„Разбирачите“ използват Chrome

google-chrome-logo

Използват ли родителите Ви Chrome? Не вярвам, но би трябвало — достатъчно сигурен е дори и за тяхна употреба. Като се има това впредвид, Chrome е избран като личен браузър от доста хора — но все още това е списъкът от „хората които знаят“ за него. Какво знаят точно ще попитате вие? Знаят, че Google Chrome е супер-бърз, сигурен и не ви се „бута“ в работата, докато работите.

Хората от моя кръг на познанства, почти всучки работят с Chrome (става въпрос за девелопъри, дизайнери, SEO-та, PM-и и т.н.) — и съм сигурен, че ако ги накарам да ползват Firefox или IE, те ще се възпротивят на тази идея.  Също съм сигурен, че това е една добра индикация, че Chrome ще се задържи на пазара, а не е поредното нещо, което бързо изгрява и съответно бързо залязва. Разбира се със сигурност, че има и един голям процент Firefox юзъри, които няма никога да използват нищо друго, и ще оставят малко гадни коментари под тази статия. Но точно и за тях мога да кажа, че въпреки темата на тази статия е да се обърне повече внимание на Google Chrome като уеб-браузър, това не означава че няма и други добри браузъри „out there“ както се казва. Тъй като за Chrome не са излезли достатъчно add-on-и, особено в областта която работя, аз продължавам да използвам Firefox заради Web Developer, Firebug, Wappalyzer, SearchStatus и т.н. разни add-on-и които все още ги няма, или поне няма подобни още при Chrome иначе изцяло бих преминал на него.

През последната година, браузърът на Google се изкачи от 2.4 до 6.7 процента пазарен дял според NetMarketshare. Сега тази година и началото догодина, се очаква покачването му да се засили драстично заради операционната система Google Chrome OS (зареждаща компютъра за 7 секунди).

А Вие използвате ли Chrome? Ако не, то защо?

18 коментара на “„Разбирачите“ използват Chrome”

 1. Труден каза:

  май 05, 10 в 10:11

  Добър е Chrome, ама като му инсталирам повече от пет удъжения, почва да се шашка и ми казва: „Oops. Chrome crashed.“
  Ама и аз като някои други си мисля че ЗНАМ и все още го ползвам.

 2. SEO оптимизатор каза:

  май 05, 10 в 10:26

  Радвам се да разбера, че има и други почитатели на Chrome, освен моите лични познати. Честно казано за мен лично Google са номер 1, и то не само като търсачка… а като компания, като идеология… и т.н. Така, че очаквам с интерес повечето неща които правят. Chromium OS е едно от тях… да видим как ще излезе и тя и ще коментираме надълго и нашироко. Колкото до crash-ването… на какъв език го ползваш Chrome-а и на компютър с какви параметри? Моят се държи супер добре… аз го ползвам с близо 10 добавки (засега) и не ми е „зависвал“… та спокойно можеш да споделиш ;)

 3. Труден каза:

  май 05, 10 в 17:54

  Всичко ползвам на Английски език и съм с Intel Pentium Dual (2.20 – 2.20 GHz), 2GB RAM, Win-7(64bit)
  Аз малко пренамалих ползваните добавки.
  Не са пет, но вчера трябваше да изключа четири, щото на три пъти се крашна, и сега съм с 12 работещи добавки.

  Иначе аз съм любител на всичко гугълско, щото ми прави живота доста по-лесен и приятен :)

 4. SEO оптимизатор каза:

  май 05, 10 в 17:57

  Абсолютно същото е тука… Може би трябва да направиме малко Google клубче :)

 5. Иво каза:

  май 17, 10 в 16:58

  Аз го ползвам откакто излезе и не съм си помислил да го сменям засега. Крашва обаче поносимо, а и съм с 6 годишна машина.

 6. SEO оптимизатор каза:

  май 17, 10 в 17:01

  Точно това е идеята… че когато са го създавали от Google, са мислили сериозно преди да напишат и 1 ред код. Този браузър е user ориентиран. Правено е проучване за средното качество на компютрите по света… и minimal requirements-а му са… общо взето компютър взет след 1998 година… което само по себе си е доста minimal

 7. 3D Уеб дизайн каза:

  май 19, 10 в 18:44

  За мен хрома е пълна боза все още и скоро няма да го използвам заради слуховете на тоя или оня умник че показва по-рано промените в пейджранк на сайт х или y – кой всъщност го интересува това??? Само да спомена че и Firefox не е върха на сладоледа, ползвам го от време на време само заради тоя или оня плъгин за seo. Опера всъщност е от много време насам най-добрия браузер на планетата, за да докарате Firefox до същата функционалност са ви нужни поне 10 плъгина и съответно поне 1-2 часа играчка. В последната версия на Опера вече е вграден и уеб девелопер/firebug.

 8. SEO оптимизатор каза:

  май 20, 10 в 09:54

  Уау, много добре обосновано мнение. Благодаря за което! Честно казано аз въпреки годините ми опит в Web бранша, съм използвал какви ли не различни браузъри и версиите им, но така и не съм се решил да ползвам Opera браузър(с изключение на телефона, защото за Windows Mobile, Opera 10 mini е най-добрия браузър out there). Определено след този коментар, специално ще намеря време и желание да го изтествам из основи, за да мога да споделя компетентно мнение и по този въпрос.

 9. 3D Уеб дизайн каза:

  май 20, 10 в 14:51

  Да ти кажа че ако свикнеш с него – няма отърване, просто е всичко в едно и то доста бърз.

 10. Труден каза:

  май 24, 10 в 19:50

  Вярно, че Операта е бърза разглеждачка, ама за сайтове без web app и писани с простичък html.
  Накарахте ме да я пробвам пак. Свалих я (Операта) и сега се мъча с нея.
  Толкова е смотана, че от 5 минути се мъчи да зареди Facebook и сега докато пиша все още се мъчи.
  В момента е заредила тук-там по някой текст и картинка, ама нещо не и се нрави полето за писане.

  Оп…. зареди го :)))

  Между другото, винаги когато съм я ползвал съм се чувствал като гол. Тичам много бързо да се скрия от хорските погледи, ама от бързане доста неща по пътя не виждам.

 11. SEO оптимизатор каза:

  май 25, 10 в 08:53

  Това с криенето от хорски погледи беше добро ;). Хареса ми

 12. 3D Уеб дизайн каза:

  май 25, 10 в 17:12

  Труден, чудно ми е дали моята версия не е някаква специална…. при мен такова нещо няма. Така че най-добре е всеки да тества преди да вярва на когото и да е.

 13. SEO оптимизатор каза:

  май 26, 10 в 08:31

  Естествено нормално е да няма 1 браузър, който да се хареса на всички, както и всяко друго нещо. Хората прилагат това, което са научили от природата, а именно разнообразието е важно. И нали знаете поговорката, за всеки влак си има пътници. Да видим дали ще се кача и на Opera влака :)

 14. IE6 е най-сетне на изчезване | SEОптимизация каза:

  юни 03, 10 в 09:33

  […] нашият любим Chrome, e на 6-то място, но продължава да набира […]

 15. makapoh каза:

  юни 05, 10 в 22:00

  недостатък на хрома е , че бутона напред не работи както е при орера

 16. SEO оптимизатор каза:

  юни 07, 10 в 09:29

  Какво имаш предвид под това, Makapoh? Според мен си работи напълно нормално… не съм забелязал някаква съществена разлика.

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 18, 11 в 14:38

  Благодаря за изчерпателното мнение, Васко!
  Прав си, че и Хрома си има своите недостатъци. Перфектен браузър няма. Но, определено се стремят да го подобряват.
  Аз самия ползвам и FF, и Chrome, и Opera, и ме боли да го кажа, но и IE. Според клиента, според сайта, според условията.

 18. Васил Тошков каза:

  ян. 18, 11 в 14:21

  Аз лично съм фен на Опера. Просто тя спазва най-много от стандартите. Chrome и в някои отношения дори по-назад от IE, казвам го съвсем отговорно. Мога да изброя няколко W3C псцификации, които са от години, всички браузъри ги спазват, но не и Chrome. Отначало залагах много на него, един месец му се бях отдал изцяло, но стига вече.

  Моето обкръжение от програмисти и нормални потребители също използват предимно Opera. Не съм ги карал, даже просто в един момент аз реших да я погледна какво толкова има в нея и оттогава не съм я сменял.

  Когато програмирам, често използвам и FF с Firebug. Това нещо е незаменимо.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Нов плъгин за WordPress добавящ Facebook „Like“ функционалност

Ако "случайно" харесвате функционалността на Facebook “Like” и искате свържете материала с Вашите Fan page юзъри или обикновени Фейсбукъри ще...

Затвори