SEO специалистите: Динко Сотиров за SEO оптимизацията

Днес с нас е Динко Сотиров.

Кой казвате?! Динко Сотиров ли? Кой е този? За всички, които не се сещат на пръв поглед, погледнете снимката малко по-долу, определено познавате това усмихнато лице. А ето как Динко е описал и себе си:

Пишейки нещо използвам почти постоянно многоточие , сигурно защото никога не мога да си завърша напълно мисълта и витая някъде в небесата.

Обичам да споря с хората и да им казвам истината в очите. Доста е фрапиращо за хора които не ме познават добре и си мислят, че едва ли не ги обиждам, ама аз просто съм си такъв… като не ми харесва нещо в някой му го казвам право в очите.

Пожелавам ви приятни няколко минути с интервюто с нашия приятел Динко!

Е = Евгени

Д = Динко Сотиров

SEO специалистите: Динко Сотиров за SEO оптимизацията

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

Д: Казвам се Динко Сотиров, но съм много по-известен като MacTeP. Из интернет лесно може да ме познаете с усмихнатото ми аватарче. Занимавам се с SEO оптимизация от над 5 години. От около 2-3 години съм ограничил работата с клиенти до минимум и развивам мой проекти за англоезичните пазари. Повече за мен може да научите от Facebook профила ми.

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

Д: За мен лично най-интересната част в SEO оптимизацията винаги е била стратегическото планиране и проектиране на архитектурата на мрежата от сайтове. Решаването на проблеми също винаги ми е било страст, особено ако е нещо ново, което не съм виждал до сега.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

Д: В България има пазар за SEO услуги, но може би най-важното е да се прави разлика между различните клиенти. Клиента идва при вас с проблем, който трябва да му бъде решен и най-често греши в представите си как да стане това (все пак той е силен в неговия си бизнес и не е SEO експерт). Крайно време е да разчупим шаблона „клиента винаги е прав”…НЕ Е! В много от нишите, SEO не винаги е правилното решение. Имайте в предвид, че като цяло България е изключително малък пазар.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

Д: Лично аз си падам повече по Gray Hat тактики ;) За White Hat дори не ти е нужен оптимизатор, просто пишеш съдържание, оправяш вътрешната структура и това е. Линковете уж трябва да си идват натурално. Black Hat SEO-то може да бъде много интересно. То си е малко като игра на котка и мишка и определено не е за всеки. Лично аз не го препоръчвам за клиентски сайтове.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

Д: Всеки сайт може да се оптимизира, никой не бяга от малко допълнителни таргетирани посетители. Въпроса все пак е дали оптимизацията ще бъде рентабилна (да донесе повече приходи отколкото разходи). Най-често за да може да прецени това, е нужен добър оптимизатор с много опит.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

Д: През годините съм изпробвал много различни методи и похвати за оптимизация. Може да звъчи изключително шаблонно, но зад доброто SEO седят силните линковете, качественото съдържание и добрата структура на сайта. Може би най-подценяваната част от една оптимизация е проучването. Намиране на ключовите фрази с най-висок ROI (Return of Investment) може да докара много трафик с минимални усилия.

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

Д: Panda Farmer е последния голям ъпдейт на Google и той беше много силно усетен от оптимизаторите. В момента качественото съдържание отказва много голямо влияние върху класирането.

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

Д: Експериментирайте постоянно. Теорията е важна част от SEO оптимизацията, но в практика ще се убедите, че всеки сайт се държи различно. В България е пълно с известни оптимизатори, които почти нямат опит и резултатите им в реални условия за изключително незадоволителни.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

Д: Пожелавам много успехи на всички читалите и нека знаят, че резултатите зависят от тях. Ако се трудят осърдно, могат да постигнат всичко.

 

Надяваме се да ви е харесало, защото следват още интервюта с големите SEO специалисти на България през следващите няколко седмици!

5 коментара на “SEO специалистите: Динко Сотиров за SEO оптимизацията”

 1. man0l каза:

  юли 07, 11 в 08:53

  Динко за SEO президент :D

 2. Томислав Петков каза:

  юли 07, 11 в 11:40

  Евгени това ще ми стане любимия блог :) Гласувам с +1 ! :P

 3. Христо каза:

  юли 07, 11 в 13:53

  Само така Мастер, мачкай англоезичните. ;)

 4. Павел каза:

  юли 07, 11 в 23:18

  Супер интервю! Браво !

 5. Димитър Димитров каза:

  юли 08, 11 в 19:18

  „Крайно време е да разчупим шаблона „клиента винаги е прав”…НЕ Е! В много от нишите, SEO не винаги е правилното решение. Имайте в предвид, че като цяло България е изключително малък пазар.“

  Това се опитвам да го набия в главата на доста хора около мен, обаче много малко поемат. Ако си професионалист и прецениш, че клиентът ще налива просто грешни пари, по-добре му кажи – SEO-то често може да е скъпа инвестиция и във вашия случай ще се избие трудно. Ако специалистът има друга идея на ум (примерно реклама с флайери), добре е да я сподели – трупа се авторитет. Така хем SEO специалистът ще си запази реномето (отказан проект не е провален проект), хем може да спечели симпатиите на клиента и той да го препоръча на негов познат или партньор…

  Спомням си преди 2 години как SEO индустрията по света беше пред криза заради гадните спамерчета – имаше псевдо специалисти под път и над път, всеки се пишеше за гениален, най-добрия и т.н. глупости. Тогава много хора се подлъгаха от апетитните оферти (нереално ниски цени) и се опариха. След това, напълно естествено, започнаха да ламтят, че SEO-то е измама и че е кофти инвестиция. И индустрията все още я преследва тази репутация, изградена от едни дебили, макар и вече негативният ефект да отшумява.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO ентусиастите: Андрей Димитров за SEO оптимизацията

Днес искам да ви представя един мой приятел. Мога да го нарека приятел, въпреки, че не съм го виждал никога...

Затвори