Съвети за простосмъртни за по-пълноценно търсене в Google

Съвети за простосмъртни за по-пълноценно търсене в GoogleКой не е чувал за Google? Едва ли има хора от развитите страни, които да не знаят какво значи това име и с какво се свързва. Дори в някой страни, за по-нормалните интернет потребителите понятието Интернет е равно на Google. До такава степен най-популярната търсачка е навлязла в живота ни, че чак името на компанията се е превърнало в глагол. Хората вече не казват „Потърси за това в интернет“, а направо „Google-ълни го“ или „Питай Google!“ (в англоговорящите страни е „Google it!“).

Търсачката на Google е стигнала до такива висини, че всеки ден през нея се реализират над 1 милиард търсения в световен мащаб, а пазарният й дял е огромен. Официална информация няма, но средностатистичеки, по данни от големите агенции, Google държи около 70-80 процента, когато става въпрос за търсене онлайн.

Нетолкова известен факт обаче е, че в този неописиуемо голям процент от хора, много малко всъщност използват функциите на търсачката пълноценно. Масата от потребители просто отварят Google в браузъра си и пишат в полето за търсене ключовата дума или фраза, за която искат да намерят информация. Точка… или по-скоро Enter :)

Много малка част от потребителите на търсачката на Google знаят, че тя всъщност предлага много богата функционалност и търсенията в нея могат да изкарват адски точно резултати, използвайки доста различни и простички команди, наречени оператори, чрез които наистина се пести много време… особено ако се комбинират правилно. Тези оператори могат да бъдат наистина много полезни, както за нормалните потребители, така и за тотално вманиачените SEO специалисти.

От Google предоставят доста информация за въпросните оператори, но тя е представено по доста сух и понякога неясен за повечето хора начин. Затова сега ще се опитам да ви я представя малко по-ясно и по-нагледно, като е идеята е всеки един потребител, без значение хардкор или тотален новак, да разбере и научи как може да търси по-добре и по-продуктивно в Google.

Та, стига съм писал общи неща, нека да минем директно по темата. В тази статия ще ви представя основните (базови) оператори, чрез които може да подобрите търсенията ви чрез Google. Защо само базовите ли? Защото смятам, че е добре първо да се запознаете с тях, преди да преминем към по-сложните оператори :)

 ***Примерите за търсенията са подбрани на случен принцип. Идеята е да могат да ви представят съвсем ясно как се използва определен оператор.

Ето ги и различните базови оператори за търсенията в Google:

Kонкретна фраза/дума:

Това е най-използваният метод за търсене в Google – всеки го прави постоянно, макар и да не го е осъзнавал преди да прочете тези редове. Предполагам обаче, че често ви се случва да виждате доста нерелевантни резултати в страниците с резултати. И това ви дразни… и губи от ценното ви време, но точно с използването на един елементарен оператор шансът да избегнете подобни резултати е доста голям.

Използвайте кавички! –ключовата дума/фраза

Пример:

Търсите информация за – български социални мрежи – (Резултатите).

Както може да видите, резултатите от търсенето са доста шарени и има няколко, които нямат почти нищо общо със зададената от вас ключова фраза. За да се избегнат такива неща, могат да се ползват просто кавички и търсенето ви ще изглежда така:

„български социални мрежи“ – (Резултатите)

Доста по-добре подбрани са, нали? Ето как чрез използването на този толкова елементарен оператор („“) можете да си спестите доста време.

Търсене в определен сайт (URL):

Колко от вас знаят, че чрез Google може да се търси директно в определен сайт, без да се влиза в него? Е, имайки предвид аудиторията на SEOptimizacia.com, вероятно вдигнатите ръце ще са доста, но никога не е лошо да си припомняне такива неща.

Операторът за директно търсене в сайт, използвайки Google, е site:

Добре е да отбележа, че чрез него може да се търси само и единствено индексирано от бота на Google съдържание. Има огранизации, например банки, които забраняват индексирането на някои страници от сайтовете си поради мерки за сигурност и други причини.

Ето и няколко простички примера как да ползваме пълноценно оператора site:

site:seoptimizacia.com локално търсене (Резултатите)

или

site:seoptimizacia.com facebook приложения (Резултатите)

Както виждате, чрез оператора site: казваме на Google да покаже резултати само от даден сайт, а след това оказваме ключовата фраза/дума.

Можем да филтрираме още повече резултатите, използвайки оператора site: в комбинация с други оператори, но за това малко по-надолу.

Търсене с Wildcard (*) – звездата на идеите:

Чували ли сте за wildcard (*)? И да не сте, вероятно сте се сблъсквали многократно с този оператор, макар да не ви се е налагало да го ползвате. В интерес на истината, той е един много силен инструмент, особено в моменти на липса на муза или при целене на сляпо.

Силата на този оператор е, че може да се използва като замесител на дадени думи/фрази. Негативната му страна е, че при използването му се показват доста обширни резултати по зададените критерии.

Обърках ли ви? Да, знам че написано с думи звучи объркващо, но в действителност нещата са доста семпли. И за да не ви занимавам повече с безсмислени обяснения, скачам директно с примери.

Пример:

красиви снимки на * (Резултати)

Както ясно може да видите от линка с резултатите, при използването на wildcard (*) оператора, търсачката на Google замества * с логични думи, допълващи остнаналите. И както ви предупредих, резултатите са доста обширни като тематики, но пък могат да ви дадат някаква насока в моменти на творчески застой.

Също както останалите оператори, този може да се използва в най-различни комбинации.

Търсене в заглавия на страници – intitle:

Друг доста полезен и интересен оператор, чрез който да филтрирате търсенията в Google, е intitle:. Както подсказва името, чрез него показвате, че искате да ви се покажат резултати, в чиито заглавия се съдържа дадената ключова дума/фраза. Какво значи това ли? Надявам се да успея да ви го покажа с примерите.

Пример:

intitle:локална оптимизация (Резултати)

Този оператор може да се ползва много успешно в комбинация с „site:“, „*“, „-“ и други оператори – няколко примера малко по-надолу.

Търсене в текстовото съдържание на страниците – intext:

Търсачката на Google предлага и друг доста силен инструмент под формата на оператор – търсене само в индексираното текстово съдържание на страниците. Това значи, че при използването на оператора intext:, ще ви бъдат показани резултати от страници, в чиито текст се съдържат зададените думи/фрази, игнорирайки всички останали елементи (заглавие, url…)

Пример:

intext:“локална оптимизация“ (Резултати)

Лично за мен този оператор е адски удобен, когато търся информация за нещо по специфично и го често го използвам за нови или непознати термини.

Търсене на близки или подобни по тематика сайтове – related:

Случвало ли ви се е някога да попаднете на много готин и полезен сайт (като SEOptimizacia.com), но да искате да намерите и други подобни източници на същата тематика? Да, познато усещане. А, ако ви кажа, че това е много лесно изпълнима мечта… само трябва да добавите една думичка с две точки в края, след което да напишете първончално харесания адрес на сайта. Толкова е лесно :)

Ето както се иска да направите нагледно:

Харесали сте SEOptimizacia, натиснали сте Like бутона на тази публикация, но искате да потърсите и други източници, в които има информация на същата тематика. Тук идва мястото на оператора related:.

Пример:

related:seoptimizacia.com (Резултати)

Мисля, че резултатите говорят много ясно за какво иде реч.

Как могат да се комбинират различните оператори:

В почти всеки един от предишните параграфи споменавах, че еди кой си оператор може да се използва в комбинация с други. Това наистина е така и позволява изкарването на невероятно точни резултати! Ама наистина адски точни! Ако успеете да се научите да комбинирате различните оператори адекватно в дадена ситуация, гарантирам – ще си спестите адски много време и нерви.

Ето няколко примери как могат да се комбинират различните оператори на търсачката на Google:

site:seoptimizacia.com intitle:“локално търсене“ (Резултати)

intitle:“локално търсене“ -site:seoptimizacia.com (Резултати)

„facebook реклама“ -site:ivosiliev.com -site:predpriemach.com -site:facebook.com (Резултати)

intitle:facebook * site:seoptimizacia.com (Резултати)

intitle:facebook * site:seoptimizacia.com -intitle:face (Резултати)

Ако сте разгледали внимателно резултатите (линковете след всеки пример), надявам се, че сте забелязали колко малко на брой са те. За сметка на това са адски релевантни, що се отнася до зададените критерии на търсене.

Има още доста комбинации, но оставям на вас да ги откриете и да изберете най-удобните за вас.

Чрез посочените в тази статия оператори наистина може драстично да подобрите използването на търсачката на Google, да си спестите адски много време, както и да откриете интересни и забавни неща, за които дори не сте предполагали, че съществуват. Е, хайде стига толкова писане от мен… Отивайте да пробвате и експериментирате, преди да сте забравили какво сте чели досега!

Скоро очаквайте още полезна информация как може да използвате по-пълноценно търсачката на Google, а до тогава ще се радвам много на вашите коментари, критики и Like-ове!

17 коментара на “Съвети за простосмъртни за по-пълноценно търсене в Google”

 1. Костадин каза:

  дек. 19, 11 в 12:28

  Много полезна статия за използването на операторите, благодаря ти за споделените знания и за дадените примери.

 2. Майк Рам каза:

  дек. 19, 11 в 13:49

  Може ли да се търси, като от резултатите се изключи даден сайт? Например всички сайтове без Wikipedia?

 3. Майк Рам каза:

  дек. 19, 11 в 13:51

  Извинявам се, видях отговора. Може да изтриете и двата коментара :-)

 4. Авиокомпании каза:

  дек. 19, 11 в 15:21

  Много полезен материал. Не предполагах за съществуването на тези „оператори“. Благодаря.

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 20, 11 в 20:24

  Майк, не е задължително да ти трием коментарите. В крайна сметка и други може да не са видели, това, което и ти и на база твоя коментар да успеят да си го намерят ;)

 6. Стоян Димитров каза:

  дек. 25, 11 в 01:22

  Доста полезно четиво, което влезе в употреба веднага след прочитането му. Доста полезен оператор се оказва * (wildcard).

  Отново много интересна статия. Учудващо как не съм посещавал този блог преди…

 7. дъра бъра каза:

  дек. 27, 11 в 13:01

  Благодаря за полезната статия :)

 8. Краси каза:

  ян. 02, 12 в 11:30

  Много полезно статия. Не знаех за половината от тези оператори. Не знаех и че се наричат оператори. Тези от Google да ги сложат отстрани, както са сложили други подобни като търсения само в снимки или видео и ще бъдат доста по-полезни на потребителите си.

 9. Фръцла каза:

  ян. 03, 12 в 18:12

  Добре, че има отворени хора да публикуват тази статия във фейсбук, че да я прочета и аз. Много полезна и интересна статия, написана на разбран език. Чакам вече следващата.

 10. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 03, 12 в 18:15

  Ами да ти кажа, то вече имаше една подобна преди. Но тази сме я обяснили по-човешки някакси ;)

 11. Димитър Димитров каза:

  ян. 03, 12 в 18:50

  Радваме се, че сме ви полезни! Информацията в статия не е секретна или скрита някъде надълбоко :) Просто в официалния източник (Google) е написана доста постно и е трудноразбираема от нормалните хора. Затова и решихме да напишем нещата така, че да станат ясни за възможно най-голям брой хора и те да могат да използват по-пълноценно най-популярната интернет търсачка.

  Скоро се надявам да ми остане време да довърша още един материал, свързан с функциите на търсачката на Google, така че може да се запишете за RSS емисията на блога, да го следвате в Twitter и/или Facebook ;)

 12. Стефан Русев каза:

  ян. 05, 12 в 17:28

  благодавя за полезните трикове Евгени

 13. Михаил Михайлов каза:

  ян. 07, 12 в 18:43

  Стигнах до „някой страни“ и се отказах да чета. Може да е много интересно и полезно, но такова елементарно пренебрегване на основните правила на българския език изобщо не ме убеждава, че си заслужава да се чете. За Бога, не правите ли разлика между някой и някои?

 14. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 08, 12 в 18:37

  Здравейте г-н Михайлов. Благодаря ви за градивната критика. Колегата, който е писал тази статия, най-вероятно е бързал докато я е писал. Отделно не сме й правили и редакция, така че е излязла във варианта, в който я виждате тук. Този ресурс, който четете е направен с цел да помага и да обучава на новите неща свързани с оптимизациите за търсачки и онлайн маркетинга като цяло. Ние не претендираме за пълнота и правота в изписването на каквото и да е било. Все пак не сме литературоведи, а програмисти, инженери и маркетинг специалисти. Не искам да ви оставяме впечатление на неграмотни хора. Дори напротив. Просто в борбата с ежедневната работа и с липсата на време, просто се случват всякакви грешки – най-малкото лингвистични.
  Ресурса, който четете тук – SEOптимизация е създаден с идеална цел и е абсолютно безплатен – не предлага реклами, не рекламира дадена фирма, не струва пари. Ние по никакъв начин не можем да ви „накараме“ да четете неща, които вие самия не желаете. Затова вие сам преценете какво искате да знаете и научите и направете своя избор. Дано ние да влезем в този ваш избор. Поздрави!

 15. Михаил Михайлов каза:

  ян. 12, 12 в 12:07

  Здравейте г-н Йорданов!
  Благодаря за бързата реакция и разясненията. Просто споделих първото впечатление, което най-често е и решаващо (Вие, предполагам, знаете това по-добре от мен).
  Наистина няма как да ме „накарате“ да чета нещо, което започва неграмотно. За да сме наясно – нямам никак високо мнение за българските специалисти. Аз самият съм инженер, а не „литературовед“. Занимавам се с компютри от 70-те години на миналия век, а с интернет и т.н. – откакто се появи и в България.
  Ще Ви помоля да коментирате от Ваша, професионална гледна точка следния експеримент, който си направих: платих на една фирма хостинг и корпоративен сайт. Вижте резултата тук: fidexim.com.
  Какво е Вашето професионално мнение за доставената услуга „корпоративен уеб сайт“? Какви препоръки ще ми дадете с оглед на SEOптимизацията на този сайт :) ? Благодаря предварително!

 16. Николай Николов каза:

  февр. 20, 12 в 13:20

  Полезна статия :). Аз лично не знаех за звездичката, но вече и нея ще ползвам. Другите ги знам, но се занимавам със сео все пак. Забелязах, че в статията не се говори за минуса като команда, но е дадено като пример към края. Добре ще е да се разгледа отделно в 1-2 изречения като другите. Той е много полезен. И също друго за него, не е нужно да се ползва заедно с командата site:, може директно минус и домейна. Аз така го ползвам и си работи.
  А за правописните грешки, спокойно :), всеки ги прави. Аз дори след ръчна проверка пак си откривам. И то неща, които ги знам. Грешката не значи, че човек не знае, че това е грешно ;).
  Поздрави.

 17. Теодор Захариев каза:

  февр. 26, 12 в 17:01

  Много добра и полезна статия. Друг много хубав метод е използването на filetype: .Например когато навлизах тепърва в SEO намерих доста полезни книги и информация чрез този вид търсене. filetype:pdf SEO. Надявам се да съм бил полезен :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Съдържание за сайт или т.н. user friendly content

Днешната статия е посветена на правилно конфигурираното (SEO) съдържание на статиите, създаването на мета данни и употребата на анкор (текст...

Затвори