Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 1

Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google (Local SEO) - Част 1

Здравейте! Казвам се Димитър Димитров и това е първата ми статия за SEOптимизация. Занимавам се с оптимизация за търсачки (SEO), в частност органично търсене в Google.com (on-page и off-page), от малко повече от 3 години. Падам си основно по практическите експерименти с алгоритъма на най-популярната търсачка, но обичам да съм в час и с най-новите тенденции в областта. До преди 1 година бях върл фен на чистото органично търсене, но с широкото навлизането на локалните резултати се наложи да научавам нови методи, включително SEO и SEM чрез социалните мрежи.

основни похвати относно оптимизацията на сайт за Локално търсене в GoogleВ тази сатия ще споделя с вас някои основни похвати относно оптимизацията на сайт за Локално търсене в Google.com. Да повторя – в следващите редове става въпрос за оптимизация за локално търсене на УЕБ САЙТ/СТРАНИЦА, не на Листинг, за GOOGLE.COM!

Информацията, която ще намерите по-надолу е следствие от множество изчетени статии и проведени реални тестове, но горещо ви препоръчвам първо да тествате похватите, преди да ги пробвате на официални сайтове :) Съветът ми е следсвтие на опита ми – ако в моите стратегии получавам добри резултати, това не значи, че и при вас ще има същия ефект. Просто всеки SEO оптимизатор е уникален и има собствен подход към нещата ;)

*** Посочените примери са за търсения на български език, защото статията е предназначена за българската аудитория. Методите обаче не са тествани в Google.bg, само в Google.com.

 

Какво е Локално търсене в Google?

Какво е Локално търсене в Google?Стига съм плямпал, да се захващаме на работа. През 2007 година от Google представиха нов вид търсене – локалното търсене, по-известно днес като Google Places (подробно инфо тук). Целта на този нов вид търсене е да предостави на потребителите информация за бизнеси в близост до тяхното местонахождение – определя се чрез GPS, IP адрес или триангулация (в случай, че мобилният ви телефон няма GPS).

За бизнесите пък този нов тип търсене означава нови възможности за намиране на нови клиенти, при това таргетирани, както и по-голяма популяризация. До скоро резултатите от този вид търсене се виждаха, само когато то се извършва през мобилен телефон или ако търсите директно в Google Maps (maps.google.com). От малко повече от година обаче Google въведоха локалните резултати и в органичното търсене, като от няколко месеца могат да се видят и смесени резултати (blended), но има възможнст да виждате само локални резултати чрез опцията Places (вижте снимката).

Само резултати от локално търсене - Google Places

 

Резултати от локално търсене - Google Maps

 

Като пример мога да дам следната ситуация:

Сутринта ставате, пиете едно хубаво кафе или чай… и тръбите в банята се пукат. И почва да шурти вода навсякъде. Неприятно нали? Спирате водата от главния кран и вместо да отворите в-к „Позвънете“, пускате компютъра и търсите в Google – “водопроводчик София“. Както може да видите на снимката, първите 7 резултата (възможно е да бъдат и по-малко) имат странно тикче в ляво – това са чисти локални резултати. Чак след тях започват да се показват органичните резултати.

***Фразата за примера за търсене („водопроводчик София“) я избрах пръвосигнално, а не с цел реклама. Аз се занимавам с търсения на английски език…

Локални резултати в Google над органичните

Органични резултати в Google, разположени под локалните

Смесени резултати (blended) от търсене в Google

 

Как да оптимизираме сайт за локално търсене?

Нека приемем, че вие сте собственик или имате клиент, чийто локален бизнес е „ВиК услуги“. Вече разполагате с бизнес листинг в Google (Places) и уеб сайт, който има една или множество страници – броят страници в случая не е от голямо значение, колкото самото съдържание.

Само да отбележа, че при изброените по-долу похвати, най-добри резултати могат да се видят при смесеното търсене! За момента такъв тип резултати все още не съм срещал в Google.bg, но в Google.com са често срещано явление.

Ето какво е добре да има вашия уеб сайт, за да се класира добре или поне да помага на листинга при класиранията в страниците с локални резултати (чисти или смесени) при търсене в Google:

1. Името, телефонът и адресът на вашия бизнес да съвпадат 1:1 с тези от листинга – това е най-важният от всички фактори! Постарайте се тези данни да присъстват на всяка страница от вашия сайт – добри позиции са страничен бар (sidebar) и footer.Аз лично предпочитам страничния бар, защото там мога да разположа телефона и адреса по такъв начин, че посетителят (и евентуален клиент) да може да ги забелязва с минимални усилия и това да го подтикне да ви се обади… което и основната цел при такъв тип оптимизация :)

Google Places - Име на фирма, адрес, телефон (ФАТ)

2. Желателно е домейнът на вашия сайт да съвпада с името на вашия бизнес/компания. Би било още по-добре в домейнът да се съдържа и името на града, но това не е задължително. През последните месеци наблюдавам, че Google дава по-голяма тежест на този тип домейни, отколкото такива, съдържащи само ключови думи. Използвайки името на вашата фирма за домейн има и позитивен чисто психологически ефект над потребителите.

Тъй като повечето спамери използват домейни само с ключови думи прекалено много, в резултатите от търсенията стана пренасищане. Напоследък забелязвам, че и нормалните потребители са започнали да забелязват това и първосигнално подхождат с лека доза недоверие към сайтове с такива домейни. Затова е по-добре да използвате името на фирмата ви и за домейн – така печелите една малка доза доверие още преди потребителят (и евентуален клиент) да е отворил сайта ви, което е голям плюс.

Пример:

Препоръчителноpenchoplumbing.com – това е името на компанията.

Приемливоpenchoplumbingsofia.com – името на компанията+град.

Не препоръчвам – vodoprovodchikviksofia.com – леко спамърки домейн…

3. Използвайте микроформати за Името, телефона и адреса на вашия бизнес НАВСЯКЪДЕ в сайта (hCard)! Повече информация за микроформатите може да намерите на www.schema.org, www.microformats.org и Google Webmaster Tools Help. Български материали за микроформатите – Cloxy, Микроформати и в Google.bg от ИвоАпостолов (Slides.bg).

И това беше част първа от статията за Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google (Local SEO). Очаквайте скоро Част 2… и Част 3, в които ще можете да прочетете още полезни съвети, които да ви помогнат да оптимизирате по-добре вашият уеб сайт за локално търсене в най-популярната търсачка :)

За въпроси, впечаления и критики – Коментарите ви очакват, а ние очакваме тях :)

<

p style=“text-align: center;“>към Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 2

19 коментара на “Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 1”

 1. Александър Атанасов каза:

  авг. 25, 11 в 08:06

  Доволен съм от статията! Много добре поднесена на разбираем език, браво!

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 25, 11 в 08:10

  Алекс, този блог винаги се е опитвал да прави точно това. Да поднася информацията на разбираем български език с прости думи. Не всеки е специалист. А ние се опитваме максимално много да обучим пазара, да го отворим към SEO като цяло.

 3. Жоро Бекъма каза:

  авг. 25, 11 в 09:50

  Благодаря за полезния, споделен опит. Ще се възползвам от наученото.

 4. Nyagoslav каза:

  авг. 25, 11 в 09:53

  Добра статия. Един пример за смесено търсене за България, който знам е „дограма“, когато си избрал за местоположение София.

  Какво е мнението на автора за влиянието на локалната оптимизация (на сайт) върху позицията на съответното Гугъл място при „чисти“ резултати (когато сайт и листинг не са слети)?

 5. Димитър Димитров каза:

  авг. 25, 11 в 11:25

  @Нягослав – по подобие на Закона на Парето – 80/20 или казано на разбираем език – 80% от доброто класиране при „чисти“ резултати се дължи на оптимизацията на листинга, а останалите 20% идват от сайта… И обратното при „смесени“ резултати.

 6. yarkost каза:

  авг. 25, 11 в 13:05

  А от микроформатите каква файда точно ?

 7. Димитър Димитров каза:

  авг. 25, 11 в 15:21

  @yarkost – за микроформатите има в следващите части :) Просто с Евгени решихме, че е по-добре да пуснем материали на няколко части, защото информацията не е малко. А и нали трябва tease да има :P

 8. Димитър Данаилов каза:

  авг. 25, 11 в 19:33

  Благодаря за полезната статия.

 9. man0l каза:

  авг. 25, 11 в 20:25

  Ей като сте ги задъвчили тея микроформати :) Кажете нещо за тръст и линк ауторити ;д

 10. Димитър Димитров каза:

  авг. 25, 11 в 22:27

  Маноле, търпение :) И за тях има писано…

 11. man0l каза:

  авг. 25, 11 в 22:44

  Имах предвид, че всеки ги дъвче микроформатите, като, че са спасението :D А всъщност не са кой знае какъв фактор за класиране в серпа ;)

 12. Димитър Димитров каза:

  авг. 28, 11 в 14:56

  Manole, то няма нещо като „Светия Граал“. Нещата са много… като един добре забъркан коктейл с правилните съставки. И готинито е, че всеки път е различно – това че един път таргетите са постигнати с една стратегия, не значи, че при следващия проект същата стратегия ще даде пак такива резултати :) Да, може да се ползва за основа, но примерно да се махнат някои неща, да се добавят други…

  Иначе микроформатите в никакъв случай не са „спасението“, просто са един от елементите :) И както всеки елемент от една SEO стратегия е добре да ги има, но да се използват разумно – по какъв начин ще бъдат от полза на посетители/бъдещите клиенти, а не на ботовете на търсачките. В крайна сметка инвестицията се възвръща от хората, а не от роботите, които нямат пари ;)

 13. man0l каза:

  авг. 28, 11 в 21:40

  ;)

 14. Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 2 | SEOптимизация каза:

  сеп. 01, 11 в 08:47

  […] на SEOптимизация! Миналата седмица пуснахме “Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO)…“, където ви споделих съвети от личния ми опит в […]

 15. eduard-dimitrov каза:

  сеп. 25, 11 в 14:29

  Евгени разочароваш ме. Това е просто поредната преведена от английски статия. Кой е тези димитър представи го поне – на мен името нищо не ми говори. И как ги пише тези съвети, класирал ли е поне десетина сайта така?

 16. Димитър Димитров каза:

  сеп. 25, 11 в 18:24

  @eduard-dimitrov

  Статията си е напълно авторска – писана и редактирана от собствените ми пръсти и мозък, споделяйки собствения ми опит. Даже има и Част 3, но не знам защо Евгени не я е пуснал все още.

  Ако статията беше преведена от външен източник, той щеше да бъде посочен – оценявам чуждия труд и си посочвам източниците, когато има такива.

  Щом съм стигнал до писането на конкретните съвети, значи чрез тях се постигат положителни резултати. И да, изкарал съм 10-ина сайта така, даже и повече. Правени са тестове, анализирани са доста данни и така. Никой не е длъжен да се вхърля с двата крака след съветите ми – първо винаги тествайте.

 17. Едуард Димитров каза:

  сеп. 26, 11 в 09:28

  Димитър Димитров, нямам предвид копирайтинг и уникалност на текста ти и дали ти си го писал – Статията не казва нищо ново! Не те познавам лично, но ако не си изпробвал че тия неща за България не работят едва ли си класирал десетина карти или може би не са български :) И преди да си се впуснал да защитаваш тезата си ето подсказка – миналата година Огнян публикува това: http://www.slideshare.net/oggin/local-seo-7536669 което е също така преведени съвети от английски, но малко повече от тези публикувани тук и отново повтарям че половината от тях не работят за България. Цитирам те отгоре: „Името, телефонът и адресът на вашия бизнес да съвпадат 1:1 с тези от листинга – това е най-важният от всички фактори!“

  Ok, Ако работеха, би ли бил така добър да обясниш следното: Защо картата ми е добре позиционирана когато:
  – на сайта ми адреса е един
  – в картата адреса е друг
  – нямам НИКАКЪВ линк билдинг към картата
  – не съм я пуснал във футъра си, още по-малко на всички страници от сайта

  … и да не вземете да се обидите сега с Евгени – просто градивна критика. Елате да се видим на Джумла Ден 2011, там по една случайност ще изнасям лекция на същата тема, само че с малко известни факти (които ги няма публикувани публично в „Seomoz и сие“ тип сайтове)

 18. инж. Евгени Йорданов каза:

  сеп. 26, 11 в 18:00

  Еди, аз не съм се обидил.
  Аз приемам критиката на всички, независимо дали крайни клиенти, или колеги. Но да казваш, че съм те разочаровал… това е малко силно :) Иначе, съм виновен наистина, че Митко не е представен все още. Това е така, защото прекалено много неща се случват покрай мен, прекалено много идеи имам, които окупират едно и също място… мозъка ми. И поради тази причина се случва някой неща да слязат с по-нисък приоритет. Пускаме сега и 3-тата част от статията, дано тя ти хареса повече от първите 2 части.

 19. Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 3 | SEOптимизация каза:

  сеп. 27, 11 в 08:31

  […] Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO)… […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO за начинаещи – Начални Стъпки

Тъй като все повече хора се интересуват от Интернет, SEO и изработване на уеб сайтове, реших да напиша една статия...

Затвори