SEO ентусиастите: Андрей Димитров за SEO оптимизацията

Днес искам да ви представя един мой приятел. Мога да го нарека приятел, въпреки, че не съм го виждал никога наживо. И все пак… Анди е много готин. И с времето, в което го познавам буквално израстна като специалист пред очите ми. Затова го и поканих да участва в инициативата ми „SEO специалистите“ на България. И тъй като той е много самокритичен към себе си и не се смята за SEO специалист, то затова и реших – заглавието днес да е „SEO ентусиастите“, за да почета тази негова самокритичност. Уникален човек, а в последно време и със силно собствено мнение ;)

Пожелавам ви приятни няколко минути с интервюто с нашия приятел Андрей!

Е = Евгени

А = Андрей Димитров

SEO ентусиастите: Андрей Димитров за SEO оптимизацията

Black Glasses SEO :)

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

А: Казвам се Андрей Димитров и съм от Пловдив. Занимавам се със SEO, но по-скоро го приемам като хоби. Основната ми професия с която си вадя хляба няма нищо общо с оптимизиране на сайтове. Другото го правя през малкото си свободно време, като се старая да съм мобилизиран за да свърша максимално повече работа за максимално кратко време. Не работя с клиенти (нямам тези нерви), работя за себе си. Поддържам личен блог – http://all4website.info

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

А: Интересно ми е да правя експерименти – да пробвам нови тактики, да се убедя сам кое работи и кое не. Защото общите думи на теория звучат лесно, но си е друго като го изпиташ на свой гръб, особено ако след това заболи! Така най-добре опознаваш “манталитета” на търсачката. Като схванеш природата на едно нещо, започваш да разбираш какво да очакваш от него. Дори в момента участвам в едно ново SEO състезание, организирано от Джумла! България и е по ключова дума Аквичоп. Сайтът с който участвам е Аквичоп.net.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

А: Предполагам, че има. За да се появяват всеки ден нови фирми, които казват, че са специалисти по SEO и всеки да се натиска да влезе в ТОП10 на Google за тази дума предполага, че има и доста търсения. Ако нямаше клиенти, щяха ли да се цвъкат всеки ден нови и нови “специалисти”? Щом вече и книжарници започнаха да предлагат SEO услуги :-)

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

А: Малко клиширано, но все пак – Black Hat SEO-то е възможно да доведе до по-бързи резултати. Разликата е, че Black Hat SEO рано или ще изгърми. Лично аз съм пробвал няколко метода, които преди време вървяха – сега вече не. Поради това съм направил правилният избор за себе си. Който иска да рискува. Ето например някои сайтове за обяви (които много дразнеха с резултатите в SERPs) вече изгърмяха. По улиците на Интернет спокойно вече се разхождат Панди, които вилнеят. Google се опитват да “опитомят” Интернет и до голяма степен успяват. Същото е като с малките деца – който не слушка ще бъде наказан. А послушните деца се поощряват.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

А: Съществуват, но са малко. Това са големите социални мрежи като Facebook, Twitter, Flickr и т.н. За всички други сайтове си трябва SEO.

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

А: Този въпрос ако го зададеш на 10 различни SEO-та, ще получиш 10 различни отговора. Всеки сам определя кое е ефективно за него и все пак всичко зависи от конкретният сайт. Моят отговор на този въпрос е – постоянство. Независимо как ще организираме процеса на оптимизация трябва да се прави постоянно, всекидневно. Не трябва да спираме да наливаме масло в огъня, защото ако спрем – огъня ще изгасне. Но пък ако наливаме прекалено много има вероятност да се самозапалим :-)

Но за да не бъда прекалено лаконичен с отговора си ще дам реални примерни от практиката си. Използвам директории за статии. През свободното си време пиша материали по дадена тема, по някой път наемам хора да го правят вместо мен. Старая се всяка статия да е уникална, тоест по възможност да не е spin-ната. По някой път spin-вам текста. Публикувам материалите си само в определени директории за статии, които хем имат авторитет (trust), хем знам, че ще одобрят статията ми. След като материалът във всяка една директория за статии бъде одобрен го добавям в 30-40-50 български социални мрежи + в по-големите глобални (Facebook, Twitter, Buzz, Delicious, Digg). Ефекта поне при мен(в нишите които оптимизирам) е поразителен!

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

А: Все по-често се говори за социални мрежи и тяхната връзка със SEO. Google налага все повече фактори, някои от които са свързани именно с тях. За момента от Google са обявили, че вземат под внимание Share/Like във Facebook и Tweet/Retweet в Twitter. След време може да очакваме и бутонът +1 да има някаква роля в ранкването.

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

А: Наистина ще се радвам ако има начинаещи в SEO-то. Защото така както гледам май всички се раждат професионалисти и утвърдени специалисти :-)

Хубаво е да се започне с теория, да не се бърза веднага с практиката. Трябва да се изучат основните фактори на които Google обръща внимание. Най-вече фактори, които касаят оптимизацията вътре в самия сайт (onsite) – домейн, семантична структура, навигация, свързаност, дублирано съдържание, котви, карти, nofollow, robots.txt, снимки, текст и т.н. Едва след това обърнете внимание на външната оптимизация (offpage и offsite).

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

А: На читателите ти пожелавам да направят много успешни сайтове, челни позиции в Google и минимум PageRank5. Да не спират да четат SEOптимизация и да бъдат винаги информирани за новостите около SEO. А на теб, Евгени ти благодаря за това, че ми гласува доверие да направиш интервю и с мен.

 

Надяваме се да ви хареса, защото следват още интервюта с големите SEO специалисти на България през следващите няколко седмици!

2 коментара на “SEO ентусиастите: Андрей Димитров за SEO оптимизацията”

  1. Андрей Димитров каза:

    мар. 13, 12 в 16:58

    Ех Гена.. никой не е коментирал моето интервю :) Между другото ако трябваше да ме интервюираш сега сигурно щях да ти отговоря по съвсем друг начин :)

  2. инж. Евгени Йорданов каза:

    мар. 13, 12 в 20:19

    Това не е лошо нещо. Липсата на коментари означава, че не те мразят толкова хора, колкото ти си мислиш. А това, че би отговорил различно, показва развитие на теб самия.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Нови Google Цветове и Шрифтове

За момента не съм сигурен, точно колко ново е това, но съм един от малкото, които изобщо му обръщат внимание....

Затвори