Основи при търсенето с Google

Основи при търсенето с GoogleДа се търси е лесно – само напишете, каквото ви идва на ум в полето за търсене, натиснете Enter или кликнете върху бутона Търсене и Google ще претърси мрежата за подходящо съдържание.

В повечето случаи ще намерите точно каквото ви е необходимо само с обикновена заявка (думата или фразата, с която търсите). Следващите съвети обаче могат да ви помогнат да извлечете максимална полза от търсенето си. В статията ще използваме квадратни скоби [ ] за отбелязване на заявка за търсене, така че [ черно-бяло ] е една заявка, а [ черно ] и [ бяло ] са две отделни заявки.

Някои основни факти

 • Всяка дума е от значение. Обикновено се използват всички думи от заявката ви.
 • В търсенето регистърът на буквите не е от значение. Търсенето на [ международен балетен конкурс сливен ] е същото като търсенето на [ Международен балетен конкурс Сливен ].
 • Обикновено препинателните знаци не се взимат под внимание, включително @#$%^&*()=+[]\ и други специални знаци. За да сте сигурни, че търсенето ви с Google ще изведе най-подходящите резултати, има няколко изключения от гореизброените правила.

  Съвети за по-добро търсене

  • Не усложнявайте нещата. Ако търсите конкретна фирма, въведете само името или тази част от името й, която си спомняте. Ако търсите конкретна идея, място или продукт, започнете с името им. Ако търсите пицария, въведете само „пица“ и името на населеното място или пощенския си код. За повечето заявки не са нужни специални оператори или необичаен синтаксис. Простите неща вършат най-добра работа.
  • Помислете как би била написана страницата, която търсите. Машината за търсене не е човек, а програма, която търси съответствие между дадените от вас думи и страниците в мрежата. Използвайте думи, за които е най-вероятно да се срещат на страницата. Например вместо [ главата ме боли ] кажете [ главоболие ], защото това е термин, който би се употребил в медицинска страница. Заявката [ в коя държава прилепите се смятат за добро предзнаменование? ] е напълно ясна за всеки човек, но в документа, съдържащ отговора, тези думи може да отсъстват. Вместо това използвайте заявката [ прилепите се смятат за добро предзнаменование в ] или дори само [ прилепи добро предзнаменование ], защото вероятно това ще се съдържа в правилната страница.
  • Опишете какво ви трябва с възможно най-малко думи. Целта на всяка дума в заявката е да я прецизира допълнително. Понеже се използват всички думи, всяка допълнителна ограничава резултатите. Ако се ограничите прекалено, ще пропуснете много полезна информация. Най-голямото предимство на започването с по-малко ключови думи е, че ако не намерите това, което търсите, резултатите вероятно ще ви дадат добра представа за допълнителните думи, необходими за прецизиране на следващото ви търсене. Например [ времето сливен ] е лесен начин да разберете какво е времето и вероятно ще даде по-добри резултати от по-дългото [ прогноза за времето във сливен, българия ].
  • Избирайте описателни думи. Колкото по-уникална е думата, толкова по-вероятно е да получите подходящи резултати. Думи, които не са много описателни, като „документ“, „уебсайт“, „фирма“ или „информация“, обикновено не са нужни. Не забравяйте обаче, че дори и думата да е с правилното значение, ако не е употребявана от повечето хора, тя може да не отговаря на необходимите ви страници. Например [ тон на звънене на знаменитости ] е по-описателно и конкретно от [ знаменитости звуци ].

  Източник на статията: Google

  А вие как търсите в Google?

  16 коментара на “Основи при търсенето с Google”

  1. Тишо Петров каза:

   февр. 28, 11 в 09:34

   Добре обяснено Гена. Аз често се възползват от тази система ако мога така да я нарека на Google. Тя е същата като тази в AdWords. Добре е човек да знае как да търси, за да може за по-малко време да намери точно това, което му е нужно :)

  2. инж. Евгени Йорданов каза:

   февр. 28, 11 в 14:03

   Ами повечето хора си мислят, че става всичко по подразбиране… но това не е така. Добре е и обикновените хора да се научат как да търсят най-правилно, защото е само в тяхна полза цялата тази работа с търсенето и намирането.

  3. инж. Евгени Йорданов каза:

   февр. 28, 11 в 16:44

   Ей това, вече е лоша работа, наистина. И въпреки това. Надяваме се, че и вашите клиенти и те ще се „вразумят“ и „обучат“ малко повече, така че да знаят какво наистина искат, и не да търсят винаги най-евтиното, а да търсят най-качественото. Надеждата ни остава у способността за промяна у хората.

  4. Таня каза:

   февр. 28, 11 в 16:41

   :) Разбира се, че инструмента е доста удобен и дава възможност за прецизиране на търсенето, но гугъл колкото и да променят нещата в добра и удобна посока, това не означава, че хората се променят. Например при нас продължават да си търсят ‘евтини лаптопи’!!! И..край! Няма повече от 2 думи! Мъчна работа! Аа, другият им бисер е ‘лаптопи втора ръка’ и 30% грешното втора рАка!!!

  5. Таня каза:

   февр. 28, 11 в 17:02

   Дано да се получи промяна, защото ни е неудобно вече да оптимизираме и уеб-камерите с лаптопи втора рАка, защото никой не иска да напише в полето 2 думи и един минус на това което НЕ го интересува! :)

  6. Дамски обувки каза:

   мар. 01, 11 в 17:30

   Определено търсенето не се свежда до това да напишеш нещо и да натиснеш бутона Enter

  7. инж. Евгени Йорданов каза:

   мар. 01, 11 в 17:35

   В повечето от времето, за повечето потребители, точно до това се свежда, за съжаление.

  8. SEO оптимизация каза:

   мар. 02, 11 в 08:43

   подходящ материал за обучение, особено на една част от посетителите на разни уеб сайтове, които пишат URL адреса на сайта в полето за търсене

  9. Халета каза:

   мар. 03, 11 в 13:30

   Би било интересно да се направи един експеримент с оптимизация по грешни думи – „рака“ е добър пример за подобно нещо, може да е и бая доходоносно :)))

  10. Ангел каза:

   мар. 03, 11 в 20:32

   Как търся … както търси почти всеки оптимизатор – конкретно, с оператори (site, inurl, intitle) и т.н. При мен проблемът е че помня къде съм го открил, но не помня името на темата, страницата или каквото и да е …
   90% от приятелите ми ме питат какво да търсят в Google или как да търсят, за да открият нещо :) Толкова съм се смял, когато са ми казвали какво са търсили :)

  11. Търсене в Google за Напреднали | SEOптимизация каза:

   мар. 07, 11 в 06:43

   […] статията Основи при търсенето с Google се разглеждат всички най-често срещани проблеми, но […]

  12. инж. Евгени Йорданов каза:

   мар. 07, 11 в 11:09

   Да, Ангел… то си е за смях. И аз съм имал подобни майтапи. Най ми е интересно като ме пита някой, „как да търся?“ сякаш това е изключително сложна материя и само няколко избрани имат знанието свързано с това.

  13. Таня каза:

   мар. 07, 11 в 12:23

   Малко офтопик: не ми се иска да нарушавам онлайн морала, но ако публикувам (няма да публикувам, естествено) само една малка част от бисерите с който хората търсят евтини лаптопи, гарантирам ви пълен смях със големи сълзи за около 15 минути. Ние се зареждаме от време на време с търсаческите мисли на хората! Идея си нямате какво търсят и ..какво намират горките. Трябва си едно джобно howto за търсЯчите, ако ги искаме по сайтовете си! Явно е спешно вече, така ще спадне постепенно и труда по оптимизация на определен продукт!

  14. инж. Евгени Йорданов каза:

   мар. 07, 11 в 12:25

   Таня, тъй като все пак обичаме подплатените с примери мнения, бихме те помолили, все пак ако имаш налични бисери, да ги споделиш с нас. Нека си направим седмицата малко по-забавна от самото й начало ;)

  15. Таня каза:

   мар. 07, 11 в 16:37

   Утре, днес е луд ден!

  16. Ремонт на покриви каза:

   апр. 08, 11 в 10:40

   Много добра тема браво!


  %d блогъра харесват това:
  Предишна публикация:
  Как да запазя Фейсбук профила си?

  Фейсбук в момента е най-силната социална мрежа в света. Ако беше истинска страна, Фейсбук щеше да е 3-тата по големина...

  Затвори