SEO за начинаещи – Начални Стъпки

Тъй като все повече хора се интересуват от Интернет, SEO и изработване на уеб сайтове, реших да напиша една статия за началните стъпки на SEO.

 CMS – Система за управление на съдържанието:

Content Management System - WordPressПрепоръчвам за CMS (Content Management System/Система за управление на съдържанието) да се използва WordPress. Изключително лесна за управление система, като можете да избирате между стотици хиляди WP теми, които предлагат различен дизайн за вашия уеб сайт (както платени, така и безплатни теми). Гугъл я харесва много?

След като сте инсталирали ПОСЛЕДНАТА версия на WP (на скоро някой хора, в това число и аз се сблъскаха с проблеми със сайтове, чиито версии на WP са по-стари) можете да започнете да публикувате съдържание в сайта си. НЕ копирайте съдържание, когато публикувате в сайта си. Отделете малко време и напишете сами това, което искате да представите на аудиторията в Интернет. Хубаво е да публикувате често ново съдържание в сайта/блога си (ако имате блог, със смислени коментари се постига голямо разнообразие от гледна точка на съдържание, пък може да прибавите и форум към цялата работа).

 Интерлинкове/вътрешни линкове

Вътрешни линкове/ интерлинковеСъздайте интерлинкове/вътрешни линкове, които са с ключовите думи, върху които искате да акцентирате. Вътрешните линкове имат за цел да образуват вътрешна за сайта мрежа от линкове, която уеб роботите да обхождат и така да индексират цялото съдържание от Вашия сайт.

 

 Плъгини или addon-и

Ад-он или плъгин - добавки за WordPressИма едни плъгинчета: all-in-one-seo-pack и google sitemap generator, които аз задължително монтирам на всеки сайт. След като монтирате тези плъгини отидете на all-in-one-seo-pack полето в секцията General/Настройки и запишете заглавие (до 60 символа, описание до 160 символа и ключови думи). Последните изброени представляват мета данни, които са специално предназначени за роботите на търсачките и по-конкретно за добрият стар Гугъл. След това, отидете в публикациите и страниците и в полето най-долу (полето на all-in-one-seo-pack) запишете мета данни – заглавие, описание, ключови думи и т.н. които да се отнасят до конкретната страница или публикация. За google sitemap generator аз лично изключвам опцията за приоритет на публикациите.

 Custom fields

В публикациите има едно падащо меню Screen options/Настройки изглед , от където давате отметка на Custom fields – това позволява добавяне на Timthumb и други полезни джунджурийки.

 Кирилица или латиница в url-то на страниците и публикациите

Българска азбука - кирилицаКакво да използвам в пермалинковете – кирилица или латиница? Аз предпочитам кирилица, като това НЕ е лошо, както пишат в един небезизвестен форум за предприемачи…

 

 

 Какво е това robots.txt?

Що е то robots.txt? – robots.txt е инструкция за ботове / уеб роботи. С тази инструкция можете да кажете на даден бот да НЕиндексира и НЕпроследява дадена страница. На адрес: http://www.robotstxt.org/ повече инфо. Естествено бота не е длъжен да ви послуша когато му казвате да не индексира или проследява.

 Какво НЕ трябва да правя?

Избягвайте похватите на цЪрното SEO, защото от Google не са в бранша от вчера и ще си изпросите изхвърляне от индекса или нещо друго неприятно.

 Малко линкчета на старта!

Ако сте научили за чудото на социалните мрежи, директории и сайтове с обяви, които са добри източници на линкчета не дейте да прекалявате (като мен например) щото ако наблъскате много линкове на сайт с история 12 часа ще си го получите (макар и за кратко). Хубаво е да имате разнообразие от входящите линкове, например: най-много dofollow, по-малко redirect и пак така nofollow. Линкове с rel=”nofollow” са нещо, без което не може, пък и хората са казали разнообразие да има.

 От къде да науча повече и кой да попитам?

Не е лоша идея да си направите регистрация във форуми за уеб мастъри (примерно webmasterbg.org), като моят съвет е да разгледате подробно форума, защото има голяма вероятност да пуснете тема с въпрос, който е разискван няколко пъти преди това. В общи линии има купища изчерпателна информация. Когато питате нещо дайте изчерпателна информация за казуса, който ви мъчи. Въпрос от типа: „Сайта ми има проблем, какво да правя?” е нещо, на което няма да получите отговор. Споменавайте каква CMS използвате, коя версия е и какъв е проблема, който Ви мъчи. Уважавайте другите членове на форума. Търсете и четете блогове на тематика SEO, уеб сайтове, уеб разработки и т.н. Там също има много информация.

 Как мога да подобря резултатите си?

Напишете в Google.bg – google webmaster tools и разгледайте за какво става въпрос.

Има едни неща – Adwords, Adsense и Analytics. Разгледайте ги подробно, като се надявам, че ще се сетите и сами как се стига до там. Направете си поща в gmail.com, защото най-малкото е по-добра от abv и mail.bg, да не говорим, че ще ви помогне за тия трите дето ви ги споменах току що.

 Как да подобря SEO-то си с малко по-малко пари?

След това можете да се поразровите за едно животно наречено „Линк билдинг” – и с малко пари става? В този ред на мисли НИКОГА НЕ слагайте линкове към сайтове с порнографско съдържание, че резила ще е меко казано ГОЛЯМ.

В статията написах неща, които често ме питат или които често срещам във форумите. Надявам се да е полезна за читателите на блога!

8 коментара на “SEO за начинаещи – Начални Стъпки”

 1. Иван Савков каза:

  авг. 24, 11 в 17:27

  Гена, моя опит казва че Platinum SEO е по добър от All in One SEO. Някой път ALL in one се бъгва на някои инсталации, не знам защо.

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 24, 11 в 17:31

  Ванка… почваме с промените по SEOптимизация. Като така, можеш спокойно в началото на статията, в МЕТА информацията, да видиш кой е автора на тази статия. Обърни се към него за въпрос по случая :)

 3. Димитър Димитров каза:

  авг. 24, 11 в 17:59

  И аз така – Да живее WordPress :)

  Да добавя и малко от мен:

  1. За SEO плъгин предочитам – WordPress SEO by Yoast – http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-seo/

  2. За Sitemaps – пак WordPress SEO by Yoast – има такава вградена фунционалност и позволява разбиването на тагове, категории, страници и съдържание на няколко sitemap-a.
  – Добра алтернатива е Google XML Sitemaps (http://wordpress.org/extend/plugins/google-sitemap-generator/), но бета версията му, защото също предлага направата на няколко сайтмапа :)

  3. Освен в родните форуми, направете си регистрация в http://www.seomoz.org, четете публикациите в блога и коментарите. Четете всекидневно http://searchengineland.com/ – това е новинарски сайт/блог, не се доверявяйте на всяка написана дума в него, а го ползвайте само, за да сте в течение с последните новини в света на SEO-то.

  4. Линкбилдинг – тъй като това е адски обширна тема, предлагам да я обсъждаме по-нататък :)

  Успех на всички начинаещи SEO-та и се надявам да сме ви от полза.
  Формулата на успеха изглежда горе-долу така „Желание+Много четене+Търпение+Тестове+Трупане на опит+Логическо мислене“.

 4. Иван Савков каза:

  авг. 24, 11 в 18:02

  Почти не разбрах какво каза но ми направи впечатление, ето това:
  property=“og:url“

  ако обясниш какво е и за какво е, ще съм ти много благодарен :D

 5. Иван Савков каза:

  авг. 24, 11 в 18:02

  Забелязах го на няколко места това property има различно съдържание само.

 6. Димитър Димитров каза:

  авг. 24, 11 в 18:27

  Това е Open Graph протокола на Facebook – http://developers.facebook.com/docs/opengraph/

  Позволявам си да дам линк към блога на Иво Илиев, където има доста добре описана информация на български за въпросния протокол – http://goo.gl/251ZB

 7. Кристиян Кацаров каза:

  сеп. 02, 11 в 10:40

  Статията е наистина полезна :)

 8. Защо Бизнеса ми има нужда от Оптимизация? от блог SEOптимизация каза:

  апр. 02, 12 в 13:40

  […] Няма да е зле да прочетете и някое seo ръководство за начинаещи. […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO специалистите: Георги Стефанов (Gan) от Ganbox

Ако сте SEO специалисти, или най-малкото SEO ентусиаст в България, значи 100% сте чували името на днешния ни гост. А...

Затвори