Мартин Попов – SEO специалистите 2012

Здравейте, скъпи ни читатели!

Поради желанието на доста от вас, ще направим поредица интервюта с най-големите SEO специалисти на българския SEO бранш. И тази година по-известните SEO-та (повечето от които са ми лични приятели) решиха да се включат с охота в инициативата, така че очаквайте всички интересни интервюта, в следващите няколко седмици.

Първи на горещия стол ще седне днес Мартин Попов, управител на дигитална агенция Interactive Share. Той е един от основните виновници за утрешното събитие – „Новите SEO правила„. Това е едно хубаво подгряващо събитие за последващата SEO Конференция, която ви готвим в началото на 2013 година. Пожелавам ви приятно четене, на отговорите на Мартин.

Е = Евгени

М = Мартин Попов

Мартин Попов - SEO специалистите 2012

Е: Какво е за теб SEO?

М: Манипулиране на търсачката :) Един от малкото задължителни начини да направиш своя бизнес популярен в интернет!

 

Е: Вътрешно (onpage) или външно (offpage) SEO?

М: Onpage основно, защото Offpage е по-трудно :)

 

Е: Whitehat или Blackhat?

М: Мисля ,че преди време blackhat техните в пъти докарваха по-добри позиции, но с времето тези които мислят и действат дългосрочно печелят само ако използват whitehat, защото Google не спи :)

 

Е: Вътрефирмено (in-house) SEO или чрез външна агенция?

М: Вярвам, че в началото всеки клиент има нужда от външна агенция, която да оптимизира добре кода и съдържанието, да обучи персонала как да пишат текстове и т.н., и след това вече да си го правят вътрешно фирмено onpage SEO, докато при offpage SEO задължително трябва да се използва външна агенция!

 

Е: Ако SEO-то беше спорт, на кой би го оприличил?

М: Голф- има стратегия, техники, опит но времето и терена не са неща на които ти можеш да влияеш, тоест има прилика с голфа, все едно Google са терена и времето :)

 

Е: Какво мислиш за последните ъпдейти на алгоритмите на Google?

М: Мисля, че причина да правят подобни неща е да държат в постоянно напрежение всички, които се занимават със SEO, и по-точно: неофициално Google даде да се разбере на всички, че чрез някои техники и спазване на техните правила, може един сайт да се класира по-напред в резултатите, но винаги ще има хора които искат нещо повече, искат по-бързо да се случват нещата, ето защо всички тези ъпдейте са според мен отговора на Google за тези хора :)

 

Е: Развива ли се българския пазар в областта на Оптимизацията за търсачки?

М: Определено се развива, запитванията от страна на клиенти за тази услуга, се увеличиха в пъти, ето защо смятам че пазара се развива. Също така специалистите в тази област успяха да се откроят от мнимите специалисти !

 

Е: Ако клиент има бюджет за реклама и в платения сектор при търсачките (PPC), в какво съотношение би изразходил парите му по пера?

М: Всичко зависи от желанията на клиента, но 60 / 40 мисля че е ОК, 60 adwords срещу 40 seo

 

Е: А, ако клиента няма и за двете, то кое ще избереш: SEO или PPC?

М: Отново всичко зависи от клиента и неговите желания, но определено дългосрочно ако няма пари е по-добре да се заложи на SEO.

 

Е: Със сигурност имаш роднини и приятели, които не са чували за SEO. Какво им обясняваш с какво се занимаваш, когато те попитат?

М: не ме питат :) но ако ме попитат ще се опитам да дам сравнение с нещо, което познават така по-лесно ще ме разберат.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация…

М: много здраве и късмет, и да продължават да ви четат :)

 

Надяваме се да ви е харесало, защото следват още интервюта с SEO специалистите на България през следващите седмици! А междувременно, ако не ви се чакат „перлите“ в останалите интервюта, можете да посетите „Новите SEO правила“ утре и да научите много нови и добре забравени стари неща в детайли ;)

8 коментара на “Мартин Попов – SEO специалистите 2012”

 1. Стефан Русев каза:

  ное. 19, 12 в 14:27

  Интервюто е свежо и ще следя и следващите.

  Успешен семинар утре.

 2. Yarkost каза:

  ное. 19, 12 в 15:17

  „все едно Google са терена и времето“
  Интересно е че в момента поне за българския и англоговорящия пазар SEO се отъждествява с Google. Може би е време да се прекръсти на ГО или ГЕО :-)

 3. Добромир Панов каза:

  ное. 19, 12 в 17:32

  Това интервю си е направо подгряващо за утрешния семинар :) Очаквам с интерес следващите публикации!

 4. Банко каза:

  ное. 19, 12 в 17:35

  Много добро интервю. Моите поздравления за него, както и на интервюиращия, който наистина е подбрал интересен специалист в областта на SEO-то.

  Ще очакваме и други подобни. Доколкото четох това ще е поредица, в която ще видим хората в този бранш. Успехи на всички интервюирани.

 5. Teodor каза:

  ное. 19, 12 в 18:44

  Доста интересно интервю. Радвам се всеки път, когато чета мнения на различни хора специалисти в тази област, защото научавам най-важните неща според всеки индивидуален характер и си правя съпоставки. Поздравления за интервюто и семинара.

 6. Кристиян Кацаров каза:

  ное. 21, 12 в 12:08

  Макар и да не бях на SEO конференцията, по наблюдения и мнения от колеги-приятели, тя е била много добра, съжалявам, че не присъствах :(

 7. Ангел Марев каза:

  ное. 22, 12 в 14:21

  Ако се коментира нещо по-така от кухнята на СЕО ще е още по добре.

 8. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 22, 12 в 14:43

  Здравей, Ангел. Като цяло за коментиране от кухнята на SEO, целият блог се занимава именно с това. От гледна точка на интервютата, които са поместени досега, както и тези за вбъдеще, те целят по-скоро да представяте вижданията на отделните специалисти, по ключови моменти, що се отнася до оптимизацията и маркетинга за търсачки като цяло. Ако искаш да видиш нещо друго, попитай какво те интересува, да видим дали ще можем да направим нещо по въпроса.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Демографски данни в Google
Как Google определя демографската информация?

Ако бизнесът Ви се грижи за конкретен кръг от клиенти, попадащи в определена възрастова група или пол, може да искате...

Затвори