Търсене в Google за Напреднали

Търсене в Google за Напреднали

В статията Основи при търсенето с Google се разглеждат всички най-често срещани проблеми, но понякога са ви необходими по-мощни способи. Този документ откроява по-разширените функции на Google Търсене в мрежата. Имайте предвид обаче, че дори силно напредналите потребители, като членовете на групата за търсене на Google, използват тези функции през по-малко от 5% от времето. Основното обикновено търсене най-често е достатъчно. По правило използваме квадратни скоби [ ] за означаване на заявките, така че[ да бъдеш или да не бъдеш ] е пример за една, а [ да бъдеш ] или [ да не бъдеш ] – за две.

 • Търсене на фрази („“)
  Ако оградите група думи с двойни горни кавички, казвате на Google да вземе предвид точните думи в точно този ред без никаква промяна. Google вече използва реда и факта, че думите са заедно, като много ясен знак и ще се отклони от него само при основателна причина, така че обикновено кавичките не са необходими. Ако настоявате да търсите по фрази, може случайно да пропуснете добри резултати. Например при търсенето на [ „Александър Бел“ ] (с кавички) ще пропуснете страници, които се отнасят към Александър Г. Бел.
 • Търсене в рамките на конкретен уебсайт (site:)
  Google ви дава възможност да укажете, че резултатите от търсенето ви трябва да идват от определен уебсайт. Например заявката[ ирак site:bnt.bg ] ще изведе страници за Ирак, но само от bnt.bg. По-простите заявки [ ирак bnt.bg ] или [ ирак бнт ]обикновено ще свършат същата работа, въпреки че може да изведат резултати от други сайтове, споменаващи БНТ. Можете също да посочите цял клас сайтове – например [ ирак site:.gov ] ще изведе резултати само от домейна .gov, а [ ирак site:.iq ] – само от иракски сайтове.
 • Термини, които искате да изключите (-)
  Поставянето на знак минус непосредствено пред дума указва, че не искате в резултатите да се показват страници, които я съдържат. Знакът минус трябва да се показва непосредствено пред думата и да се предхожда от интервал. Например в заявката[ най-актуален софтуер ]минусът се използва като тире и няма да се тълкува като знак за изключване, докато при заявката[ най-актуален -софтуер ] ще се търсят думите „най-актуален“, но препратките към софтуер ще бъдат изключени. Можете да изключите колкото думи искате, като използвате знака  пред всяка от тях – например [ ягуар -коли -футбол -система ]. Знакът може да се използва за изключване не само на думи. Например поставете тире пред оператора „site:“ (без интервал), за да изключите конкретен сайт от резултатите от търсенето.
 • Попълване на празните места (*)
  Знакът *, или още заместващ знак, е малко известна функция, която може да бъде много мощна. Ако включите * в заявка, звездичката указва на Google да се опита да я третира като контейнер за всеки неизвестен термин или съответно термини и след това да открие най-точните съответствия. Например търсенето на [ Google * ] ще ви даде резултати за много от нашите продукти (отворете следващата и по-следващата страница – имаме много). Заявката [ Обама гласува * по * законопроект ] ще ви даде материали за различни гласувания по различни законопроекти. Обърнете внимание, че операторът „*“ работи само за цели думи, а не за отделни части от тях.
 • Търсене на точно съвпадение (+)
  Google автоматично използва синоними, така че да намира страници, споменаващи например „фитнесцентър“ за заявката[ фитнес център ] (с интервал), или българска история за заявката [ бг история ]. Понякога обаче Google малко прекалява с помощта и ви дава синоним, когато не сте искали такъв. Поставяйки + непосредствено пред дума (не забравяйте да не добавяте интервал след знака „+“), казвате на Google, че искате точно съответствие на въведената от вас дума. Ограждането на отделна дума с двойни горни кавички ще свърши същата работа.
 • Операторът „OR“ (англ., или)
  Поведението на Google по подразбиране е да взима под внимание всички думи в заявката за търсене. Ако искате конкретно да разрешите която и да е от няколко думи, можете да използвате оператора „OR“ (имайте предвид, че трябва да напишете „OR“ с ГЛАВНИ БУКВИ). Например [ Локомотив Пловдив 2004 OR 2005 ] ще ви даде резултати или за едната, или за другата от тези години, докато [ Локомотив Пловдив 2004 2005 ] (без „OR“) ще ви покаже резултати, които включват и двете години на една и съща страница. Символът | може да замести „OR“. (Между другото операторът „AND“ (англ., и) е по подразбиране, затова не е необходим.)

Изключения

Търсенето рядко дава абсолютни резултати. Търсещите машини използват различни техники, за да имитират начина, по който мислят хората, и да се доближат до поведението им. В резултат на това повечето правила имат изключения. Например заявката [ свобода или смърт ] няма да се тълкува от Google като заявка с „OR“, а като фраза, която съответства на популярния революционерски девиз. Google ще покаже резултати от калкулатора за заявката [ 34 * 87 ], вместо да използва оператора „Попълване на празните места“. И двата случая следват очевидната цел на заявката. Следва списък с изключения от някои правила и указания, споменати тук и в статията Основи при търсенето с Google:

Изключения от „Всяка дума е от значение“

 • Често използвани думи като „за“, „на“ и определителните членове обикновено не се вземат под внимание (те се наричат „стоп думи“). Но има изключения дори от това изключение. Търсенето на [ щурците ] вероятно се отнася за групата „Щурците“. Заявката [ щурци ]навярно е за насекомите. Google няма да пренебрегне определителния член·в първата заявка.
 • Някои думи в оригиналната заявка могат да бъдат заместени от синоними. (С добавянето на + пред дума ги деактивирате.)
 • Конкретна дума може да не се показва на страница от резултатите, ако има достатъчно други доказателства, че страницата е уместна. Доказателството може да дойде от извършен от Google езиков анализ или от много други източници. Например заявката[ поглед отгоре към пеещите фонтани ] ще ви даде хубави снимки с такъв изглед от страници, които не включват думата „отгоре“.

Пунктуация, която се взема под внимание

 • Пунктуацията в популярни термини, които имат конкретно значение, като [ C++ ] или [ C# ] (и двете имена са езици за програмиране), се взема под внимание.
 • Знакът за долар ($) се използва за посочване на цени. [ nikon 400 ] и [ nikon $400 ] ще дадат различни резултати.
 • Тирето  понякога се използва като знак, че двете думи, които го обграждат, са свързани много здраво. (Освен ако след знака „-“ няма интервал, а пред него има, в който случай това е знак минус.)
 • Знакът за долно тире _ се взема под внимание, когато свързва две думи, напр. [ бързо_сортиране ].

Източник на статията: Google

Вие от напредналите ли сте или от начинаещите?

13 коментара на “Търсене в Google за Напреднали”

 1. Андрей Димитров каза:

  мар. 07, 11 в 10:37

  А процентно можеш ли да кажеш колко хора използват тези знаци? Според мен са по-малко от 1 процент.

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 07, 11 в 11:13

  За съжаление, Андрей, нямам такива данни. Но според мен, това, което предполагаш, най-вероятно граничи с реалността. Както казах в заглавието на тази статия пише „за напреднали“. Колкото и надеждата ни да е хората да търсят правилно, за съжаление повечето от тях просто пишат цели изречения като например „търся да купя нов акумулатор за Fiat Bravo 1.2 16V 1999 година“. И все пак това е оптимизирано търсене, повечето хора, даже и тези параметри не пишат дори.

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 07, 11 в 11:23

  Предполагам, че и заради това намираш каквото търсиш. Защото знаеш как работи алгоритъма и с какво трябва да го храниш, за да ти се радва. А иначе комбинацията ти от клавиши ме кефи супер много… Alt + shit…

 4. Андрей Димитров каза:

  мар. 07, 11 в 11:25

  По дефалт ми е alt+shit и не си правя труда да ги сменям с нещо друго, така съм си свикнал. Ти с какво си ги сменяш? Извинявай за offtopic-а!

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 07, 11 в 11:32

  Ти или се бъзикаш или не забелязваш, че пишеш shit вместо shift? С това се пошегувах по-горе. Но виждам, че го пишеш във втори коментар вече, при това напълно сериозно. Не си се събудил още, нали?

 6. Андрей Димитров каза:

  мар. 07, 11 в 11:34

  Ха, верно, че така съм го написал :-) Явно не съм се събудил още!

 7. Андрей Димитров каза:

  мар. 07, 11 в 11:20

  За това пък SEO-тата правят всичко възможно да се показват точните сайтове при търсене от потребител :-)

  Ето например забелязал съм жена ми когато търси нещо какво прави – пише на шльокавица :-) Разбираш ли, колкото и да се опитвам да я насоча (и не само нея) хората ги мързи да натиснат alt+shit и да си напишат заявката както трябва.

  Ще ти призная – аз също рядко използвам комбинации и логически оператори – поради факта, че намирам абсолютно всичко което ми трябва. Знам какви думи да слагам, може би защото малко или много съм наясно как работи алгоритъма и какво се опитва да ми намери търсачката.

 8. Тишо Петров каза:

  мар. 08, 11 в 10:18

  Наистина добра статия Гена. Определено е хубаво понякога да използваме подобни тактики, за да спестим време.

 9. VoIP каза:

  мар. 18, 11 в 23:54

  Благодаря за инфото, но да си кажа честно коментарите са доста забавни :-)

 10. Ира каза:

  мар. 24, 11 в 22:38

  Забравил си една функция на google.com която аз използвам доста често-
  define: някаква фраза
  преди двуеточието няма интервал, след него има.
  Тази функция дава дефиниция на търсенето понятие. Например
  define: HTML

  Надявам се това да помогне.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 26, 11 в 10:27

  Благодарим за допълнението, Ира. Честно казано, както можеш да видиш от източника на самата статия най-отдолу, си пише, че това е Google. Какво означава това? Това означава, че това е една много полезна статия, която реших да споделя с моите читатели. Това е статия писана от самите Google. Аз не съм я променял по никакъв начин. Затова и нямам добавени от мен някакви неща.

 12. бгкулинар каза:

  авг. 17, 11 в 08:44

  Относно търсенето в кавички – НЕ Е само за фрази. За единични думи също върши работа, особено когато Г непременно иска да ти покаже, че грешиш в изпсването на думата.

 13. …уроци, обучение, помощ… » 20 трика за по-ефикасно търсене в Google каза:

  сеп. 26, 11 в 10:31

  […] Търсене за напреднали… Отказване на отговора […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO заплатите по-високи тази година [Report]

Ако мислите да работите в SEO бранша, сега е добро време да започнете. Стартиращите заплати са се увеличили със 17,5%...

Затвори