Сигурността и безопасността на Тийнейджърите във Фейбук!

Сигурността и безопастността на Тийнейджърите във Фейбук!В последно време доста нашумя темата за сигурността в социалните мрежи (в частност Фейсбук). Във връзка с това, пускам превод на съветите, за безопастност на тийнейджърите, поместена в центъра за сигурност на фейсбук.

Разбира се, това е една малка част от всички фактори с които трябва да сме наясно, за да се погрижим за сигурността си. Няма начин от една статия да се научим, как да се защитим от всички заплахи в интернет и социалните мрежи, но все пак можем да започнем от някъде.

Във връзка с това, ви приканвам да се присъедините в нашата група Анти-Спам\Скам, която е посветена на борбата с измамите във Фейсбук, където можете да задавате своите въпроси и да потърсите помощ, в случай, че имате нужда от такава.

Това, как представяш себе си във Фейсбук, говори много за това, което си всъщност. Също както нещата които правиш в училище или сред приятелите си. На всякъде било то онлайн или офлайн, е важно да представиш себеси като личност, която наистина искаш да бъдеш.

Значението от това, да бъдеш ТИ
Фейсбук е общност, в която хората използват собствените си имена и идентичност, та че, всички сме отговорни задействията си. Против правилата на Фейсбук е да лъжем за имената и годините си. Помогнете ни да запазим сигурноста в това общество, като репортвате фалшивите профили във Фейсбук, ако попаднете на такива.

Мисли преди да постнеш
Лесно е да хванеш момента и да напишеш нещо, което изглежда забавно в същото време. Но запомни, това което казваж, може наистина да нарани някой или да ти се върне. Мисли преди да постнеш. Било то за секунда или две. Запитай се дали наистина искаш да го кажеш. Увери се, че това няма да засегне приятелите ти, съучениците ти или учителите ти, ако го научат по-късно.

Запомни това че, всяка информация която постваш, без значение дали е във вид на коментар, бележка, или видео чат, може да бъде копирана, разпространена и представена по начини които не си очаквал. Преди да постнеш, се замисли – Ще бъде ли всичко наред ако тази информация се разпространи в училище или достигне до бъдещият ми работодател?

В същото време, всички грешим. Ако прецениш че, си извършил иликазал нещо нередно, никога не е късно да се извиниш.

Не ми говори повече
Ако някога получиш обидно съобщение или пост на профилната си страница, имаш опции. В зависимост от това, колко сериозна е ситуацията, ти можеш да я игнорираш, да помолиш човека да спре, да премахнеш от приятелите си или да блокираш човека  или да споделиш с родителите си, учителите, възпитателите, или други хора, на които имате доверие. Всеки заслужава уважение!

Репортвай обидно съдържание
Постарайте се винаги да репортвате обидно съдържание – без знчение дали е във вашият профил или в профила на някой друг. Можете да репортвате също неподходящи страници, групи, събития или фалшиви профили. (Запомнете че, репортването е поверително и никой няма да разбере кой е извършил репорта)

Съвети за тийнейджъри:
1. Не споделяй паролата си с никой.
2. Приемай покани за приятелство само от хора, които познаваш.
3. Не поствай нищо, което не искаш твоите родители, учители или работодатели да видят.
4. Бъди истински. Истинското ти АЗ е по-добро от всеки, в който можеш да се превъплатиш.
5. Запознайте се с настройкете за поверителност и ги реглеждайте често.

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Де-персонализиране на Резултатите при търсене в Google

Това е един много полезен трик, с който се премахват персонализираните резултати без да се налага да се пипат настройките...

Затвори