На какво ни учи Търсенето?

Един от основните примери, че търсенето в Интернет ни „учи“, са така наречените Google Doodles (драскулки), „декоративните промени направени по логото на Google за да се отбележат празници, годишнини или приноса на известни артисти и учени.“ Една от най-известните Google Драскулки напоследък беше тази  отбелязваща скорошното празнуване на  по случай 30-тата годишнина на Pac-Man.

PacMan като Гугълско лого

Тези Драскулки са design-ати да бъдат и интерактивни, така че ,когато човекът, търсещ в Гугъл, кликне върху тях, в полето за търсене в Google, автоматично се въвежда предварително дефиниран текст и се пуска търсене относно този текст.

Pac-Man е абсолютно всеобхващаща икона на поп културата, която реално предлага доста малко обучаваща стойност, но освен нея на драскулките от Google, се поместват и чествания на други важни исторически събития и хора. Един такъв пример беше драскулката, с която се почиташе композиторът Антонио Вивалди по време на неговият рожден ден през м. Март.

Търсения по Вивалди

Средно на месец името на Вивалди генерира средно около 30 000 търсения по света. След показването на тази Google Doodle тази цифра буквално хвръкна до 750 000 през месец Март, с едни наистина внушителни 3 000%. Или, казано другояче, допълнителни 720 000 хиляди човека, които най-вероятно е нямало да търсят нещо свързано с Вивалди, на тях им е била показана нова информация свързана с него.

Цигулките на Google

Важната роля на Търсенето

И въпреки че тези Google Драскулки имат уникалното качество да доставят нов трафик към определени търсения, те представляват само миниатюрна част от цялата обучаваща информация на която търсенето ни излага – директно и косвено – всеки ден.  Търсенето очевидно има изключително важна роля в това как намираме и събираме нашата информация, за това да се образоваме все повече и повече, и подхранва нашите колективни любопитство и интелект. Търсачките превръщат този процес във все по лесен, и съответно като резултат това ни прави по умни.

9 коментара на “На какво ни учи Търсенето?”

 1. Kimberly Kimbrough каза:

  юли 22, 10 в 09:34

  Just stopping by to say HELLO! SEO is very important to any website and requires a good strategy.

 2. SEОптимизатор каза:

  юли 22, 10 в 10:19

  Thanks, Kim. That’s why I’m teaching people or at least giving them advices on how to tackle different SEO problems and obstacles.

 3. Tweets that mention На какво ни учи търсенето? | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  юли 22, 10 в 09:37

  […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov and Cooler-Designs.com, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: На какво ни учи търсенето? http://bit.ly/a54ZVS […]

 4. SEОптимизатор каза:

  юли 22, 10 в 12:32

  Аз не казвам, че ни правят супер умни потребители, но определено има образователен характер всичко това. Замисли се. Имаш, както казваш ти 30,000 търсения (истинските фенове). Но останалата част от света не се сеща за геният на Вивалди… а в някой места дори и не знаят кой е той. Образователния характер следва от това, че когато се покаже един такъв Google Doodle, информацията за това кой е той, какво е направил, какъв е бил и т.н. стига до много повече хора, дори и те да не са искали умишлено да научат за него. Те се образоват по този начин.

 5. man0l каза:

  юли 22, 10 в 12:25

  Чак пък по – умни ;) Истинските фенове са онези, които са направили 30,000 търсения. Ако можем изобщо да го разглеждаме така, тъй, като търсенето в google е технически процес, а не изследване на потребителите.

 6. dani каза:

  юли 22, 10 в 17:47

  съгласна съм, че търсенето има и образователна цел, тъй като наистина има хора, използващи интернет за различни цели, които са крайно необразовани и ако само един от тях научи нещо ново, си заслужава усилията….

 7. Изработка на банери каза:

  юли 22, 10 в 21:48

  Възхищавам ти се на идеите, които ти идват, и за статиите, които пишеш. Особено за такиква дреболийки, но все пак интересни :-)

 8. SEОптимизатор каза:

  юли 23, 10 в 10:06

  Андро, идеята на SEOптимизация не е само да пишем сухотии за търсачки, оптимизация и т.н. Идеята е информацията да е хем по-достъпна за обикновения потребител, на който не му е това работата, хем достатъчно нова, свежа, важна и интересна за професионалистите в тази област. Затова се пръкват и такива статии като тази, която е по-скоро интересен факт, отколкото има за цел да дава съвети, като повечето други статии тук.

 9. Tweets that mention На какво ни учи Търсенето? | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 03, 10 в 13:13

  […] This post was mentioned on Twitter by Denica Stoianova, Cooler-Designs.com and Diliana Bazelkova, Евгения Симеонова. Евгения Симеонова said: Какво Търси Интелектът ни? http://ow.ly/2kcz4 […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Какво е LinkedIn?

След предишната статия за LinkedIn, доста хора, които бяха прочели статията случайно, ме информираха, че не са запознати с тази...

Затвори