Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 3

Google Places Lokalno TarseneКакто някои от вас знаят, а други тепърва научават, локалното търсене в Google е сред новите хитове в света на SEO-то и онлайн маркетинга в България :) В САЩ този тип търсене отдавна е част от стратегиите на много компании, като то оказва най-сериозен ефект сред малкия и среден бизнес.

До този момент в поредицата от статии „Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO)“ ви споделих 6 метода, чрез които може да оптимизирате вашия сайт за такъв тип търсене. В случай, че сте ги пропуснали, горещо ви препоръчвам да ги прочетете преди да преминете към точки 7, 8 и 9.

Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 1

Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 2

 

7. Споменаване на името на бизнеса/компанията и дейността в текстовете в сайта – ключови думи.

Макар и това да е точка 7-ма, това не значи, че оптимизацията на текстовете в сайта има по-малък приоритет от останалите фактори. При този метод важат стандартните методи за оптимизация на текст, като в случая се набляга освен на ключовите думи+град, така и на името на фирмата/бизнеса. Естествено, не трябва да се прекалява, за да не стане пренасищане.

Внимавайте с този тип оптимизация, защото страницата ви може да бъде третирана като спам, ако не знаете какво точно правите. Ако не сте сигурни, че можете да се справите сами, потърсете специалист… поне за консултация.

8. PageRank (PR) и Авторитет на сайта.

Google Pagerank-PRPageRank (PR) и Авторитет на един сайт се градят с време, като и двата фактора са съвкупност от много други, сред които линкове към страницата, както и тяхното качество, качество на съдържанието, присъствие в социалните мрежи, възраст на домейна и още много други – според големите компании в SEO бранша, броят на тези фактори е около 200.

Моят съвет е да не се вглъбявате много над тези два големи фактора. За да усетите техния ефект е нужно доста време (над 6 месеца), затова им отделяйте малко време – максимум 1 час на седмица.

***Ако нямате никаква представа какво е PageRank и Авторитет на страница/сайт, как се работи над тях и от какво зависят, по-добре потърсете SEO специалист за тази задача.

9. Присъствие в локални директории.

Локални директорииКогато става въпрос за оптимизация на сайт (и листинг) за локално търсене, локалните директории като Yelp, Superpages, Local.com, BOTW, Kudzu и други имат важна роля поради няколко причини. Едната е, че спомагат на листинга, а другата е, че повечето дават и беклинк към вашия сайт. За постигането на максимален ефект от локалните директории, освен поставянето на линк към вашия сайт (където е позволено), задължително гледайте информацията от листинга да е 1:1 с тази в локалните директории.

Не регистрирайте бизнеса си във всички локални директории за 1 ден! Правете този процес бавно и последователното – направети си план. Например, ако сте си избрали/намерили 30 локални бизнес директории, разпръснете регистрациите в тях в рамките на 2 седмици, даже 3.

Относно българските локални директории, освен GoldenPages.bg, не се сещам за други – тук ще помоля родните специалисти да допълват :) Моля, използвайте коментарите за тази цел, а аз ще ги допълвам в публикацията. Благодаря предварително за помоща!

 

Съвети:

Не прекалявайте с ключовите думи/фрази в текстовете на вашият сайт/страница. Няма конкретен % присъствие на ключови думи, който да е Златната формула. По лични наблюдения, тестове и мнения на експерти в областта, приемливите стойности са между 4% и 11%.

Не правете линк билдинг на килограм! Подбирайте внимателно местата, от които искате беклинкове към вашия сайт. Например, линк от компания за водопроводни тръби има много по-голяма сила от линк от онлайн магазин за телефони или блог за поезия, когато вашият бизнес е „ВиК Услуги“

– Ако членувате в организации, свързани с вашия бизнес, поискайте линк от сайтовете на съответните организации. Няма гаранция, че ще ви отговорят положително, но в случая няма какво да губите – може само да спечелите.

– Винаги изписвайте ИМЕ на БИЗНЕС, адрес и телефон, така както са посочени във вашия бизнес листинг в Google!

– Когато имате чисти локални резултати преди органичните, приемете че в тези случаи важи правило, подобно на Закона на Парето – 80/20, като 80% от оптимизацията трябва да е за самия листинг, а 20% за сайта.

При смесените резултати положението е горе-долу същото – 80% идват от оптимизацията на сайта, 20% от листинга. Има и твърдения, че съотношението е 40/60, като по-голяма тежест има сайта, но аз за момента подкрепям 80/20. Е, има и случаи, в които 90% идват само от листинга, но те са рядкост и се приемат за изключения.

Не правете SPAM! След последните няколко Панди (ъпдейти на Google), ботът помирисва спама от километри. Да, сайтът ви ще бъде индексиран, но едва ли някога ще се появи дори на 3-тата страница с резултати. А когато сайтът и листингът ви са вързани, те са в симбиоза и когато едната част бъде наказана, другата също търпи наказание и страда.

 

Заключение:

Щом сте стигнали до тук, значи статията ви е била интересна :) Както вече сте разбрали, оптимизацията на сайт за локално търсене в Google.com не е много проста работа, но не е и кой знае колко сложна. Както всяко по-специфично нещо и тук си има чалъми, които се научават с времето и опита – тестове, тестове, тестове… и много четене.

Подобно на оптимизацията за чисто органично търсене, в този случай също трябва да бъдете търпеливи и да не очаквате моментални резултати. В най-добрия случай, ако сте си свършили добре работата и сте използвали правилната стратегия, ще започнете да виждате положителни резултати около втория месец, а по-оптимални чак към 4-6 месец. Важното е да не спирате да работите над даден проект, след като вече сте постигнали желаните резултати, защото конкуренцията не спи и в най-добрия случай се опитва да следва вашите стъпки :)

Важно е да знаете, че всички изброени в статията методи работят в Google.com, когато се използват правилно. В повечето случай един добре направен коктейл и от 9-те точки дава добри резултати, но има и изключения – както всичко останало в света на SEO-то :) Специално за родната версия на най-популярната търсачка в света (Google.bg), не мога да дам мнение. Имайки предвид обаче, че тя е копие на оригинала или най-малкото ползва неговите части, не виждам причина тези техники да не работят – в най-лошия случай ще са пасивни, без никакъв ефект… но не забравяйте, че Google.bg следва, макар и бавно, еволюцията на .com.

Най-големият ми съвет към вас е да не бързате! Бъркайте коктейла бавно и го опитвайте след всяка нова подправка (нововъведен елемент), изпипвайте си нещата добре, но не бъдете перфекционисти – природата не е перфектна, същото важи и за човека, а търсачките са правени от хора.

Ако нещо не ви е ясно, не сте сигурни или не го разбирате – четете, питайте :) Няма нищо лошо в това да си признаете, че не знаете или не разбирате. По-лошо е да симулирате обратното – това ще навреди както на вас и бизнеса ви – ако си правите сами SEO-то, така и на клиентите ви – ако се занимавате със SEO и работите с клиенти.

П.С: Написването на тази статия отне около 7 часа. Редакциите около 2 часа.

Споделените опит и съвети се равняват на 8 месеца тестове, анализи и наблюдения, както и много прочетени статии и експерименти.

За въпроси, впечаления и критики – Коментарите ви очакват, а ние очакваме тях :)

5 коментара на “Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 3”

 1. Велислава Христова каза:

  сеп. 28, 11 в 19:30

  Браво, изключително достъпно и приятно поднесена статия, полезна както за потребителите, занимаващи се професионално със SEO, така и за тези, които тепърва навлизат и почват да се интересуват. Определено може да се научи много от тази, както и от първите 2 части от поредицата. Поздравления, Митко :)

 2. man0l каза:

  сеп. 28, 11 в 23:56

  Поздравявам те за 9те часа безплатен усърден труд в полза на обществото. Споделих линка де що можеше да се сподели.

  Мисля, че е необходимо атака на потенциалните клиенти със серия от такива статии, да вземат да се образоват, за да разберат какво точно е SEO-то ;)

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  сеп. 29, 11 в 08:39

  За което само можем да ти благодарим, Маноле.

 4. Димитър Димитров каза:

  сеп. 30, 11 в 17:47

  man0l, конкретно тази статия е насочена повече към по-запознатите, поне технологично (базов html, работа с GWT и хостинг (сървър или споделен), следене на Analytics), без значение дали са начинаещи в SEO-то или имат няколко годинки опит.

  Много са малко клиентите, които ще се заинтересоват от подобен тип информация. Клиентът иска да знае защо трябва да инвестира в SEO – по какъв начин това ще му помогне и най-важното – ще му носи ли печалба.

  В случая с локалното търсене в България, за да се постигне това трябват данни, а такива за момента има много малко и са оскъдни :( Винаги мога да напиша статия на същата тематика, само че в нея ще говоря точно по какъв начин присъствието на бизнесите в локалното търсене може да бъде от огромен плюс… но като нямам данни за България специално, с които да подкрепя думите ми, не бих рискувал. Скоро може да напиша точно запознавателна статия с по-общи примери – Какво е локално търсене/Как локалното търсене може да помогне на бизнеса ви… такъв тип материали, само време да има.

 5. Nyagoslav каза:

  окт. 12, 11 в 06:11

  Добра статия. Определено споделям мнението относно spam-а, бързането и линковете на килограм.

  Относно директориите за България, на 19 страница тук има добър списък:

  http://www.slideshare.net/oggin/local-seo-7536669

  И един добър списък от сайтове за малки обяви тук:

  http://411.bg/content/сайтове-за-обяви


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Оптимизация на Български сайт за Търсачки

На първо място, процесът по оптимизация на сайт е универсален и няма някакви географски-повлияни различния и специфики като цяло. Но всъщност са...

Затвори