Social Me Workshop 4 – Тайните на Фейсбук

Social Me Workshop 4 - Тайните на ФейсбукСлед поредица успешно реализирани семинари, „Тайните на Фейсбук” е четвъртият, който българската компания Social Me организира. До момента над 500 участници са се регистрирали в семинарите, за да чуят кои са най-успешните начини за ефективна и ефикасна комуникация в интернет. Досега в дискусиите участие са взели едни от най-ярките имена в българското интернет пространство, част от тях са Деси Бошнакова, преподавател в НБУ и изпълнителен директор на ROI Communication, Ивелина Атанасова, собственик на NewTrend.bg, Крис Георгиев, маркетинг директор на StockPodium, Пламен Петров, Бисер Вълов, Борис Луканов и други.

Мястото на събитието бе зала „София” в столичния бизнес център Интерпред.  Този път основен водещ беше Ири Вовес, директор на една от най-известните и иновативни компании за Facebook маркетинг – Socialbakers.com / Candytech     

Кой стои зад Facebook тренинга? Кои са Social Me?

Social Me” е първата българска фирма специализирана в Интернет маркетинга в областта на социалнaтa мрежa Facebook. Подходът на фирмата е да покани рекламодателите да се присъединят в общуването си с потребителите. Фирмата предлага практични и креативни решения за компаниите, които искат да популяризират дейността си, да привлекат бързо голям брой таргетирани фенове на страниците си, да спечелят вниманието на повече потребители, чрез една от най-големите социални мрежи в света – Facebook.

Вече две години успешно развиват и поддържат фейсбук страници на фирми и марки, сред които: ArianaJamesonSuper–MaxAbsolut VodkaTehnopolis и много други.

Лекторът – представител на SocialMe на workshop-а е Ален Попович. На 9 юли 2010г., Ален беше един от лекторите на конференцията “Social Media Masterclass”, където получи най-висока оценка за своята презентацията и информация относно маркетинг чрез Facebook. В своите панели той разкри тайната на успешните маркетинг кампании във Facebook и показа множество примери от практиката.

Събитието

Организацията на събитието беше на високо ниво. Е, предполагам, че все ще се намери кой да се оплаче за нещо (например за процеса на фактуриране или за начина, по който обикаляха микрофоните на дискусионния панел), но аз лично бях приятно изненадан. Пред вратата на залата нямаше тълпа, всеки културно си вземаше табелката с името и бяха предоставени слушалки за симултантен превод, тъй като част от семинара се водеше на английски.

Social Bakers / CandytechЧетирима лектори и пет презентации занимаваха посетителите от ранното утро до късния следобед. Ири Вовес, един от най-популярните млади специалисти в света на маркетинга в социалните мрежи дойде в България в началото на този месец. Той запозна българските маркетолози с маркетингови трикове и техники за работа в социалните мрежи и по-специално в най-популярната у нас – Facebook.  Ален Попович, маркетинг мениджър на Social Me, Евгени Йорданов, експерт по SEO и социални мрежи, интернет маркетинг и уебдизайн, Иво Илиев – експерт в сферата на дигиталния маркетинг и реклама, се постараха да предадат собствения си опит в областта на успешните практики в социалните мрежи и SEO (оптимизация за търсачки). Участниците имаха възмножността да научат „тайните на Фейсбук” с помощта на някои от най-значимите имена в този бизнес у нас. Освен очакваните общи приказки презентациите изобилстваха от конкретни и ценни съвети. Като се започне от лайтмотива „Engage” (че трябва да се взаимодейства с феновете) и задължителната оценка на потенциалните фенове и постигнатите резултати на Вовес и се стигне до т.нар. „красиви URL адреси” на Евгени Йорданов и до Open Graph Protocol на Иво Илиев.

Програмата и изговореното в рамките на семинара покри огромно количество информация. Имаше статистически данни (знаете ли, че България е на 54-то място в света по използване на Facebook и че в световен план най-голямата част от аудиторията на социалната мрежа е между 18 и 44 години), съвети за развитие на успешна маркетингова кампания, практически SEO насоки (или никаква оптимизация не може да те спаси, ако не предлагаш ценно съдържание), любопитни факти.

Част от темите, които бяха представени:

 • Създаване и развиване на успешни фейсбук страници
 • Как да продаваме чрез Facebook
 • Привличане на таргетирана група фенове
 • Правилна комуникация с потребителите
 • Успешни игри и събития
 • Оптимизиране на фейсбук страниците за повече трафик
 • Най-новите и очаквани промени и как те ще се отразят на бизнес страниците.

Както сами виждате от програмата на Workshop-а имаше доста интересни неща, които си заслужава да знаете! А най-интересните и полезни съвети бяха публикувани в туитове по темата и ще откриете през хаштага #socialme4.

Денят завърши с дълъг дискусионен панел, като участниците в него се опитаха да отговорят на всички въпроси в залата. Дали имаше много питания заради наградата от бутилка вино за всеки престрашил се, или просто посетителите бяха любопитни…

Дискусионният панел отговори на въпрос за онлайн рекламния бюджет на узбекистански органични джапанки с дишаща подметка и на такъв за бъдещето на социалната мрежа на Зукърбърг, за това как се справя България в Twitter и дали MySpace има шанс да оцелее, дали е по-добре да наемеш външна фирма или да назначиш човек в екипа, който да се грижи за онлайн присъствието ти…

Малко изводи

 • За да успеем в социалните мрежи не е достатъчно да разделим хората на „от 18 до 25 годишни“ или „жени и мъже с висше образование“. До скоро медийните компании и маркетолозите го правеха, като разделяха хората на различни групи и очакваха, че отделните групи имат сходно поведение и при тях работят определени подходи за комуникация.
 • Social Me Workshop е първото по рода си събитие, което акцентира на Facebook като най-популярната социална мрежа в България и една от най-използваните в останалия свят.
 • Social Me Workshop 4 ни показа, че хората в България се интересуват от социалните медии и са отворени към техните възможности за бизнеса, маркетинга и комуникациите. Пълната зала и ценните лекции красноречиво показаха това.

Радвам се, че такова събитие с такава тема беше факт и имах възможност да бъда част от него. Сигурен съм, че няма да е единственото, защото социалните медии са нещо важно и значимо за маркетинга, рекламата и бизнеса.

СТЦ Интерпред зала София - Интерпред Social Me Workshop 4

В статията има използвани материали от различни интернет източници: Блог на Иво Илиев, Списание .Net, Списание HiComm и др.

4 коментара на “Social Me Workshop 4 – Тайните на Фейсбук”

 1. Petko Dimoff каза:

  юли 18, 11 в 14:07

  Явно е било интересно събитие.
  Надявам се, че ще споделиш дали някъде са предоставени презентации.
  Социалните медии са много интересна и модерна тема и в бъдеще не се вижда какво ще ги замени.

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 18, 11 в 14:41

  Извини ме, грешката е моя. Презентациите всичките ги има в Slides.bg. Моята примерно е тук: http://slides.bg/703/

 3. Димитър Димитров каза:

  юли 18, 11 в 18:00

  Евгени, има парола на презентацията :(

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 18, 11 в 18:03

  Има, да… И тя е socialme4


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Google+ Plus: За и Против

Поредният опит на Google да създаде своя социална мрежа, която да бъде конкурент и дори по-добра от Facebook се казва Google+. Google Plus представлява най-образно казано хибрид...

Затвори