SEO специалистите с Васил Тошков от Cloxy

И ако си бяхте помислили, че с Калин известните ни SEO-та свършиха, много грешите. Тепърва следват още няколко интервюта, на които се надявам да се насладите.

Днес сме поканили Васко Тошков да сподели своите мисли и разсъждения като SEO специалист относно текущата ситуация, SEO техники и бъдещето, което той вижда в нашия бранш, както и разбира се при търсачките като цяло.

Трябва да споменем, че той изнесе една добре обоснована презентация тази година на SEO Конференция 2011, както го е правил и миналите години на този форум.

Пожелавам ви приятно четене на интервюто ми с Васко Тошков – Cloxy!

Е = Евгени Йорданов

В = Васил Тошков

SEO специалистите с Васил Тошков от Cloxy

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

В: Казвам се Васил Тошков. Занимавам се предимно с оптимизация за търсачки вече над 6 години. Собственик и управител съм на фирма Клокси ЕООД с основен сайт на дейността cloxy.com. В блога на фирмения сайт се старая да пиша интересни статии за SEO. Имам и личен блог на адрес toshkov.com, в който пиша по-лични неща.

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

В: Всичко ми е интересно. Следя SEO блога от създаването му. Може би най-интересни са ми темите, свързани със социалните мрежи, в което е и специализиран блогът.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

В: Зависи какво се има предвид под „SEO услуги„. Последните години нещата доста се промениха. Трудно ми е да отговоря на този въпрос честно казано. Примерно ние последната година напълно спряхме да работим с клиенти и наблягаме над собствени проекти. За клиенти предлагаме само SEO консултации. Пазар за стандартни SEO услуги според мен няма.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

В: Първите ще работят винаги, а вторите и да проработят, са с временен резултат. Някои номера още минават в google.bg, но всичко е временно. Съвсем скоро сайтовете за обяви, които спамеха индекса го отнесоха. В момента сме много търсени от собственици на сайтове за обяви, които искат консултации за структурата на сайтовете си. За съжаление не можем да им помогнем. Никой вече не може да им помогне.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

В: Да, но не виждам какво има да им дискутираме. Има сайтове, които си обслужват някаква вътрешна група от потребители и дори са забранени напълно за индексиране. Попадал съм на такива форуми, например. Но това са изключения. Всеки един сайт, които иска да продава или изобщо да печели, се нуждае от SEO като част от маркетинговата си стратегия.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

В: Според мен зависи от оптимизатора и от собственика на сайта по равно. Трябва да се разбере, че ефективността на SEO не зависи само от оптимизатора. Ако сайтът не предлага добър продукт или услуга, представени чрез качествено съдържание, тогава и най-добрият оптимизатор не може да го позиционира.

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

В: Social Media Optimization, Google Local SEO, Microdata…

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

В: Да не се занимават с Black Hat. Няма смисъл. Трябва да се мисли мащабно и да се правят красиви и полезни неща. Малко е депресиращо в началото някой да те минава в резултатите с купени връзки и агрегатори, но нещата бързо си идват на мястото. Аз в момента нямам купени връзки, а съм номер едно за каквото си поискам. Не можеш да излъжеш най-големите умове в света – Google. Можеш само да им помагаш, за да ти помагат и те.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

В: Да са живи и здрави, и много професионални успехи.

 

Надяваме се да ви хареса, защото следват още интервюта с големите SEO специалисти на България през следващите няколко седмици!

11 коментара на “SEO специалистите с Васил Тошков от Cloxy”

 1. Александър Атанасов каза:

  юли 22, 11 в 13:10

  Перфектен!

 2. Жоро каза:

  юли 22, 11 в 15:06

  „Аз в момента нямам купени връзки, а съм номер едно за каквото си поискам.“

  Това май говори само за себе си…

 3. Димитър Георгиев каза:

  юли 22, 11 в 15:16

  Също доста конкретна информация от Васко. Поздравления за интервюто…чакаме и другите ;)

 4. Васил Тошков каза:

  юли 22, 11 в 15:25

  Евгени, кога ще видим и твоето интервю в тази поредица?

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 22, 11 в 15:43

  Аз съм се оставил, като за последно, да си самоотговоря :) Не се притеснявай, няма да ви избягам.

 6. Skolev каза:

  юли 22, 11 в 20:36

  А защо не го направиш на обратно. Всички които си интервюирал да ти зададат няколко въпроса ?

 7. Росен каза:

  юли 22, 11 в 22:28

  И в какво е номер едно?!?!

 8. Андрей каза:

  юли 23, 11 в 12:11

  @Росен – в нишите хамали, къртачи, почистване, диети … и още много други :-)

 9. Петко Димов каза:

  юли 23, 11 в 18:10

  На мен ми хареса това „ефективността на SEO не зависи само от оптимизатора“ ;-)

 10. инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 24, 11 в 11:38

  На мен също това ми харесва като мисъл.

 11. Нягослав каза:

  авг. 01, 11 в 20:32

  Въпреки, че интервюто и отговорите са много добри, има две загатнати идеи, които се разминават малко с моите лични виждания.

  1) Относно новите тенденции в света на SEO – не мисля, че Google може автоматично да бъде представен като единствен господар на бъдещето в Local SEO. Bing имат много добър продукт, подобен на Google Places, който в много отношения дори превъзхожда Google Places и единствено по-добрият цялостен трафик на Google ги задържа (поне засега) на върха на локалното търсене. Въпреки това е статистически доказано, че те бавно и постепенно губят тоталната си хегемония и в момента 1/3 от търсенията са от Bing-driven източник (разбирайте Bing+Yahoo). Още повече, че Yahoo Local Enhanced Listings услугата е много популярна в Щатите, защото има ефект. В момента в Щатите Yellowpages платеното рекламиране носи в пъти по-малки приходи от това на Yahoo, специално за малките бизнеси, които са огромното мнозинство.

  2) Както стана ясно от 1), според мен не трябва да се набляга прекалено много и единствено на Google. Да, те са най-големият и влиятелен играч, но затова се казва SEO, а не GO примерно :) А и ако си слагаш яйцата само в една кошница, рискуваш всички да се счупят наведнъж.

  Лично мое мнение.

  Поздрави,
  Няго


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO експертите: Калин Василев за SEO оптимизацията

Днес съм щастлив, че на серията ни "SEO специалистите", се отзовава и Калин. Калин е голям професионалист, един от най-големите,...

Затвори