SEO експертите: Борислав Арапчев за оптимизацията за търсачки

Днес сме поканили при нас Борислав, за да ни покаже своята SEO същност и да ни разкаже как се развиват нещата при него, както и в Google-то, по български и световно. Той е един добър пример за това какво правят и как се развиват Пловдивските ни колеги. За съжаление Пловдивските скоро ги напусна Васил Тошков от Cloxy, който беше ценен кадър за техния град, но пък той успешно се join-на към Софийския отбор SEO специалисти :)

Борислав беше и лектор на тазгодишната SEO Конференция 2011, за което той получи много добри отзиви след това. Повече информация можете да намерите в блога му.

Пожелавам ви приятно четене на интервюто ми с Борислав Арапчев от Idea Studio!

Е = Евгени Йорданов

Б = Борислав Арапчев

SEO експертите: Борислав Арапчев за оптимизацията за търсачки

 

Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.

Б: С уеб дизайн се занимавам от 2001 г., а през 2004 г. основах Идея Студио и тогава  започна и работата ми по оптимизация за търсещи машини. През 2004, търсейки в Гугъл за Идея Студио, открих сайта си на 40-та страница. И тотално посърнах. Заех се да усвоявам похватите, чрез които Гугъл ще ни хареса. И ето ни днес – на 1-ва страница.  Развиваме успешно и един сайт за обяви и един регионален портал

 

Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?

Б: SEO оптимизацията е бавен и упорит процес, бързите и лесни резултати не остават дълго (ако са постигнати по нечестен път – с непозволени спам / black hat техники).

Но е голяма радост за мен да виждам как ден след ден, подобрявайки кода и комуникацията на сайта с търсещите ботове, сайтът се популяризира и покачва в търсенето. Харесва ми, че за да съм успешен мисля много – какво и как да направя, какъв подход да имам, нещо по-различно да измисля.

 

Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?

Б: Има, да. И той се разраства. Фирмите рабират нуждата от SEO  и популяризация на сайта им, неговото по-добро позициониране в търсачките, осъзнават че трябва да отделят пари за тази услуга. От нас зависи за тези пари да дадем резултати.

 

Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?

Б: Black hat техниките са „насилване” на сайта – структурата му, комуникацията му със социалки, директории и търсачки. Губи се човешкото при тези похвати, когато почти изцяло машинно се прилагат методи, за да убеди Гугъл, че “това е сайтът”. Сателитките пък за мен са мъртви сайтове с кратък живот, които след като изпълнят целта си често биват зарязвани. И е тъжно да попаднеш после на един такъв „сайт”. Но Гугъл започва да се справя напоследък по-добре с този проблем.

 

Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

Б: Теоретично – да. Да речем – сайтът на Coca Cola – при търсенето на марката е първи, всеки знае името и т.н. Но често пъти такива предимно имиджови сайтове са претрупани с флаш елементи, тежки са и не са много добри в употребата им и от хора, и от търсачки. Подобряването на ползваемостта им и SEO‑то им би било плюс за всички.

Но ако и така продават и печелят добре – едва ли ще се трогнат от думите ми :)

 

Е: От какво зависи ефективността на SEO?

Б: В различните ниши – различно. Но общовалидно – добро съдържание, хубав код, споделяне, осигуряване на комфорт в сайта на потребителя, обратна връзка. 

 

Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?

Б: Локалните резултати ще стават все по-важни, също мненията на потребителите и отзвукът в социалните медии. Но да не се заблуждаваме – SEO не е само Facebook и Twitter. Оправете си кода, публикувайте качествени неща, мислете! И връзки, много връзки, както казва Оги :)

 

Е: Какви са твоите препоръки към начинаещите в SEO областта?

Б: Да не бързат. Да имат търпение. Да опитват, но разумно и с мярка. Да не се поддават на големите хитрости, защото могат да им струват години време и труд.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация.

Б: На сайта ви – все така активно и ефективно да работи в областта на SEO и социалните медии. А на читателите ви – да стават все повече и да са винаги с вас!

Успех на Евгени и на целия екип! Наздраве! 

 

Надяваме се да ви хареса, защото следва последната порция интервюта с големите SEO специалисти на България в следващите седмици!

9 коментара на “SEO експертите: Борислав Арапчев за оптимизацията за търсачки”

 1. Андрей Димитров каза:

  авг. 11, 11 в 12:53

  Само за сателитките не съм съгласен – лично мнение. Иначе всичко друго е много вярно.

  Щастлив съм, че познавам Борката лично :-)

 2. man0l каза:

  авг. 11, 11 в 13:45

  Браво Борка, много добро интервю!! :)

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 11, 11 в 13:55

  Маноле, така го казваш, ще кажеш, че си очаквал нещо друго :)

 4. Борислав каза:

  авг. 11, 11 в 13:57

  Андрей, май си прав, малко по-силно го казах, но наистина съм попадал на немалко такива сайтове и са тъжна гледка – като пуста, изоставена планета.

  Но твоите сателитки са на съвсем друго ниво :) без да те четкам – защото ги правиш умно, активно, и от сърце.

  Те дефакто са си самостоятелни работещи живи сайтове.

 5. man0l каза:

  авг. 12, 11 в 15:41

  Не бе, да го похваля, имаше и не – толкова добри интервюта :))

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 12, 11 в 15:46

  Просто се шегувах. А за това кое интервю не ти е харесало ще ми кажеш на уше ;)

 7. Георги каза:

  авг. 12, 11 в 17:45

  интересни са тези интервюта, прочетох ги всичките и много интересно едни специалисти казват че има работа за СЕО други казват че няма. Предполагам че това се дължи на някакво разбъркване или едните са по големи специалисти от другите.

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 12, 11 в 18:09

  По скоро тези, които твърдят, че няма работа за seo-тата са в по-бедни райони на BG.

 9. Nyagoslav каза:

  авг. 17, 11 в 10:58

  Много добро интервю.

  Единствено не съм съгласен с примера за сайта на Coca Cola. Според мен абсолютно всяка компания трябва да има добре оптимизиран сайт, най-вече откъм user experience. Не става въпрос за повишаване на конверсии или ранкинг за бранд ключови думи естествено.

  Въпреки това съм съгласен, че има случаи, в които опреден вид оптимизация не е нужна за бизнес сайт. Обикновено това са случаи, в които даден бизнес няма особена изгода от висок ранкинг, тъй като клиентелата не е търсеща онлайн, тъй като става въпрос за строго специализирани нишови и скъпо струващи услуги или продукти. Естествено пак повтарям, че става въпрос само за определени видове оптимизация и в много частни случаи.

  Поздрави,
  Нягослав


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Защитете WordPress-а си от Хакери в 6 Лесни стъпки

Как да защитим WordPress от хакерски атаки? Досега лично съм пробвал буквално казано всичките wordpress плъгини за защита, но резултата...

Затвори