Кои са твоите приятели в Социалните мрежи?

Кои са твоите приятели в Социалните мрежи?Някой беше писал статия за Социалните мрежи, тия дни, и приятелството произлизащо от тях. За съжаление не помня кой точно беше източникът, но определено ме провокира да поразсъждавам и аз на тази тема. Повечето от нас имат натрупани вече 500+ приятели във Facebook, с които можем да се свържем лесно, чрез Лично съобщение, хора които могат да видят нашите персонални статуси и снимки. Въпреки това, ние самите не познаваме повечето от нашите приятели във Фейсбук.

Когато отворите вашия списък с приятели във Facebook, разпознавате ли всички лица там? Хайде да не са всички, нека се спрем на повечето, изглеждат ли ви познати?

социалните мрежи промени изцяло разбирането за думата "приятелство" Светът на социалните мрежи промени изцяло разбирането за думата „приятелство“. Докато в „живия живот“ приятел е човекът на който можете да разчитате (защото го познаваме добре като човек), нашият „социален“ приятел е реално непознат, на който ние вярваме, защото той няма никаква идея кои сме и съответно няма да ни „съди“ или няма да сподели някоя наша тайна на всеослушание, (защото просто нямаме общи приятели с този наш „приятел“).

И така… какво означава доверието и приятелството в социалните медии? Как ни влияят тези ни приятели върху „живия“ ни живот?

Спрямо последните статистики излезли наскоро…

Вярваме ли на нашите социални приятели, що се отнася до решения свързани с пазаруването? И въпреки, че повечето ни приятели в социалните мрежи са реално непознати хора, ние въпреки това сме сколнни да им се доверим, дори и що се отнася до пазаруването.

Ние вярваме на хора, които познавамеНие вярваме на хора, които познаваме: (но също не отказваме и съветите на непознати!): Според една анкета направена през 2009 година от Econsultancy (едно от най-големите общества на онлайн маркетолози), 90% от потребителите, които пазаруват, слушат съветите и препоръките на хора, които познават; 70% вярват на мненията на непознати.

Повечето от нас използват социалните мрежи: Все повече и повече хора, започват да навлизат в Интернет и  съответно в социалките. Това е така, защото технологиите с времето се подобряват, особено компютърните технологии. Затова и по-старите модели поевтиняват, съответно са по-достъпни не само за висшата и средната класа, а дори и до ниската класа. Наскоро в Индия са събрали лаптоп, който може да изпълнява основните функции на повечето конкуренти на пазара, а струва само $20. Представете си само какво ще се случи, ако бъде пуснато в продажба подобно устройство…

Нашите взаимодействия със социалния ни кръг оказват голямо влияние, що се отнася до вземането ни на определени решения: 50% от отговорилите на гореспоменатата анкетата (по-големи от 25 години) и 65% от отговорилите (между 18 и 25 години) са казали, че биха ползвали информация споделена със тях в социалните медии за да направят по добър избор в определена насока или покупка.

повечето от нас са всъщност повлияни що се отнася до съвет за пазаруване

Следователно, повечето от нас са всъщност повлияни що се отнася до съвет за пазаруване: 74% от тези, които са получили съвет по подобен начин, чрез този канал, са сметнали, че това им е повлияло в крайна фаза на тяхното решение. А 2/3 от купувачите харчат повече пари онлайн след подобни препоръки от техните социални приятели.

най социално разпространените продуктови категории са хардуер/софтуер и учудващо за много хора книгиИ последно, най социално разпространените продуктови категории са хардуер/софтуер и учудващо за много хора книги: Около половината отговорили са готови да си купят хардуер/софтуер по препоръка, докато само 9% от хората са готови да си купят прах за прне и безалкохолни напитки по този начин (проучване на Leo Burnett и Arc Worldwide, 2010).

12 коментара на “Кои са твоите приятели в Социалните мрежи?”

 1. felice каза:

  авг. 16, 10 в 11:46

  Определено не разпознавам всички, но не ми пречи :) Поне знам, че ако ми е скучно винаги има с кого да си поговоря :)

 2. SEO oптимизатор каза:

  авг. 16, 10 в 11:54

  Хаха… интересно мнение. Те и повечето хора затова одобряват новите предложения за приятели, които получават всеки ден. Просто защото не им пречи. Малко са тези, които се притесняват да споделят личната си информация с другите потребители на Facebook примерно.

 3. SEO oптимизатор каза:

  авг. 16, 10 в 12:50

  Интересно… а мироблога не е ли той социална мрежа? :) Просто дадох пример с Fb, но не само Фейсбук е социална мрежа. Но си един от малкото, които действат на този принцип. Повечето са „А, някой ми е разглеждал днеска профила, айде да те добавим за приятелче“. Особено децата и младежие. Те са най непредпазливи в това отношение. За тях всичко е игра, но тази е една от опасните специално за тях.

 4. Tweets that mention Кои са твоите приятели в Социалните мрежи? | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 16, 10 в 12:12

  […] This post was mentioned on Twitter by Петър Петков, Diliana Bazelkova, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com, SEОптимизатор and others. SEОптимизатор said: Кои са твоите приятели в Социалните мрежи? http://bit.ly/bbFbxM […]

 5. Светослав каза:

  авг. 16, 10 в 12:16

  Аз не съм толкова социален и затова приемам само хора с които по един или друг начин съм контактувал преди да се засечем в Fb. Може би с към 90% от приятелите ми във Fb се познавам на живо, а с останалата част съм си писал в skype или някой микроблог :)

 6. SEO oптимизатор каза:

  авг. 17, 10 в 14:43

  Съгласен съм, че определено не си от тях. Просто давах пример. Но на тия „малките“, не знам какво им става, като заговориш за Aha.bg, Gepi.me, Facebook и т.н. Направо откачат.

 7. Светослав каза:

  авг. 17, 10 в 14:28

  Мисълта ми беше че не съм като повечето тийнове да ползвам социалните мрежи като dating сайт и да добавям непознати в приятели. Преди да ги добавя съм ги поопознал поне малко.

 8. Дзен каза:

  авг. 24, 10 в 19:35

  Всъщност може да се направи психологически профил на основните типове потренбители на социални мрежи. Такив а, които ограничават достъпа до личните си данни и добавят само хора, които познават на живо, такива ,които добавят и приятели с които са си чатили някъде. Другата група са тези, които добавят приятели ,ако някой техен вече добавен приятел им го препоръча и тези които добавят всеки или почти всеки, който им прави заявка. Аз мисля че тези фактори са в пряка зависимост от възраст, професия и пол.

 9. SEO oптимизатор каза:

  авг. 25, 10 в 09:32

  Доста добър поглед от психологическа гледна точка. Определено факторите влияещи върху решенията са тези. Някои биха добавили дори и зодия :)

 10. Style каза:

  авг. 27, 10 в 18:01

  Аз пък смея да се похваля, че познавам всички хора, добавени в графата „Фейсбук приятели“. Не виждам какъв е смисъла да добавяш някой, когото не познаваш като приятел или да искаш приятелство от човек, когото не познаваш!?

 11. SEO oптимизатор каза:

  авг. 27, 10 в 18:07

  Това само може да покаже, че си достатъчно принципен и последователен човек, Style. Прекалено малко са хората използващи социалните мрежи, които са като теб в това отношение. Такава беше и целта на тази статия. Да отвори очите на хората за това с какви хора се „сприятеляват“. Да им обърне внимание на това какво изобщо правят в социалните мрежи и защо го правят. Човек от нормалното ежедневие, трудно се сеща да седне и да помисли малко с главата си над определени неща. Благодарим за коментара ти и Приятен уикенд!

 12. DANGERZONE каза:

  сеп. 25, 10 в 13:32

  И аз четох въпросната статия и моето мнение е, че дали познаваш или не опонентът си е без значение : „говори за да те видя …“


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Microsoft преправи Bing Webmaster Tools от нулата

Microsoft пуснаха преди няколко дни нов и ъпдейтнат Bing Webmaster Tools, който според Bing Community Blog е огромна крачка напред,...

Затвори