Съвети за бърза и лесна оптимизация на Онлайн магазин

Как да се справим с разделянето на съдържанието по страници е често обсъждан въпрос от SEO специалистите. Тук ще се опитам да опиша техника, която успешно сме прилагали в onsite SEO частта на различни онлайн магазини.

e-commerceОбикновено тези уебсайтове са характерни със стотици и дори хиляди продукти, разбити по категории и подкатегории, и дори в някой случаи и на под-подкатегории. Всяка от категориите и подкатегориите се представя като множество от номерирани страници и на посетителя е предоставена навигация с която да филтрира/сортира продуктите, които разглежда по цена, наличност и различни други т.н. „атрибути“. Всеки от тези „изгледи“ и всяка страница от тези категории (подкатегории) използват уникални URL-и, но реално използваното съдържание вътре в тях е неизбежно едно и също, за всички страници и „изгледи“ в определената категория иили подкатегория.

Насочете вниманието към Важните страници

Този е основния тип онлайн магазини които съществуват в Интернет пространството. Това поставя повечето такива в различен вид проблеми, като onsite content duplication (дупликацията на съдържание), което веднъж така или иначе е било представено на главната страница на определената категория или подкатегория. Моят бърз и лесен начин да се справя с подобен проблем е да се насочи главното внимание към ключовите категории и подкатегории като:

a) Да се забрани индексирането на разбитите по страници страници (от англ. paginated pages) като се използва: <meta name=”robots” content=”noindex” /> в заглавната част на всяка страница и…

b) Да се заложи т.н. canonical tag на всички разбивки на страници, което от своя страна дава голяма тежест на категорията „родител“ (parent category) или на подкатегорията използвайки тага по следния начин: <link rel=”canonical” href=”URL на категорията или подкатегорията родител”/>

google-bot-searching

Ефектът получен от тази малка промяна е бърз и доста драстичен. Когато не се индексират разбитите страници, на Googlebot-а не му се налага да crawl-ва и индексира общо взето едно и също съдържание отново и отново. Това бързо допринася за фокусиране на вниманието, както на търсачките, така и на потребителите, върху важните стратегически страници или, още на английски, important landing pages.

Ще забележите също, че и разбитите страници не са били индексирани (no-index), те не са били пропуснати от crawler-а (no-followed). Това означава, че уникалните страници с продукти и уникалните връзки към тях са все още посещавани от ботовете и тяхната индексация също е подобрена.

Допълнително onsite SEO подобрение

Допълнителни SEO подобрения са били постигнати като са анализирани отделните главни категории и подкатегории за това какви ключови думи и фрази са характерни за търсещите подобни продукти от тази категория хора. Съответно тази информация е била отразена в подходящото им използване в заглавията и съдържанието на самите страници. В повечето случай дори сме използвали и динамични елементи, които сами по себе си предоставят т.н. „свежест“ на тези категории и подкатегории, от която постоянно имат нужда търсачките.

Също като навик използваме и динамично генерирана и сегментирана карта на съдържанието на сайта (dynamically generated sitemap), която има по-малко от 100 линка на страница от sitemap-а, динамично създадени от продуктовата база данни. Това определено помага за подобреяването на позициите и трафика при търсене за някой по-дълги ключови думи и фрази (long-tail queries).

Крайния резултат от тези скромни и малко на брой промени по сайта увеличават до голяма степен трафика идващ от органичните търсения (organic SERPs), заради чувствително подобрение в представянето на резултатите в търсачките за различни думи и фрази. Поради промяната в индексацията, която извършваме, сега повече от ключовите категории излизат на по-челни места в търсенията и хората влизат директно, където имат нужда и съответно продължават оттам. Така посетителите намиращи това което търсят, което в повечето случаи това ги превръща от просто посетители… във ваши клиенти.

7 коментара на “Съвети за бърза и лесна оптимизация на Онлайн магазин”

 1. Спално бельо каза:

  юни 02, 10 в 16:10

  Интересна и полезна информация.
  Поздравления за екипа!

 2. SEO оптимизатор каза:

  юни 02, 10 в 16:13

  Благодарим! Запишете се и за нашия RSS, за да можете да следите и новите ни статии, които излизат по 2 на седмица :)

 3. Едуард Димитров каза:

  ное. 30, 10 в 01:38

  Евгени, учудих се че статията ти е толкова кратка, има още много неща по оптимизацията на онлайн магазините :(

  Много са ми разхвърляни и не за пред хора текстовете, иначе бих ти пуснал да видиш 1-2 линка. И всъщност статията ти не казва за онпейдж или за офпейдж става въпрос или и за двете. Както е написана човек си мисли че е и за двете, а тогава е още по-непълна.

  Знам че можеш повече :)

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 30, 10 в 10:18

  Хахахха, много ясно, че мога повече. Но не съм искал да напиша повече. Абсолютно умишлено.
  Заглавието си го казва: тази статия става въпрос за бърза и лесна оптимизация на онлайн магазин, а не за цялостна и професионално направена такава. Написана е на човешки език, така че и крайни клиенти да я разберат и да се научат как да оптимизират магазина си, поне на основно ниво. Така, че мисля, че статията си е свършила работата, за това за което е била написана, Еди.
  Не съм и твърдял, че е супер пълна и най-важната при оптимизацията на магазини. Не. Тя е информативна за обикновени хора :)

 5. 3D Уеб дизайн каза:

  ное. 30, 10 в 10:43

  Ок, ама не се разбира от нея, нямаше да го напиша иначе. Врявай ми че хората понякога не се досещат и е полезно някой да ти го каже отстрани. Едно изречение от рода на: Това са безплатни съвети, за по-пълна и професионална услуга се свържете с нас би свършила работа, сигурен съм че няма да им откажеш :)

  Преди време така един колега бе написал в сайт изцяло посветен на предлагането на маркетинг услуги страшна статия за фейсбук с най-актуалното инфо което бе достъпно за момента, (маса неща бе превел от английски) но в статията не се разбираше изобщо че той предлага такива платени услуги. Дори двама потребители бяха питали в коментарите къде могат да намерят фирма предлагаща подобни неща (единия бях аз :) ). Просто статията изглеждаше от рода на „някаква статия за безплатни съвети“. Чак тогава той се усети и дописа 2 изречения най-отдолу.

  Това всъщност е задължително и за онлайн магазините: не му ли дадеш най-важното вътре в страницата той просто става поредния посетител вместо купувач. Потребителя идва от гоогле и влиза директно в тая страница, мързи го да чете каквото и да е друго извън страницата. Ти може да си написал на страницата за доставка: не доставям извън София, а той си поръчва за Пловдив :)

  П.С. Само по 2 статии на седмица ли пускаш наистина?

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 30, 10 в 11:55

  Благодаря за изчерпателния и градивен коментар, Еди. Прав си, ако разсъждаваш от бизнес гледна точка.
  За да ти отговоря максимално кратко: аз може да предлагам такива услуги, но не ги рекламирам, защото нямам нуждата от това. Този блог и идеята ми за него е да е чисто информативен, като да има статии както за нас, сериозните специалисти, така и за необучените и обикновени клиенти out there. От него не правя пари, няма реклама, няма набиващи се на очи линкове и т.н. Все неща, които мразя. Чисто информативен блог. Аз клиентска база си имам така или иначе. А отделно от това, въпреки, че статиите са написани по този начин, читателите ми се обръщат към мен не само за съвети… повярвай ми ;)
  За другото ти писах на email :)

 7. eduard-dimitrov каза:

  май 03, 11 в 10:34

  Евгени винаги със се чудил това което пишеш базирано ли е на практика или е теория. Дай някакъв реален пример да погледна, някакви шест магазина за пример даа. Вие всъщност имате ли програмисти или го правят външни по дизпълнители че не със в час с дейността на фирмата?


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Таргетиране по език или държава: Какво трябва да се знае по въпроса?

Като човек, който се занимава с международен search, един въпрос ми бива задаван отново и отново: Как трябва да се...

Затвори