Развиване на Правилните Социални Профили по Правилния Начин

Развиване на Правилните Социални Профили по Правилния НачинГоляма грешка, която много в областта на Управление на репутацията, правят е да си регистрират социални профили в дузина, дори стотина различни сайта и да насочат линкове към тях, с надеждата те да заемат топ ранкингите в търсачките. Този подход всъщност само разводнява ефективността на стратегията, тъй като вместо това тези линкове могат да се фокусират върху само няколко наистина силни профили, често стигайки до по-голям успех. Основните сайтове, които аз самия препоръчвам (по ред на ефективността на профилите):

 1. Twitter
 2. LinkedIn
 3. YouTube
 4. Facebook

Като се има това вече в предвид, друга голяма грешка е предубеждението, че само с регистриране на тези профили, вече сте покорили топ резултатите в SERPs. Моят личен опит е, че с помощта на сериозното си участие в тези сайтове (например във Фейсбук, ъплоадвайки множество снимки, създавайки нови приятелства, подтиквайки другите да коментират снимките ви и т.н.) може да бъде много по ценно за тези ваши профили, отколкото само да има външни линкове сочещи към тези ви профили. Затова и ако сте запалени и активни в сайтове-общества като DeviantArt или друга ниширана социална мрежа, тези ви профили може да надминат дори най-големите в „социалния свят“. Ключът към всичко е честото и автентично участие в тези сайтове.

Основните социални мрежи, които аз самия препоръчвам

Ето и няколко допълнителни правила, които трябва да запомните свързани със социалните профили:

 • Именувайте вашите профили правилно. Ако е възможно, не използвайте псевдоними, а напротив вашето собствено и фамилно име (или име на бранда), като едно цяло име, или с тире. Примерът, който мога да дам тук е с потребителското ми име ми във Facebook и Twitter, което е „eyordanov“.
 • Попълнете профилите си изцяло – снимки, биография, видео, линкове, теми, тагове – каквото и да предлага социалната платформа, възползвайте се от него на максимум.
 • Използвайте като предимство вашата Адресна книга или Списък с най-активните си социални приятели – сприятелете се/последвайте/свържете се с тях във всяка от платформите, в които участвате заедно.
 • Създавайте също и нови познанства във всяка платформа. Намерете най-линкваните URL-и (ако искате да знаете как… питайте в коментарите :) ) в социалните платформи и вижте дали можете да коментирате, да се свържете или с други думи да линкнете профила си с тези страници.
 • Не забравяйте все пак и свързаността – ако някоя страница изглежда неестествено или е препълннена с ключови думи (keyword-stuffed), вие рискувате някой от администраторите да банне вашия акаунт на сайта или да застраши по някакъв начин автентичността на вашето участие и създаване на връзки с други хора, брандове и съдържание.

Като всичко друго в живота – нещо, което е ценно, не го получаваш ей така даром. Първото правило при Управление на репутацията е – използвайте само съдържание, което можете да контролирате вие. Инвестирайте във вашите социални профили и те ще ви възнаградят с контролируемо съдържание в топ резултатите.

10 коментара на “Развиване на Правилните Социални Профили по Правилния Начин”

 1. dani каза:

  окт. 14, 10 в 06:49

  отново много полезна информация….

 2. Анастас Мавродиев каза:

  окт. 14, 10 в 06:59

  Добро утро на всички.

  Щом пожела, ще те питам. Последно време откривам, че не получавам много трафик (даже контакти) от twitter. Мисля, че не използвам правилно тази мрежа. Можеш ли да ми подскажеш, кои са „най-линкваните URL-и“ в тази мрежа?

 3. Андрей Димитров каза:

  окт. 14, 10 в 09:24

  Браво, полезна статия. Аз също използвам тези четири социални мрежи. Моето мнение за тях е също и като твоето – задължителни са.

 4. SEO oптимизатор каза:

  окт. 14, 10 в 10:56

  Ето тук един малък пример за най-линкваните страници в twitter:

  http://www.opensiteexplorer.org/twitter.com%252F/a!toppages

  Този tool може да се ползва и по вашите собствени сайтове, да разберете, към кои страници хората линкват най-много. Естествено ако нямате Google Webmaster Tools :)

 5. SEO oптимизатор каза:

  окт. 14, 10 в 12:00

  Да Facebook Notes влияят на ранкингите. Но не чрез използването на линкове от Notes към външни сайтове. А самите Notes, при правилно конфигуриран профил са crawlable content, който търсачките показват в SERPs. В момента в който определено съдържание бъде намерено и отворено в Facebook Notes, тия Бележки, пренасочват с линкове към оригиналното съдържание на статията написана там. Почти никой не пише само Facebook Notes. Основната практика е, когато изкараш статия, да копираш съдържанието й и да го поставиш във Facebook Note. Така самата статия получава по-голям exposure сред приятелите и изобщо публиката в социалната мрежа. А оттам позитивите са трафик, трафик, трафик. В крайна сметка не е важно на коя позиция си в търсачките, всичко опира до трафика, но това е една друга тема за друг път :)

 6. Христо Стоянов каза:

  окт. 14, 10 в 11:17

  Страхотна статия! Като я прочетох обаче ми изникна следния въпрос: Съдържанието във Facebook Notes влияе ли по някакъв начин върху търсачките и репутацията? Питам защото гледам доста чужди блогове да поставят съдържание в бележките на Фейса! Благодаря предварително :)

 7. SEO oптимизатор каза:

  окт. 14, 10 в 13:01

  Предполагам, малко сложно го обясних, но си разбрал точно това, което трябва!

 8. Христо Стоянов каза:

  окт. 14, 10 в 13:00

  Благодаря ти за изчерпателния отговор. Това, което разбрах е че не е лошо да се пуска примерно част от текст от статия във Facebook Notes с линк към сайта източник на статията…:)

 9. Христо Стоянов каза:

  окт. 14, 10 в 13:13

  Не не е сложно, просто непозната материя, Благодаря още веднъж :)

 10. Даниел каза:

  дек. 20, 10 в 20:18

  да полезна информация


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO съвети от Google за България?!

Най-сетне Matt Cutts отговаря на въпрос зададен му от България във видео мрежата YouTube. Видеото се намира в един от...

Затвори