Онлайн покупките в България се увеличават

Онлайн продажбите в България се увеличаватБроят на българите, които пазаруват онлайн, се увеличава, но бавно. Това показват данните от проучване на „Гемиус“, направено по поръчка на онлайн аукциона „Аукро.БГ“. За сметка на това броят на редовните купувачи в интернет почти се е удвоил.

Анкета сред 800 българи показва, че 53.5% от тях са направили поне една покупка през интернет. Проучването е направено през последните дни на ноември и първите дни на декември. За предходната година процентът на положително отговорилите е 53%.

Мнозинството от анкетираните (39%) заявяват, че пазаруват в интернет рядко – няколко пъти в годината. Общо 22% от запитаните отговарят, че правят покупки през мрежата няколко пъти месечно. От „Гемиус“ посочват, че година по-рано само 13% са дали такъв отговор. Резултатите от анкетата показват още, че 4% от потребителите купуват стоки онлайн инцидентно.

„Тенденцията на увеличаване на честотата на покупките онлайн свидетелства за повишаващо се доверие от страна на потребителите. Бързината на пазаруване се оказва от решаващо значение – хората предпочитат да купуват на момента, вместо да участват в търгове с наддаване. Онлайн магазините са популярно място за шопинг при 83% от потребителите. 58% от българските онлайн купувачи предпочитат местните интернет магазини, а в 38% от случаите пазаруват и в международни сайтове“, коментират от „Аукро.БГ“.

Начини на плащане в България

Обичайният начин на плащане в България е плащане при получаване – т. нар. „наложен платеж“.

Няма точна статистика дали българите предпочитат местни или чужди онлайн магазини, но съотношението вероятно е в пъти в полза на българските.

От чужди се пазаруват предимно стоки, което не са налични в България или стоки на разпродажба, които са на значително по-ниски цени.

При пазаруване от български магазин потребителите са защитени както от държавата, така и от самите търговци, стремящи се да поддържат добро име на пазара.

При чуждите, държавата ни е практически неспособна да оказва контрол. Не се предпочитат чуждите сайтове заради по-дългото време за доставка, както и от риска пратката да бъде изгубена или повредена при транспорта, посочва още Ванчев.

Що се отнася до плащането, най-добрата практика, използвана от онлайн магазините, е т.нар. payment gateway – т.е., когато плащането се извършва на сайта на търговеца и се обработва от банка, с която той има договор.

Така и клиентът е значително по-защитен, предвид сериозните стандарти, на които трябва да отговаря всеки търговец, за да предлага такава услуга. А и пазаруването е значително по-лесно, защото не е необходимо да се регистрира и съобразява с процедурите на сайта посредник.

Източници: Dnevnik.bg и Vesti.bg

18 коментара на “Онлайн покупките в България се увеличават”

 1. lilia каза:

  февр. 05, 11 в 06:55

  Аз също се обръщам към НЕТ за рокупки и досега не е имало някакви проблеми за мен като клиент

 2. Стамен Стаменов каза:

  февр. 05, 11 в 10:14

  Абе не им вярвам на таквиз изследвания. Като знам как се поръчват и разпитващите какви въпроси ми задават по телефона…няма значение. Хубави рекламни трикове са това.

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 06, 11 в 20:33

  Абе добре е все пак да имаме някакъв поглед над местния пазар, Стамен. Не може само с чуждестранни такива, да съдим за нашия собствен пазар, като в повечето случаи са много различни нещата.

 4. Тихомир Петров каза:

  февр. 07, 11 в 10:01

  Определено хората се насочват натам. Според мен тези он-лайн магазини трябва да се насочат в/у много добро и ясно представяне (визуално и текстово) представяне на продуктите, както и да помислят за стратегии от типът word-of-mouth.

 5. Данаил Дончев каза:

  февр. 07, 11 в 11:08

  Много ни е млад още пазара. А и T-index-а на България е едва 0.11 срещу 35 за английския пазар. Но с добри цени и подход към клиента и в България може да се печели от онлайн продажби. Лично аз имам няколко приятели с успешни магазини и са доволни за момента.

 6. Augusta каза:

  февр. 07, 11 в 23:43

  Пазаруването по интернет е несравнимо по-оптимизирано. Разбира се, няма начин парфюмът да е марков, ако струва в някой сайт 30 лв, а в магазина – 180 лв.
  Книгите, като една от най-продаваните стоки в интернет, най-лесно и бързо е да се купят онлайн. Ако търсиш определено заглавие, отиваш в някоя книжарница, борейки се поне половин час за място за паркиране, в книжарницата най-често ти казват „Нямаме го това заглавие“ или „Елате утре, ще Ви го доставим“ и т.н. Ако времето не ти е ценност и нямаш проблем да отделиш половин седмица за една покупка, вероятно всичко е наред. Но при повечето хора нещата не стоят по този начин.
  Имам позната, която до такава степен се е усъвършенствала в пазаруването на дрехи и обувки от английски онлайн магазини(на цени, на които дори 50%-ите разпродажби в българските молове не могат да бъдат конкуренция), че вече безпогрешно уцелва размери, материи, шевове; следи промоции и т.н. Разбира се информацията в тези сайтове е изключително подробна. Така че ръстът догодина у нас на онлайн покупките ще е още по-висок, със сигурност.
  На мен би ми било интересно, ако е възможно, разбира се, да прочета статия за техническата подръжка (следене на поръчките, доставките, плащанията) на един онлайн магазин. И какава е тенденцията – онлайн магазин като следствие на физически такъв или само онлайн магазин.

 7. Футболни Прогнози каза:

  февр. 08, 11 в 01:54

  Определено онлайн магазините в България се разрастват и стават все по-успешни, но с тези репортажи в тези „медии“ и „телевизии“ в големи кавички постоянно пишат за някакви измами и отблъскват клиентите от онлайн пазаруването.

 8. уеб дизайн от Стоянов каза:

  февр. 08, 11 в 16:32

  Тези данни според мен се дължат на „извиращите“ сайтове за групово пазаруване.

  И най-сетне по-читавите онлайн магазини на Техномаркет и Технополис.

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 08, 11 в 17:03

  Готово! Коментара на Иво е в рамка, както предложи Стамен :)

 10. Иво Апостолов каза:

  февр. 08, 11 в 16:55

  Всъщност проблема на тези изследвания е, че публичните резултати са само тази част от целият масив, която се харесва на поръчалия изследването ;)

 11. Стамен Стаменов каза:

  февр. 08, 11 в 16:58

  На Иво коментара да се сложи в рамка!

 12. Иво Апостолов каза:

  февр. 08, 11 в 18:15

  Хахаха :)

 13. циклене на паркет каза:

  февр. 09, 11 в 16:25

  Така е, покупките се увеличават, а правопропорционално с тях и тендентичните материали в медиите колко е опасно и несигурно да се пазарува в интернет.
  Ако не бяха именно тези материали, цифрите в това изследване, щяха да са поне 2-но по-големи…

 14. Данаил Дончев каза:

  февр. 10, 11 в 07:30

  Е то е ясно колко са точни тези проучвания. Аукро толкова време го мъчат и според мен за похарчените пари не се справят добре.

 15. Картички каза:

  февр. 10, 11 в 20:37

  Пазаруването по интернет е чудесен начин да получите нещо бързо и лесно. Определено ми е по-удобно и приятно пазаруването онлайн. Естествено това крие известни рискове.. затова купувайте от проверени търговци!

 16. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 24, 11 в 15:55

  Съгласен съм с вас. Тъй като доколкото съм запознат се плаща на сайта, чак когато има резултат от покупките, нали така?

 17. Групово пазаруване каза:

  февр. 24, 11 в 15:46

  Сайтовете за групово пазаруване
  предлагат оферти с отстъпки между 50% и 90% , което веднага грабва вниманието на потребителите. След появата на най-различни вериги дискаунтъри и аутлети беше съвсем естествено този принцип да заработи и в интернет. Интернет обаче предлага много повече възможности, а именно бързото реализиране на широк спектър от стоки и услуги, удобството за потребителите да пазаруват от вкъщи и много добра възможност за един бизнес да се популяризира без да инвестира в реклама.

 18. Групово пазаруване каза:

  февр. 25, 11 в 18:28

  Точно така. Сайтът получава комисионна, която е процент от реализираните продажби. Ако никой не си закупи офертата на рекламодателя, той не плаща нищо.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Facebook фен страници: Как да и не

И тъй като Фен страниците във Фейсбук са в основата на добрата ангажираност на потребителите в социалните мрежи, все повече...

Затвори