Новия алгоритъм на Google – Колибри (Hummingbird)

От Google официално потвърдиха новият си алгоритъм Колибри (Google Hummingbird) на 26 септември, 2013. Освен това, тестовете за стартиране на алгоритъма са започнали преди около месец. Възможно е точно този нов алгоритъм, да е причина за спад или повишаване в позициите на редица сайтове.

Новия алгоритъм на Google - Колибри (Hummingbird)

Какво точно представлява Колибри? Как то ще повлияе на търсенето?

Google Колибри се различава до голяма степен от предшествениците си Панда и Пингвин. Докато предишните ъпдейти се бориха с дублираното съдържание и линк спама из индекса на Google, този алгоритъм е изцяло насочен към по-доброто асимилиране на заявки за търсене от търсещата машина. Какво ще рече това?

Най-лесния пример би бил следния:

При търсене по заявка: „Агенция за SEO оптимизация за сайт в центъра на град София на добра цена“ досегашния алгоритъм щеше да покаже най-добре класираните резултати от ключовите фрази: SEO оптимизация, SEO оптимизация София, SEO цена, Агенция за SEO оптимизация и т.н. Благодарение на Колибри, търсачката се доближава малко повече до логичното човешко мислене и би направила следното:

 • Установяване на позицията и населеното място, от които е пратена заявката.
 • Намиране на най-близките места, където предлагат SEO услуги.
 • Сравнение на цените на SEO услугите.
 • Изкарване на най-изгодния и близък резултат за клиента.

Разбира се, това е един оптимален вариант, който няма да бъде въведен изневиделица в търсенето. Отделните ключови фрази съставени от 2-3 думи все още имат огромно значение и оптимизацията за тях е задължителна. Пълната реализация на алгоритъма ще претърпи още много подобрения за да достигне най-доброто си ниво. В случая ключовото в Колибри е, че ще бъдат представени страници, които са близки до смисъла на цялата фраза. Колибри е така направен, че да обработва абсолютно всяка една фраза от търсеното изречение, а не само определени думи.

Какви изводи можем да направим?

Нещата остават същите, както са били до сега. Този алгоритъм се появи тихомълком и не нанесе огромните поражения, които нанесоха предшествениците му Панда и Пингвин. Със сигурност има сайтове пострадали от новия ъпдейт, но трафика, който са загубили е по-лесно възстановим от удар нанесен от Пингвин. Позицията на Google остава твърдо в подкрепа на крайния потребител.

Кой ще спечели от новия алгоритъм?

 • Търговците, които са имплементирали в кода на сайтовете си структурни данни (microdata)
 • Търговците, които присъстват в Google + Local и са оказали постоянното си местонахождение.
 • Силно авторитетните сайтове, класиращи се лесно по Long Tail ключови фрази.
 • Компаниите, които наблягат изключително много на вътрешната SEO оптимизация и то не с мислене за спам и Keyword Staffing.
 • Коректните търговци.
 • Потребителя.

Кой ще претърпи загуби?

 • Компаниите, които предлагат все още оптимизация по една или две конкретни ключови думи и наблягат на тяхната оптимизация а не правят цялостен авторитет на домейна.
 • Омразните на всички, оптимизатори за по 50 лв.
 • Оптимизаторите използващи остарели спам техники.
 • Хората, които не осъзнават, че за да са в полза на клиента си, първата позиция в Google е важна, но не е единствения показател, който трябва да се следи от SEO експерта.

Като цяло това е един хитър ход за отсяването на реалните и качествени резултати. Работата ни става все по-трудна, но и по-интересна. Ще се радвам да коментирате и да оставите мнения по въпроса.

Автор: Теодор Захариев

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Типовете линкове, които Google мразят
Типовете линкове, които Google мрази!

От Google ъпдейтнаха страницата за линк схемите с примери за беклинкове, които Google считат за СПАМ. Определено нови за този механизъм са...

Затвори