Туитър съвети: Как да ползваме Twitter за бизнес, информация и безплатни неща

Twitter съвети: Как да ползваме Туитър за бизнес, информация и безплатни нещаКак да използваме Туитър ефективно за бизнес, намиране на информация и намиране на отстъпки (че дори и безплатни неща)? Отговорът на този въпрос не е толкова прост и еднозначен. Затова и тук ви предоставяме отговорите на повечето въпроси и ваши желания, които биха възникнали по време на ползването на услугата наречена Туитър:

Съвет 1: Twitter е информационна магистрала. Можете да споделяте, ретуитвате, пускате ваш собствен материал, да промотирате други хора (и вас самите).

Съвет 2: Когато изпращате лично съобщение (direct message = DM) на някого с идеята той/тя да изчурулика вашето вашият безплатен продукт/намаление/разпродажба, не забравяйте и да споменете, че и вие ще им върнете услугата. Дай, за да получиш!

Съвет 3: Не изисквайте от хората да туитват вашите линкове, намаления и разпродажби постоянно. Това си е реклама. Бъдете готови да си платите, ако искате такъв постоянен PR.

Съвет 4: Измервайте вашите резултати в социалните мрежи. И съответно правете нужните промени за да подобрите резултатите си. А за това как да измервате тези ваши резултати… съвсем скоро, в някоя от следващите статии в SEOптимизация.

Съвет 5: Networking-а е ключа в Twitter. Заобиколете се с полезни хора, готови да разменят туитове, да разговарят, да взаимодействат, да изградят общество около нещо и т.н.

Съвет 6: За да ползвате екефтивно Туитър, това изисква време. Време да се изградите като потребител, да направите приятели, мрежа, да натрупате някакъв авторитет и т.н. Инвестирайте от времето си, както намерите за добре.

Съвет 7: Ако ползвате туитър само за да промотирате продуктите си и да правите продажби, можете спокойно да програмирате предварително своите туитове с помощта на различни програми (пример е акаунта на bTV). Ако обаче искате да създавате взаимоотношения с другите хора, ще ви се наложи да присъствате персонално.

Съвет 8: Не се тревожете за хората, които не ви следват. Използвайте услуга като Friend or Follow да направите малко „пролетно почистване“ на вашият списък с приятели. И след това се фокусирайте само върху тези, които остават. Това е, което има значение.

Съвет 9: Разстроили (ядосали) ли сте някого в Туитър? Норманлно. Трудно е да кажеш всичко, което искаш само в 140 символа. Извинете се и просто продължете напред.

Съвет 10: Не се забърквайте в големи караници в Туитър, ако искате да гледат на вас като сериозни професионалисти. Останете вежливи и мислете с главата си. Гневът поражда гняв.

Съвет 11: Игнорирайте личните съобщения (DM), които ви предлагат хиляди последователи срещу заплащане. Защо, ще попитате вие? Просто се фокусирайте върху туитването, изграждането на лоялни последователи и просто спечелете публиката си. Така е много по-ефективно!

Съвет 12: Пуснете безплатните си материали на блога си и след това ги промотирайте с twitter, facebook и т.н. Свържете социалните фактори за по-добър резултат в SEO-то и за по-добър цялостен достъп до бранда ви.

Съвет 13: Запомнете: всичко, което туитвате остава в търсачките – завинаги. Бихте ли искали вашият брачен партньор, шеф или деца да видят вашите туитове? Мъдростта е ключът тук. Мислете предварително.

Съвет 14: И като заключение (за днес): трябва да прецените с кого и какво точно искате да споделяте в Туитър. Станете експерт във вашата ниша, ако ви е възможно. Бъдете приятел и бъдете източник!

Последвайте ме в Туитър :)

6 коментара на “Туитър съвети: Как да ползваме Twitter за бизнес, информация и безплатни неща”

 1. Анастас Мавродиев каза:

  ян. 13, 11 в 08:24

  Здравей Евгени.

  Личното ми мнение е, че туитър не е ефективен за бизнес цели. Говоря за бг пространството. Вчера взех решение да се откажа от него и да насоча изцяло усилията си към други канали като фейсбук и и-мейл бюлетина. Българите в туитър са над 4000, а във фейсбук над 1 000 0000. Като канал за изграждане на доверие с читателите и разпространяване на информация може да е добър, но за продажба не. Ако някой от читателите ти има други наблюдения нека да ги сподели.

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 13, 11 в 10:17

  @Анастас: Наско, всеки човек, всеки бизнесмен си има своят личен опит и своето лично мнение. Естествено, че не всяка мрежа е за всеки човек. За българските потребители и клиенти си прав. Това обаче, което не си взел под внимание е идеята, че не на всички бизнеси целевата им аудитория са българските клиенти. Доста от нашите сънародници се целят в англоезичните клиенти. При едно такова разглеждане на нещата, Twitter е един невероятно добър инструмент, защото на „запад“ са по-големи привърженици на Туитър, отколкото на Facebook. А защо е така, ще говорим някой друг път, тъй като темата е доста обширна.

  @Тихомир: Съгласен съм с теб. Че ако искаме да имаме ползи от него, трябва да присъстваме физически. Но не пречи да имаме и няколко акаунта, 1 с който да присъстваме физически и няколко други бота, които да предоставят свежа информация на последователите ни. Пример с SEOmoz: @randfish личен профил, @seomoz фирмен профил (бот); SEOптимизация: @eyordanov личен профил, @seoptimizacia автоматизиран (бот) профил.

 3. Тихомир Петров каза:

  ян. 13, 11 в 09:45

  Аз мисля, че ако искаме да използваме twitter и той да ни носи някаква полза, то трябва да изградим лично отношение с хората, които ни следват, с които успеем разбира се, а не да разчитаме на различни разширения да направят това за нас. Поне аз така мисля :)

 4. Стамен Стаменов каза:

  ян. 13, 11 в 19:55

  Приятели всяка Соц. мрежа е полезна за всеки бизнес. Един бизнес трябва да е навсякъде. Но не да клонира съдържанието???
  *
  Аз съм доволен – на ден по 1 юзер ни следва. После покой – пак 2-3 се включват.
  *
  Търсачката индексира това, което АЗ искам. Ключовите думи – а пък те ми носят трафик. Трафика не винаги е клиенти и поръчки – ама е трафик и си го обичам.
  *
  Инсталирах си едно яко приложение и следя всичко на един клик разстояние.
  *
  От личният ми акаунт си Туитвам вече с една дама :) хахаха ама не знам защо все иска да сме на ЛС. „Не искам да виждат останалите какво пиша“. Афе жени :)
  *
  Руснаци ме ретуитват – предоволен съм….

 5. Tweets that mention Twitter съвети: Как да ползваме Туитър | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  ян. 14, 11 в 09:47

  […] This post was mentioned on Twitter by ViperWebStudio and others. ViperWebStudio said: RT @SEOptimizacia: Twitter съвети: Как да ползваме Туитър за бизнес, информация и безплатни неща http://goo.gl/fb/N3O0f […]

 6. Работа каза:

  ян. 15, 11 в 14:52

  интересно е.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Тенденциите в Търсенето и SEO за 2011

Не един или двама колеги, особено чуждестранните, в началото на годината написаха своите идеи, за това как ще протече тази...

Затвори