Внимавайте с Банер Рекламата

Не можем да кажем колко милиарда точно уеб сайта има общо в Интернет, тъй като, докато довърша това изречение, ще са се родили още няколко стотина. Докато напиша статията, ще бъдат няколко хиляди повече, а докато я прочетете вие, ще бъдат няколко десетки хиляди отгоре.

Можете ли обаче сега без да се замисляте да изброите повече от 10 успешни уеб сайта?

Внимавайте с банер рекламата

Браво! А ще можете ли да изброите бързо 20?

Голяма част от уеб сайтовете залагат за популяризирането си чрез банер реклама и започват кампании в ма
лък или голям мащаб.

Премествам фокуса към мен за момент. Аз съм от вече немалкото Интернет потребители, които се чудят по какъв начин да подобрят блокирането на банерите в уеб сайтовете. NoScripts плъгина за FireFox обикновено се справя с повечето. От време на време по нещо минава и често виждам банери в Интернет места, където докато преброим до 10 банера на рекламодателя се е завъртял вече поне стотина пъти.

Ако планирате такава рекламна кампания, имайте предвид две много важни неща, освен ако не сте от хората, които нямат против да харчат пари заради забавата.

Какво точно ще има на банера Ви?

Ще се различава ли банера с нещо? И тук не визирам да е противно мигащ и шарен. Визирам някакво прилично рекламно послание, което да заинтригува Интернет потребителите по интелигентен и приятен начин.

Какво ще види посетителя в сайта Ви, след като натисне Вашият банер?

След като някой щракне с мишката си върху рекламното банерче, това, което ще се покаже пред него за първите 3-4 секунди ще определи дали той ще остане в страницата Ви. Ако посетителя не намери нищо приятно и интересно (или хайде, поне полезно…), то той ще си каже на ум едно кратко „оф”

Двете важни точки, които отново припомням:

 • Какво точно ще има на банера Ви?
 • Какво ще види посетителя в сайта Ви, след като натисне Вашият банер?

Оригинал на статията от Антон Радев

10 коментара на “Внимавайте с Банер Рекламата”

 1. Кирил каза:

  окт. 06, 11 в 13:56

  Елементарни ,но полезни защото понякога човек наистина не се сеща за дребните неща и не обръща внимание ,а те точно оказват влияние върху правилната маркетинг стратегия. За мен не е важно да накараш колкото се може повече хора да видят „n“ на брой неща, а да покажеш колкото се може по-качествено нещо на „n“ на брой хора

 2. деян тотев каза:

  окт. 12, 11 в 20:35

  Но банера няма SEO стойност или греша?
  Ако е само за доставка на трафик тогава по-добре да се инвестират парите в SEO и SEM.
  А и мисля че цените на банерите да доста солени.

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 12, 11 в 20:49

  Не грешиш, Деян. Така си е. Почти нулева стойност имат банерите за SEO. И мисля, че си ги мислиш нещата в правилната посока :)

 4. Има ли бъдеще банерната реклама и честен ли е моделът на плащане за импресии спрямо рекламодателя? | Отвъд ириса... каза:

  окт. 18, 11 в 12:24

  […] прости. Милярдите уебсайтове, за които се говори в статията, лавинообразното количество информация, което бълва […]

 5. Иван каза:

  окт. 27, 11 в 08:32

  Според мен, това не е точно така. Поне от разговорите, които съм имал с разни специалисти по медийна реклама или както се наричат там, има едно общо, как да го нарека – насищане с реклама. По-точно казано въздействие върху потребителя от различни места за да се установи в него доверие в марката.

  Например радио реклама (понеже съм работил в радио) и реклама във вестник въздействат в пъти по-добре заедно, отколкото поотделно.

  Същото е и с банерите. Те действат като подпомагаща реклама и ефекта от тях е реален дори и без кликове. Още повече, че е невероятно евтина.

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 27, 11 в 08:44

  Иван, никой не говори тук против банерите. Разбира се, че всеки вид реклама има място под небето. Но, все пак тук гледаме основно и от SEO гледна точка, тъй като сме се събрали и SEO специалисти. Една текстова връзка, още по-добре контекстуална има много по-голяма стойност от някакъв си банер там… особено пък сервиран през някой сървър на външен провайдер ;)

 7. Иван каза:

  окт. 27, 11 в 09:13

  Хм, моя грешка. Явно е, че говорех от гледна точка на рекламните кампании. За SEO съм съгласен, че връзката има по-голяма тежест. Но, ако сте фирма, която започва рекламна кампания е добре рекламите ви да са добре разпръснати, а не концентрирани в едно място.

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 27, 11 в 13:29

  Две мнения, по този въпрос няма :)

 9. арт каза:

  ное. 11, 11 в 08:08

  Щом има толкова много банери,сигурно има и някаква полза от тях.Ако някой докаже,че са неефективни,банерите ще започнат да изчезват.Истината е че някои хора печелят добре от рекламите.

 10. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 11, 11 в 09:51

  Не разбирам, защо толкова много хора разбират погрешно тази статия. Идеята тук е, не да се оплюе банер рекламата като такава, а хората, които я ползват да внимават какво представляват банерите им като цяло. Никой не отрича, че банер-рекламата работи в България и по света. Просто ако трябва да съпоставяме нещата по ефективност и по ROI, то тя определено не е на първо място. Това е.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
{Infographic} LinkedIn: За Мрежата и Хората

LinkedIn е социална мрежа, предназначена за бизнес. Ако използвате Twitter и Facebook редовно, то вие вероятно контактувате основно с приятели и...

Затвори