Таргетиране по език или държава: Какво трябва да се знае по въпроса?

Като човек, който се занимава с международен search, един въпрос ми бива задаван отново и отново: Как трябва да се създаде многоезикова стратегия – около определен език или около определена държава? И двата начина си имат своите позитиви и негативи, но преди да започнете, бъдете сигурни в посоката, която поемате. Много по-лесно е, ако знаете от самото началото какво искате да постигнете, а не вече в самия край на кампанията да решите да преправите всичко.

languages

Въпреки че при всеки възможностите, желанията и бюджета са различни, тук  долу са някои от плюсовете и трудностите свързани с определената тактика, която бихте поели.

Таргетиране по Език

Плюсове

 • Хостингът може да е местен: Това, че таргетирате повече от една държава означава, че дори и хостингът ви може да не се намира в някоя от държавите, които таргетирате.
 • Много-културност: Езикът е една от най-важните части на една култура. Пример за това е таргетирането на испански език. Реклама на този език може да бъде разбрана от няколко различни култури: Северно-американска (Мексико), Южно-американска (по-голямата част) и да не забравяме самата  Испания.
 • По-ниска цена: Хостингът, имайки определен TLD, и наемането на SEO за определения език и copywriter-и на съдържание може да излезе скъпичко; да таргетираш по език, или няколко (но малко) езици, покриващи голяма територия и популация, не е чак толкова скъпо.

Трудности

 • Оптимизация за търсачки (SEO): Не е невъзможно да се rank-не един сайт, когато се таргетира по език; но, search алгоритмите са разработени да вземат впредвид основно „местните“ резултати за различните държави, и по-малко се гледа езика. Ако не беше така, при търсене на „магазин за парфюми“ в София, да излезе резултат от Санкт Петербург в Русия примерно.
 • Лингвистичната грешка: Диалектите и спелуването са специфичните разлики между различните държави споделящи един език. В много случаи фразите и някои имена могат да бъдат разбрани по различни начини.  Има един подобен специфичен случай с Шевролет Нова, като „No va“ на испански означава „не отивай“. Този проблем обаче „ужили“ само Южна Америка, където тази фраза е широко използвана.

Таргетиране по Държава

Плюсове

 • Оптимизацията за търсачки тук е плюс: Има много добри практики за изграждането на едно SEO за определена държава. В общия случай, следвайки правилата на Google, работи почти навсякъде. Въпреки това таргетирането на SEO по държава също има своите плюсове.  Ако например хостингът е в определената държава и има определения  за държавата ccTLD (за България това е „.bg“), това са 2 точки в полза на SEO-то. А относно ключовите думи, когато е избрана само една държава за таргетиране, сайтът реално се бори с по-малко конкуренция, което донякъде допринася и за по-лесно rank-ване.
 • Факторът Доверие (the Trust factor): Доверието е всъщност един от най-важните фактори, когато се избира дали да се таргетира по език или по държава. Бидейки местни, и/или правейки се на местни, бизнесът ще спечели повече, отколкото бидейки мултинационални – освен ако не сте огромна, световно-известна марка като Nike (които, между другото, също прилагат „местни“ тактики). Когато дадеш на потребителя чувството, че го разбираш и че си „местен“ за него, това поражда едно доверие, а доверието е това към което се стремят маркетолозите.

Трудности

 • Дупликация на съдържание (content duplication): Според Google, ако имаш  съдържание като на друг сайт, не е кой-знае-какъв проблем. Рискът обаче тук е да не се rank-не сайта добре/въобще. Много сайтове „.com“ (U.S. версията) се rank-ват по-добре от „.co.uk“ (U.K. версията) когато се таргетира Великобритания. Често това води до по-малки конверсии и най-вероятно някой британец ще се посмее добре с използването на твоят „английски“, както и на неправилно написаните думи. Има няколко начина за справяне с този проблем и това са: пренаписване на съдържанието, което се повтаря в различните версии на вашия сайт; да се укаже език в Google’s Webmaster Tools; както и поправката на някой линкове.
 • Скъпо: А споменах ли вече пренаписването на съдържанието на вашия сайт? Да, не само пренаписването, но наемането на Content специалист от държавата, която се таргетира, излиза скъпичко. И не говорим тук само за различните езици. Бразилският португалски език е различен от европейския португалски. И тъй като тук таргетираме по държава, това означава два отделни хостинг плана в две отделни държави, купуване на две TLD-та и различни подходи от гледна точка на SEO за всеки пазар. Започването на изграждане на сайт във всяка отделна държава от дъното е ужасно много работа. Определено трябва да се направи добро проучване на пазарите преди да се навлезе в определена държава. И също помнете, че  не винаги различието между няколко съседни държави и подобни езици е чак толкова голямо, че да се притеснявате за него.

Таргетирането по език може да сработи добре, когато просто искате да дадете възможността на юзърите да разберат съдържанието на сайта ви на определен език, независимо от локацията. Това може много лесно да се приложи с помощта на paid search кампания и е евтина алтернатива на наистина сериозен презокеански, транс-контитентален  наистина сериозен маркетинг в тази насока.

И ако все пак вашата цел е да имате една успешна SEO или PPC стратегия, таргетирането по държава има повече предимства от таргетирането по език. Таргетирането по държава си е истинска локализация, намалява се съревнованието и обикновено trust-а който се получава локално е по-голям. Да, няма да пренебрегваме и факта, че ще ви струва малко повече за кратък период от време, но когато се погледне малко по-напред в бъдещето може все пак да спечелите едно име, едно име което е вашата марка, за която всички биха узнали, че е местна, добра и качествена марка.

11 коментара на “Таргетиране по език или държава: Какво трябва да се знае по въпроса?”

 1. Tweets that mention Таргетиране по език или държава: Какво трябва да се знае по въпроса? | SEOptimizacia -- Topsy.com каза:

  май 17, 10 в 10:47

  […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov. Evgeni Yordanov said: Таргетиране по език или държава: Какво трябва да се знае по въпроса? – http://awe.sm/56ELF […]

 2. Петкова каза:

  май 17, 10 в 13:25

  Много информативна статия. Определено ще я препоръчам

 3. SEO оптимизатор каза:

  май 17, 10 в 13:28

  Радвам се, че е харесала на някой статията. Просто исках малко по-подробно да разгледам аспектите на таргетирането, защото понякога е трудно като се работи с клиент да му се обясни, кое за какво се прави. А има такива клиенти които постоянно искат да знаят какво става… какво се случва… защо става така… нормално ли е това… и разни такива. Тази статия е написана и с цел да се предлага на клиентите да имат източник на информация за това защо се подхваща определена стратегия, без да трябва да бъдат убеждавани с месеци.

 4. Marian каза:

  май 17, 10 в 16:02

  Mozhe bi e nuzhna edna korekciya – Mexico e v South America.
  Nauchete po-dobre punktoaciyata, sorry.

 5. SEO оптимизатор каза:

  май 17, 10 в 16:08

  А Вие пък се научете да пишете на Кирилица. Корекция не е нужна, тъй като не съм езиковед, а SEO специалист. За повече референции относно Вашата „нужна корекция“ можете да проследите следната връзка: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BE

 6. Marian каза:

  май 17, 10 в 16:11

  Sorry, moya e greshkata za Mexico. Sorry.

 7. SEO оптимизатор каза:

  май 17, 10 в 16:13

  Няма проблем, за това е и Интернет. За да си помагат хората, да научават нови неща. Лека и приятна вечер!

 8. Marian каза:

  май 17, 10 в 16:14

  Nyamam klaviatura za Kirilica. Shtom pishete, tryabva da e gramotno.Zatova ne prochetoh do kraya napisanoto . No vse pak- IT IS GREAT.

 9. Marian каза:

  май 17, 10 в 16:21

  Glasuvala sam.

 10. Васил Тошков каза:

  февр. 06, 11 в 13:19

  Това с хостинга спрямо държавата е добра практика, но пък аз не съм имал проблеми и когато хостингът не е в държавата, която таргетирам. Предполагам повечето хостинг компании вече и сами не си знаят къде са им сървърите от препродавания, затова Гъгъл не обръща особено внимание на този гео фактор.

  Виж, домейнът вече е друго нещо и регионалният такъв безспорно е голям плюс.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 06, 11 в 20:30

  Благодарим за споделеният личен опит, Васко. И аз самият имам лични наблюдения от този род. Но и предпочитам за по-големите клиенти да взимам хостинг от държавата, за която ще се борим.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Доброто SEO има нужда от добра Analytics информация

Висококачествените анализиращи софтуери  (като Google Analytics или други подобни платени) предлагат добра и полезна информация. Ако й обръщате достатъчно внимание,...

Затвори