Тенденциите в Търсенето и SEO за 2011

Тенденциите в Търсенето и SEO за 2011

Не един или двама колеги, особено чуждестранните, в началото на годината написаха своите идеи, за това как ще протече тази година в нашия бранш.  Според мен те имаха някой добри попадения и някой не толкова точни такива. Точно поради тази причина аз реших да дам и своя поглед над нещата, като разгърна тези тенденции за 2011 в няколко отделни статии. И съответно започваме с това, което е най-тясно свързано и важно за нас самите, а именно Търсенето и SEO-то.

Търсенето

Постоянна промяна
Единственото постоянно нещо в Google  през 2010 беше промяната. Броят и честотата на тези промени беше умопомрачителна. И тъй като Google се опитват постоянно да намират повече източници откъдето да прибират допълнителни пари, основно от търсенето де, съм доста сигурен, че тенденцията с промените ще си остане и през 2011.

Задръстване

Помните ли добрите стари дни, когато Google беше проста и лесна търсачка? Напоследък, резултатите в SERPs са толкова наблъскани с досадни реклами и допълнителни резултати или функции, че понякога човек се чувства все едно се бори с търсачката за качествените резултати. За съжаление изглежда, че тази „задръстеност“ ще остане занапред. Това не е бъг, а функция! :)

Blekko

Новата специлиализирана търсачка Blekko беше голямата новина на 2010 година, но освен новина, тя ще присъства в ежедневието на все повече SEO специалисти и други уеб професионалисти през 2011.

Сигурността
Google е най-големият ни кошмар свързан със сигурността, но досега повечето хора пренебрегваха този факт. През 2011 все повече и повече хора ще започнат да говорят за това. А това неизменно ще въвлече и институциите в тази борба, борба която държавните машини не разбират. Дори конкуренцията на Google в търсенето, използва техни служители да наблюдават определени хора с цел реклама.

Възможности
За първи път от доста време насам има наистина добри алтернативи на Google. За съжаление не и български такива (за момента, тъй като подочух че един колега в момента разработвал една…), а като алтернативи могат да бъдат разгледани: Bing, Blekko, Yandex.com и DuckDuckGo. Това, че ги има означава само едно нещо. Хората не искат да бъдат ограничени да използват само Google, искат да избират от различен брой възможности. Най-сетне имат отново този избор.

Тенденциите в SEO оптимизацията през 2011

SEO оптимизацията

Оптимизиране за конверсии
Conversion rate optimization (или CRO) е в полезрението ни от сравнително доста време, но през 2010 стигна до нови висоти. Много от западните компании вече я практикуват и предлагат успешно. Така, че или ще се опитвате да сте на тяхното ниво, или ще продължите да продавате само „добавяне в търсачка“ и „оптимизация на мета тагове“.

Разнопосочност

Мобилно SEO, местно SEO, видео SEO, SEO за социални мрежи и т.н. не са нови явления. И има специалисти, които се развиват в определената ниша с години. И все пак, разнопосочността на SEO услугите предлагани на пазара стигна до такава точка, че един човек и дори рядко една фирма може да върши всичките едновременно. И въпреки, че повечето големи „дигитални агенции“ проповядват идеята, че големите могат всичко, според мен SEO-то няма как да влезе в тази рамка. Очаквам, че ще виждаме специализирани и разделени услуги все повече и все по-често.

Facebook SEO
Facebook търсенето и техният търсещ алгоритъм достигна нова сложност през 2010, когато терминът оптимизиране за Facebook се появи като следващата логична стъпка. И вече има хора, които го практикуват.

Link building в социалните мрежи
Facebook SEO-то е само един аспект от взаимоотношението между Facebook и SEO-то. Google и Bing потвърдиха, че туитовете в Twitter и харесванията/споделянията във Facebook се броят като ранкинг фактори, и естествено много малко експерти от областта на SEO предполагам са били учудени от това. Тези, които все още не са обмислили придобиването на връзки с помощта на социалните мрежи или използването на Twitter и/или Facebook за разпространят информацията за своя бизнес, вече е време да го направят.

8 коментара на “Тенденциите в Търсенето и SEO за 2011”

 1. Tweets that mention Тенденциите в Търсенето и SEO оптимизацията за 2011 | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  ян. 10, 11 в 08:14

  […] This post was mentioned on Twitter by Виталий Кулёв. Виталий Кулёв said: RT @SEOptimizacia: Тенденциите в Търсенето и SEO за 2011 http://goo.gl/fb/8HAzg […]

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 10, 11 в 12:18

  ;)

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 10, 11 в 12:28

  Умишлено, Иво… умишлено…

 4. Тихомир Петров каза:

  ян. 10, 11 в 12:17

  Супер! Мисля, че ще започва да се зачерква все повече и повече темата за CRO и именно това е начина да оценим своя ROI :)

 5. Иво Апостолов каза:

  ян. 10, 11 в 12:26

  Сякаш си изпуснал основният тренд, не знам дали е умишлено или не :)
  Все по-голяма част от резултатите ще водят към други проекти на Google…

 6. Barmolino каза:

  ян. 10, 11 в 14:13

  Ще трябва доста да попишем за да имаме резултати само това ми подсказа google

 7. Футболни Прогнози каза:

  ян. 12, 11 в 01:30

  Определено Facebook SEO стана доста популярно през 2010

 8. Тенденциите в Търсенето и SEO за 2011 - Димитър Данаилов каза:

  ян. 27, 11 в 22:02

  […] Източник : https://seoptimizacia.com/tendenciite-tarseneto-seo-optimizaciyata-2011.seo […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SocialMe
Доказани Безплатни Фейсбук Рекламни трикове

Изминалата година беше много силна за Фейсбук. Компанията е близо до 700-милионния си потребител. Обявиха и новата си email система....

Затвори