SEO специалистите: Иво Илиев за SEO оптимизацията

И днес продължаваме със следващото интервю от поредицата ни „SEO специалистите“. Само за уточнение да споменем, че интервютата ще бъдат публикувани в реда на тяхното провеждане.

Днес ще ви запознаем с нашият много добър приятел и специалист в нашата област – Иво Илиев. Той е специалист, който има много разнообразни, както големи, така и малки клиенти за уеб дизайн и SEO оптимизация. Естествено няма да назоваваме директно имена тъй като съответните компании не са си платили за продуктово позициониране :)

Пожелавам ви приятно четене на интервюто ми с Иво Илиев!

Е = Евгени

И = Иво Илиев

 

SEO специалистите: Иво Илиев за SEO оптимизацията
Иво Илиев (вляво) с нашият приятел Ранд Фишкин (вдясно)
фотограф Младен Борисов

 

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

И: Здравейте, Аз съм Иво Илиев, занимавам се с консултации и мениджмънт, свързани с дигиталните реклама и маркетинг. През последните години работата ми е свързана с професионални разработки и стратегии в помощ на рекламата и онлайн репутацията на брандовете в Google и Facebook. Вписвам блог на http://www.ivosiliev.com, където споделям казуси от своята практика, съвети и уроци по професионалните теми, които са част от работата ми, и които ме вълнуват.

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

И: В последно време е SEO за местен бизнес и използване на микроформатите за оптимизация за търсачки, по-конкретно микроформатите, които са полезни за онлайн магазините.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

И: Има, и хората се интересуват много от подробностите около тези услуги. През последните години, с налагането у нас на Web2.0 сайтовете с потребителско съдържание, клиентите започнаха да се интересуват от SEO услугите като част от пакета услуги, необходими за интернет маркетинга на един бранд. Хората започнаха да разбират, че става дума за комплекс от действия по оптимизация, мениджмънт на онлайн репутацията и социална активност на аудиторията – мисля, че това помага на бранша да обособи свои специализирани звена в предлагането на SEO, SEM, ORM и SMM услуги. Налага се един по-комплексен подход, както и трябва да е.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

И: Това е малко като сивата икономика – като видиш, че всичките ти конкуренти са в нея и печелят по-големи конкурентни предимства – нямаш много голям избор. И все пак, когато те хванат си има сурови наказания. Може би фактори като нетърпението на брандовете, хипербулизирани амбиции за „завладяване” на някоя ниша от Google търсенето или невъзможността да се създава съдържание в сайтовете и линкове, подтикват някой SEO специалисти към Black Hat SEO.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

И: Да, но мисля, че това е моментно състояние. Нуждата от SEO е повлияна от много фактори – конкуренция, разширяване на бизнеса и продукцията, разширяване на нишата и пр. Различните пазарни фактори и конюктура изискват различни подходи за дигитален маркетинг, включително и SEO. Затова казваме, че SEO е процес, а не еднократно действие.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

И: Винаги съм твърдял, че е много важно да знаем с какво разполагаме преди да започнем да правим SEO. Например ако става дума за фирма, продаваща хладилни витрини в България – тя не може да очаква многомилионен трафик от търсещите машини. Първо трябва да се проучи какъв е потенциалът на източниците на трафик и колко са източниците на трафик, след това да се търсят способи за привличането на трафика като поток от посетители вътре в сайта. И тогава възниква въпросът – какво ще правят тези хора в сайта? Какво ще искат да видят в него? Ефективното SEO е съчетанието на професионални технически и практически подходи за създаване на сайт, полезен и за търсачките, но и за хората.

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

И: Преди търсачките предоставяха на потребителите търсената от тях информация и нищо повече. Сега, в т.нар. „ера на вниманието и влиянието в Интернет”, освен информация се предоставят и препоръки. По данни на Bing 90% от хората в интернет търсят мнения и отзиви в търсачките, преди да направят своя избор; 80% избират на база препоръките и мненията, които намират. Търсачките започват да обръщат внимание на полезността на информацията и да я структурират по теми и интереси. Това изисква те  да имат доста богат инструментариум за постигане на тези цели, а предизвикателството пред SEO специалистите е да познават този инструментариум и да го използват за своите кампании.

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

И: Малко е трудно да приема, че има начинаещи и напреднали в тази динамична професионална област. Два месеца да не следиш какво се случва около търсачките и започваш да се чувстваш като начинаещ. Ако мога да си позволя да дам препоръка на колегите в областта на SEO, тя ще е да не се съсредоточават в нещо конкретно. Виждал съм как някой може да се вманиачи в създаването на съдържание, друг – в оптимизация на сайт-структурата, трети – в програмни разработки и т.н. SEO е продължителен и динамичен комплекс от действия и това трябва да е ясно както за SEO специалистите, така и за техните клиенти.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

И: Пожелавам им да са живи и здрави, да имат по-малко тревоги и повече усмивки на лицата си! Пожелавам им да продължават да четат и да са в крак с новостите.

А на вас, от SEOптимизация, пожелавам да сте все така активни, дейни и актуални – всички качества, които една онлайн медия трябва да притежава!

Успех!

 

Надяваме се да ви хареса, защото следват още интервюта с големите SEO специалисти на България през следващите няколко седмици!

5 коментара на “SEO специалистите: Иво Илиев за SEO оптимизацията”

 1. Dani Davidkova каза:

  юни 06, 11 в 12:47

  Не споменахте нищо за ръководната роля на „Светло пиво“ в SEO ?

 2. seo Георги Стефанов каза:

  юни 06, 11 в 16:16

  Браво Иво! Някои от отговорите наистина едва ли може да се напишат по по-кратък и точен начин.

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 06, 11 в 16:20

  Не всички SEO мастъри са на това мнение, Дани. Просто има по-силни последователи на тази вяра и малко по-слаби такива. Иво не е от силните пиячи ;)

 4. Иво Илиев каза:

  юни 07, 11 в 10:26

  Благодаря, Георги!
  Гена, трябва да тестваме момента с пийването скоро, да сме сигурни :) :)

 5. Георги Календеров каза:

  юни 10, 11 в 23:46

  Тествайте! Това е формулата и за SEO, и за пийването! Аз не бих се похвалил с нито едно от двете, но мога да ви предложа хубаво заведение и да се присъединя към тестовете!


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO специалистите: Геннадий Воробьов за SEO оптимизацията

Здравейте, скъпи ни читатели! Поради желанието на доста от вас, ще направим поредица интервюта с най-големите SEO специалисти на българския...

Затвори