Премахване на информация от Google

Подаване на сигнал за нарушаване на авторските права

Подаване на сигнал за нарушаване на авторските права

Източник на статията: Google

Политиката ни е да реагираме на съобщения при съмнения за нарушаване на Закона за авторските права в цифровото хилядолетие (текстът му може да се намери на уебсайта на Службата за авторските права на САЩ) и други приложими закони за интелектуалната собственост, включително премахване или деактивиране на достъпа до материал, който се смята за предмет на нарушението.

За да подадете известие за нарушение до нас, трябва да го направите в писмена форма (по факс или обикновена поща, не по електронна, освен ако не е предварително уговорено), в което са посочени указаните по-долу елементи. Моля, обърнете внимание на това, че ще сте отговорни за вреди (включително съдебни разноски и адвокатски такси), ако по същество сте дали погрешни сведения, че продукт или дейност нарушават авторските ви права. Всъщност в един предишен случай на фирмата, която беше изпратила известие за нарушение, чрез което искаше премахването на защитени от доктрината за честна употреба онлайн материали, бе наложено да плати тези разноски и такси. Тя прие да изплати над 100 хил. щ.д. Във връзка с това, ако не сте сигурни дали материалите, които са налични онлайн, нарушават авторските ви права, ви съветваме първо да се свържете с адвокат.

За да се ускори обработването на заявката ви, моля, използвайте следния формат (включително номерата на секциите):

 1. Посочете с достатъчно подробности защитеното с авторски права произведение, за което смятате, че е обект на нарушение. Например: ,,Защитеното с авторски права произведение, за което става дума, е текстът, публикуван на адрес http://www.legal.com/legal_page.html.“
 2. Посочете материала, за който твърдите, че нарушава защитеното с авторски права произведение, посочено в №1 по-горе. За да научите каква информация да предоставите в заявката си, кликнете върху типа търсене, който сте използвали, за да намерите материала:

ЗА GOOGLE ТЪРСЕНЕ В МРЕЖАТА ТРЯБВА ДА ПОСОЧИТЕ ВСЕКИ РЕЗУЛТАТ ОТ ТЪРСЕНЕТО, КОЙТО ДИРЕКТНО СЕ СВЪРЗВА КЪМ УЕБ СТРАНИЦА, ЗА КОЯТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ СЪДЪРЖА НАРУШАВАЩ МАТЕРИАЛ. За това е необходимо да предоставите (а) заявката за търсене, която сте използвали, и (б) URL адреса за всеки резултат от търсенето, за който се твърди, че е в нарушение. Обърнете внимание, че URL адресът за всеки резултат от търсенето се показва в зелено на последния ред от описанието за този резултат.

Например да предположим (хипотетично), че сте извършили търсене на Google.bg посредством заявката [Google] и сте открили, че третият и четвъртият резултат ви свързват директно с уеб страница, за която смятате, че нарушава защитения с авторско право текст, който сте посочили в №1 по-горе. В този случай трябва да предоставите следната информация:

Заявка за търсене: Google
Уеб страници в нарушение: http://directory.google.bg/


ЗА GOOGLE ИЗОБРАЖЕНИЯ ТРЯБВА ДА ПРЕДОСТАВИТЕ ТОЧНИЯ URL АДРЕС ЗА ВСЯКО ИЗОБРАЖЕНИЕ, КОЕТО ИСКАТЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТО ОТ НАШАТА УСЛУГА.

Например:

http://www.mydomain.com/myimages/example_image.gif
http://www.illegal.com/illegal_stuff/illegal.gif

За да намерите точния URL адрес на изображението, моля, направете следното:

 1. Кликнете върху изображението, което сте намерили в резултатите от търсенето.
 2. Кликнете върху миниизображението в горната рамка на страницата, която се показва.
 3. Кликнете върху URL адреса, изписан в адресната лента на браузъра ви.
 4. Кликнете с десния бутон на мишката и изберете Копиране.
 5. В заявлението си до нас кликнете с десен бутон и изберете Поставяне, за да добавите URL адреса към документа си.
 1. Осигурете достатъчно информация, за да може Google да се свърже с вас (за предпочитане е имейл адрес).
 2. Осигурете, ако е възможно, достатъчно информация, която да ни позволи да уведомим собственика/администратора на уеб страницата, за която се твърди, че съдържа материал в нарушение (за предпочитане е имейл адрес).
 3. Включете следната декларация: ,,Имам достатъчно основания да смятам, че ползването на защитените с авторски права материали, описани по-горе, не е упълномощено от собственика на авторските права, негов представител или от закона.“
 4. Включете следната декларация: ,,Кълна се, под заплаха от наказание за лъжесвидетелство в съответствие с Кодекса на САЩ, Раздел 17, Секция 512, че информацията в известието е точна и аз съм собственикът на авторските права или съм упълномощен да действам от името на собственика на изключителното право, за което се твърди, че е нарушено.“
 5. Подпишете документа.
 6. Изпратете го в писмена форма на следния адрес:Google Inc.
  Attn: Google Legal Support, DMCA Complaints
  1600 Amphitheatre Parkway
  Mountain View, CA 94043
  Или го изпратете по факс на:
   

  (650) 963-3255, Attn: Google Legal Support, DMCA Complaints

Моля, обърнете внимание, че изпращаме копие от всяко получено правно известие до партньор на трети страни за публикуване и пояснителни бележки. Затова и вашето писмо ще бъде препратено до Chilling Effects (http://www.chillingeffects.org) за публикуване. Можете да видите пример за такава публикация на адрес http://www.chillingeffects.org/dmca512/notice.cgi?NoticeID=861. В резултатите от търсенето с Google на мястото на премахнатото съдържание ще бъде показвана връзка към публикуваното ви писмо.

За още информация, моля, вижте http://www.google.bg/dmca.html.

Източник на статията: Google

9 коментара на “Премахване на информация от Google”

 1. Тишо Петров - Млад Маркетинг каза:

  мар. 28, 11 в 07:54

  Полезно, както винаги :)

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 28, 11 в 13:15

  Сигнализирането за нарушаването на авторските права, с което Google да премахнат информация от index-а си определено работи. Лично съм го тествал. Основно работи на собствените им платформи разбира се. Аз имах един случай с блогър в Blogger, в който от Google взеха моята страна и спечелих битката.

 3. Петър Биволарски каза:

  мар. 29, 11 в 22:56

  Всъщност съвсем на скоро видях такъв наказан сайт в Гугъл и много се изненадах! А до колко бързо отговарят?

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 30, 11 в 09:54

  Да ти кажа честно, Петър, различно време отнема. Един път ми отне 2 часа, другия път ми отне близо 2 седмици. Просто защото тези неща не се гледат от bot, както е при наказанията от Facebook, а се гледат от човек.

 5. Домашен телефон каза:

  мар. 30, 11 в 17:52

  хммм тия предупреждения за 100 000 долара разходи в началото са доста интересни :)
  Благодаря за постинга, инфото определено ми беше от полза :)
  Успех!

 6. Калин каза:

  апр. 06, 11 в 13:28

  Трябва да се зачитат авторските права, че е твърде лесно да се краде съдържание в Интернет.

 7. инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 06, 11 в 14:30

  То все още си е твърде лесно, Калин. Въпроса е хората да се научат на уважение към чуждата собственост и творчество. Дано, когато има подобни казуси и българските съдилища отсъждат в правилната посока.

 8. Йордан Кацаров каза:

  апр. 18, 11 в 17:38

  Здравейте, а ако говорим за артикъл, как и по какъв начин конкретно се доказва кой е собственика на статията/материала? Ако е само дублиране на сайт или опит за копиране на идея, ОК. Но при такива статии ми е много интересно как ще реагират от Г?

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 19, 11 в 08:05

  Имах подобен случай, Йордан. Една от статиите ми тук, беше копирана 1 към 1 с връзките, с всичко. Като случая беше още по-заплетен. Аз я публикувам примерно в 6:40 сутринта, в 7:30 тя излиза в другия сайт. Аз подадох жалба до Google и те реагираха. Само страницата на съответния сайт бе невидима. Всичко друго си му беше наред. По принцип, как се разпознава източника… ако няма връзка разбира се… разпознава се по това:
  1-во каква е датата на Last Modified на HTTP header-а на интернет документа (т.е. с по-прости думи, кога е създаден).
  2-ро, което се гледа е, коя от 2-те статии е по-пълна, откъм съдържание. Обикновено източниците винаги дават най-пълното съдържание.
  3-то към коя има повече връзки от други сайтове, идеята на източниците е, че все някой ще линкне към източника, т.е. ще му даде по-голяма тежест спрямо търсачките.
  И 4-то, последно, е към коя има повече от т.н. social buzz фактор.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Избиране на уеб Хостинг план за SEO оптимизация
Избиране на уеб Хостинг план за SEO оптимизация

1. Надеждност на достъпа Важно е, когато избирате своя уеб хостинг план да съблюдавате гарантираното време на ъптайм от доставчика...

Затвори