SEO съвети от Google за България?!

SEO съвети от Google за България?!Най-сетне Matt Cutts отговаря на въпрос зададен му от България във видео мрежата YouTube. Видеото се намира в един от най-известните канали там, а именно каналът GoogleWebmasterHelp. Този канал е доста известен, защото е собственост на самите Гугъл и в него основно те раздават безплатни SEO съвети и отговарят на въпроси свързани с всичко свързано с Уеб. Въпросът е зададен от нашият приятел и колега Борислав Арапчев, който предполагам също ще разбере за отговорът на своя въпрос от тази статия. А и явно след личният ми разговор с Matt преди месец в социалната мрежа Twitter, в който си говорихме за различни от SEO неща, той е поледнал на България с друго око. Бас ловя, че е погледнал в Google Maps къде се намира Пловдив, преди да отговори на въпроса на Борко :)

Matt Cutts отговаря на въпрос зададен му от България, от нашият приятел и колега Борислав Арапчев, във видео мрежата YouTubeВъпросът на Борислав е следният:

Why Google supports SEO specialists with advice? Google business is to sell text ads / ad space so bad optimized web sites are the target of Google, aren’t they? With giving good SEO advice Google works against its business or it’s not true?

За хората, които не са вещи в Английския език, въпросът на Български звучи по следния начин:

Защо Google помагат на SEO специалистите с SEO съвети? Реалният бизнес на Гугъл се състои в това да продава текстова реклама / рекламно място. От тази гледна точка, лошо оптимизираните уебсайтове са целевата група, до която иска да достигне Google, не е ли така? С раздаването на добри SEO съвети от Google работят против своите интереси и бизнес или това не е така?

А ето го и самият отговор от страна на Matt Cutts:

За съжаление, тъй като няма как да се качат български субтитри, видеото все пак е на Google, единственото, което можете да направите е автоматичен превод на английските субтитри на български. Това е функция, която YouTube поддържа. За целта обаче, видеото трябва да се гледа през YouTube директно. И докато го гледате трябва да натиснете червеният бутон „CC“ долу вдясно на видеото (до бутона за разпъване на цял екран) и оттам да изберете „Translate Captions (BETA)“. Така субтитрите автоматично ще преминат през Google Translate и ще излизат на Български език, достоен за Среден 3- в училище.

Интересен факт около това видео е, че със същият този въпрос, Борислав вече е печелил награда, за повече информация можете да посетите Idea Studio.

Още един интересен факт около това видео, за което съм сигурен, че Борко ще се зарадва още повече, е че това видео е използвано вече на един известен в нашите SEO среди сайт, а именно SEOBook. Статията там се казва „Public Relations Lessons From Matt Cutts„.

19 коментара на “SEO съвети от Google за България?!”

 1. Андрей Димитров каза:

  окт. 11, 10 в 08:54

  Мат пак замаза положението! :-)

 2. Борис Луканов каза:

  окт. 11, 10 в 10:51

  Боби, чакаме да видим на Ранд Фишкин какъв въпрос ще зададеш:-)

 3. SEO oптимизатор каза:

  окт. 11, 10 в 10:54

  То първо не трябваше ли да го питаме Борко, дали ще ходи на Ранд Фишкин? :) Аз си викам, тъй тъй е на вълна LDA (latent dirichlet allocation) в момента Rand, може да го хвърлиш в тъча с някаква налудничава идея в тази насока.

 4. Борис Луканов каза:

  окт. 11, 10 в 11:06

  Това беше висш пилотаж в статистическото моделиране май…ама каква е връзката със SEO?

 5. SEO oптимизатор каза:

  окт. 11, 10 в 11:09

  LDA е нещо, с което скоро и аз ще се занимая да погледна. Както всички знаем, SEO-тата дълго време се опитваме да разберем, кои са най-важните фактори за определен ranking и защо точно те. В еволюцията си търсачките са започнали да работят с много и различни алгоритми за това как една страница отговаря на определено query. В тази гледна точка LDA като тип „нещо“ най-добре се определя като topic modeling. И според SEOmoz и Rand Fishkin, от Google използват LDA за да разберат как дадената страница, която crawl-ват, кой е наборът от ключови думи и тематиката на която тя принадлежи.

 6. Borislav Arapchev каза:

  окт. 11, 10 в 10:12

  Leleeeeeeeeeeeeee :-)

 7. Borislav Arapchev каза:

  окт. 11, 10 в 10:52

  Merci, adash, trybva da pomislya, da go zatrudnim :-)

 8. Borislav Arapchev каза:

  окт. 11, 10 в 10:56

  e, kak, pri Rand sme? Shte go pitam za familiata mu :-) I shte go hvurlya vtucha? Ha ha h a

  kvo e LDA, Gena, sorry, no ne znam

 9. Borislav Arapchev каза:

  окт. 11, 10 в 10:57

  Извинявай, минавам на кирилица

 10. Borislav Arapchev каза:

  окт. 11, 10 в 11:08

  не знам, Гената да каже

 11. . каза:

  окт. 21, 10 в 00:22

  Без да се обижда никой, но въпроса е тотално много тъп…но всеки си има мнението…
  Човека ви го каза, ако погледнете в бъдеща перспектива може и да го разберете, политиката на гугъл е такава. Тя е с „open standards“ и то за всички продукти.

 12. Събирайте Линкове само от Добри Страници | SEOптимизация каза:

  окт. 21, 10 в 06:47

  […] на този въпрос потърсете Google 5. Ако нашият приятел Matt Cutts беше я видял тази страница, щеше ли да пожелае да я […]

 13. SEO oптимизатор каза:

  окт. 21, 10 в 08:55

  Г-н „.“, както и вие споменахте, всеки си има право на лично мнение. Благодарим ви за това, че споделихте с нас вашето.

 14. Благовест Георгиев каза:

  окт. 22, 10 в 19:32

  Да не забравяме adsense и adwords които са взаимно свързани. Инвеститорите влагат пари в adwords и рекламите им се показват в adsense. Колкото повече посещения правят рекламите на adsense publisherite , толкова повече се увеличават приходите на google. Нещо такова се получава.

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 23, 10 в 10:10

  Много правилно сте съобразили, Благовест. Точно това се случва в реалност. Основният бизнес на Google, този от който изкарват пари е системата AdWords/AdSense, която даже не е измислена от тях. След някоя и друга статия, ще споделя с вас едно интересно видео, за да видите, откъде всъщност са откраднали идеята за AdWords/AdSense :)

 16. Благовест Георгиев каза:

  окт. 24, 10 в 12:51

  Ще чакам статията, а вече се абонирах за известия по имейл :)

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 11, 10 в 12:34

  Хахаха, това с политика беше добро :)

 18. Elpak каза:

  ное. 11, 10 в 12:31

  Отговорът е политически, Мат има заложби да стане добър политик ;-)

 19. Barmolino каза:

  февр. 06, 11 в 21:10

  Определено ми хареса SEO Коментара на МАТ Въпросът който е задал колегата е доста интересен,но това е все едно да попиташ
  Защо филмите приемрно уж са платени пък ги има в интернет още преди тяхната премиера.
  Таргета е важен в крайна сметко до кого достига даден продукт.
  Както се казва за всяка стока си има купувач
  Същото е и със SEO-то


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Мъдростите на Най-Влиятелните Хора в Уеб бранша

Преди няколко седмици се натъкнах случайно на един готин уебсайт наречен startupquote.com. Докато разглеждах сайта, намерих доста вдъхновяващи мъдрости за...

Затвори