Какви Социални Фактори използват от Google и Bing

Какви Социални Фактори използват от Google и BingШироко е разпространено мнението, че търсачките взимат предвид сигнали, от популярните социални мрежи, в своите алгоритми. Все пак милиони линкове се споделят всеки ден в сайтове като Facebook и Twitter. Би било по-скоро учудващо, ако търсещите машини като Google и Bing направо игнорираха тези линкове, особено предвид факта, че по-големите търсачки имат договори за достъп до информацията с Туитър и/или Фейсбук.

Но кои са точно сигналите, които те засичат и каква тежест дават на посочените като линкове сайтове? Благодарение на интервютата на Danny Sullivan проведени както с представители на Google, така и с такива на Bing, вече можем с по-голяма сигурност да твърдим някой неща.

Twitter: Retweets

Отчитат ли се retweet-овете като ranking фактори?

Google използва retweet-ите, като фактор едновременно за органичните резултати, както и за резултатите в търсенето за новини.

Bing използва retweet-ите за сигнал, но най-много това е отразено в Bing Social Search. Bing също гледа  и т.н. „социален авторитет“ на съответните потребители, което се определя като се анализира броят последователи, които има потребителя, както и колко човека следва самия потребител. Вижте по-долу.

Туитър: Потребителски Авторитет

Изчислява ли се и следи ли се потребителския авторитет в Twitter?

Google изчислява и използва „качество на потребителя“, но явно го прави по начин, по който не идентифицира самия потребител персонално. Звучи малко странно, нали?!

Bing общо взето прави същото, само дето свързва добре известните хора с техните акаунти за тази цел.

Twitter: Потребителския авторитет и Тежестта на връзките

Дава ли се по-голяма тежест на връзките пуснати от потребители с по-голям авторитет?

Google не използва потребителския авторитет от гледна точка на прибавяне на тежест на връзките спрямо органичния трафик, въпреки че, го ползват в „определени ситуации“, като например търсенето на Google в Реално време.

Bing казват просто ‘ДА‘ без да упоменават допълнителна информация.

Facebook и Twitter като фактори в търсенето

Facebook: Линкове

Следят ли се линковете споделяни във Facebook?

Google третира линковете от Facebook, по същия начин като тези от Туитър.

Bing разглежда основно линковете споделени с „Всички“, включително тези споделени от Фейсбук Фен Страниците.

Facebook: Потребителски Авторитет

Изчислява ли се и следи ли се потребителския авторитет във Фейсбук?

Google изчислява авторитетността на потребителите, но не се старае да идентифицира потребителя индивидуално.

Bing не го следи, казвайки, колко е сложно нещо подобно в тази мрежа.

Facebook: Потребителския авторитет и Тежестта на линковете

Дава ли се по-голяма тежест на връзките пуснати от потребители с по-голям авторитет?

Google прилагат потребителския авторитет по начина по който го правят и за линковете в Twitter (малко избираемо).

Bing споменават отново Twitter и качеството на споделяне на връзки там. И казват, че ако връзки са споделяни в големи количества и на двете места, то „е много вероятно тези връзки да са легитимни

Изводи за Facebook, Twitter, Google и Bing

Изводи за вас

 • Социалните фактори се използват от търсачките.
 • В повечето случаи, тези фактори се използват малко избирателно.
 • Големите обеми изглежда играят някаква по-сериозна роля отколкото авторитета на потребителя, поне на този етап.
 • Google разглежда Туитър и Фейсбук малко или много като еднакви, докато Bing като че ли предпочита повече Twitter.

19 коментара на “Какви Социални Фактори използват от Google и Bing”

 1. Тихомир Петров каза:

  дек. 13, 10 в 09:56

  Хм… интересно наистина. По мои наблюдения Google предпочита малко или много повечко Facebook, но това наистина е по мои наблюдения. Това за re-tweets е важно! @Гена – това значи ли, че google и bing вземат предвид линк от re-tweet, а не от tweet ?!

  Мерси :)

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 10:05

  Не значи точно това, Тишо. Значи, че взимат линковете из цял Туитър, просто тия които са retweet-вани, реално биват пуснат 1 линк от повече хора. Това е като при уебсайтовете… колкото повече сайтове линкват към даден 1 уебсайт, толкова той става „по-важен“ за пред търсачките и в повечето случаи му се качва нагоре в Google SERPs.

 3. Тихомир Петров каза:

  дек. 13, 10 в 10:10

  Ахм! Ясно. Това ме интересуваше. Мирси :)

  Това може да бъде цял link building бре :)

 4. Антон Радев каза:

  дек. 13, 10 в 10:29

  Привет и от мен!
  Тъй като не ползвам Twitter изобщо, имам лични наблюдения само от Facebook, но доста добри. Предполагам, че ще е аналогично и с Twitter. Самите връзки не са особено полезни, да не казвам хич. Но посещенията от тях са значими за Google и то доста. Виждал съм вече не веднъж (единия път беше мой) сайтове, които се класират за две седмици по дадена фраза (EN) и придобиват sitelinks и всичко това само от Facebook значителенн трафик и есетина други връзки

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 10:37

  Благодарим за примера, Тони. И ние имаме подобни наблюдения. Но тъй като ползваме Туитър, мога да кажа, че реално Туитър връзките работят много по-бързо. Тъй като Google ги е включил в т.н. Google RealTime Search, така или иначе. И в момента, в който излезе нов материал при мен, отделно от RSS-а и sitemap-а откъдето основно бива ping-нат Google, че имам нов материал, основния виновник за бързо индексиране и позициониране на материалите ми са Туитър споменаванията (retweet-овете), след като съм го изчуруликал аз, разбира се.

 6. Лазар Белев каза:

  дек. 13, 10 в 10:56

  Интересно, поне аз така го тълкувам, че трябва в профила да има повече инфо, за да му придаде повече тежест при линкване.Или нещо не разбрах? А иначе, че един съдаржателен профил в социалната мрежа си генерира стъбилен поток посещения това е безспорно, но пък и е доста трудоемко. ;)

 7. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 11:10

  @Лазар: Зависи за кои профили говориш. Принципно, Да, колкото повече инфо, толкова профила изглежда по-примамлив за търсачките. Но не само инфото е важно. А при twitter са важни followers и following и отношението между тях, както и твоите followers с какъв authority фактор са… Може би и Klout score-а да се взима под внимание.

  @Пано: Така е. Нека всеки прецени спрямо това, което промотира, кой е най-работещия за него канал и да ползва него. Колкото повече, толкова повече е казал един мъдрец. Но не трябва да си поставяте за цел да сте във всички мрежи. Това не е най-важното и само се губи време. Ако не сте прочели една моя статия по въпроса, мисля че е време да го направите ;)
  https://seoptimizacia.com/razvivane-na-pravilnite-socialni-profili-po-pravilniya-nachin.seo

 8. elpak каза:

  дек. 13, 10 в 10:58

  Мисля че twitter помага повече от facebook, Ползвайте и ги 2 колкото може повече.

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 12:10

  Благодарим за дългото и интересно мнение, Никола. Колкото до сделката между Facebook и Bing. Да… наясно сме със случая. И това не са само тестове в САЩ. В момента търсачката на Facebook работи с алгоритъм от Bing, и даже всички външни търсения минават през Bing. Има им и логото и сами можете да го видите това дори и в българската версия на Facebook :)
  http://www.facebook.com/search.php
  Вляво има Web Results, Които са с логото на Bing ;)

 10. Tweets that mention Социални Фактори използвани от Google и Bing | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  дек. 13, 10 в 11:16

  […] This post was mentioned on Twitter by Cooler-Designs.com, Evgeni Yordanov and SEОптимизатор, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: Какви Социални Фактори използват от Google и Bing http://goo.gl/fb/KIeia […]

 11. Никола Петров каза:

  дек. 13, 10 в 12:06

  Здравей,
  много интересна и полезна статия. Важността на retweet е нещо ново за мен. Чудя се каква стратегия може да се измисли за да се изстрелят retweets целенасочено.
  Иначе като цяло, исках да допълня, че Google нямат толкова добър достъп до Facebook колкото Bing. Преди около два месеца Facebook обявиха интеграцията в Bing системата. За момента промените се тестват само в САЩ, но се надяваме че скоро ще дойде и при нас. Това може да бъде ползвано много активно при търсенето на хора или марки.
  Аз до сега не съм правил Facebook кампания, не съм имал подходящ сайт. Смятам че и facebook и twitter са много важни когато обогатяваме марката си. А нали именно създаването на марки е горещата тема в SEO тази година.

 12. elpak каза:

  дек. 13, 10 в 15:52

  Bing набира скорост и сделката с фейсбук може и да доведе до намаляване на дяла на гугъл. Следим ;-)

 13. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 17:10

  Е… това е в сферата само на добрите пожелания за момента :)

 14. elpak каза:

  дек. 13, 10 в 22:14

  Нещо интересно, Гена не знам дали го знаеш но норвежката търсачка http://www.kvasir.no при търсене на дадена дума показва и резултати от twitter. Пълна интеграция между kvasir и twitter. Не съм попадал на подобно нещо.

 15. Петър Йорданов каза:

  дек. 14, 10 в 02:22

  Индексират се бързо сайтовете, това е основно предимство.

 16. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 14, 10 в 15:24

  @elpak: Пано, виждал съм я тази търсачка. Не е от любимките ми. Но от това, което виждам при тях не е пълна интеграция с Туитър. Просто като търсиш нещо, първо ти излизат резултати от Twitter и после чак organic резултатите.
  @Петър: Да, правилно си извлякъл есенцията от статията ;)

 17. оценка на риска каза:

  дек. 16, 10 в 19:51

  Страхотна публикация

 18. Тенденциите в Търсенето и SEO оптимизацията за 2011 | SEOптимизация каза:

  ян. 10, 11 в 06:46

  […] от взаимоотношението между Facebook и SEO-то. Google и Bing потвърдиха, че туитовете в Twitter и харесванията/споделянията във […]

 19. Причини да си направите Фен Страница | SEOптимизация каза:

  февр. 14, 11 в 06:45

  […] и SEO са по свързани от всякога – Google и Bing признаха през септември, че Twitter и Facebook имат значение, що се […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Facebook Профил страниците по-добри?!

Стотици милиони хора по света имат свои Facebook акаунти, а с тези акаунти идват и едни от най-важните страници в...

Затвори