Лоши линкове и SEO

Лоши връзкиСещате се, че разни сайтове ще решат да ви линкват без ваше знание, или пък с ваше знание, но без да подозирате, че ефектът за SEO е негативен. По-долу съм направил един кратък списък какви линквания да избягвате, и за кои да внимавате:

 • Алгоритъма на Google обръща внимание на карета в сайта, които съдържат група от множество линкове. Примерно в моя блог има едно такова каре. Нормално е в него да има препратки с идентична на моята тематика, но не винаги това е така – там понякога слагам сайтове на приятели, партньори и пр., които са на други теми, различни от тази на блога ми. Затова има различни атрибути към линковете, които могат да дават допълнителна поясняваща информация на търсачката. Все пак за linkbuilding-a е доста по-добре тези линкове да бяха в няколко тематично-свързани статии от блога, отколкото в карето.
 • Като говорим за карета с много линкове – внимавайте с линкванията във футъра (най-долу в сайта). Слагайте там САМО вътрешни линкове от вашия сайт. Също така не поръчвайте други сайтове да ви линкват във футъра – не е добра идея. Ако сте агенция, правила сайта и искате да си сложите линк във футъра – опитайте с “powered by” в Nofollow вариант
 • Спамът с линкове в коментарите също е лоша идея. Както по-горе обърнах внимание – пишете коментари и линквайте в тематични блогове или сайтове. Освен това не пускайте по няколко коментара с линкове на ден, или през ден или седмица – няма смисъл. Един коментар под една възможно най-тематична блог статия ви е достатъчен изобщо.
 • Текстовете на линковете – не се престаравайте в ключовите им думи. По-горе споменах, че някой от тях дори е добре да не съдържат никакви ключови думи. Даже опитайте 50 на 50 с ключови и без ключови думи в текста на линковете.
 • Линкове в профили в социални мрежи и форуми – обикновено, ако не е Google + примерно, не си струва особено, защото профилните страници най-често страдат от липса на съдържание и Google ги приема като нискокачествени.
 • Директории за статии и pr публикации – избягвайте да слагате линкове в тях, защото животинките на Google ги скастриха жестоко последните месеци – поне повечето от тях
 • Линковете от уеб директории не трябва да са много като количество, а добри като качество. Линквайте само в директории с висок PR, авторитетни и на същата до вашата тематика. По-горе споменах за това до голяма степен.
 • Линкове в статии и текстове от страници. Представете си сайт за рецепти, в който се появява статия за автомонтьор. Дори да е интервю с автомонтьора, където той споделя любимите си рецепти, аз не бих сложил линк към неговия сайт в това интервю.
 • Следете постоянно кой ви линква – гледайте да не попадате в линк-ферми и линк-мрежи!

Знаете за Disavow инструмента. Вероятно сте чували, че някой blackhat SEO техники имат за цел да намалят качествения ранкинг на конкуренцията, за да може сайта им да се качи по-нагоре в резултатите от търсенето – това става с линкове към конкуренцията в нискокачествени сайтове. Е, disavow би помогнал за предотваряването на такива коварни практики.

За да не ви губя повече времето, вижте какво казва любимият ни Matt Cutts за инструмента. От видеото ще научите и как се ползва:

<

p style=“text-align: right;“>Източник: Блог на Иво Илиев

21 коментара на “Лоши линкове и SEO”

 1. Кристиян Кацаров каза:

  ное. 22, 12 в 12:36

  Е то по тази логика, ако искам да махна някой от SERP-a, да правя порно сайтове и да го линквам? (примерно)

 2. Ралица Милева каза:

  ное. 22, 12 в 13:09

  Много интересна и изчерпателна статия, но остана ли място къде да пускаме линкове. Линкове вътре в сайта – Ясно. А извън сайта?
  Сайта ми е за детски и бебешки стоки. Ако някой може да даде препоръка, кои сайтове са препоръчителни и моля за пример.
  А за инструмента Disavow моля за малко повече разяснение.

 3. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 22, 12 в 14:47

  @Кристиян, прав си. Но затова го има и този Disavow инструмент новия.

  @Ралица, повече за инструмента, все още документално да ти дам да прочетеш на български, за съжаление няма как да стане, но така или иначе, можеш да гледаш видеото от края на тази статия, в което е обяснено с прости (английски) думи за какво става въпрос от човек от екипа на Google. С две думи, този инструмент, помага за ситуации, в които иска да постави хората тука Кристиян с коментара по-горе.

 4. Илиан Илиев каза:

  ное. 22, 12 в 14:59

  Относно това, че линковете в коментарите не са препоръчителни, за линк в самият текст ли става дума или дори за линк-а към името на коментиращия?

 5. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 22, 12 в 16:09

  Основно от името. От съдържанието има с 1 идея повече тежест.

 6. Ралица Милева каза:

  ное. 22, 12 в 15:42

  Благодаря за отговора.
  За инстромента го разбрах, но аз наситина съм много объркана относно в кои сайтове да си поставя линка за да имам полза от него. Последно се бях насочила към качествени статии във сайтовете за статии. В тази статия казваш, че няма много смисъл и ефекта ще има ако статията е в сайт от моя бранш. Но аз не знам да има такива сайтове в моя бранш.
  Личи си колко съм объркана.:-)

 7. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 22, 12 в 16:11

  Нормално е да си объркана, тъй като цялата работа е объркваща. Хора, като нас, които от години се занимават именно с това, се объркват, а какво остава за хора, които се опитват сами с подръчни материали да се справят. Нещата, написани в тази статия са истина, оптимални и следователно препоръчителни. Това не означава обаче, че ако се прави нещо друго то е неправилно. Просто няма да донесе толкова позитиви, спрямо това да се прави всичко по препоръките.

 8. Petko Dimoff каза:

  ное. 22, 12 в 19:48

  Не бях писал отдавна, но тази статия определено ме накара да се замисля. Всеки ден изчезват различни директории в БГ ако не се променят по посочените изисквания. Дори социални медии като Svejo ще претърпят генерални промени. От прочетеното по-горе обаче оставам с впечатлението, че по-добре да имаш блог вместо директория за статии. Как мислите?

 9. Teodor каза:

  ное. 26, 12 в 22:30

  @ Петко здравей, според мен един блог би бил много по-добър вариант от директория със статии на всякаква тематика. Ако искаш да правиш готино на хората и да даваш линкове в замяна на контент, направи си едни хубав блог и пусни гост блогване или си направи няколко тематични директории за статии. :)

 10. Petko Dimoff каза:

  ное. 27, 12 в 10:57

  @Teodor благодаря, това наистина е добър съвет.

 11. Пано Кондоянис каза:

  дек. 03, 12 в 11:47

  Няма как да избягаш лоши линкове към твой сайт тъй като не може да контролираш тези които те линкват, а и постоянно да ползваш инструмента disavow не мисля че ще даде положителен резултат.

 12. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 03, 12 в 13:05

  Това е факт, Пано. И си абсолютно прав. Но никой не говори за постоянно използване. Самия Matt Cutts, именно дава определението, че този инструмент, трябва да се използва само в краен случай, когато линковете не могат да се премахнат по друг начин.

 13. Teodor каза:

  дек. 03, 12 в 22:44

  Евгени ти какво би направил, ако някой ти сипе ежемесечно кофти линкове без възможност за модерация и администрация или премахване по какъвто и да е било начин? Би ли ползвал дисавол тула всеки месец по няколко пъти. Някъв такъв ако ми падне ще му счупя зъбките и ще го хвърля на пандите и пингвините да го ядат!(лирическо отклонение :) )

 14. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 04, 12 в 10:32

  Бих казал, че подобна негативна SEO дейност, не е честа практика. Но ако се случи подобно нещо, ще ги разкарвам тези линкове именно с този инструмент. Като това ще става най-често веднъж на месец, а не в момента, в който засека линковете. На „честата“ употреба, също най-вероятно няма да се гледа с добро око ;)

 15. Пано Кондоянис каза:

  дек. 05, 12 в 09:38

  Аз съм пробвал тула дисавол, но нито имам отговор, нито линковете са премахнати, така че моето мнение е негативно.

 16. Пламен каза:

  дек. 13, 12 в 13:07

  Здравейте,

  бях чел, че е хубаво да има линкове от директории с различен PR. Дори и по-нисък от твоя. Както се казва – да има от всичко.

  После четох, че вече не е хубаво да има линкове от такива директории с по-нисък ранг от твоя сайт.

  Кое е по-добре в крайна сметка? Защото преди седмица направихме един събмит в малко български директории и с всеки ден позицията по ключовата дума пада. Точно след събмита, може и да няма връзка, но ми се струва странно. Някои от директориите са с по-нисък PR.

  А пък Google webmaster tool не показва към сайта ни да има връзки от тези сайтове. Може ли още да не ги е засякъл? Тогава падането в позицията не би трябвало да е свързано с линковете от тези директории от събмита.

  Надявам се, че се изразих правилно. Малко съм притеснен да не би да сме направили грешка с този събмит.

 17. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 12 в 13:14

  Пламен, грешки винаги могат да се правят. Хора сме все пак :) Иначе, трябва да се знае, че факторите играещи значение за това къде се позиционира даден уебсайт са над 300. Така, че е важно какво правите по всички възможни канали. Надали този събмит директно ви е ударил сайта, особено, след като тия връзки още не се виждат в Уебмастъра.
  Публикуването в директории, които са с всякакъв Pagerank, е напълно нормално и сайтовете с по-нисък Pagerank, не бха наранили сайта ви. Единствено ако PageRank е 0 или unranked, тогава си струва да се замислим дали да работим с дадения сайт, защото за да е такава стойността, значи има някакъв проблем с този сайт. Всички други стойности на този показател, не биха имали значение за един качествен SEO специалист ;)
  Изчакайте малко време, така или иначе SEO е дългосрочен процес. Ако не се върне от самосебе си, ще трябва да се правят цялостни анализи за това къде е проблема. Но надали е от 1 събмит, ако е бил направен, както трябва ;)

 18. Пламен каза:

  дек. 13, 12 в 13:27

  Благодаря Евгени.

  Но съвпадението е странно. Ще проверя дали има с ПР 0.
  Той си беше по-назад преди 20-на дни, но имаше редизайн на сайта, съчетан с повечко on page оптимизация и дръпна напред. Решихме да направим малко линк билдинг (все отнякъде трябва да се почне)и започна да отива назад :(.

 19. Петко Никифоров каза:

  ян. 18, 13 в 22:07

  Аз имам в момента същия проблем като Пламен. Пуснах един сайт само с onpage SEO и излезе на първа и втора страница по всички ключови думи. След изграждането на външните линкове обаче тотално се срина по почти всички ключови думи в serp-а. Ииии… това не ми гаресва… никак.(само за инфо за offpage SEO-то използвам списъка с български сайтове за линкбилдинг от сайта ganbox.com). Можете ли да ми дадете някакъв съвет?

 20. Teodor каза:

  ян. 19, 13 в 13:03

  Петко аз бих те посъветвал, да разджуркаш малко линковите анкори:)
  сложи над 50 % името на сайта, кликнете тук, повече информация или някаква по-дълга фраза в която е включена ключовата ти дума. Например ако сайта ти е за мебели, Дървени мебели от баба Пенка ООД
  :) Пробвай различни варианти и най – важното не го засипвай сайта с много линкове наведнъж, бавно но славно :) Сега не предприемай нищо а изчакай малко да видим дали няма да се стабилизират нещата И аз имах онзиден подобна случка, с по 3-4 всички думи надолу, след няколко часа се стабилизираха напълно :)

 21. Петко Никифоров каза:

  ян. 20, 13 в 22:29

  Благодаря за съветите, но по тези параграфи съм железен – използвам съм огромно разнообразие от думи и словосъчетания, съдържащи ключовите думи, за анкорите, а и пусках линковете много бавно. Именно затова съм озадачен от крайния резултат. Но за едно си прав – ще чакам. Най-вероятно нещата ще се наредят.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Мартин Попов - SEO специалистите 2012
Мартин Попов – SEO специалистите 2012

Здравейте, скъпи ни читатели! Поради желанието на доста от вас, ще направим поредица интервюта с най-големите SEO специалисти на българския...

Затвори