SEO специалистите: Калин Каракехайов за SEO оптимизацията

Най-добрия шахматист сред SEO-тата и най-доброто SEO сред шахматистите – Калин Каракехайов е днешният ни гост.

Ето какво пише един наш колега за представянето на Калин на SEO Конференция 2011:

Калин Каракехайов – черешката на SEO конференцията, мастъра на сателитите, човека „линк билдинг“ в България и победителят от последното SEO състезание. Много добри практически съвети и начини как да се сдобием с линкове. Много от нещата които знам съм ги научил от него. Марто и Огнян не са сгрешили като са го поканили за лектор.

Блога на Ангел

Пожелавам ви приятни няколко минути с интервюто с нашия приятел Калин!

Е = Евгени

К = Калин Каракехайов

SEO специалистите: Калин Каракехайов за SEO оптимизацията

 

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

К: Казвам се Калин Каракехайов, занимавам се със SEO и изобщо с Интернет маркетинг, водя блог на kalin.bg, най-големият ми БГ проект е freebg.eu, а наскоро стартирах и първия си по-сериозен проект в световен мащаб – freemlm.net

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

К: Нестандартни видове линк билдинг и минимизиране на разходите по събиране на линкове, които имат пряко отношение към ROI.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

К: Слабичък, но расте бързо.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

К: Тънка :) Но моята граница е следната – White hat оптимизацията не пречи на никого и не използва забранени тактики в самия сайт, докато Black hat или пречи на някого (твърде силен спам) или използва строго забранени тактики в рамките на сайта (клоукинг, скрит текст и т. н.)

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

К: Не, но има сайтове, които не се нуждаят от offpage SEO.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

К: От всичко, за което можете да се сетите :)

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

К: За съжаление Google universal search, да не говорим за социалните елементи, както и задаващото се лингвистично подобряване на Google, ще направят манипулирането на резултатите все по-трудно.

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

К: Намерете доказаните експерти в областта и прочетете всичко, което те са написали в скоро време в блоговете си, Facebook, оптимизаторските форуми. Ако не знаете кои са, питайте по форумите, примерно в webmasterbg.org и ще ви насочат. Аз така започнах да се уча, като особено много съм научил от Огнян Младенов, Васил Тошков, Пламен Томов, Мартин Христов, а в по-последно време и от Валентин Атанасов.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

К: Пожелавам ви време и желание да експриментирате, SEO не е точна наука, практиката е всичко. Които минат през опитите и грешките имат предимство пред тези, които не го направят.

 

Надяваме се да ви е харесало, защото следват още интервюта с големите SEO специалисти на България през следващите няколко седмици!

13 коментара на “SEO специалистите: Калин Каракехайов за SEO оптимизацията”

 1. Димитър Димитров каза:

  юли 13, 11 в 20:01

  Евгени, напълно сериозно, на този колега трябва да му отделиш няколко часа в уроци как да представя нещата, така че да не остане неразбран – както явно се случи на SEO Конференция 2011.

  Да, аз бях един от хората, които освен по време на конференцията, така и след нея (в писмен вид даже) му удариха доста строга и жестока критика. А всъщност се оказва, че Калин май е останал леко грешноразбран, поне от мен.

  Няма да си ъпдетвам публикацията за SEO Конференцията, защото тя се отнася за случилото се там :)

  Не съм против линк билдинга, напротив – на всеки трябва да е пределно ясно, че без линкове или трябва да имаш доста сериозен ресурс от качествена информация, или огромна база от фенове по социалките… или да Мат Кътс да ти пада на колене всеки път, когато те види :D. Просто на конференцията Калин описа неговите методи, така все едно е мощен руски спамбот за коментари по блогове и форуми :)

  П.С: В Google.com магията със 100 нови линка на седмица не става – води до 90% бан – пробвано е. От няколко дни мисля как да направя линк билдинг тип ветрило, ей така за теста… ама още не съм измислил точно как да стане :)

 2. Димитър Георгиев каза:

  юли 13, 11 в 20:44

  Най-много ми допадна:
  „За съжаление Google universal search, да не говорим за социалните елементи, както и задаващото се лингвистично подобряване на Google, ще направят манипулирането на резултатите все по-трудно.“

  хехехех
  Браво за интервюто, подкрепям инициативата както винаги. А Калин е просто човека-ресурс няма две мнения ;)

 3. Калин каза:

  юли 13, 11 в 21:39

  Съжалявам, че някои от нещата, които съм казал на конференцията не са били разбрани правилно… времето беше малко, а тематиката ужасно обширна, затова беше трудна работа всичко да се обясни напълно.

 4. Petko Dimoff каза:

  юли 14, 11 в 06:03

  Аз мисля, че Калин определено обра точките на конференцията.

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 14, 11 в 08:08

  Да, Петко, така беше. Само дето неговите оценки вървят от крайно лоши, до крайно добри. Така че явно е велик, тъй като за великите хора обикновено така варират оценките.

 6. Petko Dimoff каза:

  юли 14, 11 в 17:23

  Отрицателни коментари винаги има и трябва да свикваме с тях. Те са част от пейзажа, но както се казва в спора се ражда истината.

 7. Ангел Евтимов каза:

  юли 15, 11 в 11:15

  Я, това определение ми е познато :D Между другото, Калин се е занимавал и с линк билдинг на сайтове != bg, така че това че „в google.com тези тактики няма да вървят“ не е много вярно :) Но както написаха другите, когато си добър, винаги ще има критики към теб

 8. Димитър Димитров каза:

  юли 15, 11 в 21:07

  В .com нещата са доста по-сериозно от .bg. Да, пак може (и се) прави линк билдинг, но се прави с добре съставен план, разпределен във времето, като основната цел е да се постигне поне 30-40% натурален линк билдинг. Не е просто да минеш през 300 директории, 50-100 социалки и си ти ;) Отделно, в .com конкуренцията е много по-голяма от .bg > много повече уебмастъри и SEO-та се борят за челните места > много повече репорти > много по-голям Антиспам Google отбор > доста по-строг контрол.

  – Прекалено насищане с линкове за кратък период от време често е сигнал за спам > отиваш при лошия чичко модератор (говоря за .com).

  Рано или късно това ще стигне и до .bg, просто ресурсът на Гугел тук е доста по-малък, а алгоритмите за всеки език са различни (поради обясними причини). С приятели имаме няколко БГ проекта (90% са некомерсиални), ранкват си се много добре, имат си качествено (е и не толкова качествено) съдържание, което се обновява често, а линкбилдингът беше разпращане по по-популярните БГ директории, DMOZ, малко обмен на линкове с други сайтове от същите ниши… това е :) Първите резултати видяхме след 5-я месец (месец след като ни одобриха за DMOZ), но пък вече почти 2 години държим челни позиции.

  П.С: НЕ правете какъвто и да било cloaking – наказва се! Без да искаме бяхме поставили под футъра на един от БГ проектите ни линковете от безплатния обмен и те не се виждаха от посетителите – преди 1 месец изядохме наказание – от 1-ва на 17-та страница (още сме там), PR от 3 на 0 и само 1 останал индексиран URL.

 9. Ангел Евтимов каза:

  юли 16, 11 в 11:33

  Разбира се, че нещата са различни. На SEO конференцията, Калин дебело подчерта, че техниките са за Google.bg. Когато се оптимизира за .com се прилагат съвсем други техники, на всички по-сериозни оптимизатори им е ясно :) И аз скоро започнах първият си .com проект и го давам доста плахо още :)

 10. Димитър Димитров каза:

  юли 16, 11 в 15:00

  Един съвет за .com – правете B2B link exchange, както и с подобни по тематика на вашия проект сайтове. За разлика от нашенския нрав, навън хората са много по отворени към такъв тип обмен на линкове, а точно такива линкове са много по-ценни от тези в безплатните директории.

  Дори при B2B директно може да помолите фирмите, с които работи вашият проект, да поставят линква ви заедно с 2-3 описателни изречения текст или най-малкото в страницата им за партньори. Само трябва да спазвате възможно най-високо ниво на граматика в мейлите и ако не познавате човека зад другото компютърно у-во, да спазвате сдържан тон в писмата :)

 11. Георги Стефанов каза:

  юли 16, 11 в 23:11

  Спомням си на SEO конференцията как слушах Калин и с напредване на лекцията все повече почвах да се плаша, че много хора няма да разберат какво им говори и дори ще се изкушат да минат на тъмната страна :) Жалко, че времето беше ограничено.

 12. Христо каза:

  окт. 31, 11 в 07:35

  Каква тъмна страна? Калин говори за създаване на сателитни сайтове, за пускане по директории и социалки. Единствено не ми харесва идеята за пускане по сайтове за обяви, тъй като в даден момент се махат линковете. Всичко друго е съвсем нормално.

  Ако Калин бърка със скоростта на поставяне на линковете, ОК. Всеки може да направи сам сметката си с каква скорост да ги поставя.

  В google.com за football betiing blog първият сайт се класира точно по този начин – много сателитни сайтове и линкбилдинг.

 13. Александър Ралчовски каза:

  мар. 30, 12 в 11:51

  За Калин Каракехайов мога да кажа само хубави неща. И като човек и като професионалист. Благодарен съм за това, което направи за нашата фирма. Давай все така.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO специалистите: Динко Сотиров за SEO оптимизацията
SEO специалистите: Динко Сотиров за SEO оптимизацията

Днес с нас е Динко Сотиров. Кой казвате?! Динко Сотиров ли? Кой е този? За всички, които не се сещат...

Затвори