Разбира ли вашата Рекламна Агенция от SEO?

Разбира ли вашата Рекламната Агенция от SEO?Истината е, че повечето рекламни агенции са добавили „оптимизацията за търсачки“ като услуга, просто, защото са били принудени от изискващата клиентела. Повечето традиционни агенции не са обурудвани с инструментите и опита на SEO специалистите за да могат да реализират една наистина успешна SEO кампания. Дигиталния маркетинг, независимо дали става въпрос за SEO, PPC, CRO или Социални мрежи е доста по-различен от традиционния маркетинг и въпреки, че вашата агенция може да е прекрасна в работата си с print и връзки с медии, те нямат възможността да поемат и Уеб.

Напоследък SEO се превръща в нещо повече от тенденция, то е важна маркетингова стратегия. И винаги е била между другото. Но досега хората виждаха SEO-то по-скоро като предмет. „Моят приятел си е направил SEO, и аз искам едно… всъщност нека са две!„. С радост виждаме разбира се преход от този вид желание на предмета SEO, към по-добро разбиране и виждане на самата услуга и ползите от нея. Естествено този процес е сравнително бавен, но поне е насочен в правилната посока.

И така, преди да подпишете договор за SEO с вашата традиционна рекламна агенция, ето и един кратък списък, с който да оцените дали вашата рекламна агенция разбира от оптимизиране на уебсайтове. Разбира се най-лесния начин да разберете това е да видите дали те прилагат SEO техники върху техния си уебсайт. И все пак, ако твърдят, че SEO е важно за вас, предполага се, че е важно и за тях самите, нали?

1) Заглавията на страниците им (Page Titles)

Погледнете заглавната част на сайта им. Тя се забелязва лесно в най-горната част на уеб браузъра ви. Тези заглавия на страниците им трябва да са уникални за всяка страница от сайта им. Виждал съм доста агенции, на които изобщо липсват таргетирани заглавия и в повечето случаи е просто името на фирмата. Естествено трябва да вметнем, че това е неправилно.

2) Пренасочване от тип 301 за www-версията на сайта

Друг начин да проверите тяхната on-page оптимизация е да видите дали не-www версията на сайта пренасочва към www версията, или обратно.

Това можете да го направите като просто махнете или добавите “www.” пред адреса в address-bar-а на вашия браузър. Ако URL-а се променя, от това, което току що сте въвели, значи има приложен правилно такъв редирект (пренасочване).

3) Тяхното съдържание

Съдържанието е най-големия страх на една рекламна агенция. Повечето рекламни агенции намират за трудно да направят качествено съдържание за определения уебсайт в определената бизнес ниша,  и просто предпочитат да направят повечко „Flash“ и „О, чудеса!“. Така те усещат, че са направили нещо креативно и по-този начин са показали големите си умения.

За SEO-то, съдържанието е Кралят. Ако дадена компания оптимизира своя уебсайт, би трябвало да има доста описателно съдържание, описващо техните услуги. И освен обикновено съдържание, човек може да намери и логика и структура в подобно съдържание. Например за отделните услуги, в такива сайтове се отделят отделни страници. PR услугите трябва да си имат своя собствена страница, графични услуги тяхна си, уеб дизайна отделна си, и т.н.

Това е важно, защото означава, че повече страници са оптимизирани за отделни групи от ключови думи и фрази, което е ключово при една SEO кампания.

Да имаш съдържание е добре, но да имаш правилно оформено съдържание, ето тук вече си говорим за добро SEO!

Да имаш съдържание е добре, но да имаш правилно оформено съдържание, ето тук вече си говорим за добро SEO!

4) Колко време отнема едно SEO

Когато говорите с някой от отдел Продажби или с вашия личен Project manager, трябва да успеете да извлечете от тях колко точно са отдадени те на SEO кампаниите, които поемат. Оптимизациите за търсещи машини не са нещо, което се случва за 1 ден. Следователно вашата рекламна агенция не би трябвало да го третира по този начин. Повече информация, можете да намерите в една друга наша статия „На доброто SEO му трябва време„. С други думи, агенцията не трябва да ви вземе пари за SEO услуги за 1 път. Ако ви вземат парите наведнъж в началото и после не възнамеряват да поддържат тази услуга, то вие ще знаете много добре, точно колко отдадени са те на вашата SEO кампания, и как ще се отнесат към нея като цяло.

5) Къде се ранкват самите те?

Питайте ги: “Къде се ранквате по вашите ключови думи?” Ако се справят добре, със сигурност ще се похвалят. Ако избягват отговора и нямат добър отговор като цяло, просто най-вероятно е така, те не правят SEO. И ако ви дадат отговор от рода на: „Толкова сме заляти от работа за клиенти, че нямаме време да работим върху нашия собствен маркетинг„, тогава продължете с търсенето на правилните експерти, които да се занимаят с вашето SEO.

Забележка: Ранкването по търсене на бранда или брандираното име в Интернет, не се брои за добри резултати в търсачките ;)

И малко изводи

Оптимизацията на уебсайтове за търсачки (SEO) е по-скоро за маркетинг агенциите, които искат да предлагат повече дигитални и онлайн решения за своите клиенти. Агенциите, които все още не предлагат тези услуги може би вече чустват натиска да започнат, поради търсенето, което има на пазара. И естествено много от рекламните агенции, които започват да правят SEO, го правят толкова зле на своите собствени уебсайтове, че човек се чуди, тогава каква работа точно вършат за своите клиенти.

47 коментара на “Разбира ли вашата Рекламна Агенция от SEO?”

 1. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 30, 10 в 11:41

  Мерси, Симо.
  @Стефан: Така е Стефане. Така е. Само, че по-скоро статията тук набляга основно на момента, че не всички услуги, които биват предлагани на пазара са достатъчно читави, и в частност SEO. Има се предвид, че SEO-то е просто „модерна услуга“ и хайде и ние да я предлагаме. А дали изобщо разбираме от това, няма абсолютно никакво значение. От което си правя извода и че самия клиент няма значение за тези агенции, а само парите, които ще получат от клиента.

 2. Стефан Русев каза:

  дек. 30, 10 в 11:31

  Полезна статия.

  На SЕО конференцията (аз те помня от там, но тогава не се познавахме)не се сещам кой от лекторите каза, че SЕО е първо маркетинг и после IT. Не съм специалист по SЕО, но знам, че за да правиш ефективен маркетинг трябва да се обърне сериозно внимание на SЕО, но то трябва да се разглежда като част от маркетинговите средства за достигане на клиенти, а не изолирано нещо, което магически ще ни донесе успех.

 3. Симеон Полименов каза:

  дек. 30, 10 в 11:37

  Отново чудесна статия, Евгени, поздравления :) Винаги може да се разчита на блога ти за полезно и детайлно инфо !

 4. Андрей Димитров каза:

  дек. 30, 10 в 13:23

  Щом печатниците вече започнаха да предлагат SEO услуги…. майка плаче, грамофон сфири…

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 30, 10 в 14:23

  Вълци вият в полята…

 6. Ярослав каза:

  дек. 30, 10 в 15:15

  Верно те са си буквално печатници остана и SEO да предлагат

 7. Анастас Мавродиев каза:

  дек. 30, 10 в 15:03

  На поезия ви изби нещо…. :)

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 30, 10 в 16:15

  Много силно мнение, Андрей. Харесва ми. Само дето не си много прав, че никъде не се учи SEO. Не се учи за момента в България. Учи се в момента в http://www.searchenginecollege.com/ а в България ще започне да се учи скоро с помощта на приятелите от eAcademy, където ще се водят лекции и цели сертифицирани курсове, даже и статут на висше образование ще имат. Но по тази тема… малко по-нататък ;)

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 30, 10 в 16:27

  Аз съм доста наясно с цялата работа и концепция, Симо, та няма как да не се постарая сам да обясня. А вие, ако имате да допълвате, зная, че ще си допълните ;)

 10. Андрей Димитров каза:

  дек. 30, 10 в 16:39

  SEO курсове в България? С нашия манталитет? Нека поразсъждаваме малко. Тези курсове ще са скъпи, това мога да кажа със сигурност. Тоест, хората като мен с моето финансово състояние няма да имат възможност за такова „обучение“. Второ – кой ще ги води? Колко SEO специалиста има у нас, че да си позволят да изгубят и малкото си свободно време в преподаване и в лекции. Особено, ако преподавателите са като човека с който имах спорове и търкания преди време, няма да му кажа името, който смята, че всеки един човек занимаващ се със SEO му е конкурент. Би ли си позволил този човек да обучава други млади хора, които след време имат потенциален шанс да го изместят от SERP-а и да му вземат и бизнеса и клиентите. Познаваш го много добре, четеш и по SEO форума и знаеш как разсъждава.
  Но не е само той – почти всички сме така, пишем по блоговете си разни SEO тактики, къде отработени, къде не, но истината е, че същинската част от SEO и бързото и техническо изпълнение всеки си го пази в тайна.
  Такъв ни е манталитета, на запад не е така, защото който има знания не се страхува, че други могат да станат по-добри от него. Дори хората се надяват на това – да обучат други хора, които да станат още по-добри и по този начин SEO-то като наука да се развива и то в голяма степен. Тук имам чувството, че всички тъпчем на едно място.
  И друго – идва наш Драганчо, току що завършил някакъв SEO курс, има някаква диплома… значи ли това, че вече е станал специалист? Не, разбира се.
  Обаче с тази негова диплома теоретично може да започне работа в която си иска голяма SEO агенция. Всъщност освен SEOM има ли други големи?
  И нашето момче си се кефи, щрака с пръсти – пей сърце, мятай гъз!
  И един ден Гугъл си променят алгоритъма… какво ще стане тогава? Оправданието „ама аз това не съм го учил“ ще мине ли?
  А пък такива бездипломни и необразовани хорица като мен, които нямат ни фирма ни дявол кротко ще си държат челните места в SERP-а :-) Нека да нямаме дипломи.

  Поздрави от Смолян и весело посрещане на Новата Година!

 11. Андрей Димитров каза:

  дек. 30, 10 в 15:57

  Ярослав: от печатницата идва графичния дизайн, от там – лого дизайн, банер дизайн, от там и уеб дизайн, а стигне ли се до уеб дизайн – всеки става разбирач и от SEO.
  За съжаление никой няма да ти даде диплома по SEO, никъде не с учи специалност SEO, затова куцо-сакато предлага SEO услуги.

 12. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 30, 10 в 16:59

  Човек… пълниш ми душата, така да знаеш!
  Колкото до това, което ти разгледа в коментара си.
  – Специално SEO курсовете ще ги води нашият добър приятел Оги Младенов от SEOM, поне засега такива са първоначалните данни.
  – Прав си, че някои хора от нашия бранш ги е страх някой да не „им вземе хляба“, както е поговорката. И това е масовката. Но точно хора, като теб и мен, като Оги, Васко, Калин, Георги, Пламен, Гената (адаша) и някои други които със сигурност забравям, това са хората, които ще поведем нашия бизнес напред. Ние сме хората, които са модел за подражание. От нас ще се учат така или иначе. Независимо дали ще ги обучавам за пари или не. Аз и без това провеждам обучения за клиенти, за фирми и т.н. За мен не е толкова по-сложно да водя лекции. И така. Не всичко е тайна. Просто някой неща струват пари и няма как да се дадат напълно безкористно за 0лв.
  – Колкото до цената на курсовете, по предварителни данни мисля, че ставаше въпрос за по 80лв на курс. Като курса не е 1 лекция само, а цял курс.
  – Курсове ще има по различни предмети, като SEO ще е само един от тези предмети. Основно ориентирани около онлайн маркетинга и търговията
  – Колкото за дипломите или не. Винаги е по-добре да имаш диплома, но е най-добре да имаш опит и реални доказателства. Опита ти в тази област винаги ще цака, която и да е било диплома в близките години. Ролята на академичната диплома по принцип просто декларира, че си бил обучен на базовите знания. Винаги е било така. А какво можеш вече ти, е съвсем различен въпрос. И точно това е, което е ценното.
  – Колкото до големите агенции, тук не става въпрос за агенции, Андро. Да, единствената специализирана основно в SEO оптимизация агенция, това е SEOM. Има и други, по-широкоспектърни агенции обаче, които се занимават с по-широкото понятие онлайн маркетинг, където SEO-то е просто част. Отделно от тези digital агенции, може да говорим и за всяка уважаваща себе си по-голяма фирма. Шансовете са, че ако една фирма има собствен уеб дизайн отдел, то тя ще търси inhouse SEO специалист, вместо да outsource-ва към чужда агенция своите проекти. Директен пример за това са InvestorBG. Те не са агенция, но търсят SEO специалист.

  И стига с тия професионални проблеми, вече… Как е Смолян по това време на годината? Весело и на теб!

 13. Симеон Полименов каза:

  дек. 30, 10 в 16:21

  Изпревари ме, Евгени :)

 14. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 30, 10 в 17:48

  :)

 15. Лазар Белев каза:

  дек. 30, 10 в 17:52

  На мен лично такива курсове биха ми били доста интересни и вероятно фирмата ми ще ми ги плати. Макар по образование да съм юрист и думата SEO да я чух за първи път преди 4 месеца успях да класирам 4 сайт в първата 10-ка по резултат в областа, в която се развивам :) Въпросът, е че това, което практикувам в момента е някаква смесица от чуто-недочуто, маркетинг, PR и „аборигенско“ SEO, както самия аз си го определям и искам да разбера, как го правят специалистите. ;) Иначе статията е доста добра, но не е ли по скоро за заглавие „Как да изберем качествен SEO специалист?“ :)А че рекламните агенции хич ги няма, това няма какво да се коментира. Сблъсквал съм се с три рекламни агенции, които предлагат SEO услуги, а в същото време хората им очевидно бяха много по-зле подготвени в теоритично и практическо отношение от мен. Няма да коментирам, как гордо и показаха списък със сайтове с директории и сайтове даващи директен линк някъде около 50 сайта. Па и ги пазеха все едно са най-секретните на света. За сравнение аз имам около 500, но предпочитам да наблегна на уникалното съдържание в блога и сайта, отколкото да се утрепя от писане. То без това не може, но пък и трябва малко от малко с мисъл да се прави ;)

 16. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 30, 10 в 18:06

  Идеята ти за име на статията не е лоша. Но текущото й заглавие й приляга по-добре. Колкото до името, което предложи: „Как да изберем качествен SEO специалист?“, имаме и такава статия… малко по-старичка от тази и тя е тук: https://seoptimizacia.com/izberete-dobar-seo-spetsialist-v-7-vazhni-stapki.seo

 17. Андрей Димитров каза:

  дек. 30, 10 в 17:07

  Времето е студено,но сравнение с това което беше на Пампорово си е направо жега. Вечерта ще стане по-весело :-)

  p.s. Ако сметнеш това мое коментарче за offtopic можеш да го nofollow-неш :-D

 18. Симеон Полименов каза:

  дек. 30, 10 в 17:17

  Андрей, по въпроса с лекторите и цените, що се отнася до еАкадемия, ще кажа направо – лектор ще бъде уважаваният от всички нас Огнян Младенов, а пакета от трите нива (начинаещи, напреднали и професионалисти) струва 220 Евро. Дали това е много или малко за нашия пазар всеки може сам за себе си да прецени. За сравнение, в развитие пазари един отделен курс струва около 700-800 Евро. Удостоверението, което се издава след успешно положени изпити, е признато в ЕС, което изисква покриването на определени условия и стандарти. Дали подобен документ те прави добър SEO специалист ? Точно толкова, колкото и свидетелството за правоуправление на МПС. Би ли дал автомобила си на някой, който няма книжка ;) Иначе практика му е майката и всички го знаем това. Надграждането обаче става, когато имаш основа :) Ако човек сам не се стреми към усъвършенстване, нищо не може да му помогне :) Весело посрещане на празниците и не спирай да се усъвършенстваш :)

 19. Tweets that mention Разбира ли Рекламната ви Агенция от SEO | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  дек. 31, 10 в 04:04

  […] This post was mentioned on Twitter by Анастас Мавродиев, Tanya Stankeva, SEОптимизатор and others. SEОптимизатор said: Разбира ли вашата Рекламната Агенция от SEO? http://goo.gl/fb/QQnvD […]

 20. Лазар Белев каза:

  дек. 31, 10 в 11:04

  Съжалявам за малко спамърския коментар, но днес стартирайки комютъра и проверявайки как са класирани сайтовете ми установих, че 4-месечния зор по SEO на сайтовете ми прави страхотен новогодишен подарък – посрещам Новата година на първо място при търсене като „заложни къщи“ и „заложна къща“. Това е не на последно място и на многото неща, които научих от този блог и блоговете на други хора решили да споделят знанията си за SEO-то. Пожелавам на всички весело посрещане на Новата година! :)

 21. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 31, 10 в 13:30

  Честито, Лазар. Поздравления за постиженията. И сме много радостни да разберем, че ние сме спомогнали за тези твои постижения. Весело посрещане на Новата Година и на теб!

 22. Barmolino каза:

  дек. 31, 10 в 18:01

  Разбира се,но с тази разлика,че най-добрите SEO оптимизатори не са дадени компании световна практика е SEО оптимизацията да се прави от Freelancers.Плюс това Българите не знаят какво значи наистина тази думичка SEO.
  Самата дума не значи нищо по различно от която и да е дума за търсене в интернет

 23. Barmolino каза:

  дек. 31, 10 в 18:13

  И само да кажа едно няма човек който да ви научи на SEO на SEO можете да се научите единствено сами с Много Писане,Много Практика и Безсънни Нощи изкарани пред Google webmaster Tools,Bing and Yahoo.
  Това,че ще ти кажат,че трябвало да слагаш точни заглавия и да пишеше разни неща не значи,че ще станеш и,че ще се научиш на SEO.
  Просто ако искате да се научите на Качествено SEO трябва да работите на АНглийски,да учите на Английски и да пишете много и да тествате два пъти повече от останалите.
  SEO е просто една Ключова дума това трябва да го разберете за да правите добро SEO на вашите Клиенти или за вашите Уебсайтове

 24. козирки каза:

  ян. 01, 11 в 18:07

  Много от агенциите не са подготвени за мащабна SEO оптимизация и им се налага да наемат фриилансъри,като така ощетяват клиента.

 25. Георги каза:

  ян. 02, 11 в 02:42

  „Съдържанието е най-големия страх на една рекламна агенция.“ – това според мен е смъртта на рекламните агенции. Браво, Евгени, поредната великолепна статия!

 26. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 02, 11 в 11:05

  Интересно мнение, Barmolino. Не казвам, че не е вярно, напротив даже. И аз самия съм тръгнал от същото начало. А можеш ли да споделиш с нас, от колко време се занимаваш с това „изкуство“?

 27. Barmolino каза:

  ян. 02, 11 в 16:57

  4 години не само със SEO то е крайният ефект от добре подредени и обработени страници,линкове и Съдържание както казах SEO е просто ключова дума като всички останали ключови думи за които се мотото всеки и пак ще повторя че бг сео няма абсолютно нищо общо със сео на английски колкото и обратно Да твърди вашият любим oggin
  70% от сайтовете предоставят съотици беЗплатни опции за полачване на ранка и класацията на деден Сайт в търсещите машини
  Както и самите търсещи машини предоставят много и БЕЗПЛАТНИ ВАРИАНТИ
  ВИЖДАМ колко четат именно тези рекламни агенции
  + това истинското сео е много по различно от това Да Добавиш Един Сайт тук таме

 28. Barmolino каза:

  ян. 02, 11 в 17:14

  SEO
  Search
  Engine
  Optimization
  Оптимизация за Търсещите Машини
  1-во трябва да си Добър Дизайнер който да изгради правилен и добре подреден Уебсайт за да може след това лесно да се оптимизира самият Website за търсачките в интернет.
  СЕО е ключова дума като всички останали
  СЕО то е труден и бавен процес,ако някоя рекламна агенция ви каже,че ще ви качи сайта на 1-ва страница за 1 ден даже не си и правете труда да говорите с тях.
  Възможно е но нисшата в която сте не трябва да е много популярна
  Последният ми резултат примерно след индексацията на един сайт от 25 страници от които 17 са индексирани до този момент в Google i Bing са доста изненадващи дори и за мен като вече мога да кажа опитен уеб дизайнер и СЕО консултант една от ключовите думи която за изненада на клиента и моя радост излезе на 1-ва е от около 9,000,000 търсения за същата ключова дума в Лондон,Което ме кара да мисля,че сеото е много прост процес но докато се стигне до тук съм изчел достатъчно примери,направил съм достатъчно тестове с Google Web Master Tools
  Запомнете едно,че за да си Добро SEO независимо къде трябва да използваш задължително най-голямата търсачка в Интернет Google
  Забелязвам СЕО компании в България с какви ли не пощи и много ме учудва едно нещо защо не ползват Google и как ,именно агенция или даден Фреелансер ще ме изкачи в Гугъл след като самите те не ползват Търсачката
  Там е написано най-просто как да бъдеш на 1-ва страница
  Ако желаете повече инфо с удовослтвие бих помогнал със съвети,линкове.
  Но това което виждам в нета и не само понеже от интерес притежавам няколко Бг сайта за да не забравям все пак от къде съм дошъл СЕО-тата незнаят какво значи самата дума СЕО и как да се възолзват от предоставените Безплатни Ресурси в Нета.
  Това,че 20 човека са синаправили едно състезание в Нета за дадена Ключова дума не значи,че са СЕО мастери самата дума Интернет в България не е толкова популярна от 7-8 милиона души едва 50-60% ползват Интернет а това което търсят едва ли засяга именно хора като нас
  Лек и Успешен Ден Желая н Всички и повече писане на статии не само за сео ами за това кое как работи,защо трябва да го ползваме и т.н
  Regards
  Dimitar Krumov

 29. Barmolino каза:

  ян. 02, 11 в 17:33

  Много силно мнение, Андрей. Харесва ми. Само дето не си много прав, че никъде не се учи SEO. Не се учи за момента в България. Учи се в момента в http://www.searchenginecollege.com/ а в България ще започне да се учи скоро с помощта на приятелите от eAcademy, където ще се водят лекции и цели сертифицирани курсове, даже и статут на висше образование ще имат. Но по тази тема… малко по-нататък

  сами давате пример как не се прави СЕО
  Няма на какво да те научат не се ли научиш сам от най-големия
  СЕО учител няма кой да те научи
  а то е просто
  Заглавие
  Описание
  Мета заглавие
  Мета описание
  Ключови думи
  Мета Ключови думи
  болд текст
  Италиц текст
  подчертан текс
  Снимки+алт
  Линкове
  ето ти просто сео
  ако това не е направено в един сайт то няма място да се говори за сео

 30. Barmolino каза:

  ян. 02, 11 в 17:40

  Ами не просто гледам всеки пише всеки знае не става така не мислете по Български не можеме да разбираме от всичко няма човек или машина която да знае всичко.
  Факт

 31. Андрей Димитров каза:

  ян. 02, 11 в 17:37

  И аз така мисля, Митко. Напълно съм съгласен с теб, ако ти сам не се научиш не можеш да разчиташ някой друг да те научи. Поздравявам те за коментарите ти, ще имам да те черпя бира за това :-)

 32. Странникът каза:

  ян. 02, 11 в 19:18

  Ако трябва да коментирам това в рамките на едно изречение, бих казал следното: „СЕО е проста работа, но не е за прости хора“ :)
  Винаги съм го казвал – най-важните неща, най-хубавите неща, тези, които вършат работа и се изплащат са елементарните неща. Няма защо да го усложняваме. Но който не разбира…

 33. Barmolino каза:

  ян. 02, 11 в 20:45

  Определно съм съгласен със Странника

 34. Лазар Белев каза:

  ян. 03, 11 в 10:09

  Малко не съм съгласен с Бармилино за това, че единствено сам можеш да станеш качествен SEO оптимизатор. Има го момента със загубеното време, пробите и грешките, най общо се практикува едно откриване на „топлата вода“. Защо вместо да губиш време в експерименти не се довериш на специалист, който системно да те обучи и да си спестиш всичката хамалогия и разочаровения? И след като си получил една качествена основа след това е много по-лесно да тръгваш да надграждаш. ;)

 35. Лазар Белев каза:

  ян. 03, 11 в 10:52

  @Андрей Димитров. Съгласен съм напълно, че най важното е самоосъвършенстването, но една добра база от знания дадена от признат специалист според мен е нещо незаменимо. Вярно е, че и всеки си има собствен стил и виждания, но все пак важен е крайния резултат. ;) Всички сме минали по пътя на проба и грешка докато си изградим вижданията за SEO, а е можело ако има кой да ни светне да не седим кат вампири по късна доба пред компютрите. :)

 36. Андрей Димитров каза:

  ян. 03, 11 в 10:25

  @Лазар Белев: Всеки SEO оптимизатор има различни методи и техники на работа. Лично съм се убедил в това. Хубаво е да чуеш гледната точка на всеки един, но е най-добре ти сам да си изградиш своето виждане. Сам да определиш кое е важно и кое не. Наясно съм, че всеки един, който е тръгнал по този път е започнал с блога на oggin. Но според мен е грешно в SEO да имаш нещо като ментор. Трябва да уважаваш мнението на всеки един специалист, защото малко или много всичко казано за SEO е вярно. Но няма нищо по-хубаво от това сам да практикуваш всичко. Много проби и много грешки – така сам научаваш кое върви и кое не. Сам ще си изградиш един алгоритъм в главата. И колкото повече се самоубочаваш – толкова по-добър ставаш.
  Това е моето мнение.

 37. Barmolino каза:

  ян. 03, 11 в 11:54

  Искам да кажа едно за 4 години имам над 30 направени Сайта
  има и грешни естествено,но като цяло не по моя вина.
  Не съм започнал със Блога на Оггин нито мисля че 300-400 евро са нужни за един курс независимо кой и какво ти предава
  300-400 евро са достатъчно сайтове с който да работиш,тестваш и правиш пари не мислите ли така
  Защо трябва да давам пари за нещо което е написано от А-Я в Гугъл
  Просто трябва да четеш само,че не на Български понеже БЪлгарския Гугъл си нямате на идея колко е празен и орязан за съдържанието в Google Bg пък въобще не искам да говоря.
  Българските Уеб сайтове в Последните 3-4 години
  ЧАЛГА
  ЗВЕЗДИ
  КЛЮКИ
  ПРЕКОПИРАНИ СТАТИИ
  ПРЕВЕДЕНИ СТАТИИ
  и т.н и т.н
  Това не помага
  А и не мисля,че можеш да правиш чак голям бизнес с хора които се интерсуват от по горните неща
  ГОлемите компании в БГ с няколко незнам кой точно ги държи,но смело мога да твърдя,че ако аз разполагам с толкова пари за начален капитал и инвестиция в Хостинг,Няколко Програми полезни и
  един помощник ще е друго.
  Лично аз каквото изкарам инвестирам обратно за да има и още.
  Плюс това какво сложно има при положение,че около 50-60% ползвате WordPress,Joomla i CMS-и за които СЕО-то е детска Игра
  Особенно с WP и Joomla ,за Joomla не смея да твърдя,но съм виждал добри сайтове не я ползвам защото е тежка,бавна и с хиляди страници код.
  WP
  какво съдържа една WP-тема
  10 файла,с който можеш да направиш Абсолютно СЕО оптимизиран САйт който без нито един линк обратен ще излезе на 1-ва с подходящо и добре подредено съдържание.
  В България 100-200 човека пишат за СЕО
  в Световен мащаб са стотици Хиляди за какво сео въобще си говорим
  Мога да се хвана на БАС даже,но просто нямам това време поради многобройните ангажименти и работи които съм поел,че с 10 странички ще се покажа преди всички за които сте писали
  лаптопи огини и т.н
  не е толкова сложно да напишеш 10 страници и да ги линкнеш правилно,че дори и без линкове е възможо да си пред тях и това какво значи да отворя и аз една академия за да ви взимам парите за нещо което го пише в Google
  Ето ви Убеден съм че повечето от вас само са хвърлили едно око на написаното не са прочели проверили и тествали дали това работи.
  Понякога чета такива глупости за СЕО-то икато добавим и yandex.ru направо ми се къса сърцето
  Има няколко сайта в който хората в цял свят търсят информация
  Google,Yahoo,Bing и Wikipedia,за да взимаш линкове от там трябва да пишеш за тях което хич не е лесно и бързо.

 38. Barmolino каза:

  ян. 03, 11 в 12:01

  „Малко не съм съгласен с Бармилино за това, че единствено сам можеш да станеш качествен SEO оптимизатор. Има го момента със загубеното време, пробите и грешките, най общо се практикува едно откриване на „топлата вода“. Защо вместо да губиш време в експерименти не се довериш на специалист, който системно да те обучи и да си спестиш всичката хамалогия и разочаровения? И след като си получил една качествена основа след това е много по-лесно да тръгваш да надграждаш.“
  Защото за това време както ти го наричаш загубено съм създал връзки,клиенти,умения и най-вече знания понеже SEO не е само да напишеш и да линкнеш.
  SEO-то започва от момента в който вдигнеш телефона и те попитат колко ще ми струва даден сайт.
  СЕО СЕ прави така не се дели на дизайнер и СЕО и бля бля
  Един Добър Оптимизатор или както искат го наречете прави всичко от а-я като се започне от избирането на ДОмейн и с стигне до клиентския акаунт в гугъл още информация? ;)

 39. Андрей Димитров каза:

  ян. 03, 11 в 11:03

  @Лазар Белев: Няма кой да те „светне“ като ти каже всичко. Всеки един специалист, без изключение ще ти каже едно – същото което каза и Бармолино:
  Заглавие
  Описание
  Мета заглавие
  Мета описание
  Ключови думи
  Мета Ключови думи
  болд текст
  Италиц текст
  подчертан текс
  Снимки+алт
  Линкове

  Никой няма да ти каже нещо повече от това. Истински SEO се става точно „кат седим кат вампири“. Само така можеш да се наречеш специалист. Иначе си просто един ученик с повърхностни познания по SEO. Тоест само теоретични знания.
  А теоретичните знания могат да се научат от многото SEO блогове, включително и от на Евгени и от моя и от много други.
  При SEO трябва практика, не теория.

 40. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 03, 11 в 12:09

  @Андрей: Не всички сме тръгнали от на oggin блога (въпреки, че Оги ми е добър приятел), Андро, както спомена и Бармолино. Аз се занимавах с SEO (много по-аматьорски) тогава, още преди да го познавам Оги, просто защото работех за американския пазар, а тази услуга там я има от доста време.

  @Barmolino: Благодарим ти, че оставяш мнението си в блога ни, Бармолино. Ще те помоля само да не се палиш толкова много, защото тук никой не ти е опонент и всички сме интелигентни хора. Давай по-спокойно, обмисляй коментарите си, оправяй изреченията си. Въпреки, че това е трибуна, за много хора, все пак държим на добрия тон и качествения Български език. Няма и нужда да се хвалим със сайтове, защото аз за последните 6 години имам 250+ сайта направени от двете ми ръце. Малко по-малко от половината с SEO. Така, че няма какво да говорим на тази тематика. Колкото до цените, за които питаш. Фиксирани суми биха дали само истинските идиоти. Всичко е според зависи. Защото SEO-то не са домати. Не може да си купиш 1 кило SEO. Зависи от самия сайт (големина, съдържание, проблемност), тематична ниша, конкурентност в нишата и т.н. Така, че нека не навлизаме в тази материя, тъй като тя е по-бизнес ориентирана, а тук пиша неща, с които се старая да по-ограмотявам и научавам хората на нещо важно и понякога интересно. Не да правя пари.
  Благодаря ти за проявеното усилие!

 41. Barmolino каза:

  ян. 03, 11 в 12:11

  Само пиша по темата нищо друго :)
  Понеже правя една търсачка в момента и малко съм зациклил може би защото съм нарушил правото да цъкам цяла вечер
  Винаги е така като се отнеса пред ПС цяла вечер до сутринта и резултата е нулев,но така като мислиш нови проекти докато ги измислиш и настроиш отнема много време

 42. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 03, 11 в 12:15

  Благодаря, за което. Разбирам те. Бил съм и съм и в момента в подобно положение. Търсачка още не съм тръгнал да правя, поради това, че има достатъчно много според мен. Но ти желая успех в твоите начинания! ;)

 43. Barmolino каза:

  ян. 03, 11 в 12:31

  Ок де разбрах.
  Не се меря с никой,измервам единствено исканията на клиентите ми.
  За какъв точно бизнес пазар не можах да разбера говориш в България.
  Има,но той е капка в морето.
  Да също щом си бил на Американския пазар и си се върнал тук значи нещо си сбъркал или не си се научил достатъчно.
  В България парите и времето които отделят хората за интернет са нищожни да не говорим за Уебсайтове.
  От около 20-30 Бг девелопери(СЕО мео и там както искате го наречете) виждам,че всеки има поне по 20-30 сайта а клиентските всъщност са доста малко едно е да притежаваш твои уебсайтове едно е да вземеш сайт в стотиците хиляди нисши и да го оптимизираш.
  Не искам да обиждам никого просто давам съвет нали за това са коментарите и статиите.
  „защото тук никой не ти е опонент“
  Това е грешно мислене Инж.Евгени Йорданов откъде си сигурен,че не искам да ти стана опонент СЕО-то е дохдоносен Бизнес,но на този етап просто не мисля,че има смисъл да си губя времето с БГ
  Имам няколко сайта просто от интерес и понеже не забравям,че съм Българин и съм роден в България.
  Културни и образовани хора сме не се караме просто си споделяме мнение по темата не твоята тема,а по темата за SEO Оптимизация
  на Сайтове,а не SEОптимизация ако ме разбра. СЕО мастъре
  Peace ;) and Keep Writing better and better
  Best Regards
  Dimitar
  Желая на всички лека и успешна седмица

 44. Андрей Димитров каза:

  ян. 03, 11 в 12:04

  @Barmolino: Стискам ти ръката, приятелю!

 45. Лазар Белев каза:

  ян. 05, 11 в 17:23

  Преди малко ми изникнаха едни въпроси докато четях коментарите, а именно за обема на мета описанието. Какъв трябва да бъде? Колко пъти да се повтарят в него думите, на които желаем да наблегнем? Колко изречения да бъде? Сега проблемът ми е такъв, че по желаните от мен думи за търсене сайта ми излиза на първо място иначе мислех да си поекспериментирам с различни варианти, за това и ми е любопитен опита на другите в това отношение. Предварително благодаря за отговорите. :)

 46. Странникът каза:

  ян. 05, 11 в 18:27

  „Преди малко ми изникнаха едни въпроси докато четях коментарите, а именно за обема на мета описанието. Какъв трябва да бъде?
  Още тук: Разбира ли Рекламната ви Агенция от SEO | SEOптимизация “

  Лазаре – не знам дали съм те разбрал правилно, но ако съм разбрал правилно въпроса ти – ето какъв отговор бих ти дал: Това е основна информация която се учи още с началните стъпки в кодирането, със запознаването на html. Потърси информация в гугъл – ще намериш отговор на своя въпрос, има много сайтове с уроци за метатаговете, ключови думички и такива неща.
  Успех!

 47. Лазар Белев каза:

  ян. 05, 11 в 18:55

  Тва е проблема, че не мога да експиреминтирам щото съм на първо място, за това и питам. А въпроса с метаописанието беше относно обема – 1, 2, 3, 4, 5 логически свързани изречения с ключови думи или изхождайки от максимата „Съдържанието е краля“ нещо кратко, но съдържателно. Може и малко непрофесионално да задавам въпроса, но вървя към един експеримент – подстраницата на сайта, на която е онлайн магазина изобщо няма мникви мета артрибути, и сега искам да я попълня, но по такъв начин, че да се индексира добре по ключова дума „онлайн магазин“. Експериментите ще почнат от утре и до края на месеца ще кажа кое ми е дало най-добър резултат ;)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Cookies = вкусни Бисквитки в браузърите

Cookie (в превод - бисквитка) не изглежда като най-подходящото име за сферата на технологиите, но тези бисквитки имат ключова роля в осигуряването...

Затвори