Васил Тошков Cloxy – SEO Специалистите 2012

Здравейте, скъпи ни читатели!

Днес ще ви представя отговорите на един от най-известните ни колеги в България – Васил Тошков, който повечето от вас може би знаят просто като Cloxy. Той е един от основните радетели на SEO бранша, като той и Оги са текущите собственици на най-големия ни форум – SearchEngines.bg. Пожелавам ви приятно четене, на отговорите на Васко.

Е = Евгени

В= Васил Тошков

Васил Тошков Cloxy - SEO Специалистите 2012

Е: Какво е за теб SEO?

В: Работа и хоби едновременно.

 

Е: Вътрешно (onpage) или външно (offpage) SEO?

В: „До преди една година предпочитах onpage частта повече, защото имаше наистина голямо значение. А и ти дава възможност да работиш с някои нови и интересни технологии, като HTML5 и Microdata.
В момента покрай последните наказания за ненатурални връзки и социалните сигнали, имам чувството, че offpage частта натежава като важност. И двете са еднакво важни, просто през различните периоди някоя от тях натежава повече.“

 

Е: Whitehat или Blackhat?

В: Аз лично съм за Whitehat, но до колкото виждам и Blackhat оптимизаторите постигат много добри резултати, дори след последните строги ъпдейти.

 

Е: Вътрефирмено (in-house) SEO или чрез външна агенция?

В: Аз до сега не съм разбрал някой с in-house SEO да е постигнал някакви значими резултати. Обикновено като анализирам дадена ниша или сайт и веднага се разбира коя агенция стои зад успеха.

 

Е: Ако SEO-то беше спорт, на кой би го оприличил?

В: Bodybuilding – трябва постоянно да помпаш връзки, иначе резултатите бързо изчезват.

 

Е: Какво мислиш за последните ъпдейти на алгоритмите на Google?

В: Изчистиха много СПАМ, но на негово място се появи друг СПАМ. Така че позицията ми е неутрална, каквито са и резултатите според мен от тези ъпдейти.
Няма как да изчистят спама, когато се фокусират върху негативното. Трябва да се фокусират върху нещо положително, някаква иновативна идея, която като страничен ефект да пребори и спама. Примерно авторството (rel=“author“)

 

Е: Развива ли се българския пазар в областта на Оптимизацията за търсачки?

В: Да и то много бързо. Винаги се е развивал и ще се развива.

 

Е: А, ако клиента няма бюджет и за двете, то кое ще избереш: SEO или PPC?

В: Много зависи от ситуацията и търсенето/конкуренцията на съответните ключови думи. Понякога PPC излиза по-евтино, понякога SEO. Всичко е спрямо ситуацията.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация…

В: Да си нямат работа с панди и пингвини.

 

Надяваме се да ви е харесало, защото следват още интервюта с SEO специалистите на България през следващите седмици!

8 коментара на “Васил Тошков Cloxy – SEO Специалистите 2012”

 1. Кристиян Кацаров каза:

  ное. 26, 12 в 12:00

  Макар и малко оскъдно, интервюто е добро :)

 2. Явор каза:

  ное. 26, 12 в 12:19

  По последния отговор. От Васковата уста в Google’ските уши…. :)

 3. Теодор Захариев каза:

  ное. 26, 12 в 13:01

  Браво, страхотно интервю се е получило с Васко. Точен и ясен както винаги. Очаквам още интервюта със SEO специалистите. Чудех се, защо не поразчупиш малко модела на интервюто, за да става все по-интересно на читателите. Знам че има основни SEO въпроси, по които много хора имат различни мнения, но примерно Васко е специалист по Microdata. Едно – 2 въпросчета в тази област могат да направят интервюто по-специално. Далеч съм от това да ти давам акъл, просто за мен така би било по-интересно. :)

  Поздрави,
  Тео

 4. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 26, 12 в 13:19

  Съгласен съм с теб, Тео.
  Само, че интервютата нарочно са по определен калъп. И се отговаря на едни и същи въпроси, с цел да се видят колкото се може повече гледни точки.

 5. Банко каза:

  ное. 26, 12 в 15:09

  Евалата, Васко. Той е много готин тип и бе един от първите хора, с които се запознах още преди много години. :)

  Поздравления и за Евгетни, за страхотното интервю.

  Тео може и да има право за това. Но по отговорите на самите участници пак може да се направи индивидуални стил, естествено, ако се гони това. Вярвам, че всеки един събеседник отговаря в неговия си стил и това допринася и самата идентичност на интервюто. Съгласен съм с това, че някой друг въпрос, засягаш, отнасящ се специално за всеки един участник би могло да разчупи малко рамките. В случая на Васко, бих го питал, кое ви подтикна да поемете щафетата от webmasterbg.org? Винаги съм искал да го питам това. :)

  Надявам се Васко да ми даде някой друг коментар. Пожелавам му много силно развитие в тази област и само успехи. Хора като него го заслужават. ;)

  Поздрави,
  Банко

 6. Алекс каза:

  ное. 26, 12 в 15:47

  Готино интервю, Васко е един от любимите ми БГ оптимизатори :)

 7. Васил Тошков каза:

  ное. 26, 12 в 17:32

  Относно webmasterbg.org – бях пристрастен към този форум (и още съм). Бях и първият потребител там след създателя (Марто).

  При това положение, когато форумът се обяви за продажба, нямаше как да рискуваме с Оги да попадне в лоши ръце и го купихме.

  Много работа ни отваря, но пък е забавно :)

 8. Банко каза:

  ное. 27, 12 в 09:36

  Мда, спомням си го този момент. Спомням си също така, че беше мега активен в този форум и даже се чудех кога Марто ще те направи админ на секцията SEM. Ех, хубави времена бяха. :)

  И даже за срещата на форума дойде в онова симпатично крачме, в една пряка на Алабин. Аз лично си пиша в него, защото е доста готино местенце форума. Много ми харесва как го поддържате и развивате. И в този ред на мисли ви пожелавам само успехи. :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Лоши линкове и SEO

Сещате се, че разни сайтове ще решат да ви линкват без ваше знание, или пък с ваше знание, но без...

Затвори