Всичко, което Трябва Да Знаете за Google Instant

Всичко, което Трябва Да Знаете за Google InstantОт Google стартираха „Google Instant“ миналата седмица с доста помпозна пресконференция, която беше предавана наживо в YouTube. От тогава досега блогосферата и различните социални мрежи бяха заляти с постове и туитове за Google Instant. Даже онзи ден излезе статия от Иво Илиев в неговия блог относно тази тема. Но неговата е по-скоро насочена основно върху влиянието на Гугъл Инстант върху SEО-то, затова и статията му се казва така. Докато тази статия не акцентира върху нещо конкретно, а разглежда всички аспекти на новата функционалност, предоставяна ни от гиганта.

От Google твърдят, че Google Instant прави т.нар. search experience по-бърз, по-лесен и по-забавен.

Основните качества на Google Instant са:

 • Предвиждането
 • Незабавните резултати
 • Скролирането за търсене

Google предполага или направо си предвижда какво би търсил потребителят в зависимост от всеки символ, който бива написан в кутийката за търсене. След това потребителят може да избере от падащото меню със стрелките на клавиатурата съответното search query, което отговаря на неговото търсене. Като при всяка промяна на избраното search query, SERP се променят на секундата. Съответно няма нужда потребителят да натиска „Enter“ или бутона за търсене.

Това, на което се набляга, е скоростта, с която се случва всичко това. Всичко е не просто бързо, а супер бързо. Google Instant спестява между 2-5 секунди на търсене. От Гугъл твърдят, че само за първия час, в който са пуснали Google Instant, той е спестил 36542 часа от нашето време.

Мариса Майър от Гугъл беше тази, която презентира новата функционалност. Тя каза, че Google Instant не търси, докато пишете, а търси преди да напишете. По интересната метафора, която тя използва в едно персонално интервю е, че новата функционалност означава за търсенето това, което сервото означава за управлението на една кола и определено помага на хора, (да го кажем по деликатно) които пишат по-бавно :).

Гугъл Instant е пуснат вече в употреба на домейните на Google в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Русия за хората, използващи следните Интернет браузъри: Chrome v5/6, Firefox v3, Safari v5 за Mac и Internet Explorer v8. За момента, освен в САЩ, в другите гореспоменати страни, Google Instant може да се ползва, само ако сте влезли с Гугъл акаунта си. На останалите домейни и езици ще бъде релийзнат през следващите няколко месеца. За момента все още не е пусната функционалността и за мобилни устройства, но и това се очаква да се случи в най-скоро време.

Към Google Instant вече повечето хора се обръщат като търсене със скоростта на мисълта

Към Google Instant вече повечето хора се обръщат като търсене със скоростта на мисълта. Но това, което трябва да се вземе под вниемание всъщност, са влиянието, което ще има върху потребителите и бъдещите тендеции в search индустрията и SEO бизнеса, като резултат от представянето на SERPs.

Без съмнение търсенето е по-бързо, но поради факта, че потребителите вече търсят по-лесно със стрелките, това не означава ли, че те ще се фокусират основно около първите няколко резултата. Това няма ли да обезмисли след време скролирането като метод на търсене. И в един такъв случай, един потребител ще прави повече query-та за да уцели какво точно търси, вместо да прави 1 query и да търси от предоставените му резултати. Идеята е тотално различна от usability гледна точка и директно се влияе на нивата на търпение у потребителите. Всички знаем за правилото, максимално много постигнато с максимално малко усилие.

Нека проследим сценария, който започнах по-горе. Ако хората в бъдеще наистина фокусират своето внимание на първите няколко резултата, това означава, че от Google ще натиснат да вадят все по-релевантни резултати, съответно елиминирайки резултатите от Уикипедия например или други вертикали, тъй като в повечето случаи хората просто търсят продукти или услуги, предлагани от различни компании – на местно или глобално ниво.

pay-per-click реклама

Както вече споменах, цялата тази работа ще натисне Google да изкарва все по качествени и релевантни резултати, но какво става, ако някои от тия първи места показвани там бива заето от PPC реклама. Тогава големите компании с големите маркетингови бюджети, просто ще купуват яко pay-per-click реклама и ще стоят на върха на органичния search. Това не е ново, ще кажете вие, но погледнете от ъгъла, където за вбъдъдеще  тази тенденция с все по-малкото скролиране и използването на следващи страници ще изчезнат. Тогава първите резултати ще са това, което хората ще виждат основно, а там ще са се намърдали компании, които си плащат.

И сега все пак да погледнем и от SEO гледна точка и да поуспокоим колегите след всички тези донякъде черни мисли по-горе. Към момента Google instant не се е отразил по никакъв начин на самото ранкинги. Основите на търсенето са си все едни и същи. Така че, за които ключови думи и фрази се е ранквал сайта ви, той продължава да се ранква по тях и в сегашните SERPs.

първите 3 резултата в Google

Така че на сцената на SEO оптимизацията почти нищо не е мръднало, но Google Instant все пак неизменно ще доведе до психологически проблеми. Тъй като всички клиенти ще искат вече задължително да излизат в първите 3 резултата в Google. Но в крайна сметка, за да може да бъде разбрана самата промяна в държанието на потребителите, трябва да мине поне малко време, в което да бъде събрана и анализирана тази информация, за да може да се направи цялостна оценка и да се каже дали в крайна сметка Google Instant се отразява добре или зле за нашия бизнес. Съответно това, което ни остава, е просто да стоим и чакаме да видим реалните резултати от този нов процес.

15 коментара на “Всичко, което Трябва Да Знаете за Google Instant”

 1. Блог на Иво Илиев | Google Instant и SEO каза:

  сеп. 16, 10 в 11:06

  […] Всичко, което Трябва Да Знаете за Google Instant – по-подробни разяснения за това какво представлява Google Instant […]

 2. dani каза:

  сеп. 16, 10 в 19:00

  интересно …..

 3. Сладур каза:

  сеп. 24, 10 в 00:49

  единственото, което ще се случи е бавна и мъчителна смърт на малките риби в сео индустрията. Само големите компании ще лапкат.

 4. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 24, 10 в 09:15

  Колкото и статията да е написана в песимистичен дух, ние все пак си оставаме оптимисти като цяло за ситуацията на пазара. Нали знаете… надеждата умира последна ;)

 5. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 24, 10 в 17:25

  Радвам се, че статията ни ви се е харесала, Стамен! Ако ни намирате за полезни, горе вдясно на сайта имате възможност да се запишете за безплатен абонамент по RSS или e-mail за да получавате нашите най-нови статии доставени директно при вас. Ще се постараем да бъдем максимално интересни за вас и всички останали наши читатели.

 6. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 24, 10 в 17:30

  Благодарим за което, а и за релевантните коментари, които давате. Точни и на място, това е което окуражаваме в нашите читатели :)

 7. Стамен Стаменов каза:

  сеп. 24, 10 в 17:21

  Разпечатах си го. Просто не мога да устоя на такава информация. Верен Гугъл Инк Фен съм.

 8. Стамен Стаменов каза:

  сеп. 24, 10 в 17:28

  Проекта Ви е високо оценен. Да кажем така:

  1- В Интернет има знания.
  2- Въпроса е къда стоят те и кой ги „произвежда“.
  3- До каква степен те могат да са транплин за Интернет потребителя.

  Отговор на 3- е:

  Могат да го пратят в космоса – ако може да движи мозакът си. Следя ви от днес.

 9. Стамен Стаменов каза:

  сеп. 24, 10 в 17:37

  Не е зле да почнете да пишете поръчкови материали. Тоест – не аз да обучавам как на ниво SEO се качват най-правилно продукти, да обучавам колегите си. А да им да прочетът такава статия от еди колко си страници. С графики и обяснителни примери.

  Страшно е важно да се пише на тая тема, според мен на ниво Е-търговци и Е-магазини.

  Експериментите, които сме провели и доказали за нашият бизнес вадят извод, че всичко е в ДУМИТЕ.

  Чувах преди от колеги, че не може Е-магазин да има 100% индексирано всичкото му съдържание = продукти в гугъл. Е аз и на 85% съм-бих бил доволен. Но в един офис само аз да разбирам какво и как трябва да се направи става ТЪПО.

  Искам да стават нещата лесно и бързо в интернет … вие помислете можете ли да ни-ми помогнете.

 10. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 26, 10 в 17:31

  Стамен, тук навлизаме малко в една по-сивкава територия. Този сайт е създаден с чисто информационна цел, не основно да обучава, а да доставя новостите до специалистите в областта, въпреки че все пак търсим и обучителната страна на нещата. Но въпреки това ние сме специалисти в тази област, специалисти, които изкарват прехраната си с работа в тази област. Няма как да напишем нещо толкова задълбочено, и обстойно просто ей така. За тази цел предлагаме SEO услуги за клиенти: SEO одити, консултации, обучения и т.н. Затова и по-горе споменах, че материята е малко в сивата зона. Няма как да предоставим нещо, което струва определена сума пари, напълно безплатно. Сигурен съм, че ще се съгласите с мен. Ако имате нужда от нещо допълнително, можете без проблеми да се свържете с нас.

 11. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 26, 10 в 17:44

  Спокойно можем да продължим комуникацията по този въпрос на email. Съответно тук: evgeni[at]cooler-designs.com

 12. Стамен Стаменов каза:

  сеп. 26, 10 в 17:39

  Не съм употребил думата безплатно. Безплатен обяд няма. На мен ми трябват обучени служители. А нямам учебник; учебни статии – учител; видео урок.

  За мен това е инвестиция.

 13. Стамен Стаменов каза:

  сеп. 26, 10 в 17:45

  Дадено – ще ви пиша малко по-късно.

 14. Тихомир каза:

  сеп. 30, 10 в 09:56

  Интересна статия но аз съм на различни мнение отностно предсказаното – навиците на потребление се променят много трудно, промяната струва пари и не знам дали и от Гугъл ще си позволят да платят толкова за тяхната промяна.

 15. Пл. Найденов каза:

  юни 18, 11 в 20:12

  Прав си, Тихомире, но пък не се знае какъв ресурс ще изразходват от Гугъл за пускането на това нововъведение. Ако им излиза не много скъпо, а всъщност има много доволни клиенти – това значи почти сигурна възвръщаемост. Мен лично това търсене ме дразни изключително много и се надявам скоро да го махнат.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Езикът на Домейните и Домейнърите

Във вашите усилия да търсите и купувате ценни домейни, несъмнено ще чувате термините представени по-долу. Те не са просто изброени,...

Затвори