Съвети за Увеличаване на Резервациите на вашия Туристически сайт

Случвало ли ви се е сайтът ви за пътнически резервации да бъде посетен от потребител, който попълва няколко форми, а след това на случаен принцип напуска сайта, без да завърши резервацията. Ако сте попадали в подобна ситуация, тогава не сте сами.

Повече от 95% от трафика на сайтове на хотели или сайтове за самолетни и туристически резервации се генерира от потребители, които напускат преди да завършат процеса на покупка. Защо? Защото пътническият сайт за електронна търговия е един от най-трудните онлайн бизнеси. Това се дължи най-вече на продължителни маркетингови процеси, множество форми за попълване, сложни параметри на търсене и много други фактори. Средният процент на conversion rate (% от посетители на сайта, които се превръщат в клиенти) на уеб сайтове за пътуване е доста нисък – около 4%. Далеч под равнището от 10%, което имат финансовите и медийните сайтове.

Състояние на процента реализации по сайтовете в Туристическия бранш

Но винаги можете да се опитате да подобрите тази цифра чрез оптимизирането на вашият сайт. По-долу ще намерите няколко съвета, които можете да приложите на вашият сайт, за да превърнете по-голяма част от вашите посетители в клиенти.

 

1. Направете своята търсачка интелигентна и интуитивна.

Търсачката се вижда без скролиране и е посочена от човек

За никоя друга индустрия функцията за търсене не е толкова важна и критична, колкото за сайтовете за пътуване и туризъм. При електронната търговия потребителите оперират в режим “Търся и намирам”. В някой случай те използват търсачката, в други не. Но когато става въпрос за туристически сайт, всичко се базира на търсачката. Потребителят избира място и дата, за да получи списък от подходящи резултати, от които ще направи своя избор. Не само че търсачката на сайта ви трябва да бъде изключително бърза и точна, но също така трябва да  бъде и възможно най-интуитивна. Има четири основни параметри за търсене – дата, място, бюджет и брой хора. Можете да използвате падащи менюта за календар и места, както и предварително да определите различни бюджетни категории, от които потребителите да избират.

 

2. Как и какво се показва в резултатите от търсенето е от решаващо значение.

Резултати от търсенето в Priceline

Страницата с резултатите, които се появяват след търсене може да бъде прекалено сложна за даден посетител и да доведе до преждевременно напускане на сайта, ако информацията е представена по неблагоприятен начин. Важно е посетителят да получава цялата необходима информация, без да се налага да напуска страницата с резултатите. Опции за полети и хотелски резервации трябва да бъдат показани в чисто оформление с различно маркиране на крайната цена. Лентата за търсене трябва да бъде поставена на видно място, така че посетителят да има възможност за промяна на резултатите от търсенето, без да му се налага да се връща на предишната страница.

 

3. Направете им оферта, която не могат да откажат.

В света на онлайн туризма няма място за справедливост. Google анализ показва, че средно за едно пътуване даден потребител посещава 22 сайта в няколко търговски сесии, преди да резервира пътуване. Планирането на почивка е сложен процес, а потребителя затваря страници при най-малкото неудобство. Трябва да привлечете вниманието им много бързо и да ги накарате да действат веднага. Един от начините да направите това е чрез използване на принципа на спешност – един от шест влиятелни психологически принципа, посочени в книгата „Влияние“ на Робърт Киалдини.

Последните няколко билета на разположение са на намалена цена.“

Резервирай сега, за да получиш безплатно по-качествен хотел.“

„Резервирай в следващия час, за да получиш безплатна бутилка вино.“

„Безплатна закуска, ако направиш резервация в следващите 30 минути.

Чувството за спешност при резултатите от Booking.com

Има безброй начини, за да опитате да не позволите на посетителите да напуснат сайта ви, без да направят резервация. Въпреки това, бъдете разумни и не правете обещания, които не можете да спазите, защото това само ще опетни репутацията ви.

 

4. Онлайн ревютата са златна мина.

Задължително е да имате ревюта на сайта си

Онлайн ревютата са важен фактор при всеки онлайн бизнес. Но ако сте в туристическия бизнес, тяхното значение е от изключително значение. Ето някои факти за ревютата в онлайн туристическия бизнес.

  • Около 70% от пътуващите виждат около 20 мнения във фазата на планиране на пътуването.
  • Над 93% от международните туристи казват, че техните решения за резервации са повлияни от онлайн коментари на други потребители,
  • Най-малко 49% от пътуващите няма да резервират хотел, без да разгледат ревюта и коментари оставени от други потребители.

 

5. Уверете се, че вашия сайт работи безпроблемно на всички устройства.

Ако не сте направили това до сега нямате време за губене. Защото ако вашият сайт не е оптимизиран за мобилни устройства и таблети, то рискувате да ядосате и загубите потенциални клиенти. Освен това рискувате да нараните репутацията си. Инвестирайте в  дизайн, които визуализира сайта ви безпроблемно на всички устройства и платформи. А ако поддържате различни сайтове за мобилни устройства и таблети, то се уверете, че те имат същата функционалност и характеристики.

Внимавайте с мобилното представяне на вашия уебсайт. То е все по-важно за потребителите!

 

Ако сте в началото на процеса на оптимизация, поглеждайки към статистиката предоставена ви от услуги като Google Analytics би било добра отправна точка, за да определите представянето на сайта ви и да започнете процесът на планиране. Успех!

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Интервю с Ann Smarty (@seosmarty) от MyBlogGuest.com

Здравейте, приятели! Предполагам, че ако се занимавате професионално със SEO или производните му, вече сте чули за "ситуацията" с известния...

Затвори