Типовете линкове, които Google мрази!

Link Building или изграждане на връзки, трупане на линковеОт Google ъпдейтнаха страницата за линк схемите с примери за беклинкове, които Google считат за СПАМ. Определено нови за този механизъм са article marketing-а и guest posting кампаниите, които са с  много anchor text пълен с ключови думи и фрази, advertorial-и които съдържат платени линкове, и не на последно място линкове със силно оптимизирани анкори в прес релийзи и статии.

Линк типовете, които могат да вкарат сайта ви в беля са реално повече от това. Ето и списъка им:

1. Google мрази платените линкове (когато ги хване де…)

Покупката и продажбата на линкове, които прокарват PageRank могат да имат негативен ефект спрямо ранковете на вашия сайт в SERPs. Това включва в себе си и: размяната на пари за линкове; размяната на стои и услуги за линкове; или изпращането до някой на „безплатен“ продукт, с цел на това този човек да пише за това и да сложи обратно връзка до източника.

Не купувайте или продавайте връзки, ако не искате да рискувате своите ранкинги.

2. Google мразят прекалената размяна на линкове (link exchange)

Размяната на линкове с други сайтове не е проблем (не е и решение, тъй като не дава никаква тежест, но все пак…). Всъщност, подобна практика е напълно нормална е за повечето сайтове. Например, сайтове за изучаване на маймуни могат да си разменят линкове с всички други сайтове за изучаване на маймуни без това да им навреди много.

Ако обаче разменените линкове изглеждат изкуствени (ако женски магазин за дрехи линква към сайт за хамали и обратно), тогава Google може да сметне, че се опитвате да билднете не натурални връзки. Докато връзките, които сте разменили имат нормална логика и един обикновен посетител би имал ползата да ги посети от вашия сайт към другия, то всичко ще ви е в реда на нещата ;)

3. Google мрази article marketing или guest posting в големи мащаби

ОК е ако публикувате вашите статии или гост-постове върху чужди сайтове, стига да не са на ишлеме. Ако guest post-вате само и единствено заради keyword stuffed беклинка, то вашия сайт може и да почне да се оглежда по някое време за някое и друго наказание. И въпреки, че това може да прозвучи много популистко, пускайте свои гост-постове в други уебсайтове, ако искате да допринесете за дадена тема с нещо качествено.

4. Google мрази автоматизацията и услугите свързани с изграждането на бекликове

Със сигурност сте виждали реклами за инструменти и услуги (както в Интернет, така и дори в нашите форуми searchengines.bg и predpriemach.com), които предлагат стотици (ако не и хиляди) беклинкове почти без да правите нищо. Тези инструменти, които ви „помагат“ да „доминирате“ SERPs-а, са сигурен начин по който да си баннете сайта от Google.

Избягвайте инструментите и разширенията за автоматично build-ване на беклинкове. Ако сте стигнали особено лесно до такива, то определено имайте предвид, че и Google SPAM екипа (начело с Matt Cutts) също вече ги знаят ;)

Типовете линкове, които Google мразят

5. Google мрази реклами, които пропускат PageRank

Ако въртите реклами на чужд сайт, постарайте се, да използвате rel=“nofollow“ като атрибут на съответния линк. Иначе, Google може да реши, че се опитвате да манипулирате SERP-а и какво следва? Да, точно така – наказание :)

6. Google мрази линкове с exact match анкор текстове в статии и прес релийзи

Ако вашата статия съдържа параграфи, които изглеждат по следния начин, то можете „спокойно“ да поканите Google СПАМ алгоритъма да ви дойде на гости:

„Има много сватбени пръстени на пазара. Ако искате да направите сватба, ще трябва да изберете най-добрия пръстен. Също ще ви се наложи да купите букет и сватбена рокля.“

7. Google мрази линкове от ниско-качествени директории и букмаркинг сайтове

Ако събмитнете вашия сайт в стотици Интернет директории, които никога няма да ви докарат и 1 посетител дори, изобщо не се занимавайте да правите подобен линк. Тези линкове, няма да помогнат на позиционирането ви в Google (освен ако тотално нямате абсолютно никаква качествена конкуренция, разбира се). Ако все пак смятате, че някога директорията може да ви донесе някой и друг посетител, то си заслужава да си откъснете един линк за из път ;)

8. Google мрази широко разпространени линкове по футърите на различни сайтове

Някои уебсайтове поставят линкове с keyword stuffed анкори във футъра на други сайтове. Тези линкове в 99,99% от случаите са платени линкове, и вие не бива да се възползвате от подобни техники.

Като тук не става въпрос за линкове във футъра като „За нас“ или  „Правила за ползване“, а става въпрос за бекликове като „хамали софия“ или „Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg„.

9. Google мрази линкове скрити в widget-и, които се активират на множество сайтове

Някои разработчици на widget-и, предлагат безплатни такива, които съдържат линкове в себе си към други сайтове: “Посетители на страницата: 1,234 – хамали“

Ако някой widget developer, ви оферира да промотира сайта ви, чрез уиджети, със сигурност го накарайте да използва rel=“nofollow“, или просто не използвайте такива линкове.

10. Google мрази форумни коментари с оптимизирани линкове в поста или в подписа, както и такива за блог коментари

Има инструменти, които автоматизирано постват коментари във форумите:
“That’s really great information! Thanks a lot!
Peter
buy wedding rings buy flowers best wedding”
Не използвайте този метод за промотиране на сайта си. Google го мрази. Не случайно, ако имате блог и сте си пуснали Akismet, определено подобно съобщение отива директно в СПАМ папката. Избягвайте автоматично масово постване на линкове по форуми и блог коментари.

Извод

Много е прост всъщност: Всичко се върти около това, че Google мрази линкове на кило и изкуствени линкове. За да получите добри връзки, които да ви постигнат дългосрочни резултати се свържете с нас. 
P.S. – умишлено ползвах думата мрази навсякъде, но в реалност истината е друга. Просто заменете навсякъде думата „мрази“ с „не харесва особено много“.

7 коментара на “Типовете линкове, които Google мрази!”

 1. Добромир Панов каза:

  авг. 01, 13 в 20:15

  Много хубава и изчерпателна статия. Поздравления за труда и отделеното време :)

  Бих допълнил, че Гугъл „не мрази“ постепенното, качествено и тематично SEO чрез изграждане на именно такива връзки. Най-накрая дойде време за качествената оптимизация и оставяне на заден план на количеството безполезни линкове.

 2. Пано Кондоянис каза:

  авг. 02, 13 в 06:59

  Гугл не харесва особено много сео-тата, но когато стане дума за парите който губи от неизползване на адуордс, направо намразва оптимизаторите. ;-)

 3. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 02, 13 в 11:16

  Определено и това го има, Пано.

  @Добромир – Радвам се, че статията ти е харесала. Иначе за постепенното събиране на линкове… да съгласен съм с теб. Това, което и аз съм написал по-горе е за автоматизираното и наведнъж събиране, за масовостта, за гадните софтуери и за некадърността на някои SEO специалисти ;)

 4. Теодор Захариев каза:

  авг. 02, 13 в 11:40

  Евгени браво, много свежо включване. С 2 думи Google мрази SEO, но все пак да сме реалисти, всеки ползва тези техники по-горе. Особено гост постинга. Интересно е какво значи гост постинг в големи размери. Можеби имат предвид голямо общество от блогове позволяващи гост постинг и много линкове натрупани наведнъж от подобни сайтове. Например сайта на Ан Смарти ако се сещате :)myblogguest.com

 5. Стоян Димитров каза:

  авг. 02, 13 в 12:20

  Напълно съм съгласен с горенаписаното. Някои от техниките съм ги правил без да се усещам, и ми се струва, че може би наистина Google наказва за това.

 6. Atanas каза:

  авг. 06, 13 в 14:43

  Виждам, че статията е от 1-ви август и като цяло от написаното не научих много нови неща, може би защото също като инж. Евгени Йорданов се интересувам от СЕО, но с тази разлика, че нямам инж. пред името си.. ;) Та има няколко неща, с които няма как да се съглася. Например туловете, които автоматизират процесите, свързани със самата СЕО дейност. Мисля, че тулове като magic submitter и senuke xcr, scrapebox са задължитени, НО САМО ако човек знае как да борави с тях (Добри статии, хюмън спин, огромен анчоринг и подбор на сайтовете, в които се субмитва съответното съдържание + Само висок ПР + релеванси + разнообразност от платформи + разтегляне на целия процес във времето, а не бичене на линкове за 2-3 дни) .. Играчка си е, докато се настрои всичко, но резултатът си струва. Разбира се, има си и доста занимавка, ръчно… За т.8 това е все още спорно, тъй като Гугъл УЖ мрази такива линкове, но все още (по това, което съм прочел) не е приложил промените в своя алгоритъм – ПРИМЕР за това са адски много български сайтове/онлайн магазини/блогове и т.н , в/у които е правено СЕО (от големите СЕО компании/ГУРУТА в БГ), което СЕО се изразява в линкове по футърите на 40-50 сайта + спамене на блогспот, прайвит нетуоркс коментари /статии с екзакт анчори на кирилица… Няма микс, няма нищо… Е, все още не съм видял спад в ранка им.. Лично на мен също не ми се нрави това, но както виждам все още не са се опарили в България… Предполагам, че въпросните тулове за автоматизация не биха вършили работа, ако говорим за оптимизация на БГ сайтове. Да, в този случай като цяло са неприложими… За платените линкове – Хващането им е доста трудно, освен ако не е някоя мрежа, която е нашумяла в последно време… Иначе малки прайвит мрежи, с добре организирани и прикрити футпринтс нямат хващане. Пиша го опит:)

  Поздрави!

 7. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 22, 13 в 16:51

  Здравей, Атанас.

  Благодаря за включването и компетентното мнение на специалист от областта. Статиите, които съм решил да споделям в този блог, ако преди не си чел нищо от мен, не са за най-големите гурута. Всичките те са повече от наясно с тези правила и проблеми много преди аз да напиша, която и да е било статия. Този блог е по-скоро за начинаещите в SEO хора, както и за специалистите, които имат клиенти и вместо да им обясняват това или онова, могат просто да ги насочат към „човешки“ написана статия, такава каквато и клиентите им могат да разберат.

  Иначе съм съгласен с теб за tool-овете. Като всяко нещо, нишо не е толкова проблемно, ако не се прекалява с него. Между другото такова ми беше и основното послание с тази статия ;)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
4 БОНУС SEO правила!
10 златни правила при SEO за нови сайтове през 2013

Преди да пуснем сайта Когато все още ръчкате по сайта, задължително се слага отметка на noindex в SEO плъгина, който...

Затвори