам основно на позитивните неща, а негативните да оставя зад гърба си. А и всъщност настроението ми е такова, просто защото получих това, за което отидох -> следователно общото ми чувство за удовлетворение е пълно.

 10. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 02, 10 в 12:19

  Ники, не е умишлено. Нямам проблем и това да коментирам. Просто както виждаш по никакъв начин не съм коментирал Expo частта на Webit, тъй като не за това отидох реално. Аз бях там за лекциите, за networking-а с хората и т.н. SEO мацката ви беше доста добра, и бодиарта й се получи много добре. Мога само да ви похваля за идеята. За съжаление тя не остана и 3-те дни… което си беше пропуск. Тъй като мацките на Design.bg си бяха там и 3-те дни и отвличаха погледите на посетителите от вашата expo сцена в съседство.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 02, 10 в 12:57

  Благодаря за коментара, Симеон. Събитието беше прекрасно. А и да кажем, че аз бях малко привилегирован, защото бях личен гост на Пламен. Но всичко, което съм написал по-горе е самата истина.

  Колкото до локацията. Ние организираме SEO конференцията в InterExpo център. Мисля, че локацията е перфектна за Expo-та от този род. Предполагам, че и вие можете да намерите подобна локация, тъй като тази точно е малко извън града и поради това не е най-удобната възможна. Но определено познаваме организацията и собствениците там. Ако имате нужда от помощ, просто можете да питате, ние ще отговаряме;)

 12. Николай Илиев каза:

  ное. 02, 10 в 12:09

  @инж. Евгени Йорданов – голям пропуск е липсата на SEO мацката ни в частта за първия ден :)

 13. Elpak каза:

  ное. 02, 10 в 12:22

  Ние които не бяхме на събитието ще четем в блога ти и в блога на Иво за случилото се( между редовете)

 14. Николай Илиев каза:

  ное. 02, 10 в 12:23

  Евгени за липсата и можете да се сърдите единствено на НДК. Невероятния студ, който бе в залата причини отсъствието и в следващите два дни. :)

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 02, 10 в 12:25

  Ооооо, ние на тях доста им се сърдим, не се притеснявай :) Ужасна климатизация и осветление. Снимките на Младен станаха много тъмни и трябва почти всички да се дооправят, а как се оправят 3000 снимки? :) Имам още 2 статии по темата за Webit, които ще излизат в следващите дни. Там ще ви има мацката :)

 16. Николай Илиев каза:

  ное. 02, 10 в 12:28

  Супер, голямо благодарско! Радваме се, че идеята ни ви е харесала :)

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 02, 10 в 12:36

  Беше интересна, Да. Колкото за последващите статии по въпроса, те ще са обзори на социалните мрежи по въпроса, а вътре се споменава вашата мацка. Та затова ще я има, не че специално ще обръщам внимание на Expo-то :) Специално внимание ви е обърнал нашият приятел Тодор Христов от NovaVizia – тук

 18. Симеон Полименов каза:

  ное. 02, 10 в 12:51

  Евгени, благодарим ти много за чудесното описание на събитието, радваме се, че сме постигнали основната си цел да добавим стойност за дигиталните специалисти от ЦИЕ. Конкретно за мастъркласа на Ранд, отзивите му от публиката бяха повече от ласкави :) В блога на SEOmoz един наш съотечественик беше написал, че сме изключително недружелюбна нация… Благодарим на всички вас, че разсеяхте това съмнение :) Поздравления и на Ники за щанда, доста атрактивна визия ;) За НДК, ние си знаем… Надяваме се догодина да ви изненадаме приятно с локация, която да отговаря на нивото и съдържанието на събитието :)

 19. След webit expo&conf 2010 | Уеб дизайн,реклама,seo,e-магазини каза:

  ное. 02, 10 в 19:27

  […] на конференцията Евгени е написал хубава статия за онлайн маркетинга и бизнеса, а Иво стойностно е описал мастър класа на Ранд Фишкин, […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Как да Подобрим нашата AdWords Рекламна Кампания

Един от най-добрите начини да спестите пари от вашата AdWords кампания е като подобрите вашия click-through rate (CTR), или процента...

Затвори