SEO специалистите: Манол Трендафилов от Rastermania

Както винаги съм казвал, ние сме много странен бизнес – SEO-тата. За разлика от всички останали бизнес ниши, където конкуренцията ще си издерат очите един-друг, ако се засекат някъде, при нас е точно обратното. Ние винаги сме положително настроени и всъщност, по моя преценка сме единствената бизнес ниша, в която конкуренцията сме всичките приятели. Манол е също един от тези нашите приятели. Днес сме го поканили за да изкаже мнението си на EastSide SEO :)

Пожелавам ви приятно четене на интервюто ми с Манол Трендафилов от Rastermania!

Е = Евгени Йорданов

М = Манол Трендафилов

SEO специалистите: Манол Трендафилов от Rastermania за оптимизацията за търсачки

 

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

М: Казвам се Манол Трендафилов и се занимавам със SEO от 2006 г. Създадох един от първите SEO блогове в България – blog.unone.org. Блога към момента не е актуален, но той ми помогна да се свържа с останалите хора от бранша, откъдето стартираха добри партньорства. По професия съм web developer, завършвам магистратура „Корпоративен маркетинг” във ИУ – Варна и сега съм съсобственик в агенцията за дигитален маркетинг „Rastermania”. Интересът ми към дигиталният маркетинг се зароди покрай оптимизацията за търсачки и блоговете, като естествено продължение.

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

М: Най – интересното е да проучвам нови ниши и разбира се ако остане време да ги запълвам ( тъй, като освен за клиенти работя и по собствени проекти ). Проучването е 80% от оптимизацията и клиентите на този тип услуги трябва да знаят, че ако се заложат грешни ключови думи, бюджета им отива на вятъра. Винаги анализирам конкурентите в топ 10 на SERP-a и проверявам ключовите думи и фрази в инструментите за ключови думи ( като Google Keywords Tool External ) преди да започна да оптимизирам в дадена ниша. След този тип анализи така се придобива детайлна картина за нишата и може да се „хване” стратегията на всеки един сайт, който е оптимизиран. Разбира се най – сладко е да се работи в органични ниши.

Второто „интересно” нещо от оптимизацията за мен е onpage оптимизацията. Интереса ми към нея идва покрай уеб програмирането. Добрата структура, архитектура и времето за зареждане за един сайт е важна за един web developer, което пък по същество е onpage оптимизацията.

С добра onpage оптимизация и правилен keyword research могат да се постигнат чудеса. Българският интернет все още не е преоптимизиран, но вече има такива ниши като имоти, хамали, мебели, където се усвояват високи бюджети и всеки в бранша оптимизира, тъй, като му носи реални клиенти.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

М: Пазар за SEO услуги има. Обаче има много закостенял и дълбок проблем в SEO бранша – много от оптимизаторите са freelancers, всеки работи единично за себе си и не се интересува от останалите. За да прогресира пазара на SEO услугите, трябва да се изгради една браншова SEO асоциация, която да комуникира правилно и регулярно оптимизацията за търсачки към  крайните клиенти, за да знаят какво точно представлява SEO и защо немогат клиентите да бъдат на първа позиция за „имоти” ;) Един добър старт са SEO конференциите, които Огнян от SEOM и Мартин от AveRank организират, с което допринасят за популяризацията на услугите.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

М: Принципно прилики няма. Бялата шапка е стандартната оптимизация, която изисква писане на уникално съдържание , постоянно изграждане на линкове към сайта, регулярно публикуване в сайта, за да хване freshness алгоритъма на Google ( ясен пример са блоговете, където често се публикува ) и др. White Hat изисква време, но усилията се възвръщат многократно. Черната шапка е автоматично SEO – генерират се текстове, автоматично се пренаписват и уникализират, генерират се огромно количество сайтове, подсайтове, страници. Като черни техники мога да спомена и хакването на стари и неъпдейтвани CMS платформи и публикуването на линк към сайта, който се „оптимизира”.  Колегата Иво Апостолов в предишното интервю в SEOптимизация е споменал мебели Виденов като black hat и го подкрепям на 100%. Личи си, че някой малък хакер се занимава с корпоративният сайт на Виденов и даже съм им писал да ги предупредя, че ще получат бан от Google. Отговориха ми, че ще се заемат с въпроса, но и до ден днешен сайта се оптимизира с тези черни техники.

Нека клиентите и колегите не се изкушават от Black Hat, защото повече може да навреди, отколкото да помогне и ако се постигнат някакви резултати, то ще е в доста краткосрочен план.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

М: Съществуват, разбира се. Facebook и Twitter например :D Ако гледаме за примери в България, големите български медии нямат нужда от оптимизация, защото те си имат изградена лоялна аудитория, която им посещава сайтовете, а и те си ги рекламират. Всъщност тези медии си имат органично SEO, тъй, като генерират десетки, даже стотици уникални статии на ден. Разбира се добре е да имат добре изградена архитектура на сайта.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

М: Ефективността на SEO зависи от постоянството – трябва постоянно да се създава съдържание, да се изграждат линкове към сайта, в противен случай конкурентите те „издухват”. Въпроса там е и на бюджети. Както казваме в бранша – Кралят е съдържанието, кралицата са линковете, а брака между тях е мерило за успех ;)

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

М: Не смятам, че има тенденции, защото оптимизацията зависи изцяло от настроението на search quality екипите на Google ( чичко Мат с котката ;) ) и промяната на алгоритъма, който както знаят читателите ти се променя над 350 пъти годишно ( не си спомням точната цифра ). Търсачките се опитват да изчистят индекса си от спама и нискокачествените сайтове, които са създадени само за Adsense ( Made For Adsense = MFA ). Първата по – огромна стъпка към тази битка със спама беше Панда ъпдейта. От тук мога да посоча една тенденция – в SERP ще се показват само качествени сайтове, които имат уникално съдържание и нямат излишни страници и duplicate content . Под излишна страница имам предвид страница, която се е генерирала от търсене да кажем. Тази страница няма никаква стойност за търсачката и след Панда ъпдейта съветите бяха тези страници да се забранят да се индексират.

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

М: Моите препоръки към начинаещите са да четат повече, да експериментират много ( от там идва най – големият опит, тъй, като SEO не е наука все още, няма изследвания, на които може да се базират ), да поддържат много добри отношения със „старите” от бранша, както и да се научат да пишат на кирилица по форумите :) Пък ако ни е кеф на опитните, може и да им помогнем с развитието ;)

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация:

М: Пожелавам на читателите на SEOптимизация по – високо класиране в Google, повече органични ниши и по – малко вложено време за оптимизация на сайта ;) Пазете си сайтовете от penalty-та, че и Мат Кътс не може да ви помогне след това :)

 

<

p style=“text-align: justify;“>Надяваме се да ви хареса, защото следва последната порция интервюта с големите SEO специалисти на България в следващите седмици!

8 коментара на “SEO специалистите: Манол Трендафилов от Rastermania”

 1. Daniela Davidkova каза:

  авг. 18, 11 в 09:25

  … и само да добавя, че това момче ми е кандидат-зет.

 2. man0l каза:

  авг. 18, 11 в 09:30

  Евгени, мерси за интервюто :))

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 18, 11 в 09:33

  Ти пък, чак „мерси“ ще кажеш, че е голямата услуга :)

 4. Георги каза:

  авг. 18, 11 в 09:33

  „Пък ако ни е кеф на опитните, може и да им помогнем с развитието“

  :) да забавно

 5. Кристиян Кацаров каза:

  авг. 18, 11 в 11:51

  Ще спазвам препоръките за начинаещите. Полезно :)

 6. Анастас Мавродиев каза:

  авг. 18, 11 в 17:15

  Готино интервю Маноле :)!

 7. man0l каза:

  авг. 18, 11 в 17:22

  Мерси Наско ;)

 8. Nyagoslav каза:

  авг. 20, 11 в 22:34

  Интересно интервю.

  Ще си позволя да не се съглася с твърдението, че няма тенденция в света на SEO, а и да не приравняваме оптимизацията за Google с цялостната оптимизация за търсачки (особено сега, когато Bing-driven търсенията са повече от 30% от общите търсения). Тенденцията според мен винаги е била към по-релевантни резултати и към персонализация на търсенето. Това е и основната причина социалните сигнали да стават все по-значим фактор. Гугъл е по-назад от Бинг в това отношение и едва наскоро започна да се вижда по-ясна тенденция към персонализирано търсене, базирано не на „приятели и познати“, а на т.нар. „хора като нас“.

  Моите две стотинки…


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO експертите: Борислав Арапчев за оптимизацията за търсачки

Днес сме поканили при нас Борислав, за да ни покаже своята SEO същност и да ни разкаже как се развиват...

Затвори