Оптимизация на Български сайт за Търсачки

Оптимизация на Български сайт за ТърсачкиНа първо място, процесът по оптимизация на сайт е универсален и няма някакви географски-повлияни различния и специфики като цяло. Но всъщност са налице някои различия в начина, по които алгоритъмът за подреждане на резултатите организира страниците на първите позиции. Т.е. въпреки всичко в родното интернет пространство могат да се забележат много сайтове, които лесно и бързо са постигнали добро класиране, при това за сравнително трайно време. Това на Запад отдавна не е така, тъй като прекаленото спамене, основно на английски език, е съсредоточило вниманието на инженерите, занимаващи се с разработката и усъвършенстването на ботовете на световните търсачки като Google и Bing, именно в тази област. Аз лично съм виждал всякакви куриози. Например уеб страници, които без никаква оптимизация на сайт успяват да се  класират в средно-конкурентни ниши, при това без обновяване. Все пак става въпрос само за няколко десетки обратни линка, които въпреки всичко успяват да задържат сайта напред въпреки факта, че под него са разположени страници с по няколко хиляди backlinks. Забелязвам също тенденцията  сайтове с една единствена страница с лекота да се позиционират веднага след изработка на сайт на първа страница, при това не временно, а седмици или дори месеци по-късно. Липсата на конкуренция ни позволява лесно да си обясним последния факт, но в крайна сметка в определени случаи се стига до парадокса целенасочената контекстуална употреба на таргетираните основни и второстепенни ключови думи и изрази да бъде по-ефективна от натуралното изграждане и поддръжка на страница, било то и чрез професионална оптимизация на сайт.

С други думи, в ниши, където няма голяма конкуренция поради липса на потребителско търсене, което определя до голяма степен наличието на предлагане не само онлайн, а по принцип, се класират лесно спамерски сайтове дори без съдържание с достатъчно повторения на ключови думи. Една от основните причини за това е липсата на качествено-оптимизирани фирмени сайтове, които да заемат челни места. Така де факто всеки може да класира своя уеб сайт на първа страница в по-малка ниша, независимо от липсата на достатъчно релевантна информация и организация на съдържанието. Много филтри за момента не работят при организацията на националните резултати от търсенето, което от една страна води до разминавания в търсените изрази и изведените резултати, а от друга позволява злоупотреби при оптимизация на сайт, обикновено в непрофесионален аспект. Иначе казано, немалко сиви и черни методи за SEO са доста ефективни, поне съдейки по това, което съм виждал.

За момента позиционирането на сайт в някои по-големи ниши също би могло да се постигне без почти никакви инвестиции и правилен подход, но според личните ми наблюдения алгоритъмът се развива твърде бързо и до няколко години натуралното развитие на уеб проект ще стане по-ефективно, което пък предполага и дискредитиране на страниците, чиято авторитетност пред търсачките е манипулирана по неестествен някакъв начин.

Оригинал: Йорданов

14 коментара на “Оптимизация на Български сайт за Търсачки”

 1. Георги каза:

  сеп. 15, 11 в 10:19

  Не искам да звуча злобно но проповядването на правете добро сео вече се изтърква. Липсата на ясни правила от Г. за оптимизиране на страници и техните безброи препоръки и насоки водят до едно единствено нещо – всеки който се занимава с СЕО от достатъчно дълго време изпада по средата между препоръките на Г. и Спама.

  И ако някой най накрая даде пример за сайт който не манипулира търсачките и е комерсиален сайт или че топ 10 на нишата са само натурално оптимизирани сайтове ще е прекрасно.

  Същността на СЕО не е стриктно спазване на правилата

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  сеп. 15, 11 в 10:24

  Георги, аз не твърдя обратното. Напротив, дори. Просто обаче харесвам една фраза на Васко Тошков, че в България, може да се излезе на предни позиции дори и в високо-конкурентни ниши само с WhiteHat SEO. Ако не ме лъже паметта беше нещо от рода на: „Аз мога да изляза по естествен начин на челна позиция по всичко, толкова ни е малък пазара“.

 3. Андрей Димитров каза:

  сеп. 17, 11 в 13:23

  Георги, нещата в SEO са толкова комплексни, че трудно човек би могъл да дава конкретни оценки и твърдения.

  На практика бяло SEO няма. Бялото SEO според мен би трябвало да представлява единствено добра onpage оптимизация и публикуването на качествено съдържание. НО… между съдържание и съдържание има разлика. Например ще ти дам блога на Евгени – чете се, съдържанието се споделя, евентуално идват и натурални линкове от други колеги или блогъри. По този начин сайтът му хваща някакъв авторитет.

  Но да си представим например, че имаш бизнес сайт за: врати, хамалски или къртачни услуги, ключарски услуги, логистика и т.н.

  Нали не мислиш, че някой… който и да е ще пише (тоест ще линква) такива сайтове? Е как тогава ще стане така, че да дойдат натурални линкове? Ами просто – няма да дойдат :-) Работата на SEO специалиста е да набави такива и да приличат едно към едно все едно са натурални. Някой го наричат „да работиш с търсачката“, други пък „да излъжеш търсачката“… тук искам да подчертая, че границата между това да излъжеш и да работиш с търсачката е много, ама много тънка.

  Едно време, когато се запознавах тепърва с материята SEO се опитвах по-скоро да излъжа търсачката. Тогава нещата не вървяха. Пробвал съм какви ли не щуротии и глупости за бързо позициониране.

  След това започнах само да наблюдавам добрите специалисти като Васко, Огнян, Павел, Калин Василев и др. Наблюдавах работата им, клиентските им сайтове, анализирах техните собствени сайтове. Просто разбрах какво правят те :-)

  И тогава просто започнах да правя каквото правят те – взимах най-доброто от всеки. И трябва да се похваля, че към днешна дата нямам личен проект, който да е извън ТОП5.

  Цялата работа в SEO е да постигнеш един добър баланс между съдържание и линкове. Започваш с по малко и от двете и с течение на времето засилваш темпото. Повече съдържание и съответно повече линкове. Важното е да спазваш темпото и нито да забавяш, нито прекалено много да забързваш. Тук не съм сигурен дали всички ще ме разберат :-) То трябва да се усети – не става само с теория.

  Аз също заставам зад твърдението на Клокси, че реално може да се изкара сайт в топ 10 в конкурентна ниша само с бели техники.

 4. Георги каза:

  сеп. 17, 11 в 14:33

  оффф щях да отговоря но не ми се занимава в тая жега :) без да се обиждате

 5. Николай Николов каза:

  сеп. 18, 11 в 13:16

  Някои бели и черни SEO техники водят до едно и също нещо и реално са едно и също нещо направено по друг начин. Примерно купуването на линк и създаването на партньорство с някой чрез разни техники и след това получаване на линк, водят до едно и също нещо. Само дето едното му викат бяло на другото черно.
  А относно това дето се казва в статията, че в България работят някои по-лоши сео техники, искам да кажа, че заради това някои хора си правят изводите, че това е правилния начин за оптимизация. Но има време, ще се научат.
  Поздрави.

 6. T.Gospodinov каза:

  сеп. 19, 11 в 18:17

  „класират лесно спамерски сайтове дори без съдържание с достатъчно повторения на ключови думи“

  В крайно сметка, точно тези сайтове се увличат от Black Hat SEO техниките и до 1-2 седмици са вече в задните позиции на Google. Когато се добавя информация в даден сайт, тя не бива да гъмжи от ключови думи, а текстовете да са приятни за четене. За всичко останало има backlings и offpage оптимизация.

 7. Андрей Димитров каза:

  сеп. 19, 11 в 19:41

  Хайде едно примерче от мен и очаквам вие да го анализирате: http://goo.gl/uizne

  Първите три сайта са мои. В първия резултат няма съдържание! WTF
  Вторият сайт е спамърски и има много повторения да думи и фрази. И едва третият сайт си е нормален домейн, купен, с ключовата дума вътре, кирилски… ама се класира последен от сайтовете ми.

  Линкове към тях има горе долу по-равно.

  Хайде кажете ми вие що така е станало :)

 8. Георги каза:

  сеп. 20, 11 в 07:10

  @Андрей Димитров :) значи нещата са много сложни да знаеш ;) и не е лесно да се направят, обикновено отнема значително количество бира с цаца преди да се стигне до правилното решение. Аз ще почна да бистря твоя проблем :) но може да ми свърши бирата затова има шанс да не стигна до конкретно заключение :) обаче важното е да се опитваш.

 9. Валентин каза:

  сеп. 20, 11 в 19:50

  @Андрей Димитров в този пример мисля че няма толкова гляма конкоренция за тези ключови думи и за това е станало така… в смисъл може би само ти си оптимизирал сайтовете за тези ключови думи. Нормално е с „малко“ линкове да се качиш в топа :)

 10. Николай Николов каза:

  сеп. 21, 11 в 15:38

  @Андрей Димитров
  Еми сигурно разликата е в няколко линка с точен анкор :).

 11. Димитър Димитров каза:

  сеп. 21, 11 в 21:30

  Андрей, бих се заиграл за 15 мин да видя какво си творил, обаче моите SEO tools не работят с домейни на кирилица (включително и Excel добавките), така че не мисля да се хабя да го правя на ръка.

  С Васко съм напълно съгласен – в Google.bg може да се изкара сайт в топ5-топ10 без много усилия, като аз твърдя, че ключовата дума е без значение, защото тук конкуренцията е МИЖАВА.

  За Google.bg не оптимизирам, само през 2-3 месеца правя по 1 тъп тест, колкото да проверя дали случайно нещо не се е променило, репортна 2-3 сайта за спам и black hat и това е.

  А и SEO отдавна не е „да изкараш 4-5 думи на първа страница“. Добре, излезнал си в топа, обаче имаш грозен дизайн, никакви CTA елементи – сайтът не продава и не носи възвръщаемост – SEO Fail :)

  Другия вариант е – хубав сайт, всичко уж му е наред, обаче потребителя трябва да цъкне 30 пъти, преди да стигне до крайното действие – пак SEO Fail.

  SEO-то, каквото беше преди 1 година, вече е мъртво – вече задължително един специалист в тази област трябва да има добри познания по HTML (желателно и PHP, Java), уеб дизайн, User Experience и няколко гледни точки – и това са само базовите изисквания :) Иска се и разчупено мислене… много!

  Пример: Преди по-малко от месец с колеги пуснахме една инфографика, правена по поръчка ($299 ни взеха) – авторът й я прави 2 седмици, но датата беше доста, а и я върнахме за 2 редакции. След като пуснахме инфографиката, първите 3 дни получихме 60+ беклинка от какви ли не източници и над 200 retwee-та. Естествено, бъза започната да намалява. Поради тази причина на втората седмица издирихме и се свързахме с 3ма влиятелни човека в Twitter от нишата, за която оптимизираме. След малко адмирации и им подхърлихме инфографиката много ненатрапчиво. От 3мата, само 1 направи retweet (малко над 15000 followers)… който донесе нови почти 200 беклинка.

  Не че нещо, ама за 300 гущера посмъртно няма как да се намерят толкова линкове от сайтове и блогове от нишата, при това никак не лоши. Те за такова разчупено мислене говоря. Знам че такова нещо в България може да се направи много, много трудно – затова и не се занимавам :)

 12. Странникът каза:

  сеп. 22, 11 в 13:42

  Андрей Димитров – както и ти писах на лична: има значение домейните как се изписват, за това се е получило така!

 13. Андрей Димитров каза:

  сеп. 22, 11 в 13:59

  Димитър, такова нещо в България само Огнян може да го направи и никой друг. Единствено Оги ако напише „вие сте тъпаци“ половината от приятелите във ФБ ще харесат статуса му.

  Странникът – много бъркаш. Прочетох съобщението ти. Дайте да не спорим, дадох конкретните сайтове само за пример, а вие взехте да им правите seo анализи. Аз най-добре знам кой сайт как и защо се е класирал, но не е тук мястото защото Евгени ще ме убие ако кажа това което мисля.

  И защо винаги пълним само този блог с големи и уникални коментари – аз също имам какво да кажа в моя – за жалост, налазват ме само ботовете :-)

 14. Странникът каза:

  сеп. 22, 11 в 19:24

  Андрей – въобще не съм съгласен с теб…ама въобще :)
  И мисля, че бъркаш много. Но това си е моето мнение, и нямам намерение да споря с теб.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Social Me Workshop 5: Нека по-добрият победи!

На 17 септември 2011 в СТЦ „Интерпред“, зала „София“ ще се проведе петият Social Me Workshop, от които ще научим какво...

Затвори