SEO специалистите: Пламен Томов за SEO оптимизацията

SEO специалистите“ продължава с поредния си епизод :)

Пламен Томов е нашия гост днес. Той е наистина голям образ. Добър специалист и човек със собствено мнение. Дълго се чудих как да го представя, тъй като в българския уеб има хора, които гледат на него със смесени чувства. Но мога да ви уверя, че ние много си го харесваме. Затова ще ви го представя с един статус, който той написа преди време:

Защо децата не трябва да четат и как очаквате децата да слушат родителите си след като … Тарзан живее полугол, Пепеляшка се връща вкъщи в полунощ, Пинокио лъже през цялото време, Аладин е царят на крадците, Батман кара с 320 км/ч, Спящата красавица е мързелива, а Снежанка живее със 7 момчета. Ние не трябва да се изненадваме, когато децата се държат зле! Те учат това от книгите … ;)

Забавен характер, а? Пожелавам ви приятно четене на интервюто ми с Пламен Томов!

Е = Евгени

П = Пламен Томов (bgkulinar)

 

SEO специалистите: Пламен Томов (bgkulinar) за SEO оптимизацията

Пламен позира тук с чек от едно от големите SEO състезания в България

 

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

П: Казвам се Пламен Томов, но в гилдията съм по-известеn като bgkulinar.

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

П: Занаят като всички останали. Не мога да кажа, че линк билдинга ми харесва повече от изграждането на правилни тайтъли, например. Хубавата страна на тази професия е, че все повече отива към маркетинга. Какво имам предвид? За набирането на линкове се ползват чисто маркетингови похвати, като например – купил си продукт от даден сайт, получаваш благодарствен мейл, в който учтиво те молят, ако си доволен, да сложиш линк към тях. Този пример е от мастър класа на Ранд Фишкин миналата година у нас. Разбира се, има и други маркетинг методи като платения блогинг, който все още не е особено популярен у нас, докарване на трафик през социални мрежи и куп още дяволии.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

П: Пазар има, но е много малък. Това е заради факта, че самите сайтове нямат достатъчно продажби, с които да финансират оптимизацията. Но за всеки влак си има пътници. Има колеги, които предлагат „стотинкови“ оферти, така че и по-малките сайтове могат да си позволят SEO. Но пак казвам, милионери няма да станете от оптимизация за търсачки в България.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

П: Границата е ясна – всичко, което е забранено от Гугъл като методи клони към сивото и черното. Черното работи и винаги ще работи, но трябва да имате ресурс – във всеки един момент, когато ви баннат, да подмените хостинг, домейни и т.н. С чисто практически цели дори е добре да се оптиват черни и сиви методи, стига да не го правите със сайтовете си, които изкарват пари.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

П: Ако раделим въпроса на две – онпейдж SEO и офпейдж СЕО, бих казал, че всички сайтове трябва да бъдат писани/проектирани онпейдж оптимизирани.  За офпейдж бих казал – на Фейсбук дали им трябва SEO? Определено – не! Все пак трябва да се подхожда конкретно към всеки отделен сайт, какви са му целите.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

П: На първо място от бюджета. Народът е казал, не можеш да ловиш маймуни с трици. Следват уменията на SEO специалиста, конкурентността на нишата. Сигурно могат да се изброят още много фактори.

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

П: Аз вече споменах, че SEO става все по-обвързано с интернет маркетинга. В тази връзка не е лошо да прегледате лекцията на Христо Атанасов от СЕО конференцията тази година „SEO като част от маркетингова стратегия“ http://slides.bg/544/

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

П: Да не търсят бързи резултати и печалби. Ако не знат нещо, да четат и да пробват – няма по-добър учител от опита бил той и негативен.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

П: Да бъдат здрави. Всичко останало могат да си го купят, особено линковете ;)

 

Надяваме се да ви хареса, защото следват още интервюта с големите SEO специалисти на България през следващите няколко седмици!

3 коментара на “SEO специалистите: Пламен Томов за SEO оптимизацията”

 1. Андрей Димитров каза:

  юни 09, 11 в 14:45

  Най-добрият SEO сред кулинарите и най-известният кулинар сред SEO-тата :-)

 2. Пожароизвестяване каза:

  юни 12, 11 в 12:57

  Много ми харесаха изказванията му относно СЕО оптимизацията в тази статия. Изобщо ми харесват всичките му СЕО изказвания във форумите.

 3. Деян Иванов каза:

  ное. 20, 11 в 00:03

  Напълно съм съгласен със всичко …
  „няма по-добър учител от опита“


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO специалистите: Иво Илиев за SEO оптимизацията

И днес продължаваме със следващото интервю от поредицата ни "SEO специалистите". Само за уточнение да споменем, че интервютата ще бъдат...

Затвори