SEO специалистите: Иво Апостолов за SEO оптимизацията

Днес съм щастлив, че на серията ни „SEO специалистите“, се отзова Иво Апостолов.

Неговият личен блог е: www.ivoapostolov.eu. В него той публикува и всички разработки, които прави за Джумла! и са под марката на Protos Extensions. Живее в България, София и е Големият слон в СЛОН.БГ. :)

Пожелавам ви приятно четене на интервюто ми с Иво Апостолов!

Е = Евгени Йорданов

И = Иво Апостолов

SEO специалистите: Иво Апостолов за SEO оптимизацията


Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

И: Казвам се Иво Апостолов, познат съм най-вече като човека Джумла! в България. Занимавам се професионално с финанси, а интернет ми е по-скоро страст и хоби. Стоя зад няколко успешни проекта и зад много повече неуспешни. Истината е, че за да се случат нещата, трябва да допуснеш много грешки и да се научиш от тях.

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

И: Не мога да отговоря категорично на този въпрос, защото сферата е твърде динамична. Като цяло по-завъртяните и интересни неща, които рядко влизат в стратегиите на голяма част от хората, които се занимават с оптимизация (поне в България). Мултиезичните сайтове, микроформатите, оптимизация на кода и подобни са определено нещата, които ме вълнуват и в момента.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

И: Пазар има, но не за всички. Аз лично не работя с клиенти. За да можеш да предлагаш подобни услуги, преди всички трябва да имаш сериозен собствен ресурс от сайтове. В България всеки предлага всичко. Очаквам пазара да се фрагментира по ниши и да изпъкнат добрите на пазара, а те не са чак толкова много. Масово под SEO се разбира – артикъл спининг, добавяне на сайтове по социални мрежи (което за мен не е правилния термин за svejo тип сайтовете) и директории. Почти никой не инвестира в качествено съдържание.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

И: В България и двете работят, но да видим до кога. Мебели Виденов са пример за черно SEO, а почти всички залитат ако не към черното, то поне към сивото. Но това зависи от търсачките. Техните алгоритми все още не позволяват да постигаш цели в краткосрочен план, без да залитнеш към сивото. Първите сигнали обаче за удряне на спам сайтовете вече са налице и в България. За съжаление всичко се случва много бавно. Ако днес бъдат изрязани 5 спам сайта, то на тяхно място се появяват 50. Ако обаче залиташ към сивото и черното, трябва много добре да знаеш какво правиш, особено ако е за клиент. Съмнявам се, че клиентите на SEO услуги са напълно наясно с рисковете, които понякога се поемат. За сега те рядко имат негативно отражение в България, но да видим до кога.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

И: Сайтовете за групово пазаруване масово не правят SEO (не всичко, но повечето не правят SEO). Сайтовете на офлайн общества, нямат нужда от SEO или най-много базово OnPage.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

И: От хората, които го правят, от ресурса и опита, който притежават. И не на последно място от парите. В България масово се купуват линкове, дали директно или от SAPE, което е чернееща техника, но дори за качествено съдържание трябват пари.

Истината е, че в България, за да имаш много натурални линкове или трябва да се занимаваш с хейт или да имаш супер качествено съдържание.

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

И: Социалните мрежи заемат все по-голямо значение във факторите за класиране. Двайсет ретуита вероятно имат по-голяма сила от двайсет линка в спам сайтове. Другата тенденция са микроформатите. За момента, все още не са оспамени, но вероятно и това предстои.

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

И: Да четат и да експериментират (но не на „живи” сайтове). Нищо не става без проби и грешки, нищо не става и без четене. Аз лично чета между 20 и 50 статии на английски седмично. Правя експерименти, някои продължаващи по 4-6 месеца, много от тях неуспешни. И другото е да трупат собствен ресурс от сайтове и качествено съдържание. Без собствен ресурс, SEO трудно се прави.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

И: Пожеланието ми е да четат и да се учат, а тези, които работят с клиенти, да ги ограмотяват, а не само да им вземат парите.

 

Надяваме се да ви хареса, защото следват още интервюта с големите SEO специалисти на България през следващите няколко седмици!

58 коментара на “SEO специалистите: Иво Апостолов за SEO оптимизацията”

 1. Андрей Димитров каза:

  юни 13, 11 в 09:52

  Може би най-готиното интервю до момента. Поздравления за Иво!

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 13, 11 в 10:04

  А защо според теб е най-готиното? Не казвам, че не е. Но определено имаше и по-информативни до момента ;)

 3. Андрей Димитров каза:

  юни 13, 11 в 10:07

  Защото Иво не цепи басмата на никой. Спомена и Виденов, спомена и за ограмотяване на клиентите, а не само да им се взимат парите.

  Ето това ми харесва в него и затова казвам, че е най-готиното до момента.

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 13, 11 в 10:20

  Благодаря за мнението в такъв случай, Анди. Аз също го смятам за доста готино, и философията за ограмотяване на клиентите я следвам и аз самия :)

 5. Petko Dimoff каза:

  юни 13, 11 в 10:29

  И на мен ми харесаха отговорите на Иво. Няма излишни алабалистики, а скромно изразен реализъм.:-)

 6. Васил Тошков каза:

  юни 13, 11 в 10:37

  Само да до уточня, че мебели Виденов вече го отнесоха и ги няма никъде :) Правете си изводите за бъдещето на BlackHat.

  Поздравления за интервюто. И на мен много ми хареса.

 7. Димитър Димитров каза:

  юни 13, 11 в 10:50

  Иво Апостолов винаги ми е допадал като начин на мислене и поведение – пряк, говорещ самата истина :)

  „Пожеланието ми е да четат и да се учат, а тези, които работят с клиенти, да ги ограмотяват, а не само да им вземат парите.“

  Аз нямам какво повече да кажа.

 8. Андрей Димитров каза:

  юни 13, 11 в 12:04

  Васко, има ги. Вчера бяха на 7-ма страница, днес са 59-ти резултат. Тоест не са излязли от индекса, просто са много надълбоко в кладенеца.

  Но да не ги коментираме тях, не го заслужават.

 9. Yarkost Varna каза:

  юни 13, 11 в 13:12

  Добре е това да се сложи като мото на интервюто – Без собствен ресурс, SEO трудно се прави. нещо с което съм на 200% съгласен

 10. Димитър Митев каза:

  юни 13, 11 в 17:13

  Определено не мога да приема, че това е „готино“ интервю по отношение на оптимизацията и ще си позволя малко критика. За мен е неясно как може оптимизатор да говори, че „Без собствен ресурс, SEO трудно се прави“, когато оптимизацията е процес съсредоточен като действия изцяло върху сайта на клиента (освен знания за изискванията на търсачките и умения съдържанието да се приведе към тях какъв друг ресурс е нужен?). Не разбирам как може да се твърди, че линковете изобщо имат значение за класирането на сайт в търсачките („Двайсет ретуита вероятно имат по-голяма сила от двайсет линка в спам сайтове“)… Аз ли нещо бъркам или Гугъл не са наясно, когато казват, „Съдържанието е Царят“ и отричат връзка между РВ (Ранг на важност, Пейдж Ранг, където обратните и изходящите връзки имат значение) с Ранга на търсене (SearchRank)?
  Дано аз да бъркам, но тук Иво говори за оптимизация ли?

 11. Иво Апостолов каза:

  юни 13, 11 в 17:22

  Аз нещо не разбрах? Без линкове не става. Без съдържание става, ама по-трудно. Линковете или се купуват или са от собствени ресурси.
  Социалните мрежи стават все по-важни.

  Дефинирай по-ясен въпрос и ще дам по-ясен отговор.

 12. Андрей Димитров каза:

  юни 13, 11 в 17:23

  Да, Иво говори за оптимизация. Нещата, които по-неопитните хора си мислят под оптимизация е, че се работи главно вътре в сайта. И това е така, но за съжаление крайно не достатъчно. Най-дългата част от процеца е набавянето на линкове и писане на качествено съдържание, както по главния сайт, така и по помощните ни сайтове (сателити). Затова ни трябва ресурс – за да линкваме от статии с качествено съдържание.

 13. Димитър Митев каза:

  юни 13, 11 в 20:32

  Иво и Андрей, имам два ясни въпроса:
  1. Един добре оптимизиран сайт, без нито една връзка към него, би ли могъл да стигне топ 10?
  2. Един недобре оптимизиран сайт, но с n на брой връзки към него, би ли могъл да се появи в топ 10?

  От коментарите ви дотук: Иво – „Без линкове не става. Без съдържание става…“, Андрей – „…набавянето на линкове … от статии с качествено съдържание“, отговорите ви би трябвало да са, съответно „не“ на първия и „да“ на втория въпрос.

  Моите отговори на тези въпроси, почерпени от немалкия ми опит в оптимизацията, са:
  1. Да, връзките към сайта са без значение за класирането му в търсачките на челни позиции.
  2. Не, връзките към сайта са без значение за класирането му в търсачките на челни позиции.

  Но ако на вас ви се получава да извеждате клиентите си до топ 10 само с линкове отвън, може би ще трябва да преразгледам тези въпроси.

 14. Андрей Димитров каза:

  юни 13, 11 в 20:46

  1. Един добре оптимизиран сайт без НИТО ЕДНА връзка към него има минимална вероятност да бъде индексиран от гугъл. Бота следва връзките, така се „придвижва“ през интернет и скача от сайт на сайт и т.н.
  2. Да.

  Извинявай за въпроса, ама по кои точно думи класираш сайтове без връзки? Дай ми конкретен пример. Ако фразата е „Стоматолог в пловдив, кв. южен, ниски цени“ е възможно и без връзки.

  Съдържанието в моя блог не е по-нискокачествено от това с сайта на SEOM.bg но защо тогава не се ранквам в топ 10. Няма ме. Нито там, нито в топ 20, нито в топ 30 и т.н.

  Задай си тези въпроси.

  Минаха отдавна времената в които се класираш само със съдържание и насищане с ключови думи. Тези номера от много време вече не вървят.

  Разгледай тази графика и виж кои са поне 3-те най-важни показатели: http://webranding.org/google-ranking-algorithm-infographic/

  1. Тръст на сайта
  2. Линкове
  3. Ключова дума в линка

  Нямам повече какво да казвам :-)

  Поздрави.

 15. Андрей Димитров каза:

  юни 13, 11 в 20:50

  И между другото нямам нито фирма, нито клиенти нито някъде предлагам SEO услуги.

 16. Димитър Митев каза:

  юни 13, 11 в 20:58

  Андрей, какво говориш? Всеки знае вече как да извика Гугъл да индексира сайта му. За това връзки не са нужни!
  Колкото до класирането на сайта, ето ти пример: кухненски пособия – виж кой е на първа позиция и виж обратните връзки за този домейн. Сравни като искаш класираните по-надолу сайтове с колко обратни връзки са, но съм сигурен, че ще забележиш липсата на зависимост в класацията по този фактор.
  Това, че си по-надолу от сайта на SEOM.bg ти отдаваш на по-малкото обратни връзки! Грешиш. Както грешиш и от къде да се учиш на оптимизация, щом ми сочиш http://webranding.org, вместо самите Гугъл, в чиито, вече преведени, между другото от Огнян, указания, важните фактори в оптимизацията са други. Ако изобщо може да се каже, че обратните връзки също са фактор в нея, де.

 17. Димитър Димитров каза:

  юни 13, 11 в 21:17

  Г-н Митев, SEO е един сложен процес (това би трябвало да го знаете добре), при койте не може да се каже – Да, с X линка ще излезеш на първа страница / Не, ако ще и 1 трилион линка да имаш, няма да излезеш.

  За да си на първа страница, трябва да си го заслужиш :) Да имаш ама наистина качествено съдържание, свестни линкове от читави сайтове, хората да те споделят (натурално!), сайтът да е понатрупал възраст (поне година)… да те посещават и да не бягат веднага…. и още сигурно 10-ина основни фактора.

  SEO-то беше „линкове и някакво съдържанийце“ преди 5 години! Това е нещо, което се развива всеки ден и е толкова комплексно, че обикновено работата по един проект продължава над 12 месеца, ако се търсят качествени резултати.

  А факторите за оптимизация, показани от Google са СТАРИ! Това бяха основните фактори преди 3 години! Сега ти трябват връзки (желателно е да са натурално придобити или B2B), социализация, маркетинг, интересно съдържание, а не просто малко основно on-page оптимизация (за какво пише в „указанията на Google“, наблъскани набързо връзки и чакане.

  – Андрей, какво говориш? Всеки знае вече как да извика Гугъл да индексира сайта му.

  Ще си позволя да отговоря и на този въпрос :) Не, през Webmaster tools и sitemaps се казва на Google, че ти (или аз… или той) има еди какво си съдържание, а „Ела батка, индексирай това!“. Имам сайт с над 5000 вътрешни страници, от който са индексирани почти 3500 – замисли се защо :)

  Към повечето от неиндексираните страници нямам нито една връзка (дали нарочно, дали по стечение на обстоятелствата) – нито външна, нито вътрешна. Така че – Да, вързките имат значение, винаги са имали и ще продължат да имат. Естествено, важно е и качеството на връзките.

  И за финал ще се повторя. SEO-то се промени много за последните 3 години и този темп ще става все по-бърз. Нови фактори изкачат вече почти всеки 6 месеца. За да бъдеш на първа страница на Google, трябва да си заслужиш мястото. И точно както в едно състезание, когато стигнеш върха, не трябва да спираш!

  П.С: Коментарът ми се отнася за Google като цяло. Ясно е, че нещата в Google.bg идват със закъснение, но поне имаме предимството да знаем какво ни очаква там, следейки развитието на Google.com :)

 18. Димитър Митев каза:

  юни 13, 11 в 22:18

  Г-н Димитров, благодаря за отговора ви, но при цялата динамичност на алгоритмите на търсачките, значението на фактора „брой обратни връзки“ е отречен от Гугъл официално. За мен, обратните връзки, са фактор за класирането само и единствено в персонализираните търсения.
  Аз самият установявам тези зависимости за всеки нов оптимизиран сайт, който пусна, без значение дали на английски или български – сайтът се индексира добре и още след първата седмица, когато все още не е регистриран в други сайтове, излиза в челните резултати по основните ключови думи. Задържането му там вече е свързано с работа, но отново по съдържанието, кода, скриптовете и т.н., съобразно постигнатото от конкурентите.
  За възрастта на домейна определено ме изненадвате, че го споменавате като фактор, защото тогава няма никаква логика сайтове на по месец-два да са на първа позиция, а това е факт.
  Относно вашия коментар за броя индексирани страници ще кажа, че от сайта на мой клиент с огромен брой страници (над 10К) Гугъл беше индексирал само 1000. След моята намеса, понастоящем Гугъл индексира всяка негова страница, включително стари, но преработени. Посещаемостта от търсачки дотогава бе 200-300 на ден, а сега 4000 и расте. И това е постигнато без никакви регистрации в директории, сайтове и пр., т.е. обратни връзки, а чрез просто спазване указанията на Гугъл. Това не е единственият пример, който имам, просто е показателен.
  Всъщност, примерът е в тон с казаното от вас: „За да си на първа страница, трябва да си го заслужиш“. Но се разминаваме в това, кое те прави „заслужил“.

 19. Иво Апостолов каза:

  юни 13, 11 в 23:51

  В момента нямам време да прочета всички коментари в детайли и да отговоря (обещавам да го направя при първа възможност), но нека отговора на два въпроса:
  1. Един добре оптимизиран сайт, без нито една връзка към него, би ли могъл да стигне топ 10?
  В конкурентна ниша – Едва ли, клонящо към невъзможност

  1. Един недобре оптимизиран сайт, но с n на брой връзки към него, би ли могъл да се появи в топ 10?
   Краткият отговор е да! На SEO състезанието миналата година, Мартин имаше сайт с един клип от YouTube и блокирани търсачки и бе 5 месеца на първо място.
 20. Димитър Митев каза:

  юни 14, 11 в 08:23

  Иво, а дали е възможно да виждате обратните връзки като фактор, докато пропускате друг, който именно да е имал заслугата съответното позициониране да се случи? Защото, да оставим настрана моята практика, но и не ми се вярва официалната позиция на Гугъл по въпроса (даже наскоро Мат Катц даде интервю по повод имат ли влияние връзките в социалните мрежи върху резултатите от търсения) да отрича подобна зависимост, а такава на практика да има.

 21. Иво Апостолов каза:

  юни 14, 11 в 08:25

  Социалните мрежи имат значение, но фактора „линкове“ си остава вероятно най-силния.
  Относно дали четат данни от Google във Facebook – да четат, макар и Мат Кътс да го отрича.

 22. Yarkost Varna каза:

  юни 14, 11 в 08:54

  Тука стана една дискусияааа, но да отричаш значението на входящите линкове за класирането на един сайт е направо смешно, каквото и да казва Мат Катц и който и да е …

 23. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 14, 11 в 09:21

  Само за пояснение, Мат Катц (, или още Matt Cutts) е ръководител на Web SPAM отдела в Google. И може би най-публично изявения Googler (служител на Google).

 24. Димитър Митев каза:

  юни 14, 11 в 21:54

  Иво и Yarkost Varna, ще ви кажа една от възможните причини Гугъл да не взима под внимание обратните връзки при класирането на сайтовете: защото собственикът на съдържанието няма контрол върху това, къде и каква връзка може да се появи към сайта му. Сигурно вече се досещате накъде бия – да, какво ще се случи с вашия неоценим труд да популяризирате даден сайт и се сдобиете с качествени връзки към него, та да излезе в челната 10-ка, ако някой веселяк вземе и добави същия този сайт набързо в едни 2-3000 сайтове с лоша репутация? Или обратният вариант – някой веселяк (пък бил той и самите вие) добави сайта в n-хиляди сайтове с добра репутация. Дали Гугъл би допуснал подобна манипулация? Според мен, не! Затова, най-логичното негово решение е просто да изключва този фактор от сметките. Което и декларира.

 25. Иво Апостолов каза:

  юни 14, 11 в 22:01

  Предлагам ти да го тестваш сам и тогава да прецениш :)
  Дори можем да направим експеримент – напиши уникална статия, с добро съдържание, публикувай я в твоя сайт, аз ще я публикувам в един мой – при това един ден по-късно.
  Да видим след 10 дни, кой от двата ще се класира по-добре. При мен би трябвало да се възприеме като дублирано съдържание (принципно).

 26. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 14, 11 в 22:11

  Харесва ми, че спора се превърна в нещо конструктивно, особено от стана на Иво. Браво Иво, добре си го измислил. Да видим сега дали и другата страна ще се навие :)

 27. Андрей Димитров каза:

  юни 15, 11 в 06:13

  Май ми намирисва на SEO състезание :-)

 28. Димитър Митев каза:

  юни 15, 11 в 08:55

  Иво, благодаря за предложението и мога да те уверя, че аз за себе си съм го проверил. В отговор на идеята за експеримент, бих могъл да приема такъв, но не във формата който ти предлагаш, защото той не предполага яснота на резултата. Можем да направим експеримента по друг начин – публикуваме статия в един нов домейн, оптимизирана по съответните правила, регистрираме домейна в Аналитик и Инструменти за уеб администратори и пингваме търсачките. След индексиране на статията, установяваме на коя позиция се намира по определените кл. думи или изрази (към този момент към нея няма да има външни връзки). След това започваме да добавяме такива връзки по начина, по който ти смяташ, че това би имало ефект. Когато кажеш „готово“, отново проверяваме класирането. След което започваме да махаме връзките от местата където сме ги поставили. Достатъчно е да ги свалим наполовина. Тогава пак правим проверка на резултатите.
  Само при този сценарий си гарантираме наистина обективност на изследването, според мен.

 29. Иво Апостолов каза:

  юни 15, 11 в 09:03

  Идеята на експериментите е да се сравняват два различни подхода в един и същи интервал от време.
  По описания начин ще отнеме година, за да се проследи ефекта, като не е сигурно дали няма да има странични фактори, които влият върху него.

 30. Димитър Митев каза:

  юни 15, 11 в 09:21

  Иво, основно правило при всеки експеримент е да се осигурят условия максимално лишени от влияние на външни фактори и в същото време максимално еднакви за всеки един от опитите в експеримента. Вярно е, че в нашия случай времето е външен фактор, чието въздействие би било добре да можем да изключим, но той е фактор и при предложения от теб вариант, където обаче има и множество други, които не изключваме.
  Както и да е, разбирам, че не можеш да се съгласиш с моето твърдение, каквито и доводи да излагам на масата, но щом смяташ своя подход за верен, поне изкарай някакви данни от своя опит, та евентуално и другите да се възползват от него.

 31. Андрей Димитров каза:

  юни 15, 11 в 09:24

  Ако както твърдиш ти, че линковете нямат роля в оптимизацията на сайт, то тогава понятието google bomb нямаше да съществува, тъй като те са не 99.9, а 100% ранкинг фактор.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Google_bomb

 32. Димитър Димитров каза:

  юни 15, 11 в 10:12

  Относно предложеният експеримент имам следната идея.

  1. Регистрират се два домейна (без ключови думи в domain name), примерно .com или пък .info (че е по-евтино).

  2. Пише се една статия за определена ключова дума (желателно някаква средна конкуренция), след което се прави преработена версия на статията, но да не е „spin“ гадост. Просто да се пренапишат първия и последния параграфи, като се запази дължината на статията и общия брой на думите в нея, както и консистенцията на ключови думи.

  3. Двете статии се пускат на двата сайта в един и същи ден. Двата сайта се пускат в webmaster tools и analytics на същия ден.

  4. Сайт А се оставя само с направеното on-page SEO.

  5. Към Сайт Б се добавят N-брой връзки (примерно 30), в рамките на 1-2 седмици (не в един ден).

  6. Проверка на резултите на всеки 2 седмици в продължение на поне 3 месеца – просто за по-малък период е безсмислено да се прави какъвто и да е експеримент!

  За мен това са възможно най-равносилните условия за изпълнението на качествен експеримент, който да провери 2 различни тактики.

  П.С: Може да се пусне и трети сайт с преработка на статията, но тя да не е SEO-friendly… а все едно писана от обикновен, нормален човек – да няма ключова дума през 2 реда :) Третият сайт да се вдига само с линкове.

  П.С: Аз този експеримент съм го правил преди около година и тогава крайният резултат беше повече от убедителен – имаш качествени беклинкове>печелиш. Който си мисли, че SEO се прави без беклинкове и отрича тяхното значение, по-добре още сега да спре работа! Да, без беклинкове може да се излезе на първа страница, но не и да се задържи там продължително време – говоря за силноконкурентни думи, за който се изискват месеци труд.

 33. Димитър Митев каза:

  юни 15, 11 в 10:32

  Андрей Димитров, благодаря ти за примера. Както всеки може да види от него, първоначално алгоритъмът на Гугъл наистина е разчитал изключително много на текста в обратни връзки към даден сайт при определяне на позицията му в резултатите. Но всеки може да види и, че след 2007, алгоритъмът е така променен, че окончателно изключва връзката между PageRank (Ранг на страница, Ранг на важност) и SearchRank (Ранг на търсене, Ранг на класиране), разделяйки самите индекси физически, и съответно, самите връзки-бомби са „обезвредени“ автоматично.
  Разбира се, аз участвам в дискусията, за да изясня как стоят нещата с този фактор при други оптимизатори, за да проверя доколко от техния опит тази декларирана от Гугъл независимост на двата индекса е реална. Лично моят опит е наистина повече в полза на това твърдение, т.е. установил съм, че обратните връзки имат своя принос, но само в определени условия и то в толкова малка степен, която ги поставя много назад, в списъка от над 200 фактора, че при това положение не намирам полза да отделям време и ресурс, за да се занимавам с тях изобщо.
  Та, в този ред на мисли, благодаря на Димитър Димитров за споделения опит и приемам, неговия отговор като есенция и извод от цялата дискусия.

 34. Димитър Димитров каза:

  юни 15, 11 в 12:11

  Да допълня малко към отговора ми :) Защо линковете имат и ще продължават да имат значение? Защото това за момента е начинът, по-който хората СПОДЕЛЯТ интересната/важната информация. Логично е когато някой хареса определен материал (статия, сайт, снимка, видео…), да го покаже на приятелите си/читателите си – линк :) Неслучайно напоследък се забелязва малко по-различно отношение на Google към Backlinks. По мои (и не само) тестове с беклинкове, в 8 от общо 20 сайта (разделени на 2 групи по 10), всеки сайт с по 20 линка, забелязах нещо доста интересно.

  Група А сайтовете имаха по 10 dofollow и 10 nofollow линка, а Група Б – 20 dofollow линка. Всички беклинкове бяха от други 20 мои сайта – сайтовете от група А и Б имаха беклинкове от еднакви сайтове.

  По измервания за период от 2 месеца, за момента сайтовете 8 от 10-те сайта от група Б се ранкват много по-добре от всички сайтове от група А. Изводът, по-добе е да имаме dofollow и nofollow беклинкове. А и няма логика един сайт да има само dofollow беклинкове – прекалено изкуствено е.

 35. Димитър Митев каза:

  юни 15, 11 в 12:24

  Интересен експеримент, Адаш. Само да поясниш, предполагам е само неточност, но пишеш, че група са с dofollow и nofollow, а група Б – само с dofollow и че Б се позиционират по-добре от А… тогава изводът би трябвало да е, че е от значение да си осигуряваме само dofollow връзки, а не и двата вида…

 36. Димитър Димитров каза:

  юни 15, 11 в 12:27

  Адаш, моя грешка – група А 8/10 се ранкват по-добре.

  П.С: Лягам си :) Явно няма да стане без сън…

 37. Димитър Димитров каза:

  юни 17, 11 в 09:13

  Добавям и малко инфо от SEOmoz – http://www.slideshare.net/randfish/interesting-data-from-the-2011-ranking-factors

  Това по дискусията за линковете :) Имайки предвид, че moz имат доста по-голям ресурс от моя, съм склонен да им вярвам.

  П.С: на SEOmoz им вярвам до такава степен, че като дадат инфо за нещо ново или променено, първо го пробвам (за да видя какъв точно му е ефекта) и след това го прилагам.

 38. Димитър Митев каза:

  юни 17, 11 в 10:48

  Да, Адаш, не можем да взимаме всяка информация за чиста монета. Още повече, че изследването отразява мнението само на оптимизатори извън Гугъл и е възможно те дори да се опитват да манипулират резултатите, с оглед интереса им от поддържане на определени представи у масовия потребител. ;)

 39. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 17, 11 в 10:52

  @Митев, аз като приятел на Rand Fishkin, партньор на SEOmoz и те като мои клиенти, потвърждавам, че на тях може да им се вярва какво точно и как го правят. Защото те го правят с прозрачни за всички тестове, от които след това изкарват резултатите и начина по-който са стигнали до съответните изводи.

 40. Димитър Митев каза:

  юни 17, 11 в 11:04

  А, Евгени, може би неправилно съм се изразил, но си ме разбрал неправилно. Аз не поставям под съмнение самите резултати и методите, с които са получени или репутацията на Фишкин и SEOmoz. Идеята ми е, че самите анкетирани биха могли съзнателно да дават некоректни отговори по определени въпроси. Затова и казаното от Д. Димитров, че винаги първо прави проби, ми се вижда правилният вариант на работа.

 41. Димитър Димитров каза:

  юни 17, 11 в 11:29

  @Митев :) Повярвай ми, в SEOmoz няма „нормални“ (mass users) потребители. Там не място за обикновените хора и никога няма да бъде. Освен това една голяма организация като SEOmoz не би си позволила дори да се опита да манипулира нечие мнение, поради простата причина, че този бранд е изграден с много труд и е натрупал авторитет през годините. Авторитет и доверие се печелят много трудно, а се губят буквално за секунда – никоя голяма компания не би извършила това самоубийство.

 42. Пламен Найденов каза:

  юни 17, 11 в 11:31

  А, извинявам се, ако е офтопик темата, но понеже гледам, че доста СЕО специалисти пишат тук, исках да попитам, дали се наблюдава и при вас драстичен спад в посещенията след въвеждането на новото търсене на Гугъл?

 43. Димитър Митев каза:

  юни 17, 11 в 11:45

  Еее, Адаш, не ми виждаш пояснението: не SEOmoz, анкетираните може да не дават коректни отговори и да се опитват да манипулират резултатите. :)

 44. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 17, 11 в 12:13

  @Пламен: За кое ново търсене говориш точно?

  @Митев: Прав си донякъде, но това е само що се отнася до анкетите. А в крайна сметка те са само 10% от съдържанието, което бълва SEOmoz. Останалите тестове, са си чисто тяхно собствено (и с моя помощ за някой неща) производство. Казвам го като човек, който е вътре в организацията им.

 45. Пламен Найденов каза:

  юни 17, 11 в 15:41

  Ами при вас търсенето не е ли като започнеш да пишеш определена фраза и да ти изкарва резултатите до последната буква, която си написал? Динамично търсене май се нарича.

 46. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 18, 11 в 18:40

  Това не е новост Пламен. А за името му се нарича Google Instant. Можеш да научиш повече като цяло за него в следната статия https://seoptimizacia.com/vsitchko-koeto-tryabva-da-znaete-za-google-instant.seo

 47. Калпазанин каза:

  юни 26, 11 в 21:43

  @Д. Митев

  Интересна дискусия се получи.Най-интерсеното е, че с много малко от нещата, които пишете съм съгласен и ще се радвам да ми покажете че греша. Разгледах блога / сайта Ви и предполагам малка част от успехите ви в лонг, вери лонг тейла и ще ми е любопитно да видя нещо по-така … по възможност високочестотно различно от „kam sait „blogspot 2008 top free cms“ § „napravi si sait“.

  Благодаря за вниманието

  П.С. Браво Иво – ти си пич. Интервюто е добро без алабализми :)

  П.С. и аз не работя с клиенти

 48. Димитър Митев каза:

  юни 27, 11 в 10:38

  Калпазанин, ще се радвам да чуя с кое конкретно от написаното от мен не сте съгласен, като изложите собствения си опит по него, та дискусията да стане още по-полезна за всички.
  Колкото до „успехите“ ми, малко не ми става ясно какво точно искате да ви покажа (а и защо). Надявам се, че с коментара си не искате да намекнете, че не разбирам от оптимизация. Ако пък ви е интересно по кои думи и изрази сайтът ми е в челната десятка, то едва ли тук е мястото да ми задавате подобен въпрос. Все пак, ето ви една дума, която да проверите в Гугъл: „сайт“.
  Иначе, успехите ми в оптимизацията на сайтове на клиенти не са изложени в сайта ми и ако те са това, което ви интересува, то пак не тук е мястото да ги коментираме. Особено пък с анонимен Калпазанин!

 49. Калпазанин каза:

  юни 27, 11 в 13:29

  Това са основните неща които ме шокират и ще се радвам на една дискусия по темата. Не е проблем и една платена консултация разбира се подкрепена с резултати. Не твърдя, че не сте наясно със занаята, а и не смятам необходимо да коментираме клиентите ви – не е това темата. Но след като като споменавате „Content is the King“ май е добре да се добави „Link is the Queen“. Освен ако разбира се няма други царства наоколо.

  – „Не разбирам как може да се твърди, че линковете изобщо имат значение за класирането на сайт в търсачките“

  – „За мен, обратните връзки, са фактор за класирането само и единствено в персонализираните търсения.“

  – „За възрастта на домейна определено ме изненадвате, че го споменавате като фактор, защото тогава няма никаква логика сайтове на по месец-два да са на първа позиция, а това е факт.“

 50. Димитър Митев каза:

  юни 28, 11 в 09:26

  Калпазанин, вероятно при по-внимателен прочит на дискусията по-горе ще откриете, че съм посочил аргумента за първите две твърдения, но с две думи: това е позицията на Гугъл и полезното на тази дискусия е, че обменяме впечатления от опита си, доколко тази позиция отговаря на реалните условия. С оглед последните изменения в алгоритъма на търсачката, които вече широко се дискутират, мога да заключа, че обратните връзки наистина не са без значение, но то се поставя в зависимост от изпълнението на редица други фактори така, че само наличието на връзки не би могло да е достатъчно за постигане на желаното класиране. С други думи, на първо място, Гугъл винаги ще поставя съдържанието.
  Колкото до фактора „възраст на домейна“, имам не един и два пресни примера за нови домейни, намиращи се на челни позиции по желаните кл. думи и изрази и то в силно конкуретни ниши (каквато е тази на сайтовете за мобилни телефони, например), като можете да се досетите, че те нямат и кой-знае какви и колко обратни връзки. Т.е. и тук за позиционирането на сайта е от значение основно неговото съдържание.

 51. Димитър Димитров каза:

  юни 28, 11 в 18:25

  Към адаша :) относно възрастта на домейна:

  – Това е фактор при класирането, който оказва влияние. Естествено, той е един от многото, но може да изиграе немалка роля, когато става въпрос за конкурентна ниша. Не става въпрос за домейн от типа – купен преди 5 години и стоял празен (без съдържание) през периода.

  Става въпрос за домейн, на който през годините е имало съдържание, което е било обновяване, добавяно е ново и т.н. При такива обстоятелства въпросният домейн трупа така наречения „Thrust“. И точно както един стар човек е по-мъдър от младия, така е с тези домейни или направо да ги наречем сайтове.

  Ако решите да се състезавате (за мен по-доброто ранкване си е чисто състезание) с по-стари и натрупали Thrust сайтове, определено ще трябва да положите доста труд, за да се докажете и да се наредите сред тях. Пробвано е вече над 11 пъти – наистина е трудно, но не е непостижимо да докажете, че вашият сайт (продукт) е по-добър от останалите. Просто трябва да се поизпотите доста.

  А що се отнася до това как работи Google и има ли там конкуренция. Бих казал, че класирането в българската версия на Google е в пъти по-лесно от това в .com – затова и не се занимавам с .bg, просто не ми е интересно… „новите“ неща идват прекалено бавно, а аз не съм от типа хора, които обичат старите неща.

 52. Иво Апостолов каза:

  юни 28, 11 в 18:26

  Не е ли Trust?

 53. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 28, 11 в 18:31

  @Димитър: Не обичаш стари неща… Но това не се отнася и до домейните, нали? Тях старички ги обичаш :)

  @Иво: Прав си. Митака просто е уморен от цял ден работа.

 54. Димитър Димитров каза:

  юни 28, 11 в 18:36

  Уморен – малко, ама цял ден ми сълзят очите и все още не знам от какво, ама след малко си лягам :)

  Иначе кой не ги обича стари домейните, стига да има някакво съдържание на тях, макар и да е с много ниско качество – това се оправя лесно. Ако е за мой проект обаче, предпочитам нещо чисто ново, за което да се боря, да гледам в движение кое, как и защо. А ако успея и да го докарам до челните места и да го задържа там – няма по-голям кеф от това. Естествено, успехът го гоня само с white hat методи :) Ей така, за опита съм пробвал и black hat – нещо не ме кефи :)

 55. Petko Dimoff каза:

  юни 28, 11 в 22:45

  Trust – само да преведа за непросветените, като мен – значи ДОВЕРИЕ.
  Всички останали размисли за тръста на сайта са алабалистики.
  Още повече, че това е свързано, колкото и старчески да звучи с нови работи, като Panda ъпдейта, който допълнително ще оценява вашия тръст в бъдеще.
  SEO вече не е просто SEO, a SEO-стратегия. Вичко, което правиш се отразява на доверието на хората към сайта, а от там и на SEO.
  С други думи SEO не е само ресурс, а и психология за държание в Нета.
  Не случайно собственикът на този блог се е ориентирал към социалните мрежи!

 56. Калпазанин каза:

  юни 29, 11 в 18:34

  @Д Митев, Наистина добра дискуся се получи. Явно нищо не се е променило и класирането продължава да бъде комбинация от съдържание и линкове и още нещо ;)

  ИМХО: „психология за държание в Нета“ в БГ когато кацнат марсианците и си поръчат по една ракия в кварталната кръчма

  П.С. Иво, ти кога ще ме почерпиш btw. ? Все нещо се измъкваш :)

 57. Иво Апостолов каза:

  юни 29, 11 в 18:42

  Къде се измъквам? :)
  И зависи каква е почерпката, все пак съм от Габрово :)

 58. Даниел каза:

  юли 11, 11 в 16:08

  Интересна тема, определено.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO специалистите: Пламен Томов за SEO оптимизацията

"SEO специалистите" продължава с поредния си епизод :) Пламен Томов е нашия гост днес. Той е наистина голям образ. Добър...

Затвори