SEO грешките, които правите

SEO грешките, които правитеЯнуари е времето, в което се прави оценка на изминалото време и нещата, които сме постигнали през миналата година, както и тези, които не сме. Като имаме това предвид е време за ново начало и шанс да коригираме предишните си грешки.

При оптимизацията на уебсайтове (SEO) има много грешки, които хората правят, а определено не би трябвало да ги правят. И така, ако по някакъв начин правите следните грешки, е време да спрете, особено ако искате да започнете на чисто с SEO-то си новата 2011 година.

1. Началната страница не е там, където е Трафика

Да, това е началната ви страница, но това не означава, че искате да се ранквате по термина „начална страница„. Освен, ако не се занимавате с книги или сте издателство, няма никаква логика да кръщавате началната си страница „Начална страница“ – особено, ако искате да се ранква тази страница добре по различните важни за вас ключови думи.

Вашата начална страница трябва да таргетира основните ключови термини, по които бихте искали да излизате на топ позиции в търсачките. Например, ако сте строител, заглавието на вашата начална страница трябва да таргетира вашите строителни услуги около вашата месторабота.

2. Преместване на тестовия Robots.txt на живия сайт

Този проблем се случва доста по-често, отколкото би трябвало. Ако е настроен правилно, Robots.txt файлът на demo сървъра ви би трябвало да блокира търсачките от това да индексират сайта ви, докато не е пуснат.

Само че, когато се мести кода от демо сървъра на живия сървър, robots.txt-то не трябва да се мести заедно с него. Виждал съм клиенти, на които сайта им след пускането изпитва големи проблеми с ранкингите и трафика. И то просто защото търсачките правят точно това, което им е било наредено, да не индексират живия сайт – нали се сещате, мястото което принципно ви носи пари…

Обратния случай също е доста голям проблем: Да не се блокират търсачките на демо сървъра. В момента, в който някой заблуден линк насочен към демо сървъра попадне в общото пространство, всички кучета са пуснати от кучкарника. В следващия момент демо сървъра ще бъде индексиран, ще имате проблеми с дублирано съдържание и целия свят ще разбере, какво точно правите, преди да сте го направили.

Подсигурете се с блокиране на търсачките от това да индексират демо сървъра ви, и ги пуснете, когато става въпрос за живия сайт. Най-лесният начин да направите това е, като го добавите в списъка със стъпки, с които вашия QA да се опита да ви счупи системата.

3. Дублирани Мета тагове

Дублирани Мета таговеВсичките ви страници са различни, съдържанието ви е различно (поне трябва да бъде), засегната си различни теми, различни продукти/услуги се продават. Тогава защо бихте имали едно и също описание в Description мета тага?

Да, може да сте „Най-добрия строител в София, строите офис и жилищни сгради“ и т.н., но за това не става въпрос във всяка една от страниците ви, нали? Преправете мета таговете си така, че да пасват на съдържанието на всяка от страниците ви, таргетирайте правилните ключови думи на всяка страница. Например страницата, където продавате тухли, трябва да има мета тагове, отразяващи тухлите, които продавате.

4. Натиснете тук

Натиснете тукНатиснете тук“ може и да ви изглежда добър call-to-action, казвайки на потребителите да кликнат на съответния линк за да продължат нататък, но това определено не е така що се отнася до търсачките. Това по никакъв начин не им подсказва за какво става на въпрос на съответната страница, към която ги препращате.

Ако ви се налага да наистина много да имате текст на страницата „Натиснете тук за да видите Каталога ни с оплетени въжета„, направете „Каталога ни с оплетени въжета“ да е anchor text-а във връзката. Това казва на търсачките, че страницата към която линквате се отнася за „каталог с оплетени въжета„.

5. Пускате и забравяте

Както не веднъж съм казвал, SEO-то не са домати. Не купувате веднъж няколко килограма и да си мислите, че всичко свършва до там, въпреки че доста хора продължават да си мислят, че е така. Алгоритмите на търсачките се променят с всеки изминал ден. Вашата конкуренция определено не стои с чаша студен чай (не уточняваме марката заради СЕМ), чакайки трафика просто да им падне на сайта.

Дори ключовите думи и фрази се променят постоянно, тъй като нови фрази навлизат в лексиката и речника на хората и може и да започнат да изместват тези, които първоначално сте таргетирали. И ако вашата фирмена политика се промени, не мислите ли, че и оптимизацията ви има нуждата да се пренасочи?

Някой трябва да бъде назначен да следи вашия уебсайт. Това включва и софтуер за анализи и други инструменти за следене, като Google Webmaster Tools.

Направо е учудващо, колко много сайтове не са интегрирали софтуер за анализ, или поне не са го интегрирали правилно. Вашият софтуер следи ли цялостния път от посетителя до покупката? Знаете ли къде точно в продажбения процес губите повечето си lead-ове?

С подобни инструменти, проблемите и потенциалните пропуснати възможности на сайта ви могат лесно да бъдат разпознати и да започнат да работят във ваша полза.

6. Нетърпението

Искам всичко и го искам сега - QueenИскам всичко и го искам сега“ („I want it all, and I want it now“) е готино, когато го пеят Queen, но определено не работи при SEO. Постигането на високи резултати в SERPs отнема време, и зависейки от конкуренцията при ключовите думи (фрази), може никога да не постигнете такива с вашата страница.

Определено ще отнеме време за да могат новите страници да бъдат обходени, да съберете добри, качествени линкове към страниците и те да започнат да се катерят нагоре в ранкингите. Всички обвързани с SEO кампанията трябва да са наясно с този факт, не само SEO специалистите. Така, че с правилната комуникация, трябва да заложите тази разпространите тази информация още в началото.

28 коментара на “SEO грешките, които правите”

 1. Андрей Димитров каза:

  ян. 17, 11 в 07:21

  Не разбрах само по колко даваш доматите? :-)

 2. Тихомир Петров каза:

  ян. 17, 11 в 08:53

  Добра статия. Това с мета таговете наистина е много важно и аз мога също да го потвърдя от личен опит.

 3. Иван Савков каза:

  ян. 17, 11 в 10:08

  Първа точка не я схванах много..

  2. Обикновенно демо сървъра (поне според моята практика) не е хубаво да е на реалния сървър. В смисъл, програмистите са достатъчно кадърни хора, че да си имат собствен сървър до който друг няма достъп. Особено ако е домашно приготвен, въобще няма нужда от robots.txt. Той може да се качи чак накрая като се пусне сайта.

 4. Tweets that mention SEO грешките, които правите | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  ян. 17, 11 в 10:32

  […] This post was mentioned on Twitter by Cooler-Designs.com. Cooler-Designs.com said: RT @seoptimizacia: SEO грешките, които правите http://bit.ly/hqTedB […]

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 17, 11 в 11:42

  Иво, благодарим за изчерпателния коментар и пример от твоя страна. Но не съм на 100% съгласен с теб. Както много други SEO-та казват, а и ние самите знаем, че META Description-а реално наистина не играе почти никаква роля от SEO гледна точка. Но това е текста, който в повечето случаи са показва в SERP-а и при достатъчно compelling написан такъв, това би накарало потребителите да влязат в съответния сайт. Това го обяснява и Matt Cutts и Rand Fishkin и много други. При липса на МЕТА описание, Google винаги взима част от съдържанието на страницата… въпроса е, коя част ще вземе всеки следващ път при crawl-ване на страницата. При честата смяна на параметрите в алгоритъма им, не се знае следващият път какъв Description ще прихване от страницата. Някой път може да се случи да вземе нещо, което по никакъв начин не ти харесва (примерно част от някой случаен коментар, ако е блог или друга подобна платформа), тогава какво правим?
  По-интересния случай е, че Google взема понякога и различен Title и Description за snippet-а в SERP-а, въпреки че изрично има точно определени зададени такива на самата уебстраница (сайт).

 6. Иво Апостолов каза:

  ян. 17, 11 в 10:57

  Интересен е момента с мета описанията. Не особено представителни тестове сочат, че:
  1. При липса на мета описание, Google взема част от контента (не винаги).
  2. При различни търсения, Google взема различни части от контента, като highlight релевантни изрази на база конкретното търсене. Ако има мета описание, това не се случва! Освен това, правейки го, Google изважда тези изрази от контекста, правейки ги интригуващи за потребителите (това обаче често води до много висок bounce rate).

  Поради горните два факта, често (но не винаги), CTR на страници без мета описание е по-висок от такива, които имат.

  Пример (измислен): Сайт, който има редица динамични страници. Има статии за „Финансовата криза в туризма приключи“ и „Тунис очаква растеж в почивките през 2011 година“. В определена динамична страница без мета описание фигурират и двете статии с кратко интро. При търсене за „тунис криза почивка 2011“, въпросната страница се класира, а Google прави highlight на всички думи от търсенето (понеже всичките ги има в content). Което води до трафик…

  Така, че не съм 100% убеден дали слагането на релевантни мета описания понякога е добро, особено за по-динамични сайтове с често обновяващо се съдържание. Аз дори бих премахнал мета описанието в такива.

  Да не говорим, че според мен (а и други), мета описанието не влияе на SERP по никакъв начин.

 7. Иво Апостолов каза:

  ян. 17, 11 в 11:52

  Както казах, не съм сигурен, че в 100% от случаите единият или другият вариант са по-добри :)

  Всеки сам си преценява.

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 17, 11 в 13:31

  100% съгласен! :)

 9. Barmolino каза:

  ян. 17, 11 в 16:44

  Абсолютно Гоогле поне до този момент взима насериозно мета заглавието,описанието и ключовите думи за всяка отделна страница.
  Можете да тествате това с WP
  Пример напишете една статия до 600 думи
  като поставите в тази статия Мета заглавие до 60 символа
  Мета Описание до 160 символа
  и ключови думи които са тясно свързани със съдържанието на тази страница
  не ведънж съм казвал,че съдържанието е всичко ако не всичко то 85% от една SEO Оптимизация

 10. Barmolino каза:

  ян. 17, 11 в 16:56

  баце баце далеч далеч много далеч

 11. Barmolino каза:

  ян. 17, 11 в 17:05

  не аз не твърдя нищо само казвам последни тестове от около месец
  важно е какво предлагаш като съдържание + какви ключови думи се съдържат в това съдържание,тяхната гъстотаи разположение
  не говорим за цял уеб сайт говорим за отделни страници +фрази и ключови думи за които се бориш
  с една добре подредена страница без никакви обратни линкове можеш да излезеш на 1-ва стига да спазиш основните SEO правила
  Google за последната година се е променил 100 кратно гоогле се мени всяка минута понеже го разработват няколко стотин хиляди души в много и различни насоки
  ти ми показваш тестове отпреди година абсолютно не съм съгласен че тест отпреди една година има съвестимост с днешните правила в гугъл особенно google.com

 12. Barmolino каза:

  ян. 17, 11 в 17:26

  Всичко е тестване и практика+ начин на работа
  аз лично направих тозитест
  със мета тагове и без мета тагове
  резултатите са
  с мета тагове страницата се индексира по напред като заглавието е различно от това на страницата както и описанието
  като се стремях самото заглавие да е много описателно както и самото описание
  в двете се съдъжат по две до три основни ключови думи
  и страниците е показват по различен начин
  тази с мета описание се показва точно така както съм задал в метата а самата страница има различно заглавие+ съдържание
  чрез мета таговете се достига по голяма точност за дадена страница
  показваш именно на търсачките за какво точно се отнася тази страница съдържанието в нея и ключовите думи за които се бориш не за целия сайт само за определена страница което при оптимизация на сайт е супер важно понеже доста сеота пропускат този момент
  не може да използваш описанието ключовите думи и заглавието на home page за всички останали страници
  трябва да покажеш на търсачките за какво се отнася всяка една страница поотделно,а това става именно с мета таговете поставени поотделно за всячка страница
  това е възможно и супер лесно с WP
  незнам как е с Joomla понеже знам че полваш Joomla основно,но може би има такава опция и при нея/
  За динамичните сайтове също е добре да се използва но самите автори трябва да са добре обучени изапознати как да работят с метатата просто и елементарно

 13. Barmolino каза:

  ян. 17, 11 в 17:36

  естествено аз ви оставям че съм на работа след малко
  Просто трябва да пълним гугъл с качествен и добре описан контент за да имаме успех
  ако съдим по повечето неща които намирам лично аз в гугъл има напредък но се иска мног повече хора да пишат коментират споделят и занимават с писане
  лошото е че такива хора са рядкост
  останалите притежатели на сайтове можете да погледнете един прост пример свежо нет с какви абсурди е пълно и какво се пише в българия
  понякога имам чусвтвото че примерно фишки нет е български сайт
  и т.н ;)
  Лека и Успешна SEO седмица на всички

 14. Иво Апостолов каза:

  ян. 17, 11 в 16:49

  @Barmolino :)
  http://www.webmasterbg.org/showpost.php?p=63958&postcount=50

  Експеримента е правен преди 1 година. Можеш да видиш резултатите една година по-късно. Къде е сайта с мета описанието и къде е този без. :)
  http://www.google.bg/search?q=ведрокопане

 15. Иво Апостолов каза:

  ян. 17, 11 в 16:57

  Вероятно е така. Не твърдя да съм разбирач ни най-малко. Дори напротив ;)

 16. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 17, 11 в 18:04

  Ей, за 2 часа ще ви оставя самички и ще изкоментирате всичко без мен :)
  Хвала!

 17. Barmolino каза:

  ян. 17, 11 в 18:06

  Ами да
  ;)
  Февруари съм на Първата за 2011 ;)
  http://www.searchenginestrategies.com/london/

 18. Иво Апостолов каза:

  ян. 17, 11 в 17:13

  Тестът продължава и до днес. От стартирането му до днешна дата нищо по условията на теста не е променяно.
  Фактите са:
  – сайтът с мета описание не е в индекса.
  – сайтът без мета описание е на първо място.

  Всеки да тълкува (ако иска), както иска тези факти. Аз не твърдя, че едното или другото (или третото) е „най-правилно“, дори напротив.

 19. Иво Апостолов каза:

  ян. 17, 11 в 17:32

  Щом така смяташ. Моето мнение леко се различава, но за това хората са различни :)

 20. Петър Биволарски каза:

  ян. 17, 11 в 21:18

  Много правилна статия, най-силно подкрепям последната точка. По този повод имам една любима мисъл, която всъщност е основната причина да не спирам:

  „There are 6 billion people in the world and every single one is a diamond in some stage of being polished. Life is either going to polish you up or grind you down. And the difference between the two lies in how much hope you have, how much faith you have in the fact that you do carry something special on the inside… that’s waiting to get out. Many give up, not knowing they were only 10 minutes from triumph.“

 21. Barmolino каза:

  ян. 17, 11 в 23:06

  Въпреки всичко сеото за мен е просто
  Ако имаш правилен речник и желание за четене и писане другото е детска игра
  Ако сте Пропуснали часовете по БеЛ ЩЕ ВИ Е МНОГО ТРУДНО ДА СТЕ ДОБРИ СЕОТА

 22. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 18, 11 в 13:20

  Браво Петър, много силна мисъл!

 23. SEO спорове относно мета описанията | SEO оптимизация СЕО за търсачки и SEO услуги каза:

  ян. 18, 11 в 13:23

  […] Блога на Евгени (коментарите); […]

 24. Стамен Стаменов каза:

  ян. 21, 11 в 09:56

  Браво. Полезна статия!!!

 25. SEO грешките, които правите - Димитър Данаилов каза:

  ян. 27, 11 в 21:47

  […] Източник : https://seoptimizacia.com/seo-greshkite-koito-pravite.seo […]

 26. Petko Dimoff каза:

  мар. 04, 11 в 16:16

  Готина статия. Относно заглавната страница имам един въпрос.
  Става дума за такава на социална мрежа, която е надупчена с безсмислени малки постове, просто хората искат да си сложат линк. Имам много изходящи връзки още на нея и не мога да дигна ранга. В момента обмислям да я направя хората да нямат достъп до нея и да е без изходящи линкове. За да се видят всички добавени ще трябва да се влезне в категориите. Според вас това грешка ли ще е?

 27. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 07, 11 в 11:39

  Грешка ще е, да. Изходящите линкове не са толкова проблема. Все пак не говорим за стотици линкове… а потенциално за 10-20-ина, нали? По-скоро си поиграй с това да докараш повече (входящи) линкове сочещи към тази начална страница, отколкото да правите такива рокади из вашия сайт.

 28. климатици онлайн каза:

  юли 04, 11 в 21:21

  колкото повече чета толкова повече различни мнения виждам – един каза, че линковете са 90% от сеото и като му видях сайта на 2-та страница в ГГ, а сайта му не беше обновявам от години явно е така. Друг ми каза че за сео само поставяли външни линкове без никакво ново съдържание в сайта си и той бил на 1 място. Аз тествах с моя блог – блогспот не видях да има никакви мета работи и стигна до 7 страница за 2 месеца, а сайта на работа който е на 9 месеца е на 12 страница по същата ключова дума, онлайн магазин без уникални писани статии. Като гледам блог си имам чувството че ако всеки ден слагам нещо ново, стигането до пот 10 ще е направо смешна работа. Но все си мисля че ако изнамеря 500 сайта в които може да се слагат статии или блогове с фолол коментари, ще е много по-лесна калсацията на даден сайт от колкото да слагам на нови страници в сайта всеки ден като хамав. (аз нищо не разбирам от сео, само чета гледам и кометирам)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Последвайте ме в Туитър :)
Туитър съвети: Как да ползваме Twitter за бизнес, информация и безплатни неща

Как да използваме Туитър ефективно за бизнес, намиране на информация и намиране на отстъпки (че дори и безплатни неща)? Отговорът...

Затвори