Pay-Per-Click (PPC) срещу SEO (или дилемата за яйцето и кокошката)

pay-per-click рекламаPay-Per-Click (PPC) рекламата в последно време е набрала доста популярност като начин за добро позициониране в търсачките (search engines). Тя работи на принципа, че рекламодателя  избира определени ключови думи / фрази, а след това ги вкварва в съответната рекламна система, така че неговия сайт да се появява най-отпред в резултатите при търсене в търсачките (SERPs). И така рекламодателя плаща определена сума за всяко кликане върху неговия резултат. Очевидно е, че и други „рекламни дейци“ най-вероятно са избрали подобни или дори същите ключови думи / фрази, затова който е склонен да плати по-голяма сума на кликане върху неговия резултат, ще се показва най-напред от платените резултати при търсене (paid results).

Това може и да изглежда доста лесен начин да се стигне до върха… до заветната позиция №1 и настина е така. Обаче, това по никакъв начин не означава, че PPC ще подобри вашите органични резултати(organic search results).С Pay Per Click рекламата, вашия резултат ще се показва в специално поле отредено за реклами наречено „Спонсорирани връзки“ или секция „Подбрани“. И въпреки, че може да изглежда, че това няма значение, всъщност доста от хората не кликат на подобен тип връзки и честно казано направо ги игнорират (например аз самия – професионално изкривяване предполагам :roll: ).

PPC реално и не оптимизира сайта ви. Така че в момента в който спрете да плащате за PPC кампанията си, вашия сайт ще изчезне толкова бързо от върха на резултатите в търсачките, колкото и му е трябвало да се появи там (може и по-бързо дори). А с него ще си отиде и трафика, който това ви е носила pay-per-click кампанията! Също е важно да се спомене, че и с времето надпреварата расте, вашите конкуренти се увеличават, съответно и цената за клик също се увеличава с времето. И това е константа!

Един по-дълготраен SEO план е доста по-добра опция за повечето рекламодатели, особено за умните сред тях. Може да оптимизирате сайта си, така че да е в тон с това кой сте вие, фирмата или организацията ви. А това ще подобри позиционирането ви в нормалните, органични резултати в търсачките. Ако успявате да поддържате и една наистина добра SEO кампания, вашия сайт ще стигне до върха на търсачките и ще остане там за дълго време. А органичните резултати (неплатените) пък, ще ви носят една допълнителна авторитетност, затова че сте стигнали до върха по естествен начин, без да „играят парите“, както се казва на жаргон.

С всичко казано дотук, добавянето на PPC реклама към един наистина свестен SEO план, е начинът ви за наистина бързо и дълготрайно изложение на сайта ви пред максимално голяма публика.

PPC 101:

6 коментара на “Pay-Per-Click (PPC) срещу SEO (или дилемата за яйцето и кокошката)”

 1. Tweets that mention Pay-Per-Click (PPC) срещу SEO (или дилемата за яйцето и кокошката) | SEОптимизация -- Topsy.com каза:

  юли 01, 10 в 08:47

  […] This post was mentioned on Twitter by SEОптимизатор. SEОптимизатор said: Pay-Per-Click (PPC) срещу SEO (или дилемата за яйцето и кокошката) – http://awe.sm/5814I […]

 2. Банери каза:

  юли 01, 10 в 09:03

  Всичко зависи според мен от това доколко клиента може да отдели за рекламна кампания и дали изобщо е наясно по въпроса със SEO и PPC. Българина като цяло гледа на мина „тънка лайсна“, иска да печели максимално повече пари с минимални инвестиции. Той не е на ясно, че конкуренцията работи непрекъснато, че за да е на първо място трябва (както казваш ти) да налива непрекъснато масло в огъня. Повечето клиенти, поне тези, които се свързват с мен и искат сайт, да речен онлайн магазин, като чуят цена от 400лв и се шокират! Ами да вървят при големите да ги обрулят няколко хилядарки! Пък си мислят, че и SEO кампанията е включена в цената. Всеки ми задава въпроса: „искам сайт, ама искам и да съм на първо място в гугъл“. Пък иска всичко ако може и за без пари. Ами нестава!

 3. шабла каза:

  юли 01, 10 в 09:05

  Ако то хубаво СЕО, ама я се опитай да изкараш сайт за недвижими имоти на първа страница в Яндекс за 2-3 месеца. Определено за постигане на някакви резултати е добре да има и платени кликове поне докато дългосрочната ти стратегия за СЕО не проработи

 4. SEОптимизатор каза:

  юли 01, 10 в 09:21

  @Андрей „искам сайт, ама искам и да съм на първо място в гугъл“… ще ме спукаш от смях, приятелю… абсолютно със същия въпрос се идва и при мен. Аз го бях споменал това в някоя от предишните статии. И си прав за типичния българския „шеф“, на който дай му сама да лапа пари, да се кара и да уволнява… Но и си прав, че в играта за пари, трябва да се вложат пари, за да се изкарат повече такива.

  @Шабла – пич никой не ти говори за 2-3 месеца тук. Всички знаем, че за една наистина добра SEO кампания си трябва време, поне 6 месеца за добро и стабилно позициониране. И да ти кажа, ти си намерил къде да се буташ измежду шамарите на Руския пазар. А и си избрал една от най-трудните ниши да таргетираш. То си е чисто самоубийство това. Там приятелю, играчите са големи… мастити… и не си поплюват. А иначе си прав… ако има възможност рекламодателя, не е нужно усилията да се съсредоточават само и единствено върху SEO… има и други начини за спомагане на цялата онлайн маркетингова кампания, просто SEO оптимизацията ти дава перспектива в дългосрочен план. Точно това съм написал и в последните 3 реда на тази статия, нали? ;)

 5. Банери каза:

  юли 01, 10 в 09:35

  @Евгени – като каза „дългосрочен план“… чувал ли си израза:
  „Добре де, аз ви платих, направихте ми сайта и сега какво… още не съм на първа страница. Вижте, немога да чакам 6 месеца или там още една година. Знаете ли другите как работят а?“
  Най-трудното е, не самото SEO, а това да убедиш клиента да ти повярва на теб. Да повярва, че за добра оптимизация са нужни месеци преди първия добър резултат. Като през това време, докато клиента чака, ти работиш всеки ден. Ама как да го разбере. Пък има случаи при които просто е абсолютно непосилно да излезеш на първа страница, да не говорим на първо място и да биеш сайт с дългогодишна репутация и милиони, да не кажа милиарди КАЧЕСТВЕНИ линкове. Все едно аз да отворя фирма за мобилни услуги и да имам повече клиенти от Мтел или Глобул (примерно). Ще си умра гладен :-)

 6. SEОптимизатор каза:

  юли 01, 10 в 10:55

  Изключително много си прав! За съжаление наистина са така нещата… И нищо не може да се направи по въпроса.
  Затова и направихме и SEO конференцията, да придадем повече внимание на SEO-то и производните му пред клиентите. Наистина добрите SEO-та ходят по тези конференции просто да се видят с колегите… да пийнат по биричка и да си полафят. Реалната полза от конференцията е за клиентите. И да ти кажа честно, тази година се видя ръст в посещаемостта от тяхна страна спрямо миналата година. То тази година имаше ръст на посещаемостта по принцип де :), но доста голям процент от хората бяха именно потенциални клиенти, както и вече настоящи такива на услуги от SEO бранша.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Наели сте SEO консултанти? Време е да ги менажирате!

Този пост е 2-рата част от 2 последователни поста, под общата тема/заглавие "Как да наемем и да менажираме нашия SEO...

Затвори