Най-краткия списък с добри SEO практики

Някои, разбира се, ще оспорят дали това е най-краткият списък, но определено това е най-краткият списък с основни (базови) и задължителни, добри SEO практики.

Най-краткия списък с добри SEO практики на всички временаМожете да сте сигурни в своя сайт и в качеството на оптимизацията за търсачки върху него, само ако сте направили вече нещата, които ще прочетете по-долу. Ако ли не сте, време ви е да ги направите. А те са:

 • Да имате солидно количество уникално, качествено съдържание, което потребителите и клиентите ще намерят за полезно.
 • Вашите страници трябва да са лесни за crawl-ване, индексиране и като цяло search-friendly.
 • Да сте си „написали домашното“ по предмета „Избиране на ключови думи“ (keyword research), а и да го обновявате от време на време (всеки месец, всеки три месеца и т.н.), тъй като нови думи/термини/фрази се изкачват или спадат в търсенията.
 • Да сте се пзанимавали с придобиването на поне малко входящи линкове от авторитетни сайтове във вашата сфера/ниша. Малко блогове, малко сайтове за ревюта, малко PR сайтове, малко размяна на линкове (link exchange) и т.н., докато получите подобни метрики като тези на вашата конкуренция.
 • Да влизате в социалните мрежи и да имате профили в по-големите от тях. Да пускате по няколко „писукания“ всяка седмица, сочещи към вашия сайт и няколко хиляди фена на фен страницата си във Фейсбук.

Готови сме с SEO оптимизацията! Поне с основата, де...

С други думи, вие сте следвали най-добрите практики, свършили сте каквото има за свършване. И докато един SEO одит би открил някоя и друга пропусната възможност, а и грешчица тук и там, в общия случай ще излезете с „6-“ при един основен SEO репорт. Какво му трябва повече на човек – „Една добра Жена, една добра Бира…. и ключ 18 от гедорето, че ми се е*а майката с тоя диференциал тука…“ – цитат от Тутурутка :D

25 коментара на “Най-краткия списък с добри SEO практики”

 1. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 02, 10 в 10:45

  Абсолютно съм съгласен… Затова съм написал и фразата „Да си напишете домашното“. Защото е точно това.

  А какво ще кажеш за заглавието на тоя пост? „Най-краткият списък с добри SEO практики“… как да не му се прииска на човек да му хвърли едно око, а? :D

 2. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 02, 10 в 11:10

  Тия социални мрежи звучат много комунистическо, наистина. Но какво да прави човек, като така е прието да се наричат social networks в БГ.

 3. Кеч каза:

  сеп. 02, 10 в 10:12

  Доста кратка, но пък обобщаваща статия :-)
  Изборът на ключови думи – това е най-важното. Всичкото друго е хамалска работа. Доста хора, включително мои познати, имащи добра уеб култура подценяват или дори отказват да направят кратка справка за това кои са най-търсените думи и фрази в тяхната ниша, каква е конкуренцията, какви са тенденциите в търсенията и т.н. А цифрите говорят много! Тъпо е да набъкаш тайтъла си с думи, които просто няма да ти трябват, ама ти да си мислиш, че клиента ще те търси по тях. Едно е както ти мислиш, друго е какво сочи статистиката. Всичко това комбинирано и с google analytics може много да говори и сочи. Защото тайтъл и дискрипшън всеки може да ти напише. Както и всеки може да драсне пост във Фейсбук. Но това да направиш точна преценка по какво ще оптимизираш и да си прецениш шансовете спрямо конкуренцията и може би най-трудната, но и най-важната част от SEO.

 4. Стефан Русев каза:

  сеп. 02, 10 в 11:00

  Списъкът е кратък, но много съдържателен.

  Зад всяка точка стои доста работа за вършене.

  Благодаря, че го сподели.

 5. Кеч каза:

  сеп. 02, 10 в 11:01

  Щом я шернах :-)
  Наистина е кратичка, но пък са най-основните неща и е хубаво, че дори не споменаваш он пейдж, ако изключим т.1 и т.2 , но те пък са една доста малка част от вътрешната оптимизация.
  Споменаваш соц. мрежите (колко комунистическо звучи, а), като фактор, с което се доближаваш и до моите виждания – че Гуглю проследява дали си активен там, сред потребителите, дали добавяш често нови постове. Няма значение, че връщали nofollow линкове. Важна е идеята, авторитета на сайта пред търсачката.
  И да ти кажа със снабдяването и/или размяната на линкове също оптимизатора може да бъде затруднен, освен ако или му е дебел портфейла или попадне на такива хора като нас, които са отворени за размяна на линкове за релевантни сайтове :-) Аз не виждам нищо лошо в това.

 6. Васил Тошков каза:

  сеп. 02, 10 в 11:50

  Важното е целият процес на оптимизация за преминава гладко и без усилия. Нещата трябва да стават по естествено. Не смятам, че в SEO има какъвто и да е труд, който да се нарече хамалска работа. Просто някои хора решават да работят по този начин – манията да имаш един тон генерирано съдържание с един тон автоматични връзки към него, което така и не разбраха, че не работи.

 7. Кеч каза:

  сеп. 02, 10 в 12:28

  Васко, грешно ме разбра. Под „хамалска“ имам предвид дейноста с регистрация в директории, които пък искат регистрация на ниво акаунт, от там потвърждаване на акаунта по мейл и такива неща, които мен лично ме изнервят. Това е което аз поне му викам хамалска работа. Но пък за някой други това може и да им доставя удоволствие. Аз говоря лично за себе си.
  По въпроса с агрегаторите вече се убедих в това, че не дават голям ефект.

 8. Шабла каза:

  сеп. 02, 10 в 14:27

  Даа регистрацията по директории определено не върши почти никаква работа за позициите в търсачките, а и не носи почти никакъв входящ трафик.

 9. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 02, 10 в 14:34

  Абе то за мнения, реално всякакви можеш да намериш по всички теми. Аз не съм на 100% съгласен с теб за директориите. Да повечето директории за нищо не стават, но има и някои, които въпреки, че не ти носят позиция в търсачките, ти носят трафик и то не малък. На 2 от сайтовете, които съм правил на определена тематика, 35% от трафика им идва точно от един онлайн каталог.

 10. FroZzen каза:

  сеп. 04, 10 в 21:17

  Аз като един нищо-не-разбиращ-от-сео-ама-искащ-да-може-всичко потребител, намирам този списък за много добър. Гледам да следвам подобни правила и напоследък забелязвам, че трафикът към блога ми става все по-качествен и конкретен. Мерси за обобщението, Евгени!

 11. Най-краткия списък с лоши SEO практики | SEO блог на Андрей Димитров каза:

  сеп. 09, 10 в 12:00

  […] като Евгени Йорданов написа статията за най-краткия списък с добри SEO практики смятам, че е съвсем логично някой да напише и […]

 12. Ремонт на покриви каза:

  окт. 12, 10 в 19:12

  добре де няма ли някой да даде цял списък с добре класиращи се сайтове

 13. SEO oптимизатор каза:

  окт. 12, 10 в 22:08

  Добре класиращи се сайтове за коя ниша? Коя ключова дума и фраза? Малко несериозно звучи този въпрос. Ако имате точен такъв ще се опитаме да ви отговорим.

 14. Лазар Белев каза:

  февр. 21, 11 в 18:38

  Аз имам един въпрос, с какъв инструмент можем да проверяваме кои са думите, които са „по-актуални“ в момента?

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 22, 11 в 09:57

  Най-вкусната вода се пие от извора. Заповядай, Лазаре:
  http://www.google.com/trends

 16. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 01, 11 в 16:37

  ;)

 17. Лазар Белев каза:

  мар. 01, 11 в 17:00

  До някъде и аз съм съгласен, че минимум 80 процента от регистрацията в директории, не носи никакъв трафик, но пък има и такива, които осигуряват значителен такъв – в моя случай – dir.bg и start.bg , които са ми любимци от към трафик към всичките ми сайтове. :) А относно хамалогията, нима не е дива хамалогия да поддържаш примерно фирмен блог и да се мъчиш да го захранваш с инфо, така че да е интересно? Или пък пускането в т.нар. социални мрежи на линкове, кога дофолоу, кога нофолоу като се надяваш да закачиш трафик? Само с опити и грешки става да разбереш кое работи и кое не. Колкото повече се напъвам толкова повече се убеждавам, че има и лесен начин, но няма как да го науча без да мина по гадния път ;)

 18. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 01, 11 в 17:36

  Много добро summary на Лазар за цялостната ситуация на пазара и трудностите му. Благодарим!

 19. Petko Dimoff каза:

  мар. 01, 11 в 16:16

  Хареса ми мнението на В. Тошков макар, че и аз съм хамалин ;-)
  Ама ми писна да робувам. Всички допускаме грешки, но така откриваме истината която е проста. Съдържанието му е майката и това е.

 20. Лазар Белев каза:

  мар. 01, 11 в 18:28

  Ми естествено, че тоя с по-разнообразния събмит, просто защото е много по-трудно да регистрираш дори в 10 сайта на подобна тематика, отколкото в 100 на произволна. В случая количеството тотално би победило качеството ;) Но пък зависи и от конкретния сайт, така малко обобщено си е ала-бала. Най-добре хем безразборно, хем и в тематични сайтове. Иначе ако сайтовете на сходна тематика са ти конкуренти винаги можеш да си направиш сателити – фейсбук и блоговете са чудесна работа, ако отделяш необходимите усилия за всеки от тях трите сайта ще се хранят взаимно и ще се качват пакетно на горе. Поне това показва моя опит, но не претендирам, че е абсолютно верен. Просто при мен така се получи :)

 21. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 01, 11 в 18:33

  А можеш ли да ни дадеш пример с твоите сайтове, Лазар, точни адреси?

 22. Лазар Белев каза:

  мар. 01, 11 в 18:49

  Естествено:
  http://zkdoverie.wordpress.com/- 50-90 уникални на ден
  http://www.zkdoverie.com/ – 650-750 уникални на ден
  http://www.facebook.com/pages/НАЦИОНАЛНА-ВЕРИГА-ЗАЛОЖНИ-КЪЩИ-ДОВЕРИЕ/206163838264 тука сложно колко са на ден между 30 и 60 уникални, но всеки ден ми праща на основния сайт между 20 и 30 посещания.

  Това ми е основния пакет, иначе всички групово се хранят и от този, който е по темата, но доста по-назад – просто няма достатъчно сайтове по темата и се наложи да си ги направя :)

  http://zalojnikashti.links.bg/

  Думи по които ми е важно да ме търсят и откриват
  „заложна къща“ – позиции 2,3 и 12 /до 2 дни пак съм на първа/
  „заложни къщи“ – позиции 1,8,9 и 18
  „онлайн магазин“ – позиция 45 /най-добра 18 работи се усилено по връщянето там ;)/
  „франчайзинг“ – позиция 14 /най добра 7/

 23. Petko Dimoff каза:

  мар. 01, 11 в 18:17

  Интересно ми е някой пробвал ли е следното:
  Два сайта пуснати по-едно и също време. Единия обаче се регистрира само в сайтове с подобни keywords т.е в същата сфера като неговата, а другия с безразборен субмит в много повече директории.
  Кой ще излезе по на далавера?

 24. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 01, 11 в 18:22

  Да Петко, пробвано е. Правени са и много други тестове. От приятелите ни от SEOmoz, Distilled… както и други светила в бранша като Dave Naylor. Резултатите са еднозначни. Първият, който споменахте печели повече, чисто и просто заради релевантността.

 25. Petko Dimoff каза:

  мар. 01, 11 в 19:15

  Благодаря, за мненията.
  Предполагам, че релевантни сайтове и с по-голям PR дават по-добър ефект. И аз използвам софтуера на SEOmoz, но все пак се чудех за БГ някой правил ли е подобен експеримент защото конкурентите обикновено не искат да слагат връзка към теб.
  Нека не започваме стария спор за количество или качество, PR или do folow и т.н.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
PPC Рекламата има място в Онлайн Маркетинга

Въпреки, че прекарвам повечето от времето си занимавайки се с оптимизация на уебсайтове за търсачки (SEO), признавам, че Pay-per-Click има...

Затвори