На Доброто SEO му трябва Време

На доброто SEO му трябва времеЗащо на SEO му трябва време?

И така, стартирали сте новия си малък бизнес, и сте готови да изградите силно онлайн присъствие. Вие се възползвате от услугите на SEO фирма (или научавате SEO и се борите с проблемите сами), а след това просто чакате. И после чакате още. И продължавате да чакате. И накрая, започвате да губите търпение, и дърпате шалтера на вашата SEO кампания.

Почакайте! Все още не е време да захвърляте всичките тези ваши SEO усилия.

Вижте, ясно ми е, че искате да видите резултати и то веднага. Просто ние живеем във времена на постоянно обществени задоволство, но SEO-то не работи така. На доброто SEO му е нужно време, а ключът за постигане на добрите резултати е да се усланяте на доказани SEO техники при бягането на дълги разстояния. С други думи, просто дайте време на вашите усилия с SEO оптимизацията време да проработят.

Водовъртежът на времето

И така, стигаме до важния въпрос, защо всъщност й трябва на оптимизацията толкова време? Ето и 5-те причини поради, които SEO отнема толкова време.

1. Търсачките посещават вашия уебсайт само от време на време. Само защото сте оптимизирали съдържанието на сайта си, не означава, че Google автоматично ще разбере за тези ъпдейти. Противно на очакванията на младите и неопитни специалисти и клиенти, търсачките не стоят постоянно във вашия сайт, чакайки да направите някаква промяна, че да те да я отразят мигновенно. „Малките паячета“ може да посещават сайта ви през седмица или веднъж на няколко месеца. Така че, докато не бъде обходен вашия сайт, няма как да видите резултати, защото в индекса на Google, ще стоят данните от предишното посещение на паяка.

2. Трупането на връзки (link building) отнема време и изисква постоянство. Link building-а е една от най-досадните и дълги задачи в списъка на SEO работата. За съжаление никога не се случва да получите тонове високо-качествени линкове за една вечер. Link building-а изисква създаването преди всичко на едно добро съдържание на вашия сайт, което само по себе си би събирало връзки от други сайтове и чак тогава използването на специални off-site техники като article marketing, press release, както и гост-блогване  и т.н. Другото върху, което трябва да се помисли, това е последователността. Би изглеждало наистина подозрително, ако  изведнъж получите хиляди връзки наведнъж за много кратък период от време, а след това в дълъг период не получите нито един линк. Последователността в изграждането на връзки поражда доверие.

Link Building или изграждане на връзки, трупане на линкове

3. Търсачките трябва да намерят тези ваши линкове също. Спомняте ли си какво казах в т.1, че търсачката трябва да обходи вашия сайт за да намери новото съдържание и как това отнема време? Ами общо взето това се отнася и до връзките към вашия сайт. На ботовете им трябва време за да обходят и другите сайтове, тези на които стоят линкове към вашия сайт. А това отнема още време. Може да отнеме седмици, дори месеци преди да бъдат открити всички нови връзки към вашия сайт.

4. Намерените връзки може да не бъдат отчетени веднага. Търсачките не винаги слагат пълна тежест на новите връзки, които обхождат. Защо? Ами защото те знаят, че има доста спамърски практики за изграждане на връзки. И в повечето случаи спамърските линкове ще бъдат изтрити, евентуално, а истинските, добри и важни линкове ще останат във времето. Така че дори и да са открити всички връзки, пак им трябва време да бъдат преброени, като качествени и достойни такива.

Авторитетност или т.н. trust rank5. И едно златно правило в SEO – на новите домейни им трябва време за да добият  авторитет или още т.н. trust rank. Ако току що наистина сте направили своя бизнес, значи най-вероятно сте закупили чисто нов домейн. За ваше съжаление, отнема време на новите домейни да си изградят добър авторитет пред търсещите машини. И тук ще попитате Защо? Защото има прекалено много идващи-и-заминаващи, спамърски уебсайтове, които се пръкват един ден, а на следващия ден изчезват яко дим. Това, което в крайна сметка е важно за търсачките е, те да са сигурни, че вашия сайт ще се задържи и е записан да участва за „дългите надбягвания“.

От колко време е активна последната ви SEO кампания? Започнахте ли вече да виждате някакви определени резултати?

21 коментара на “На Доброто SEO му трябва Време”

 1. Банери каза:

  юли 26, 10 в 10:00

  Здрасти Генчо, отново добре написана статия. Сега и моето мнение по различните точки:
  По точка едно си написал, че бота посещава сайта от време на време или когато си реши. Смятам, че бота следва линкове – колкото повече линкове има водещи към нашия сайт – толкова по-често ще идва. За пример съдя по моя сайт – преди Гугъл идваше на час, два – сега, когато линковете станаха значително повече – на 10-15мин наминава. А за това, че можем да видим обновеното си съдържание, мисля, че след Caffeine това се промени. Като нашиша статия в блога си, тя се индексира след 30 сек. !!! Което значи, че бота на практика не излиза от блога ми(или е увеличил драстично скоростта си обхождане и индексиране).
  По точка 2, за линк билдинга – смятам, че един наистина релевантен линк е много по-силен от няколко хиляди линка идващи да кажем от разни блогове, форуми или други не тематични сайтове. Аз от скоро вместо да губя време в линк билдинг, просто изразходвам многократно по-малко такова да напиша релевантна статия с подходящ линк в нея и да я публикувам в някой различен от моя сайт – примерно сателитен такъв или в сайт на някой мой познат. Написана РЕЛЕВАНТНА статия с линк в нея е много много по-силна отколкото много линкове в блогрола или футъра. Така, че времето за линк билдинг може да се спести, ако намерим подходящи сайтове в които да поставим релевантна статия.
  По т.3 смятам, че след Caffeine, Гугъл намира лесно, както съдържание, така и обратните линкове. Пак с мой пример – знаейки, че ще получа няколко хиляди линка, времето те да почнат да ме „гледат“ беше около 1-2 седмици.
  По т.4 съм съгласен – смятам, че след време тежестта на линка се променя, ако е спам – намалява се силата или тя изчезва, ако е релевантен – може и да даде по-голяма сила на линка.
  По т.5 също съм съгласен, но мисля, че ако запазиш домейна за по-дълго време от 1 година, примерно за 5, Гугъл ще гледа с други очи на него, въпреки, че е нов.
  Надявам се, че бях изчерпателен. :-)

 2. SEO oптимизатор каза:

  юли 26, 10 в 11:02

  Благодаря, Андрей. Беше наистина повече от изчерпателен в случая.

  В крайна сметка и аз съм съгласен със забележките ти за Caffeine. Но въпросът е, че Caffeine е все още малко нов. Постоянно се пипа по индексацията все още. За момента работи добре, но не е сигурно до кога ще е тоя индекс и кога няма да променят нещо изосновно.

  Целта на тази статия е да покрие „основите“ на SEO. Защото всички добри SEO специалисти знаят, че просто ти трябва време. Независимо от вида на алгоритъма, независимо от вида на индекса. А и колкото да сме се втренчили в Google, все пак и Bing и Yahoo! имат пазарен дял в този бизнес, а те си нямат Caffeine. Обади се, ако искаш на Мартин Христов (WebmasterBG) или на Мартин Попов (Interactive-Share), и т.н. Ако искаш може и Оги да занимаеш с въпроса за времето. Те всички ще ти кажат едно и също: Определено трябва време, независимо какво ще кажат поотделно. Всеки ще ти каже период в завсимост от техния личен опит. Но определено това, което ще ти кажат няма да е ден-два. ;)

  С „На Доброто SEO му трябва Време“ съм опитал да разбия тази „нужда от време“ на отделните й компоненти и да представя пред по-неопитните сред нас, както и пред потенциалните SEO клиенти, защо всъщност се налага те да като платят и да чакат да видят сайта си гарантирано (стабилно задържане) на първа страница след 12-15 седмици минимум (осреднено от всички ниши от моят опит).

  За да можеш в последствие като дойде при теб клиент и ти каже: „Аааа ама чакай, така няма да стане, аз да ти платя сега, а резултата да го видя след 3-4 месеца.“ Тогава ти ще имаш достатъчно авторитетен източник и ще му покажеш…

  „Ето на, чети тук тази статия на SEO специалист да видиш, да се ограмотиш, да знаеш реално поне малко за това, което си купуваш и какво значи времето в един такъв процес!“

 3. Банери каза:

  юли 26, 10 в 11:16

  Въпроса с времето за мен е ясен, не е ясен може би само за този, който не разбира от SEO. Съгласен съм – трябва да се пишат такива статии, убеждавайки клиентите ни, че наистина си трябва време.
  Съдейки отново по мен и моя сайт, защото истината е, че на него се уча, показвам значително по-добри резултати в Yahoo и Bing, в Google съм малко по-назад. Това ме навежда на мисълта, че Google държи(може би) повече на линковете, от колкото на стойностното съдържание. За сравнение, разликата между мен и моите конкуренти е, че аз имам доста съдържание, текст на тема банери. А другите големи(като Стеник) явно имат повече линкове. Затова в Google те са на челото, а в Yahoo и Bing съм аз :-)
  В случая не е необходимо да се обаждам на никой. За момента има само един човек, който може да ми даде съвет и то по друг въпрос и това е Васко Тошков – заради презентацията му на тема – „SEO за нови сайтове“.
  Както знаеш стартирам нов проект. И пак ще те провокирам с нещо – казваш, че усреднено за всички ниши са нужни 12-15 седмици за да излезеш на първа страница. С моя нов проект, смятам да изляза като първи резултат по 1 дума и 1 фраза за интервал от 4 седмици ;-)

 4. Банери каза:

  юли 26, 10 в 11:22

  За да поясня примера си за кафеина:
  http://www.google.bg/webhp?sourceid=navclient-ff#hl=bg&source=hp&q=site%3Ahttps%3A%2F%2Fseoptimizacia.com%2F2010%2F07%2Fna-dobroto-seo-mu-tryabva-vreme%2F&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=f31968dabfc03a62
  Статията ти е вече индексирана :-)

 5. Tweets that mention На Доброто SEO му трябва Време | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  юли 26, 10 в 11:31

  […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com and SEОптимизатор, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: На Доброто SEO му трябва Време http://goo.gl/fb/VuQ6j […]

 6. SEO oптимизатор каза:

  юли 26, 10 в 14:19

  Аз пък да те контрирам за 4-те седмици, като ти кажа че… тези 12 седмици са за гарантирано (стабилно задържане) на 1-ва страница, по competitive ключови фрази, на които има конкуренция от над 800 000 резултата. И пак казвам, че това е осреднено от всички ниши. Както казваш ти, някой ниши поради по-малкото конкуренция или не-толкова агресивна конкуренция, може да се получи трайно задържане на резултатите и за по-малко време. На друго място пък за повече време и така. Просто зависи от много фактори, както ти самия знаеш или започваш да разбираш към момента. Сега за Васко Тошков… познаваме се с него. Много ги разбира той нещата, но по някой неща имаме доста творчески различия, както се казва. Той произлиза от собствения си опит. Аз от моя. Никой не може да убеди другия в нещо, което не е видял и пипнал сам. Но основите са си основи и там всички са съгласни.

 7. Ivan каза:

  авг. 18, 10 в 16:43

  Времето е много важно. И по дадена ключова дума може да излезнеш на първо място и за 1 седминца стига да няма конкуренция. Колкото е по конкурентно търсенето има СЕО и за други сайтове за същата дума толкова по трудно и бавно стават нещата. Без значение, какви са методите да ли линкове или статии с линк, нещата зависят основно от конкуренцията, колко сайта се състезават в надпреварата и кой до къде е стигнал с линковете и статиите. Колко е възрастан инфомрацията и колко е възрастен самият домейн са другите основни фактори.
  http://saitbg.com

 8. SEO oптимизатор каза:

  авг. 18, 10 в 17:50

  Браво, много добре резюмирана есенцията на статията написана по-горе от мен.

  И една малка забележка Иван, не слагай не-релевантни по темата връзки в коментарите си, защото ще бъдат изтривани. Този ще го оставя да slide-не ей така, като бонус. Но напомням, че блога SEOптимизация е DoFollow блог, т.е. колкото повече и по различни теми коментирате, толкова повече важни и релевантни автоматични връзки ще имате към вашия сайт. Минимума за отключване на DoFollow за определен потребител, с определено „Име“ и „уебсайт“ свързан с него от формата за коментари, са 3 одобрени коментара, оттам насетне си трупате линкове за без пари, само като коментирате SEO статиите в този блог. Толкова е лесно. Имайте предвид, че толерираме fairplay-а и наказваме spam-а.

 9. SEO oптимизатор каза:

  окт. 18, 10 в 16:12

  Elpak, зависи дали сайта е динамичен или статичен, както и дали използва RSS, Ping и Atom услуги.

  Абсолютно статичен сайт писан от чисти HTML-и, който не се ъпдейтва често, не ползва RSS, Ping и Atom, може да не се индексира и няколко дни. Защото физически някой crawler трябва да дойде на сайта да го crawl-не, нали? В случая с такива сайтове, това е така. Става доста бавно тази работа.

  В този блог, който ти в момента четеш, където всичко е динамично като съдържание, използва се RSS, Ping (към 20-ина сървъра) и Atom услуги, няма как индексирането да не стане на 2-рата минута, защото Google, биват ping-нати я от XML Sitemap-а, я от някоя от другите услуги, че има промяна в съдържанието на сайта и затова нещата се случват светкавично.

  И пак казвам: всичко зависи от случая.

 10. Elpak каза:

  окт. 18, 10 в 16:00

  Моето мнение е че гугъл индексира написана уникална статия до 5 минути

 11. SEO oптимизатор каза:

  окт. 19, 10 в 10:09

  Не, на ръка не ползвам нищо, дори Pingler. Просто съм поставил един определен списък с Ping и Atom услуги в самия WordPress и той сам си върши работата. Много труд съм хвърлил, докато събера точно този списък. Ако имаш желание да научиш, кои услуги са вътре, пиши на e-mail, който можеш да вземеш от страницата „За нас“, горе-вдясно.

 12. Elpak каза:

  окт. 19, 10 в 09:39

  Ползваш ли http://pingler.com/ за ръчно пингване на този блог? ясно че се използва RSS,XML Sitemap
  как стоят нещата с Atom?

 13. SEO oптимизатор каза:

  окт. 19, 10 в 11:13

  Пано, email-ът ти по някаква причина не работи. Ако обичаш да ми пратиш друг. Този от който си ми пратил ми връща писмата.

 14. Лазар Белев каза:

  дек. 09, 10 в 18:04

  Понеже SEO ми е хоби и съм току що прохождащ в него имам такъв въпорс. Твърди се, че линкове от сайтове с близка или същата тематика имат по-голяма сила от тези, които са на различна тематика. В тази връзка изградих около основния сайт , фейсбук профил, който доста често линква към уникалното съдържание /това по презумпция, че фейсбука се посещява от търсачките по-често/, създадох блог в който уникалното съдържание е около 30% различно от това на сайта, към който линкват и сайта и фейсбука, и отдено портал посветен на темата на сайта, който линква и към конкуренти, ама каквото е за всички такова е и за мен. Та въпросът ми е при положение, че и четирите сайта /в процес са още 2/ са на една тематика, това помага ли им за по-доброто класиране или са си просто по 3 линка на сайт.? Не че три от тях не са на първа страница при търсене по ключови думи, но ми е любопитно имаше ли смисъл от това упражнение, защото е голяма хамалогия захранването им с уникално съдържание и направо ми изпива мозъка?

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 18:16

  Лазар, свършил си добра работа. Ако това, което описваш е наистина така. Значи всичко трябва да е наред. И за да има смисъл от цялото това упражнение, трябва тия сайтове да са на различни IP-та. На различни компютри (сървъри) и различни IP-та. И IP-тата е добре да не са от един range. Т.е. да не са всички 78.90.122.xxx примерно. Защото това е индикация, че са на един хостинг провайдер. А идеята на Google е, колкото уникални реални сайта, релевантни на текущия линкват към него, толкова по-добре за тоя сайт. Така, че ако са на 1 IP, на 1 range от IP-та… толкова е по-голяма вероятността да става въпрос за няколко сайта на един собственик, които линкват помежду си. И въпреки, че са релевантни и силни отделните сайтове, те не носят съшата тежест, която биха носили ако бяха наистина на различни хора, на различни хостинги и различни сайтве.

 16. Лазар Белев каза:

  дек. 09, 10 в 18:32

  Схемата, която си изградих е следната – http://www.zkdoverie.com/http://www.facebook.com/pages/NACIONALNA-VERIGA-ZALOZNI-KSI-DOVERIE/206163838264http://zkdoverie.wordpress.com/http://zalojnikashti.links.bg/. Всеки линква към всеки и поне доколкото разбирам са на различни ай пи адреси. По принцип регистрирам в директории всеки от тях. Парадокса е, че блога в Уордпрес, се изкачи до 16 позиция за около 2 месеца с почти никакъв линк билдинг. На какво се дължи това?

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 19:23

  Специално това за WordPress.com, е много ясно, че ще се случи това, тъй като WordPress.com е огромна мрежа от уебсайтове. Мрежа на която търсачките отделят специално внимание. Тя сама по себе си е директория от сайтове и по-скоро блогове. И това обуславя, че като са блогове, по-често биват обновявани… т.е. по-свежо съдържание, а след промените по алгоритъма и QDF фактора (quality deserves freshness) се опитват да предоставят и свежо съдържание. Предполагаемо затова е излязъл сайтът толкова напред.

 18. Разбира ли Рекламната ви Агенция от SEO | SEOптимизация каза:

  дек. 30, 10 в 06:41

  […] можете да намерите в една друга наша статия „На доброто SEO му трябва време„. С други думи, агенцията не трябва да ви вземе пари […]

 19. Barmolino каза:

  ян. 27, 11 в 00:44

  Ма SEO то не му трябва време на сеото ми трябва постоянство
  Какво е сео ?
  Или Search Engine Optimization (SEO) оптимизиране на уеб сайт за търсачки
  Обаче изпускате най-важното нещо гугъл
  Той се мени всяка минута всяка секунда
  Постоянно излизат нови проложения и начини за бързо оптимизиране сеото не е чакане сеото е непрестанен процес в който най активно участвате вие самите като непрестанно четете какво ново излиза за какво се ползва кой го ползва и как го ползва
  Наскоро четох една статия за гугъл сигнали ами това съществува от няколко години
  И се ползва като мощен ресурс най вече за нови знания и не само
  Повечко четене и практика се иска за да си SEO както доста тук твърдят това
  Доста голяма част не знаят само са чували

 20. Запознаване с материята наречена SEO | SEO уроци каза:

  юни 08, 11 в 17:19

  […] SEO не е еднократен процес. В някои по-леки ниши е възможно задържане на позицията и от еднократна оптимизация, но в повечето случаи трябва да се работи постоянно. Вижте защо? […]

 21. SEO експертите: Калин Василев | SEOптимизация каза:

  юли 20, 11 в 08:44

  […] методи, от правилната стратегия и много труд. SEO не се прави от днес за утре. Трябва постоянство, което несъмнено ще ти се отплати […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
На какво ни учи Търсенето?

Един от основните примери, че търсенето в Интернет ни "учи", са така наречените Google Doodles (драскулки), "декоративните промени направени по...

Затвори