Twitter (туитър) Наръчник за Начинаещи

Twitter Наръчник за НачинаещиПрез последните седмици, ми се задават почти едни и същи въпроси от мои познати, а и от познати на моите познати:

 • Какво е Туитър?
 • Как да пишем статуси в Twitter? (След като преди това съм ги посъветвал да си update-ват по-често статусите в Туитър)
 • Как да се сдобия с повече Приятели (Followers) в Туитър?

Отговорите на тези въпроси и някои основни twitter правила са обяснени по-долу.

Какво е Twitter?

Туитър е една Социална мрежа, а това което я прави различна от останалите социалки като Фейсбук, Orkut, MySpace и т.н. е начинът по който хората комуникират. Twitter е като една своеобразна отворена чат стая (за по запалените chat room). И всички отговарят на един и същи въпрос: „Какво правиш в момента?“, а отговорът не може да бъде по-дълъг от 140 символа. По този начин можете да кажете на Света, какво точно правите в момента, като този ефект се засилва от това, че Twitter се поддържа и от по-новите телефони създадени през последните 2 години.

Какво е Twitter?

Кой ползва Туитър?

Барак Обама, Аштън Къчър, всичките най-признати блогъри, знаменитости, политици, доста международно признати IT-та, web ентусиасти, няколко истински хора и аз :lol: .

Как работи Twitter?

Как работи Туитър?За да започнем отнякъде, трябва първо да се запишете в Туитър. Съответно ще получите и страница намираща се под twitter.com/вашето-име. Всички ползващи тази мрежа имат същите страници. Точно на тази страница ще се показват всички ъпдейти на статусите, които вие ще пишете. Можете да се запишете да получавате ъпдейти от ваш приятел в Туитър (обикновено се нарича tweep) като натиснете бутона ‘follow’, който се намира до профилната снимка на неговия/нейния Профил.  Ето по този начин можете да следите какво правят другите ви Туитър приятели. Техните статуси ще излизат на вашата начална страница в Туитър.

Най-готината част от ползването на twitter идва от това, че можете да отговаряте (reply) на статусите на вашите приятели. Просто натиснете малката стрелка намираща се до неговия/нейния статус (или за по-напреднали напишете в началото на вашия отговарящ статус @нейното-неговото-име) и напишете отговора, който искате да изпратите. В секцията си @mentions (споменавания) на неговия профил, ще излезе това съобщение, което вие сте му/й пратили в отговор.

За да изпратите отговор на някой, не е задължително той да ви следва (follow), т.е. не е задължително той да ви е Follower! Представете си колко е яко да говорите с Бойко Борисов наживо както се казва!

Също можете да изпращате и т.н. Лични съобщения (Direct Messages, DM) към вашите приятели.  Тези съобщения могат да се пращат само на хора, които ви следват (followers). Личните съобщения са нещо като вътрешна поща в Туитър, затова те са може да се каже конфиденциални между вас и приятеля на който пращате такова съобщение. И отново ограничението от 140 символа важи и за този вид съобщения.

Как да пишем статусни ъпдейти в Twitter?

Виждате ли върху страницата на Туитър горе малък текст питащ ви: “What are you doing?” . Въведете някаккъв текст в това поле, и после натиснете бутона ‘Update’. Това е първия ви туит (tweet)!

И стигаме до един от най-важните въпроси, как да трупам Followers в Туитър?

Следвайте ме в ТуитърТова да имаш дълъг списък с последователи е един своеобразен знак за авторитетност в Туитър. За съжаление тука няма лесен път и въпреки това, ето няколко основни стъпки през които трябва да се мине задължително.

 • Качете си профилна снимка, истинска такава, която да докаже, че сте истински човек. Снимката с 2-те О-та – „o_O“ е глупава не я оставяйте. Ако все пак не искате да си показвате снимките, качете снимката на вашето куче. Нека и то да бъде звезда в Туитър. (Качването на снимка се намира в Home >> Settings >> Picture)
 • Напишете някаква информация в секцията „Bio“. Ако нямате какво да кажете, просто напишете „Здрасти“ (Home >> Settings >> Account >> One Line Bio)
 • Напишете няколко статуса. Истинските хора в Туитър обичат да следват само истински хора. А истинските хора правят разни неща и обикновено ги описват с туитове. Ако не правите нищо затрогващо, винаги можете да напишете, че спите примерно.
 • Не бъдете спамер, и стойте в Туитър само за да продавате вашите продукти. Просто бъдете социални.
 • Покажете на хората вашето отношение. Последвайте други хора.
 • Като напреднете малко повече, се замислете за ползването на twitter клиент (програма). Така туитването ще е много по-лесно и забавно. Аз препоръчвам Tweet Deck.

Можете да започнете епичния живот в Twitter, като просто ме последвате и аз ще ви последвам наобратно!

Туитър птичката

Приятно туитване :)

18 коментара на “Twitter (туитър) Наръчник за Начинаещи”

 1. Tweets that mention Twitter Наръчник за Начинаещи | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 05, 10 в 09:23

  […] This post was mentioned on Twitter by Krasina Pencheva, Denica Stoianova, Diliana Bazelkova, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com and others. Cooler-Designs.com said: RT @SEOptimizacia: Twitter Наръчник за Начинаещи http://bit.ly/bykZrH […]

 2. SEO oптимизатор каза:

  авг. 05, 10 в 13:34

  Нарочно не го споменах този път. Да има разлика просто… от други пъти. Ще му стане много реклама на Оги, пък и прекалено много линкове не са на хубаво. Нека го оставим да си почине малко и той. По усмивката да разбирам ли че си харесал статията?

 3. SEO oптимизатор каза:

  авг. 05, 10 в 13:55

  Забавно!

 4. Банери каза:

  авг. 05, 10 в 13:26

  Ще те цитирам малко:

  „Кой ползва Туитър?

  Барак Обама, Аштън Къчър, всичките най-признати блогъри, знаменитости“

  Забрави да споменеш Огнян Младенов :-D

 5. Банери каза:

  авг. 05, 10 в 13:42

  Мога и един виц да ти кажа даже:
  На поредната SEO конференция попитали Огнян Младенов:
  – Г-н Младенов, от презентацията Ви стана ясно, че всички входящи линкове спомагат за SEO оптимизацията и че всеки един такъв линк има някаква тежест. Някой имат по-голяма тежест от други и обратно. Но все пак, обяснете ни в какво точно се измерва тежеста на един линк. Килограми, нютони… ?
  Огнян се усмихнал небрежно и отговорил:
  – В евро.

 6. dani каза:

  авг. 05, 10 в 19:03

  много интересна и полезна информация… и аз съм се чудила какво точно представлява „Twitter“

 7. Clinic Варна каза:

  авг. 06, 10 в 09:32

  Вица е много добър :)

 8. Анастас Мавродиев каза:

  авг. 08, 10 в 10:06

  Здравей Евгени. Имам един въпрос. Ще се радвам да ми отговориш когато имаш време.

  От известно време следвам няколко здравни организации чрез twitter, които публикуват интересни неща, но искам да си намеря някои по-специализирани, как мога да го направя? Има опция find people… и като напиша това което ме интересува ми излиза само един човек чието профилно име е това! Има ли например списък от където мога да си избера (има някакви списъци при интереси, но той си един и същи когато и да погледна, аз всъщност от там си прибавих тези организации които следвам)?

 9. SEO oптимизатор каза:

  авг. 09, 10 в 11:15

  Въпросът ти е наистина интересен. Отговорът му е лесен. Няма нужда да търсиш чрез Find People. По лесно е просто да си пуснеш един ден търсачката в Туитър да търсиш нещо от рода на: http://twitter.com/#search?q=здраве. Така в реално време ти ще видиш кой какво пише по тематиката, която теб те интересува и ще си го добавиш като приятел. Не е задължително да имат в името си ключовата дума, която те интересува. Важното е тях да ги интересува тази тематика, която и теб. Чрез това универсално търсене, просто ще видиш, кой се интересува от това, което и ти, по това какво са писали в статусите си.

  Има и един друг вариант, ама той е малко по Black Hat, затова за него няма да пиша тук. Пиши ми на лично да ти кажа за какво става въпрос точно. ;)

 10. Фидосов каза:

  авг. 23, 10 в 13:43

  Интересна статия!
  Вица също беше хубав :)

 11. SEO oптимизатор каза:

  авг. 23, 10 в 16:21

  Да благодарим на колегата от Подкрепа, за пълния и наистина стойностен коментар. Подобни а и още съвети мислех да изложа в допълнителна статия по въпросите за Twitter. Естествено, тъй като някой от тях ги има вече изложени тук, няма да ги приложа в следващата Туитър статия. Но определено това беше един наистина значим коментар по темата. Браво!

 12. Podkrepa каза:

  авг. 23, 10 в 15:46

  Четири съвета:
  1. броя символи е силно ограничен, а линковете в днешно време – дълги и описателни. Добре е да си изберете url shortener, който да ви ги „превежда“ в къси. Има десетки и е въпрос на избор, но е препоръчително някъде а пази пълния линк общовидим (по SEO причини) и да пази статистика (така че да виждате кой същност линк се харесва и кой не) – дава ви ценна информация на какво да наблегнете. Обикновено има и бутонче, за поставяне в лентата с любими браъзъра, татка че дасподеляте с един клик когато нещо ви се стори интересно.
  Моя личен избор е http://hootsuite.com/ – позволява публикуване в няколко акаунта и социални мрежи. Четете нещо зарибително – клик горе, клик (личния twitter), клик (Fecebook-a), клик (twitter-a на сайтечто, другото сайтеч и т.н.). Готово!

  2. В България повечето са малко егоисти, но е добре да правим услуги на другите като ги Retweet-ваме. Така тяхното стига и до вашите абонати, няко друг Ви връща жеста когато имате нещо свежо, нови хор разбират за вас и евентуално се абонират и т.н.

  3. Трик за печелене на много последователи в началото при по-комерсиално е да отворят някоя класация и да суб-ват наред (все пак внимавайте да не накликате по 50 човека наведнъж, за да не ви замразят акаунта). После отваряте списъците им на последователи и съб-вате и от тях. Някои от тях ще ви върнат жеста. Ако разбира се не държите на начестен микс.

  4. Пак за по-про ориентираните (нсъмнява се че на българси има мисъл – аудиорията е доста ограничена, но на английски става). Избирате си ниша, която ви е интересува и от която разбирате. Абонирате се за RSS-ите на 30-ина водещи сайта от тази област. Когатo там се появи нещо ново, което прецените че интересно TWITT!!!!. Има добър шанс да почнат да ви retwitt-ват, расте славата ви и доверието във вас. Особено ако го направи някоя звезда като Guy Kawasaki. Повече доверие и последователи означава и повече кликове на всичите Ви линкове. Много про-блогъри правят до 2/3 от трафика си от Twitter (внимание, не е особено качествен, както и този от boomar sharing-а – geek-овете четат бързо, не кликат на реклами, а туитърските саи прекалено разглезени да кликнат и един път, та а видят друга статия). Не злоупотребявайте с тъпотии – доверие, градено месеци се срива за минути при недообмислен ход.

  Успех!

 13. SEO oптимизатор каза:

  авг. 23, 10 в 17:24

  Да, ние също сме фенове на Mashable. Даже си пишем доста често с един от основателите му. Няма да издаваме кой точно :) Но Mashable започнаха да се разводняват малко. Не казвам, че няма и стойностни неща при тях, но да пускаш по 7-8 статии на ден за едни и същи неща. Ами то няма толкова новини в новинарските емисии по света. Няма как да има толкова новини на ден по една и съща тематика. И въпреки това обаче, ще продължаваме да ги следим, защото са ценен ресурс.

 14. Podkrepa каза:

  авг. 23, 10 в 17:15

  Що бе, компилиране на статийка с комнарите, ще хубаво нещо. Collective Sourcing един вид :)

  Извинете за правописа горе!
  boomar sharing = bookmark sharing (Свежо, Digg и подобни) и т.н.

  Сайтчтето, което аз лично чат-пат следя за новини за социалните мрежи и web 2.0 е http://mashable.com/. Препоръчвам на тези, които се интересуват от новни, инструменти и тактики по темата.

 15. Blagovest Georgiev каза:

  ян. 23, 11 в 00:53

  Преди малко отговорих на един туит, но не разбрах как се вижда за кой туит точно става въпрос. Аз имам mensions но не видях за кои титуве са ме споменали.

 16. Blagovest Georgiev каза:

  ян. 30, 11 в 23:35

  Май почвам да го разбирам. Близо съм!!!!!!! :)

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 05, 11 в 09:54

  Айде, още малко ти остана Благовест. Дерзай!

 18. Отзиви от socialme workshop 2 « Блог на slides.bg – презентации, документи, e-книги каза:

  апр. 24, 11 в 20:48

  […] за мрежата можете да намерите в тази статия. Ето обзорите на колегите от newtrend.bg , Web & events […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
По-добра производителност на сайта за Уебмастъри [VIDEO]

Maile Ohye разглежда основните аспекти на производителността на сайтовете.

Затвори