Събирайте Линкове само от Добри Уеб Страници

Събирайте Линкове само от Добри Страници

Често срещан въпрос, който чуваме от клиенти е „Как мога да разбера дали е добра съответната страница, от която искам да получа линк към моят уебсайт?„. Всъщност отговорът на този въпрос не е толкова лесен. Тъй като опитните SEO специалисти биха ви казали, че освен просто „инстинктите си“, те използват и различни инструменти за да определят дали съответната страница е добра или не.

За съжаление, доста SEO консултанти не са на това експертно ниво и техните клиенти не биха могли да се възползват от подобно проучване. Затова, ето ви няколко въпроса за вашите клиенти, които биха могли да зададат сами на себе си. И разбира се някои от тях ще бъдат с подсказка-инструментче, с което да си помогнат за отговора им. Разбира се, аз съм включил тези безплатни SEO инструменти по-долу.

1. Бил ли е сайта кеширан?

Освен ако страницата не е много, много, много, много, много, много… ултра-мега-гига нова, отговорът на този въпрос трябва да е „Да“, ако искате да говорите за получаване на линк от нея.

За отговор на този въпрос можете да си помогнете с помощта на Google Toolbar или SEO Book Toolbar

2. Колко изходящи линкове има на предполагаемата „добра страница“?

Трудно е човек да сложи точна цифра тук, тъй като понякога си има логично и напълно легитимно обяснение за много изходящи линкове от една страница. По принцип обаче, бих бил доста предубеден към уеб страница, която има много повече изходящи отколкото входящи линкове. Ако все пак решите да поставите точна цифра на това като метрика, бих казал, че ако броят линкове отива към стотиците, тогава е по-добре да бъдете внимателни с това, дали изходящите линкове от тази страница са добри.

Отговорът към този въпрос можете да проверите най-лесно с SEO плъгина за Firefox, който и друг път съм ви споменавал – Search Status

3. Колко входящи линкове има към домейна и съответната страница?

Често се учудвам как може толкова много хора да не обръщат внимание на това. Има доста SEO инструменти, които правят тази проверка доста лесна и бърза. Това, което търсите е да видите сносна бройка читави входящи линкове насочени към домейна и поне няколко насочени към съответната кандидатка за „добра“ страница.

Проверете използвайки Search Status плъгина, SEO Book Toolbar или SEOmoz Toolbar на Rand Fishkin, който всички ние очакваме с нетърпение на края на този месец на Webit Expo & Conferences for CEE 2010.

Излиза ли сайта на 1-во място в Google търсене по собственото си име и URL?4. Излиза ли сайта на 1-во място в Google търсене по собственото си име и URL?

Ако не излиза никъде, значи има причина за това. Това е и най-сигурният начин да разберете дали един сайт е бил наказан.

За помощ при отговора на този въпрос потърсете Google :)

5. Ако нашият приятел Matt Cutts беше я видял тази страница, щеше ли да пожелае да я вкара в индекса на Google?

Тук важното е да бъдете честни пред себе си. Ако отговорът ви е „Не“, тогава напуснете тази страница и продължете към следващата! Важното в случая е, да гледате на нещата все едно сте част от екипа на Google и да бъдете честни дали това, което гледате е качествен, полезен уебсайт или не.

Ако нашият приятел Matt Cutts беше я видял тази страница, щеше ли да пожелае да я вкара в индекса на Google?

При отговорът на този въпрос ще ви е нужна малко повече интуиция, отколкото инструменти, а тъй като няма как да ви предоставя линк към повече интуиция, ще насоча малко позитивни мисли във вашата посока. :)

36 коментара на “Събирайте Линкове само от Добри Уеб Страници”

 1. Христо Стоянов каза:

  окт. 21, 10 в 10:21

  Безпорно много полезна статия и точно навреме за мен, тъй като тази операция ми предстои. Питам се само тъй като сайта ми е нов, кога е най-подходящото време да пращам запитвания до сайтове, с които да разменим линкове-какъв е критерия? И важен ли е PR-а на сайта, с който искам да разменя линк! Благодаря предварително! С удоволствие ще гласува за сайта във въпросната класация :)

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 21, 10 в 12:17

  Въпросът за PageRank-а нарочно не съм го повдигнал в тази тема, защото той е важен само за хората, които измерват PageRank-а на сайтовете си. Ние предпочитаме да гледаме по-скоро Alexa Traffic Rank-а на определен сайт отколкото неговият PageRank.

 3. Христо Стоянов каза:

  окт. 21, 10 в 15:23

  Благодаря ти за отговора :)

 4. Мариана Евлогиева каза:

  окт. 21, 10 в 17:45

  За 1,2,3 и 4 – браво, много точно и практично!

  Но как да разбирам точка 5? На кристално кълбо ли да гледам, боб ли да хвърлям или олово да лея, за да разбера какво би си помислил Matt Cutts? ;-)))

 5. seo оптимизатор каза:

  окт. 21, 10 в 21:10

  Ако искаш виж и моята статия по тази тема за добри и лоши линкове: Лоши връзки и добри връзки към сайт

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 22, 10 в 10:05

  Наистина за по-задълбочена и техническа информация, посетете сайта на Gan, който е пуснал в горния коментар.

  @Мариана: Хахаха, добър въпрос. Много ясно е, че няма как да знаеш какво си мисли Matt Cutts, но затова пък можеш да си представиш, че си част от екипа на Google и с абсолютно критичен поглед да погледнеш на даден сайт и да му дадеш вярна и точна оценка, базирана на критичността ти.

 7. Genata каза:

  окт. 22, 10 в 23:39

  Поредния пост заради google. Установявам че никой в бг не споделя опит – споделят се само опщодостъпни „тайни“. Прави се само сео просветление :)

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 23, 10 в 10:04

  Скъпи Gena, ти имаш своето мнение. И ти благодарим, че си го споделил с нас.

  Навярно с теб не се познаваме, затова и не зная доколко си навътре в материята. Но това, което имам аз да кажа по въпроса е, че SEO в крайна сметка, когато разкараш всички „красиви думи“, представлява нищо друго освен набор от добри практики в определена насока. Няма някакви специално пазени SEO тайни, които да очакваш някой да сподели (не виждам защо намесваш България в това, това е повсеместна практика, а не локална). Алгоритъмът на Google си е техен собствен и никой извън компанията не го знае. Това, което правят всички SEO-та по света е да се опитват да отгатват, кои фактори влияят повече и кои по-малко на ранкингите. По-добрите SEO-та просто са уцелили (пак долу-горе) „рецептата“ за добрa SEO оптимизация.

  „Просветлението“, както го наричаш ти, е просто техника на SEO-тата да споделят техния опит свързан с основите на SEO. Защо казвам, че SEO е набор от добри практики… Защото за SEO няма строго писани правила, дори и от самите Google. Има основи на SEO-то, за които повечето SEO-та са си стиснали ръцете и са казали, еди-кое-си е 99% така, значи него ще го сложим към Основите на SEO и т.н. След световно-известните основи, останалото надграждане от гледна точка на оптимизацията е строго индивидуална до всеки SEO специалист. Защото всеки експерт е имал своят опит, от който да почерпи информация и той знае, кои техники и похвати работят за него. Това и използва той. А друг – друго.
  А сега ще ти дам един личен пример. Аз споделям своят личен опит, за тези които се интересуват извън този блог, правя срещи, обучения, общо казано споделям своят личен опит. Който не се различава от това, което пиша в този блог. Може би има едни 10%, които само на живо могат да бъдат обяснени, но това не са строго пазени тайни, а личен опит на всеки специалист.

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 23, 10 в 10:08

  Аааа и забравих да ти кажа… Този пост не е заради Google, а за читателите на този блог. Ако беше заради Google, нямаше да си играя да го пиша. Тук се публикуват по 2 статии на седмица, вече повече от година. Ако беше заради Google, щях на нахвърля 10-20 статии общо наведнъж и да го оставя да си стои в пространството този блог. Но това не е така. Аз влагам своето, а и на други хора време в изграждането на този медиум за връзка с хората, които се интересуват от тази материя.
  И още един аргумент против твоята теория е, че аз не печеля абсолютно нищичко от блога. Няма банери, няма контекстуална реклама, няма AdSense.
  Поддържам блога, чисто заради егото си.

 10. Анастас Мавродиев каза:

  окт. 24, 10 в 13:54

  Гена до някъде си прав.

  В повечето случаи, целта на автора на един блог е да създаде група от единомишленици. Авторът разполага със знания, които споделя на читателите си. В този случай блогът е средство за комуникация и професионално развитие.

  Казваш, че в статията се споделят „общодостъпни тайни“. Да, така е! Сигурно си запознат с темата на блога и си прочел доста. Но, част от аудиторията на Евгени се състои от начинаещи в сео -то ( като мен) и ако Евгени публикува статии на много високо техническо и професионално ниво, избощно няма да го чета :).
  Винаги трябва да се спазва баланс и при Евгени се получава добре.

  За тези, които имат нужда от допълнително информация, помощ, консултация по даден проект е създадена страницата „За нас“.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 24, 10 в 20:08

  Благодаря за доуточненията Наско. Точно това съм имал предвид в предишните си 2 коментара. Просто понякога приемам нещата малко по-лично отколкото е нужно. Случаят е такъв и точно затова, съм изписал толкова много в отговор на Genata.

 12. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 24, 10 в 21:23

  Не, не си ме засегнал… Поне не много :) Просто имам един респект и принципи, които имам към своята работа. И към SEO-то като цяло. Всичко, което правя, го правя с любов и уважение. И малко или много си го чувствам като детенце… А след всичките тези години работа имам доста „дечица“ :D И е нормално човек да се засяга, като говорят за децата му, нали?
  Всичко е простено и забравено! Ако имаш нужда от допълнителна информация относно някоя специфична материя, можеш поискаш да пиша за нея от тук от коментарите, или да пишеш на email за да ти обърна лично внимание.
  Желая приятна почивка, преди утрешния първи работен ден за следващата седмица!

 13. Genata каза:

  окт. 24, 10 в 21:16

  И аз се извинявам, ако съм те засегнал с нещо – не беше злонамерено. Просто наистина имам чувството, че чета едни и същи неща по няколко начина написани. Респект към качествено написания пост и блога като цяло!

 14. Мариана Евлогиева каза:

  окт. 26, 10 в 12:11

  @seo оптимизатор, ако на мен казваш да видя и твоята статия – гледам те. :-) Даже съм се абонирала чрез RSS – както и за този сайт.
  Така че пишете, има кой да ви чете. Е, има и някои като Genata, които всичко си знаят, но вие пишете заради нас, любознателните, а не заради вече просветлените. ;-)

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 26, 10 в 12:24

  @Мариана: с най-голямо удоволствие, ще продължаваме да разискваме тематиките около различните аспекти на онлайн маркетинга и в частност SEO оптимизацията ;)

 16. Странникът каза:

  окт. 28, 10 в 17:25

  А аз мисля Евгени, че и двата ранга са важни – и Alexa и PageRank на Гугъл. Когато един сайт е направен както трябва, и има добра и полезна информация за съответната ниша, за която е направен сайта – тогава и двата ранга ще са добри. И двата метода са полезни за себе си – примерно Гугъл работи с PageRank и когато той е по-голям за един сайт, то ще се класира по-напред, и трафика ще се увеличава. А това неминуемо води и до по-добри резултати в Алекса. Поне моето наблюдение е такова…

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 29, 10 в 09:38

  Прав си в използването на логиката, която има зад всичко това. Само да вметна, че Google притежават Alexa от 3 години насам :)

 18. SEO дайджест за месец октомври 2010 | SEO блог на Андрей Димитров каза:

  ное. 13, 10 в 11:56

  […] Евгени Йорданов ни дава добри съвети за това от какви страници е най-добре да събираме линкове. Обобщено казано – внимавайте и винаги проучвайте страниците от които бихте желали линк. […]

 19. Kry4ma каза:

  дек. 12, 10 в 10:54

  Златна статия! Особено ми харесаха моментите, които подкрепят моята гледна точка за бялата ОТМ (seo) /съответствието с гледната точка на Гугъл/ и това, че Алекса.ком е важен измервател. За такива мнения някои от Предприемач.ком ме ненавиждат. Радвам се, че ЧОВЕК С ИНЖЕНЕРНО ОБРАЗОВАНИЕ подкрепя гледната ми точка в тези 2 аспекта (а в други, доколкото като цяло аз нямам критика към тази добре написана статия с изключение на 1 нещо, което с цел обективност и справедливост ще отбележа тук: НЕ ВИНАГИ сайт излиза на 1-во място в Г. при изписване на домейн-името му ДАЖЕ и да няма наказание. Това може да се дължи на различни други фактори,според мен).
  И понеже статията си заслужава да се види от повече хора – дадох линк към нея в Kry4ma-та: http://kry4ma.com/index.php/topic,2159.0.html
  Заповядайте, ако искате, за размяна на линкове, безплатни реклами и всичко с което можем да сме си взаимополезни!
  С уважение!

 20. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 12, 10 в 12:27

  Благодаря за коментара, както и за поста в твоя форум! Радвам се, че не си сам във възгледите си, защото и аз се чувствам малко така от гледна точка на Alexa и PageRank теориите ми. Инженерното ми образование няма общо с темата, но щом като ти е забавно, че инженер може да разсъждава така, дерзай :) По образование съм инженер по Телекомуникации, ако това те интересува. Не че има общо нито с темата, нито с това, което се занимавам като цяло.
  Колкото до коментара ти по т.4 за Google наказанието. Донякъде си прав, защото ранкинга на Google е понякога странно нещо и не показва на 100% акуратни резултати, а само на 99,99%. Но личния ми опит показва, че ако сайта не излиза по писане на домейна си като search query, значи с този сайт има голям проблем, вътрешен/външен няма значние. Важното е че има проблем и той трябва да бъде решен. От тази гледна точка, не трябва да се пробвате да ползвате подобни сайтове като база за линкове към вас.

 21. Мариана Евлогиева каза:

  дек. 12, 10 в 14:57

  Имам въпрос по точка 3: Можеш ли да препоръчаш добър онлайн инструмент за проверка на входящи линкове? Не си падам много по плъгините за Firefox по обективни и субективни причини.

  Обективната е, че имам друг любим браузър. Субективната е, че понякога ми трябва достъп до такъв инструмент от чужд компютър, където не мога да инсталирам Firefox и плъгини.

  Както виждаш, и двете причини са изключително твърде много сериозни. ;-) Затова се надявам да уважиш молбата ми и да кажеш някои онлайн инструменти, които смяташ за добри.

 22. Kry4ma каза:

  дек. 12, 10 в 17:28

  Разбирам какво имаш предвид. Освен споменатите проблеми, мисля че влияние биха могли да имат неща като една обикновена конкурентноспособност на други сайтове. Ще дам примерчета с 2 сайта, който може би са без особени проблеми – abv.bg и btv.bg Поне на мен не ми излизат на първа позиция. Първото е изпреварено от Уикипедия, а второто от 3 други сайта, само един от които е със същия домейн (btv.com)(Говоря за търсене в Гугъл.ком; за Гугъл.бг си излизат на първите места).
  Аз съм философ и асоциирам Гугъла и нещата около него с много математика и инженерна мисъл. Затова и се радвам, че някой с по-близка специалност до тази сфера от моята, също може да вижда нещата по този начин. :)
  И НЕ СМЕ САМИ НИКАК – в много ЧУЖДИ форуми/блогове за оптимизация има немалко народ, който признава значимостта на Алекса.ком, но то се иска повече мислене, за да се правят верни изводи, все пак. Не на всеки се отдава…
  И понеже гледам, че те питат и, че уважаваш с отговори – аз също имам един важен въпрос, на който дотука съм получил само 1 отговор, но искам и твоя, за да е по-сигурно :) Става дума за прословутия пейдж ранк: Онази картинка в Уикипедия, която показва как само един линк от сайт с висок ранг те вдига почти на същия ранг като него: (http://en.wikipedia.org/wiki/File:PageRanks-Example.svg)ВЯРНА ЛИ Е?
  И още нещо – Гугъл отчита ли освен кой се линква към тебе и ТИ КЪМ КОГО се линкваш? Коректни сайтове, които винаги си слагат линкове към източниците, облагодетелствани ли са по отношение на пейдж-ранкването или това не дава отражение?
  Благодаря!

 23. Мариана Евлогиева каза:

  дек. 12, 10 в 23:28

  @Kry4ma, аз с моята филологическа мисъл казвам, че картинката лъже. ;-)

  Имам сайтове, към които има добри линкове от авторитетни сайтове и пак пейдж ранкът им не мърда нагоре.

  Имам и един сайт (ако изобщо може да се нарече така, защото са само 3-4 странички, които не се обновяват), който скочи направо на PR3. А към него до момента има един-единствен линк и той е от друг мой сайт, който отгоре на всичко точно тогава беше хакнат и стоя известно време с PR-1. (Минус едно, не е тире!)

 24. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 12, 10 в 23:53

  За да потвърдя мнението на Мариана, да картинката не е най-правилната възможна, но отдолу споменатите формули са реалните тези, по които се смята PageRank-а. Google отчита ти към кого link-ваш разбира се. И това влияе косвено на PageRank-а. Малко е дълго за обяснение в коментар, затова някой друг път (или даже в отделна статия). Но искам да знаеш, че се отчита.
  Сайтовете, които си слагат източниците не са никак благодетелствани от PageRank-а, даже напротив. При условие, че те линкват към някакъв източник, и после 3-ти сайтове линкват към същия източник, така Google лесно разпознават първоизточника на оригиналното съдържание и той излиза на предни позиции, а всички останали сайтове „духат супата“, както се казва.
  Но Мариана е права, че нещата при Google, въпреки че са писани от софтуерни инженери не винаги са най-логичните такива, като резултати. Алгоритмите им на теория най-вероятно са перфектни.

 25. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 12, 10 в 23:58

  @Мариана за инстурмента за проверка на входящите линкове… има няколко. Най-безплатния възможен е Google Webmaster Tools. Естествено обаче ти трябва акаунт (безплатен) за този инструмент. В най-общия случай линка до този Tool изглежда така https://www.google.com/webmasters/tools/external-links?hl=en&siteUrl=https://seoptimizacia.com/
  За платени такива, можеш да се обърнеш към Open Site Explorer на SEOmoz и т.н.
  Но аз лично ползвам Google Webmaster Tools, тъй като от Google няма как да те излъжат.

 26. Мариана Евлогиева каза:

  дек. 13, 10 в 12:20

  Благодаря, Евгени. За входящите линкове вече ползвам Google Webmaster Tools, но ми се ще и някаква алтернатива, за да сравнявам. Google може би няма да ме излъжат нарочно, но не ми е съвсем ясно по какви критерии решават кои линкове да показват. А че не са всички, в това съм сигурна. Затова търся и друг източник. Преди време бях попаднала на такива инструменти онлайн, които вършеха страхотна работа, но след ъпдейт на браузъра отметките ми изчезнаха. :-(

 27. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 12:43

  Има и други инструменти, разбира се. И тъй като предугаждам, че любимият ти браузър е Хром (Браво!), има една добавка за този браузър, която е много ценна. Тя се казва SEO Site Tools. https://chrome.google.com/extensions/detail/diahigjngdnkdgajdbpjdeomopbpkjjc
  Колкото до онлайн инструмент друг е Yahoo Site Explorer. Само дето там нещата не са много добре структурирани, но намира ако не всички, то почти всички връзки към определен сайт.

 28. Странникът каза:

  дек. 13, 10 в 12:49

  Марияна – това с PageRank е малко „сложен“ въпрос. Имам предвид, че няма едно мнение за него – някой го боготворят направо, а други го отричат. Докато за трети е само като „крайпътен маркер“ в развитието на техните сайтове. Аз лично съм от тази трета категория хора.
  А оценяването на сайтовете е различно. Но все пак си има някаква логика. Примерно – новите сайтове по принцип получават малко по-висок PageRank. По този начин Гугъл им дава „начален старт”. Това съм го забелязал и със моите сайтове, и със сайтове на други хора, сега и ти го потвърждаваш. Но имай предвид, че за да се случи това, се изискват няколко условия. Едно от тези условия е сайтът да е написан грамотно. Под грамотно написан сайт разбирам да е без правописни грешки, кодът да е валидиран, и не на последно място – метатаговете да са добре направени. И тук се обръща внимание на всички метатагове, а не само на прословутите „title“ и „description“. Всички метатагове са важни и когато са добре направени и подходящо комбинирани и с правилни параметри – това оказва много добро влияние.
  Ако това е направено, тогава няма значение дали към сайта има линкове – може и да няма или да е само един – пак като нов сайт ще получи добър PageRank. И тогава вече имаш добра основа и ако подържаш сайта наградата няма да закъснее.
  Ти даваш пример с твой сайт, който имал само 3-4 странички и получил PageRank-3. Аз пък мога да дам пример с мой сайт – получи PageRank-2. Сайта беше с 1 страничка, после сложих и втора – това е. Не се сещам дали към него сочат линкове на мои сайтове – щях да го правя но така и не го направих. Информацията на сайта не се обновява, и по тази причина сега няма PageRank.
  Втори пример – реших и си инсталирах чат на мой сайт. Инсталирах го, работи си и … толкова. И когато след около месец-два проверявах PageRank-а на всички мои сайтове, случайно проверих и чата – беше скочил директно на PageRank 5. Единствените линкове които сочиха към него беше от сайта на който се намираше – а сайта е с PageRank 3. Странна работа. Лошото е, че късно го видях, и не успях да го развия и да се възползвам от това, и няколко дни по-късно когато се обновяваше информацията ранка беше премахнат.

 29. Мариана Евлогиева каза:

  дек. 13, 10 в 12:51

  Не позна! Любимият ми браузър е Опера! :-) Точно Хром най-малко обичам и в момента дори го нямам инсталиран. Но ако смяташ, че добавката е ценна, ще го инсталирам.
  Само че това пак не ми решава проблема, когато съм на чужд компютър. Така че благодаря за идеята за Yahoo Site Explorer – с него нямам много опит, но ще го разгледам пак.

 30. Мариана Евлогиева каза:

  дек. 13, 10 в 13:01

  Странник, взе ми думите от устата. :-) И аз винаги съм смятала, че ако сайтът е грамотно направен, поне 90% от техническата работа е свършена.
  „Под грамотно написан сайт разбирам да е без правописни грешки, кодът да е валидиран, и не на последно място – метатаговете да са добре направени.“
  Е, аз съм езиково грамотна. Имам си една любима тема за WordPress, която явно е SEO-грамотна. С метатаговете изобщо не се бях занимавала, защото въпросния сайт още не мислех да го стартирам официално, пък и за него изобщо не ми беше необходимо някой да го намира през търсачки.
  Така че със сигурност не съм свършила доста неща, които могат да се направят. Но явно Google цени това, че поне не правя пакости. ;-)

 31. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 13:16

  Като за мнението на Странника пример, ще ви дам сайта на компанията си – http://cooler-designs.com/
  Сайта е точно 1 страница и винаги е бил. Просто защото приготвения му redesign, така и не можем да го реализираме от прекалено много работа по клиенти. Сайта си стартира с PageRank 3, още докато беше със страница „Coming Soon“. И така си и остана. Като изключим грамотно написания код и език, валидира се нормално, има малко количество линкове към себе си и си стои така от доста време. Не е мръднал от PR 3-ката. Така, че Странника е прав, от тази гледна точка.
  @Мариана: Ееее… така ми се искаше любимия ти браузър да е Google Chrome. Ама какво да се прави. За тия с Opera-ите, специално ми се налагаше като пуснах сайта да оправям вдясно частта с „Анкетите“, която имам, тъй като само вие не ги виждахте нормално нещата. Но тъй като уважавам всичките си читатели и искам да прекарат максимално добре на сайта ми, естествено го донаписах този глупав плъгин. Колкото до добавката за Chrome… да важна е… много важна дори. Синтезира всичко, което би намерила от различни онлайн SEO инструменти на едно място. Така, че горещо я препоръчвам. И рядко я споделям с други хора… така, че смятай се за една от „избраните“ :)

 32. Мариана Евлогиева каза:

  дек. 13, 10 в 13:46

  Евгени, аз умея да разграничавам личните си чувства от деловите интереси. ;-) Така че ще си сложа и хрома, и добавката, щом ги препоръчваш. И високо ценя, че съм „избрана“. :-)

  А Операта е само за ценители. Трябва да я опознае човек, за да я обикне. :-) Нея си я ползвам за браузване и никой досега не ми е препоръчал друг браузър, който да работи толкова добре с моите над 10 хиляди отметки и към момента над 21 хиляди запазени фийда. :D Отделно, че и ми е вирусоустойчива…

  Абе, с две думи, след края на света ще оцелеят само хлебарките и Опера! ;-);-);-)

 33. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 13:49

  А, дано! Аз също го уважавам този браузър. Един от любимите ми е. Те са така #1 Firefox (заради всички възможни добавки); #2 Google Chrome (бързодействието му); #3 Opera (просто щото ме кефи :))

 34. Мариана Евлогиева каза:

  дек. 14, 10 в 16:06

  Значи всъщност ти уважаваш Firefox и Google Chrome, но обичаш Opera. :-) Защото уважаваме заради качествата, но обичаме нещо или някого ей така – просто защото ни кефи. :D
  Но спирам вече да коментирам, защото от линковете май минавам към други видове връзки. ;-) ;-) ;-)

 35. Лазар Белев каза:

  ян. 05, 11 в 18:45

  Тази статия не помня да съм я чел, но понеже навсякъде се препоръчва линкване от тематични страници реших въпроса не чрез чудеж с кой от конкуренцията да си менкаме линкове, а просто като създам тематични сайтове – блог, портал и профил във фейса /който си съществуваше отпреди основиня сайт/, при това без да използвам лични ресурси. За съжаление СТАРТ.БГ ми отказаха да ми дадат страница по тематиката, но имат няколко не толкова популярни алтернативи които дадоха :) и така си осигурих линкове. Умувам как да създам нещо и в Туитър, което да се контролира от един колега и по този начин да си осигуря още някой полезен линк, не че има безполезни де ;)

 36. Георги каза:

  ян. 27, 11 в 17:55

  Ако съм разбрал правилно ако линквам към известни сайтове получавам и предимство. Пробвал съм следното – на един сайт който се класира доста добре взимам няколко статии от wikipedia – цитирам източника с линк, но статиите понеже са копи пейст не се класират по заглавието си в първите 5-6 стр. натам не съм проверявал. И


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
БГ Сайт 2010 – Дайте своя глас!

Конкурсът БГ Сайт е един от най най-престижните у нас за уеб награди за Български сайт и тази година се...

Затвори