Съдържание за сайт или т.н. user friendly content

Съдържание за сайт или т.н. user friendly contentДнешната статия е посветена на правилно конфигурираното (SEO) съдържание на статиите, създаването на мета данни и употребата на анкор (текст на линк) за вътрешни линкове и входящи връзки.

Правилно създаване на съдържание: Колкото по-богато и УНИКАЛНО е съдържанието на един сайт толкова по-добре. Тук обаче се появява въпросът как точно да напишем нашите новини, оферти и други. Писането на статии с цел SEO се основава на употребата на ключови думи в самата статия, като статията трябва да започва със заглавие ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съдържащо ключовата дума/фраза. В самата структура на статията е добре да се съдържа ключовата дума, която да бъде равномерно разпределена в текста. Всеки текст е с различна дължина, като този фактор не бива да се пренебрегва. Именно той определя колко често може да бъде включена в даден текст една ключова дума. Старайте се да не претрупвате статията с таргетираните думи. Използвайте 8 ключови думи в 12-15 изречения (лично мое мнение).

Ако използвате ключова фраза е добре освен ключовата фраза да използвате и отделните думи от нея. По този начин ще си осигурите релевантно съдържание в останалата част от статията, където не се споменава фразата. Тук е момента да отбележа, че освен ключови думи и фрази е много подходящо да използвате релевантни (свързани) термини с тематиката на Вашата ниша и съответно статия. По този начин ще си осигурите съдържание с висок приоритет за Google ботовете (допълнително инфо). Ако създавате уникално съдържание, което развива изчерпателно дадена тема и използвате таргетираните ключови думи/фрази и релевантни термини вие ще си осигурите висок бот рейтинг. Гугъл ботовете класират съдържанието по различни критерии, като най-важните (съответно тези, които интересуват всеки човек) са:

 1. Важно съдържание – съдържание, което носи най-висок рейтинг и се счита за полезно за над 90% от аудиторията.
 2. Практично съдържание – носи малко по-нисък рейтинг и се счита за полезно за повечето потребители
 3. Релевантно съдържание – съдържание, полезно за доста хора и свързано с тематиката на даден бранш

Със създаването на съдържание причисляващо се към споменатите категории Вие си осигурявате тематичност на текста във Вашия уеб сайт. Нека обърнем внимание на мета съдържанието/данните на сайта. Всяка страница или публикация е нужно (да не кажа задължително) да съдържа мета данни. Това са данните, които предоставят „сурова“ информация на гугъл ботовете за смисъла на статията. Естествено тези данни са резюмирани, в сравнение със статиите и трябва да бъдат НЕ повече от 160 символа.

Следващия важен аспект, който трябва да вземете под внимание е употребата на анкор/текст на линковете във и към вашия сайт. Става въпрос за употребата на ключови думи, които да бъдат линкове между страниците на сайта Ви. Освен това входящите към сайта връзки също е необходимо да бъдат с анкор/текст – ключовата дума/фраза, която оптимизирате, за тази статия например такъв текст би бил:

Правилно създадено съдържание; Мета съдържание; Анкор текст – интер линк билдинг; Входящи връзки;

Автор: Томислав Петков

8 коментара на “Съдържание за сайт или т.н. user friendly content”

 1. Димитър каза:

  дек. 18, 11 в 19:15

  Мисля, че в някакъв момент в бъдеще перфектно оптимизираното съдържание ще започне да се класира по-зле от натуралното. Просто защото хората ще се преситят от творчеството на SEO оптимизаторите, и ще започнат да търсят текстовете на обикновените хора, които пишат най-вече със сърцето си

 2. Лазар Белев каза:

  ян. 02, 12 в 16:16

  А според мен и в бъдеще Google ще отчита тежестта на дадено съдържание по показателите брой линкове, брой посетители и време прекарано на сайта, които пък лесно могат да се манипулират с линкове осигуряващи трафик от подходящи места. ;) Та уникалното и релевантно съдържание е едно, а това да накараш хората да го прочетат е съвсем друго. Без правилно презентиране на съдържанието, ако ще да си написал най-великия труд на свата и разчиташ само на натурално натрупаните линкове и посещения, няма да те видят достатъчно хора. Не че има такова понятие като достатъчно посетители на сайт де ;)

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 03, 12 в 12:02

  Благодаря ти, за личния поглед над нещата, Лазаре. Желая ти успешна Нова Година!

 4. Димитър Димитров каза:

  ян. 04, 12 в 01:05

  Моят коментар – Пишете за хората, не мислете изобщо за роботите, за ключови думи и прочие ;)

 5. Лазар Белев каза:

  ян. 04, 12 в 09:19

  Писането на съдържание за търсачки не пречи текста да бъде интересен и за хората. Двете неща не са взаимоизключващи се. Аз лично първо пиша съдържанието, така че да е интересно за хората, а след това редактирам така, че и търсачките да се сетят за какво става дума. ;)

 6. Георги каза:

  ян. 05, 12 в 14:33

  Всъщност, в някои ниши google като че ли ще се справи лесно със seo статиите. Например в новинарските такива. Доколкото разбрах напред ще излизат статии от сайтове, които пускат сериозно количество новини по темата, като ще се приема принципа за скорост, а не толкова за брой линкове или подобни досегашни критерии.

  Едва ли seo сайт може да се пребори там.

 7. Димитър Димитров каза:

  ян. 05, 12 в 21:11

  @Георги – хем си прав, хем не си, що се отнася до новинарските сайтове.

  В зависимост от новината, тя може да се показва известно време на челни места, но в последствие (3-4 дни) да падне надолу и да отиде на задни страници, просто защото по думите на търсенето има по-важни и по-качествени материали.

  Като цяло се очертава много интересна година – аз от около месец творя нови стратегии за клиенти, както и такива за тестове. Очаквам обаче първите резултати най-рано след 3 месеца, така че до тогава само ще наблюдавам и анализирам, без да давам ясно мнение – трябват ми данни и доказателство, че еди кое си става така, а еди кое си не става… или става много зле.

  Накратко – тествайте яко!

 8. Станимир Георгиев каза:

  мар. 28, 12 в 19:49

  Според мен (особено, след като видях как пандата удари сайтове с толкова много линкове към тях), все повече и повече качественото дълго съдържание, времето прекарано от потребителя в сайта, процентът на отворени други публикации ще стават все по-важни, за сметка на линковете.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Инструмент за изтичащи домейни от VeriSign

Основната информация за всяко едно домейн име работи с данните от NXD - основните заявки за несъществуващи / не-намерени домейн...

Затвори