Оптимизиране на Facebook Фен Страници в Лесни Стъпки

Оптимизиране и промотиране на Facebook фен странициСъздаването на Facebook фен страница е много важен начин напоследък, за разрастване на онлайн бизнеса, както и за свързване с всички потенциални читатели. Оптимизирането на една такава страница, не само носи повече фенове (последователи), но също и ни помага да монетизираме този таргетиран трафик, да изкараме малко допълнителни пари. Ще споделя с вас няколко прости съвета, които да ви помогнат да оптимизирате и промотирате една facebook (фейсбук) фен страница.

Трябва да започнем със създаването на атрактивна снимка с максимални размери от 180px (ш) x 540px (в) – съответно по широчина и височина. Споменете в картинката текст свързан с вашата ниша, което ще даде на вашите потенциални фенове, идея на какво точно стават фенове.

Запазете си кратък собствен URL адрес или още както ги наричат от Facebook – Vanity URLs. По краткия и точен URL , придава повече професионалност към вашата страница. Можете да си запазите такъв собствен URL само, ако имате минимум 0 фена на вашата страница. Просто трябва да изчакате малко след създаването на страницата, тъй като FB ползва някакъв кеш, който сработва на определено време (няколко минути) и  след това ще е достъпна за задаване на „красиво URL“.

Не забравяйте да хвърляте по едно око и на Insights-а на facebook fan page. Там е описана информация за качеството на постнатите материали, колко взаимодействия е имало с тези материали и вашите фенове, и гео-таргетирана информация за вашата „публика“.

Обновявайте вашата фен страница с нови постове по често, тъй като често това изкарва вашата страница в  News Feed-а на вашите фенове. Ако не го правите често (защото е предполагаемо, че имате и друга работа) тогава можете да направите някой най-верните ви приятели или активни фенове ко-администратор, или поне модератор на вашата фен страница. По този начин, ще може да ползвате повишаването в ранг, като награда за активност и лоялност на вашите фенове.

съобщения, начална страница, състезания

Създайте начална страница – трепач за вашата фен страница, като по този начин приветствате новите си потенциални фенове. Това е един от най-важните фактори. В крайна сметка първото впечатление е най-важно.

Почитайте вашите фенове. Накратко, наскоро срещнах една страница, в която имаше табче наречено “MOTM”, което означава „фен на месеца“ (member of the month) . Избирайте вашите фенове на свободен принцип и ги промотирайте, като поставите тяхна снимка и информация в MOTM секцията (ако изберете да имате такава разбира се). Същевременно можете да направите и секция „фен на седмицата“ и т.н. Общо взето докъдето стига вашето въображение. И не трябва да забравяме, че показването на вашите фенове на страницата, допълнително би увеличила, тяхната лоялност, посещаемост, съответно – трафик.

Промотирайте вашата фен страница като пускате различни състезания и раздавате готини награди на вашите фенове. Накарайте участниците да tweet-ват и споделят вашия пост във Facebook и да поканят всички техни приятели в Фейсбук да се включат в състезанието. По този начин, броят на вашите фенове ще се увеличи вирусно, а когато бройката им достигне 50 000, оттам нататък повярвайте ми, всичко върви на автопилот ;)

Предлагайте ваучери и купони за намаления, със същата идея – да промотирате и привличате вниманието на вашите фенове върху своята страница.

Друг начин за промотиране е разполагането на уебсайт фен джаджи (fan page widgets) на вашия сайт или блог.

Цялостната идея е, да мислите нестандартно относно това, което правите, като същевремено не забравяйте, че трябва да спазвате правилата зададени от Facebook. Особено правилата за игри и промоции, които ако не спазвате, може да завършите с изтрита страница/профил/акаунт от Facebook.

31 коментара на “Оптимизиране на Facebook Фен Страници в Лесни Стъпки”

 1. SEO oптимизатор каза:

  авг. 02, 10 в 10:28

  Абе това с феновете май бяха и 20 като се замисля по-сериозно… Последният път ми поиска 27 фена за да ми пусне Vanity URL-тата на последната страница, която бях правил. Така че може и в крайна сметка random (произволно) число да изисква под 100 за всяка страница – различно. А за каката… ами какво да ти кажа, маркетингова стратегия, просто :)

 2. Банери каза:

  авг. 02, 10 в 10:22

  Отново поредната добре написана статия от теб. Само, май феновете бяха 50 а не 100, но това не е толкова важно. Всъщност не съм и много сигурен за това:-) А тая разголена кака каква роля играе? Привлича вниманието ли :P

 3. SEO oптимизатор каза:

  авг. 02, 10 в 11:36

  Първи връзки към сайта, интересен въпрос. И съм сигурен какво ще ти каже :)

  Релевантни сайтове, колкото може по-релевантни, с по-голям авторитет в нишата. Независимо дали са в BG или не (като по-скоро клоним, да НЕ са в БГ сайтовете). Защото по-този начин, Google, който често crawl-ва един авторитетен сайт в определена ниша и види линк за пръв път към нов сайт, му дава голяма тежест още при самото откриване на този нов сайт по такъв начин. А не да го намери чрез обикновен submission.

  За домейна – тирето няма по никакъв начин да ти пречи… стига да е само 1.

  От твоите сателити трябва да линкваш на порции. Не наведнъж. Трябва възможно най-много да наподобява natural link building. Иначе е възможно да се вдигне вътрешен флаг за спам стратегия в WebSpam team-а (естествено тука говоря, ако има хиляди линкове изсипани наведнъж). На порции е най-добре и най-сигурно. Защото иначе ще се изсипят наведнъж да кажем 1000 линка в началото и след това ще има по 1-2 линка на месец или нещо… което не е никак добре. А иначе да кажем, че по 50-100 линка на месец, за 5-8 месеца, ще е много по-сигурна и спокойна работата. Един вид на разсрочено плащане. И Гугъл вижда постоянство, и всичко е наред :)

  Аз май ще ти отговоря на въпросите в крайна сметка. Я вземи ги задай всичките, че както е тръгнало ми се е отворила приказката.

 4. Банери каза:

  авг. 02, 10 в 10:37

  Скоро ще правя нова страница във Фейсбук, предполагам се сещаш, че става въпрос за новия ми проект :-) Чудя се дали да говоря с Васил Тошков за да ми даде стартов съвет, въпреки, че съм изчел целия му блог и съм разгледал обстойно презентацията му за нови сайтове. От Оги съм искал съвети и ми е давал, незнам Васко дали би ми отговорил.

 5. SEO oптимизатор каза:

  авг. 02, 10 в 10:51

  Васко би ти отговорил. Той не се прави на важен, което е добро негово качество. Но доколко специално за Facebook е специлист той, нямам такава информация. Само не съм сигурен, че има смисъл от много съвети. Нали знаеш поговорката „Много баби – хилаво бебе“. В случая това е много актуална поговорка. В крайна сметка, всеки SEO специалист има неща през които е минал сам, т.е. има своят си опит. Един ще ти каже едно, друг друго. Примерно за домейните с тирета. Аз нямам нищо против тиретата в домейните, стига да са използвани с мярка и разумно. Някой пък съвсем ги отричат като Митко Николов (Kreativen). Всичко е въпрос на личен опит като цяло, а и в определената в случая ниша. Това за което всички ще са съгласни са няколко неща:

  • Гледай домейна да има ключова дума в себе си, но нека има и възможността да се брандира (пример: SEOптимизация).
  • Ако можеш, купуваш домейн с история. Не е задължително да е силен домейн. Важното е да няма лоша история.
  • Регистрираш домейна ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за повече от 1 година.
  • Като пускаш съдържание в новия сайт, не го пускай всичкото наведнъж (,ако имаш много съдържание за него), а постепенно, на порции. За да вижда Google постоянство и отдаденост, а не да го пляснеш наведнъж, и после затишие за дълго време.

  и т.н.

  В крайна сметка, според мен си получил достатъчно съвети вече към момента и не ти трябват повече. Но това си е мое мнение :P

 6. Tweets that mention Оптимизиране на Facebook Фен Страници в Лесни Стъпки | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 02, 10 в 10:38

  […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com and SEОптимизатор, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: Оптимизиране на Facebook Фен Страници в Лесни Стъпки http://goo.gl/fb/ZisxL […]

 7. Банери каза:

  авг. 02, 10 в 11:01

  Благодаря ти за съветите. Всичко изброено дотук ми е пределно ясно. Домейна е нов, има тиренце – смятам, че няма да му пречи. По-скоро ме интересува не толкова вътрешната структора, отколкото да речем – първи връзки към новия сайт, от кои и какви сайтове да идват. Съответно от моите сателити дали на веднъж да го линквам или на порции през седмица примерно. По-скоро такива неща ме вълнуват.

 8. Банери каза:

  авг. 02, 10 в 11:43

  Айде и аз ще взема да ти кажа за какво става въпрос. Сайта, който смятам да правя е на тема КЕЧ. Всичко свързано с кеча, опитвайки се да обединя всички фенове на това шоу. Защото то е шоу, не е спорт. Смятам да има статии със снимки, общество, форум, общо взето – голяма сводоба на потребителите. Такъв сайт в България няма – има разни форумчета, които не са се обновявали от 1997 година. Но такъв голям сайт, който поне аз съм замислил да правя – няма. Търсенията по думата КЕЧ са 75 000 месечно. Втората по търсене фраза е КЕЧ МАНИЯ. Само това мога да ти кажа за сега. Ако не се лъжа и ако всичко върви както аз си мисля, ще мога да го класирам на челото на СЕРП-а.

 9. SEO oптимизатор каза:

  авг. 02, 10 в 12:01

  Ще можеш и то без проблем. Предполагам на Български език ще да е?

  За всичко друго се бях сетил, когато даваше hint-овете, но за кеч, въобще не ми дойде нищо наум.

  Имай предвид, че ще пипаш и по руския трафик. Защото думата КЕЧ и на руски, пак така се пише. Така е възможно това, което си видял в keywords research инструментите ти, да е включвало точно този трафик.

  Също другото, което трябва да имаш предвид е целевата ти аудитория. В случая, към момента в БГ, по-голямата част, да кажем едни добри 80% от тази твоя целева аудитория са на възраст между 13 и 23 години. Така, че ориентирай дизайна откъм тази гледна точка. Пусни някой и друг survey ако имаш възможност, където ти е възможно.

  Като линкове, от БГ откъде да получиш, помисли над следните варианти:

  – Сложи наистина добра статия за това откъде е тръгнал кечът, къде е стигнал. Нещо наистина добро. Влез и редактирай в последствие тази страница (или намери автора й и му кажи да сложи връзка към твоята наистина пълна и информативна статия):
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%87

  – Тъй като в BG, видеата в Vbox7 са наистина много гледани. Свали няколко видеа от YouTube, качи ги във Vbox7 и ги линкни към сайта си, от Description-а на видеото. С текст например „Още много подеобна и подобна информация за КЕЧА – тук“

  – Намерих тука някакво community в България свързано с кеча, което според мен би линквало към стойностен български сайт свързан с кеча: http://www.bwcommunity.org/

  – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, трябва да бъдеш list-нат в Start.bg. Това, което аз съм видял като опит е, че въпреки, че не много хора посещават Start.bg, от него пада някакъв трафик, а и търсачките го обожават, тъй като е human edited directory приличаща донякъде на ODP – DMOZ. Предлагам ти изключително тематичната категория: http://kech.start.bg/

  – И на последно място, ако можеш да намериш някакви контакти с editor-ите на http://igrite.com/online_igri_igra_games_597_1.html да те сложат в някакъв Description, или нещо подобно, ще намажеш много. Аз имам познат, който държи сайтове за игри, можем да говорим по нататък за подобно нещо с него, ако не стане с Игрите. Неговия сайт е доста посещаван: http://www.masoko.net/

 10. SEO oптимизатор каза:

  авг. 02, 10 в 13:34

  Така… за да те list-нат в Start.bg не се искат пари. Само ако искаш да си в жълтото поле (VIP) на съответната страница, само за там се искат пари. Иначе е безплатно. А за условията за поставяне на линк към нещо твое: да си го поискал и да не си спамер. Това са им условията общо взето.

 11. направа на банери каза:

  авг. 02, 10 в 13:06

  Мерси за съветите. Всичко това, което казваш бих могъл да го направя. За start.bg – никога не съм ги взимал насериозно, може би и там ми е грешката. Незнам какви са им условията да ме листнат. Искат ли пари, не искат ли? Тоест да разбирам ли, че освен сайта си за кеч, които в момента правя, мога да сложа viperwebstudio.com в http://baner.start.bg/ ? Защото другите ми конкуренти са там, мен ме няма. Незнам какви са им условията да ме листнат.

 12. seo оптимизация каза:

  авг. 02, 10 в 23:10

  Със сигурност не са 100 фена. Преди малко създадох кратък адрес на фен страница (Vanity URL) на страница с 40 фена. Според мен лимита е 20 фена. Просто трябва да изчакате около 24 часа след присъединяването на 20-я фен, защото FB ползва някакъв кеш, когато проверява, колко фена имате.

 13. SEO oптимизатор каза:

  авг. 03, 10 в 11:17

  Отбелязвам веднага, Георги!

 14. SEO oптимизатор каза:

  авг. 03, 10 в 14:53

  Радвам се, че статията е била полезна, Мира. А за Васко, никой не е казал, че не е точен. Напротив, много е точен даже. Това, на което основно наблегнах, беше, че Андрей, няма нужда от сума ти и различни съвети за едно и също нещо.

 15. Мира Михова каза:

  авг. 03, 10 в 14:19

  Интересна и полезна статия. Още сега ще опитам това с името. А си взех и още идейки :)
  А за Васко, работила съм с него и е много точен..

 16. Tweets that mention Оптимизиране на Facebook Фен Страници в Лесни Стъпки | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 05, 10 в 14:09

  […] This post was mentioned on Twitter by Петър Петков, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com, SEОптимизатор, SEОптимизатор and others. SEОптимизатор said: Оптимизиране на Facebook Фен Страници в Лесни Стъпки http://goo.gl/fb/tZybY […]

 17. Иво Илиев каза:

  авг. 13, 10 в 15:00

  За кратки адреси в http://www.facebook.com/username са необходими 25 фена. Без да се чака, веднага след като се присъединят тази бройка фенове, може да се регистрира незает кратък адрес

 18. SEO oптимизатор каза:

  авг. 13, 10 в 15:51

  Ами не знам. Ти какво очакваш от самата Facebook страница? Google да я crawl-ва и какво после? Facebook страниците, Андро, са за потребителите, а не за търсачките. Измисли доста примамливо именце, привличащо viral и си го запази. Друго няма какво да те интересува ;)

 19. Кеч каза:

  авг. 13, 10 в 15:44

  А дали би било хубаво ако запазим юзърнейм, но на кирилица? Примерно facebook.com/моятастраничка Дали ще има ефект за пред Гугъл? Ясно е, че адреса, който трябва да напишем, ще бъде нещо от сорта на xn--80abbemmicwvmh5b4n. Но дали е ефективно наистина? Я споделете какво мислите.

 20. Владимир Стоянов каза:

  авг. 20, 10 в 16:26

  Здравейте! Хубава статия и като цяло, интересн и полезен блог, поздравления за което.

  Имам фен страница във Facebook с 20 фена, като 20-тият се присъедини преди повече от 40 часа. Направих опит да създам Vanity URL от тук: http://www.facebook.com/username/, след което избрах „Set a username for your Pages.“. От падащото меню избрах желаната страница, но резултатът е този: „Vladimir Stoyanov is not eligible for a username at this time. In the future, Vladimir Stoyanov will be able to set a username.“. Или минимумът е повече от 20 фена или времето за изчакване е над 40 часа. Според мен, по-вероятно първото. ;)

 21. SEO oптимизатор каза:

  авг. 20, 10 в 16:38

  Последно като си правих, ми искаше 25 фена. Когато направих 27, пробвах и стана на Месечка.com страницата във Facebook.

 22. Борислав Кирилов каза:

  сеп. 27, 10 в 10:23

  Предполагам, че все повече ще се говори за оптимизация на FB минисайтове за вътрешната търсачка на фейсбук. Например, ако сега се напише в клетката за търсене – играй
  при мен изскача минисайта на първо място, а ако се напише – igrai не. При това, когато думата е на кирилица, няма разлика в позициите в логнато и не логнато състояние, а когато е на латиница има.
  Видях и полезна според мен идея да има различно съдържание за логнатите фенове и за външните посетители.

 23. Гошо каза:

  окт. 16, 10 в 23:27

  Коментарите са не по-малко полезни от статията. Дори и за собственик на страница с близо 200 хиляди фенове (http://www.facebook.com/1milionbulgari) като мен :-)

 24. Социални Фактори използвани от Google и Bing | SEOптимизация каза:

  дек. 13, 10 в 06:28

  […] Bing разглежда основно линковете споделени с „Всички“, включително тези споделени от Фейсбук Фен Страниците. […]

 25. Паркетен Свят каза:

  май 05, 11 в 10:09

  Здравей, статията е доста добра и полезна, но искъм да попитам ако имам добавен FACEBOOK LIKE BUTTON на страницата ми и след това реша да направя фен страница във FACEBOOK, ще се прехвърлят ли хората които са харесали страницата ми като фенове във фен страницата?

 26. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 05, 11 в 10:13

  Съжалявам, не си разбрал правилно. Това са 2 тотално различни и несъвместими неща. Фен страницата си е сама за себе си, както сам за себе си е твоят уебсайт. За една по-цялостна стратегия, можеш да пишеш в контактната ни форма в страницата „Контакти“ горе в меню-то на сайта.

 27. Петър каза:

  окт. 26, 11 в 09:35

  Наскоро си направих сайтче за тенис на маса и също така за пръв път реших да направя фейсбук фен страница. Използвах съветите ти от друга статия за това как се прави фен страница и как се слагат фейсбук коментари в публикациите на сайта ти. Фен страницата пълня основно с публикациите от сайта, които се качват с networked blogs.

  Проблемът ми е, че публикациите не излизат на стената на феновете на страницата. Как мога да го оправя това. Страницата е тенис на маса – ttplanet.net

  Благодаря предварително :)

 28. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 26, 11 в 09:40

  Промотирането на Фен Страницата, става по-сложно, тъй като тя не излиза по естествен начин на приятелите на твоите фенове. Основно начина по който може да бъде промотирана определена страница, е хората, които вече са фенове да я разпространяват я чрез постове; я чрез съвети като „виж на каква готина и полезна страница попаднах“; я чрез някаква игра, която използва Facebook приложение (апликация), която да пише на стените на приятелите ти; я чрез Facebook ads. За съжаление всичко останало извън тези 4 неща, би било насилствено и още по-точно би било считано за СПАМ в системата. Идеята на Фен страниците е да репрезентират бизнес, организация или някакво малко общество. Оттам нататък който се интересува от тези неща, както се казва, ако я потърси ще си я намери и ще стане фен. Фейсбук се опитват всячески да минимализират насилственото добавяне на фенове и грубо казано чистия СПАМ.

 29. Петър каза:

  окт. 26, 11 в 11:13

  Благодаря. Извинявай за ламерския въпрос, но ми се струва, че феновете на страницата ми не получават съобщение, че в нея е публикувано нещо. По подразбиране фенът на фейсбук страница получава ли нотификация, че има ново съдържание?

 30. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 26, 11 в 11:17

  По подразбиране се получава не нотификация, а съобщение, което излиза на техните News Feeds. В зависимост на какво те са си настроили да се показва на техните News Feeds – Most Recent или Top Stories, те може и да го видят и да не го видят. Ако е настроено на Most Recent, то задължително им излиза. Ако е настроено на Top Stories, то там излизат само постове, картинки, бележки, на които има много интеракции – харесвания, споделяния, коментирания. Така, че реално всичките ти фенове го получават. Друг въпрос е, дали го виждат винаги. Затова трябва да се стремиш всеки твой пост от фен страницата да има максимално голям брой интеракции, така че да излиза и на News Feed-а на хора, настроили си да виждат само Top Stories.

 31. Петър каза:

  окт. 26, 11 в 11:20

  Много благодаря :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Защо моят Бизнес има Нужда от Уебсайт?

В днешни дни притежаването на фирмен уеб сайт и хостинг не е нещо модерно, не е и въпрос на лукс...

Затвори